Jump to content
Ménemszól.hu

BUZZ-eráljunk hangot! (ARCHÍV: 2007.09.30)


silk

Recommended Posts

Buzz Audio...ugye hogy megmondtam! Nem? De.

Chanelstrip! Nem? De.

Nagyon kafa! Nem? De.

Irjak többet! Ne? De.

ARC1.1 a pontos típus, Buzz Audio pedig a márkanév. Ezt nagyon-nagyon érdemes lesz megjegyezni, mert ugyanis a cucc annyira de annyira zsír, hogy ez a cég tuti befutó szerintünk a pro audio szegmensben széles e világon. Nem szokásom soha bármit agyon dicsérni, amit elötte nem teszteltem szénné. Ezzel is így volt, mielőtt e sorokat leírtam volna a publikumnak. Ami a lényeg, hogy über sound van, über minőségben.

Mi is ez a gép akkor pontosan? Hát egy csanelsztrip, azaz egy komplett bemeneti csatorna. Mic pre, meg EQ, meg kompresszor, meg ráadásnak egy limiter is van még extrának. Eleve nem sok cég kínál ilyesmit, s ami tényleg jónak mondható, az még ritkább. Ez az ARC1.1 pedig ritka darab ezek szerint, mert az utolsó gombjáig megszolgálja a pénzét. A webshopban itt található.

post-5-0-64150000-1299922938_thumb.jpg

Nézzük akkor sorjában...

Mic pre: tranyós, semmi "csicsa" dizájn, viszont meglepően transzparens, jól terhelhető. Elég egyedi hangja van, s ezt most a szó legjobb értelmében mondon. Funkcionálisan mindent tud. Mic és instrument inputot, az impedanciája pedig egy tekerövel folyamatosan állítható, ami nem egy megszokott fícsör a preampoknál! Szóval ezért piros pont jár.

EQ: 2 full parametrikus és két shelving, és egy szabályozható HP filter. Ebből a két parametrikuson a szokásos frekvencia, sávszélesség (Q) és emelés/vágás funkción kívül van egy 10x-es frekvencia szorzó is! Szóval le lehet vele fogni a teljes hallható spektrumot! A két shelvingből a mély kapcsolható 60/120Hz között. A magasnál pedig egy tight/broad kapcsoló van, ami tulképpen az emelés görbéjének meredekségét állítja. A HP filter pedig klasszik 12dB/octávos, 25-450Hz között hangolható. MINDEN EGYES EQ sáv külön külön és FÜGGETLENÜL kapcsolható a jelútba, külső független útra (erröl a végén szólok), illetve sidechain útba!!! Ezzel egy csuda hatékony dolog kerül a tapasztaltabb felhasználó kezébe.

Már csak egyetlen dolog maradt, amiről nem szóltam, hogy milyen a sound...írni erről nehéz. Elmondom, ahogy tudom. Hibátlan. Eleinte olyan "semmilyennek" tűnik, pedig pont ez a lényege!!! Óvatosan használva, nagyon természetes, ha meg durvákat csavarsz, nagyon "kellemesen" színezi a dolgot. Technikailag elég über, zaja alig, transzparens, nem csörög, nem sziszeg, nem torzít, még szélsőséges bellításokon se. Szóval engem eléggé meggyőzött, bár "szoknom" kellett, mert semmire se hasonlít, mégis olyan "klasszikus". (Megjegyzés: az EQ szekció külön is megvásárolható nagyon baráti áron itt.

