Jump to content
Ménemszól.hu

Telefunken USA AK 47 (ARCHÍV: 2008.04.10)


silk

Recommended Posts

Mindenki jó ének mikrofont akar. A legjobbat, amit megengedhet magának. Persze a legfelsőbb kategóriát nagyon keveseknek van lehetőségük elérni. Ezért az egyik legfontosabb szegmens, a közép árkategória. Itt a legsúlyosabb a verseny a gyártók között. Ebben a szegmensben már nem csak az ár a szempont, hanem szükség van hangban is alakítani a mikrofonnak. Ennek a minőségnek mindig két oldala van. Az egyik a teljesen szubjektív "ennek tetszik a hangja a legjobban" szempont. A másik egy könnyebben értelmezhetö, de "kezdők" számára nehezebben megítélhető technikai/felhasználhatósági szempont. Ennek olyan "paraméterei" vannak, mint az érthetőség, dinamika, sound kezelhetőség. E két terület néha szöges ellentétben áll egymással. Nehéz olyan mikrofont építeni, ami kellemesen színez, miközben a hangja "könnyen érthető" marad. Nem is beszélve az olyan esetekről, amikor egy egy darabot annyira a közízléshez próbálnak soundban igazítani, hogy a hangja ezáltal teljességgel "kezelhetetlenné" válik.

A minap nagy mikrofontsztelésbe kezdtünk, mert Ádikával szeretünk naprakészek lenni. Meg nálunk nagyobb finnyogó fikagépek ritkán születnek, mi több, még mellé nagyon kíváncsiak is szoktunk lenni. Ebből következik, hogy mi addig kérem nem bírunk rendesen lenyugodni, amíg valamitől teljesen "le nem petézünk", a szó jó értelmében persze. :) Na. El is értünk ide:

TELEFUNKEN USA AK 47

-Mi ez meg ez mi meg mi ez?

-Mikrofon énekre.

-Kondiscsöves?

-Az.

-Oszt jó-e?

-Az.

-De mégis mennyire?

-Naon.

-Mitől annyira?

-Attól, hogy jól szól. Semmire se hasonlít, mégis mintha ismernéd. Szeretjük.

-Nincs vele para?

-Nincs. Könnyű és hülyeség biztos. "Elkeverni" se lehet a hangját, annyira részletes és precíz.

-De mégis milyen?

-Elmondom...

gallery_5_3_567.jpg

Nagymebrán. Cső. Brutál trafó a jelútban. Szóval a "klasszik" felállás, ami ebben az árkategóriában nem igazán megszokott. Ráadásnak nagyon meleg, vintage sound, ami nem párosul a szintén kategória betegségnek számító "mossa a hangot, nem érthető" effektussal. Mellette kellemes meglepetés a dinamika, ami tényleg csak a "nagyokkal" hasonlítható össze. Annyira "részletgazdag" és dinamikus a hangja, hogy szinte bármerre szét lehet tekergetni EQ-val, van benne tartalék minden szempontból. Kellemes a fülnek még akkor is, ha divatosan szanaszét processzáljuk, agyon effektezzük. Van ízléses proximitty, jó dögös az alja. Közepek meg kicsit "vintage", ahogyan szeretjük. Amire viszont mi is nagyon rácsodálkoztunk, hogy nincs semmi "artifakt", semmi csúnya "sziszegés" a hangjába. Végig kellemesen lágy maradt, bármerre is csavargattuk. Ez pedig egyátalán nem volt eddig jellemzö ilyen kategóriában. Nem hasonlít semmilyen klasszikus ének mikrofonra, mégis megvan benne az a kellem, amit annyira szertünk hallgatni...

-Ennyi?

-Nem elég?

-Öööö...de.

-Azé.

Demó:

http://www.hitspace.hu/download/teleak47.wav

Ebből a bejegyzésből főoldali cikk lett

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...