Jump to content
Ménemszól.hu
  • 0

E-MU PM5 és PS12 kukába velük? Vaaaaaaagy......


emu

Kérdés

Sziasztok!

Gondolom azok közül akik használták vagy használják eme remek hangfalakat már nem sok működőképes darabot birtokolnak.
Biztos vannak kivételek akik lelkesen kicserélték az olcsó kondikat jobb, tartósabb alkatrészekre vagy vannak olyan elvetemültek is akik már sokadjára cserélik a fet-eket, jómagam is ilyen voltam de ráuntam arra, hogy állandóan túrni kell és költeni rá.
Van még 4 db pm5 és egy ps12, természetesen már egyik sem működik. Kidobni sajnálom őket mert a dobozok és a hangszórók ha nem is értékesek, de nem értéktelenek.
Ezért már régóta agyalok rajta, hogy átalakítom passzívvá őket és meglátjuk mit szólnak hozzá, zenehallgatásra vagy filmnézésre még jók lehetnek de még az is lehet, hogy olyan jól sikerülnek, hogy rávernek 3 orrhosszt hangzásban az ATC SCM7-re. (Na jó ez még viccnek is erős volt :))
Szóval lényeg a lényeg, belevágok! Ki is néztem egy hozzá alkalmasnak tűnő digitális low budget erősítőt, egyenesen kínából honnan máshonnan.
2x50 wattot ad a hangfalaknak és 100 wattot a szubládának, véleményem szerint ezt az erősítőt pont ezekre a régi lepukkant aktív rendszerekhez találták ki. Legalábbis pont ideális...

Íme: https://www.aliexpress.com/item/AIYIMA-TPA3116-Subwoofer-Bluetooth-Amplifier-HiFi-TPA3116D2-2-1-Channel-Digital-Audio-Amplifiers-50W-2-100W/32916250260.html?spm=a2g0o.cart.99999999.266.2ee13c008BzXjz

Ehhez még szükségeltetik egy táp, a leírásban 100 wattosat ajánlanak ezért minimum 120-asba gondolkodtam ami kellően el tudja látni energiával az erősítőnket ami majd hajtja a dobozainkat.
Mivel low budget a projekt az itthoni 10-15ezres tápok helyett a kínából rendelhető 10-15 dolláros tápok közül választottam inkább. Nem hinném, hogy kevésbé lesz megbízható vagy tartós a termék.

https://www.aliexpress.com/item/AC100-240V-To-DC24V-1A-2A-3A-4A-5A-6A-24V-Power-Adapter-Supply-led-Lighting/32948659174.html?spm=a2g0o.cart.99999999.260.2ee13c008BzXjz

 

Szóval van erősítőnk, van tápunk (vagy is lesznek 2-4 hét múlva) mi kell még, hogy működésre bírjuk dobozainkat?
Hangváltó! 
Mivel e remek kis kínai erősítőnk a szubot külön hajtja és vágni is lehet vele a mélyünk tetejét (nagyon pazar) így a ps12-höz nem kell venni.
Viszont a pm5-höz kell.
És itt nekem már lenne is egy kérdésem a hozzáértőkhöz!
Gyárilag 2,5khz-nél volt vágva a pm5, az erősítője max 40 wattot adott a 4 ohmos mély/közép hangszórónak. Papíron 40 wattos erősítő volt a magashoz is.
Mivel teljesen laikus vagyok a témában ezért még tippem sincs, milyen hangváltót kéne bele tenni amivel nem rontjuk el nagyon hangfalunk hangzását. 
Erre esetleg ha valakinek vannak tippjei, javaslatai ne tartsa magába. Hátha más is kedvet kap hozzá, hogy átépítse nem működő vagy döglődő aktív hangfalait.
Kinéztem pár fajtát, ami 4/8 ohmos is, 2500hz-nél vág, de nem tudom még milyen specifikációkat érdemes figyelembe venni és azt sem, hogy hány wattos hangváltót tegyek bele.
Jó neki a 40 watt mert úgy sem fog erősebb jelet kapni, vagy inkább legyen nagyobb, akár 90 wattos?

Akiket érdekel a téma azoktól szívesen várok hozzászólásokat, akik értenek is hozzá azoktól is, meg ha valaki csak úgy szeretne valamihez hozzászólni úgy, hogy nem ért hozzá az is szóljon hozzá.... ja nem, ő inkább ne.


Köszi, hogy elolvastad és köszi előre is a hozzászólásokat!

Üdv, Krisztián
 

Link to comment
Share on other sites

válasz erre a kérdésre

Recommended Posts

Eddig még senki nem tudott válaszolni a kérdésre. Esetleg te tudod a választ?

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...