Kompi: ez egy opto kompresszor. Ennek minden előnyével és hátrányával. Tehát elsősorban arra van kitalálva, hogy "felvegyünk" vele. Azaz nem nagyon csinál "soundot", csak dolgozik, de azt brutális hatékonysággal. Kezelése pofon egyszerű, mégis elég sokféle dolgot tud, mint opto kompi. Elég gyors is tud lenni ha kell, pedig ezeknek pont a "lustaság" a lényegük, amit persze első körben tökéletesen meg is old, de a tervezők rátettek egy lapáttal, s amit tudtak, kipréseltek az áramkörből. Szóval elég széles értékek között paraméterezhető a cuccos, sokkal nagyobb "szabadságot" nyújt, mint amit megszokhattunk az opto kompi kategóriában. Sound design-ra annyira nem szerencsés, de persze nem is arra van. Tud sidechain üzemmódot, akár külső jelböl, akár a gépen belül, a filterekkel együttműködve. Természetesen bír lenni pre illetve post EQ is. A hangjáról sok mindent nem tudok mondani, mert nem nagyon színez. Ha nagyon nagyokat nyom, kicsit "eszi a magasat", de ez minden. A működése rettenetesen zenei. Nem hüppög, nem pumpál, csak tartja a jelszintet. Az auto funkció is teljesen jó eredményt ad, ha valakinek nem kenyere a potik csavargatása.

Limiter: ez egy FET limiter. Nagyon gyors, arra van kitalálva, hogy "elkapja" a peak-eket, hogy megvédje pölö az a/d konvertert az overektől. Illetve lehet használni soundolgatni is, de nekem spec annyira nem tetszett a hangja azért power userként. Amúgy is utálom a limitereket, mér pont ezt szeressem? Szóval nagyon sokat nem tudok róla mondani. Talán csak annyit, hogy ha tényleg dolgozik, azt "nagyon hallani". Én csak arra használtam, hogy ne verje túl a konvertert egy két "nem várt" esemény, arra teljesen jó volt.

Output: na ez egy igazi extra dolog. Az egész gép alapban trafók nélkül van megoldva, de itt, be tudunk kapcsolni egy transzformátort a kimeneten, ami természetesen színez, mint az állat. De milyen jól színez! Pontosan ez a lényege, hogy ha kell, tud olyan vintage soundot produkálni élböl, hogy véged. A kapcsoló neve: tranny (újabban ez az általános beceneve a trafós kapcsolásoknak). Illetve ezen a ponton tudunk monitorozni is a sidechain útra, ha komolyan gondoljuk a munkát. :)

Most pedig egy-két gondolat, illetve szempont a komplett cucchoz. Először is, ami nagyon brutál, az a minőség. Sehol egy gyengusz, nem annyira top, zajos funkció. Végig kristálytiszta, dinamikus és transzparens. A másik a sound. Azonnal hallani, hogy nemcsak jó mérnöki munka, hanem ízléses, karakteres, de nem tolakodó. Ha kell a háttérben marad, de ha kell, szétcsavarhatod vele az eget is. A harmadik, hogy ennyire "rugalmas" és átgondolt konfigot még nem láttam! Érthetőbben, minden egyes modulnak, tehát MINDEN EGYES modulnak van külön ki/be járata a hátoldalon. Pölö meg lehet azt csinálni, hogy a mikrofont EQ-zod az EQ felével és kompresszorozd, miközben a maradék EQ-t és a limitert használod egészen másra! Elképesztően okos dolog ez. Olyan, mintha tényleg lenne egy micpre, EQ, kompi és limiter külön-külön. Ehhez tartozik még, hogy a gép belül is tud egy dedikált sidechain ágat használni, ide is címezhetö BÁRMI a szűrőkböl! Negyedik dolog pedig, hogy A/D és szerintem is, ez nemsokára olyan "alapgépnek" fog számítani a studiókban, mint bármelyik Neve vagy Universal Audio, Focusrite stb. Nekünk nagyon tetszett...s ennyire kellemes összhatást nem gyakorolt ránk sajnos a legtöbb "feltörekvő" gyártó egyik terméke sem. Sokan mondják, hogy itt a "megfejtés", de mindig fázás a vége, mikor a legendary cucokkal méretnek meg. Az ARC1.1 viszont állta a sarat, szóval számolni vele elkerülhetetlen. :)

Ebből a bejegyzésből főoldali cikk lett

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...