Jump to content
Ménemszól.hu

Test Drive Sorozat 1. epizód: Basszusgitárok


silk

Recommended Posts

Új sorozatot indítunk "TEST DRIVE" címmel, ahol átlagon felüli készültséggel fogunk mindenféle központi kérdésekben verdiktet mondani, de legalábbis olyan lenyomatokat produkálni, ami hitelt érdemlően segít bemutatni az adott problémát. Első részünkben a basszusgitárok aktív és passzív elektronikájának hangjával foglalkozunk.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nagyon érdekes és hasznos tesztre nyílt lehetőségünk nemrég (=január?), s jól ki is használtuk. Minden zene alapja a basszus, s ebben a tesztben pont ezt boncolgatjuk. Pontosítva a dolgot, basszusgitárról lesz szó, még pontosabban pedig azt az alapvető kérdést feszegettük, hogy aktív vagy passzív elektronikás hangszerek között mik a különbségek a gyakorlatban.

Ez normál körülmények között szinte összahasonlíthatatlan, hiszen nincs olyan, hogy ugyanazon hangszerben kétféle elektronikát találunk. Illetve ha igen, abból nehéz következtetést levonni, mert a hibrid hangszerekből szinte csak low budget kategóriás gitárhoz juthat hozzá a halandó, s ezekben természetesen a kategóriának megfelelö pickup/elektronika lesz beépítve, erős kompromisszumokkal, ami nem igazán reprazentatív abból a szempontból, hogy mit is lehetne ezekböl kihozni, mi a "vége" a dolognak.

Amint jeleztem, sikerült összehoznunk egy ilyen "kompromisszum mentes" tesztet, amit meg is osztunk az érdeklődőkkel. A részletekről annyit, hogy a gitár maga sem piskóta, egy csúcs kategóriás Suhr Classic J model. Ez egy Fender Jazz Bass gitár tulajdonképpen, abból is a legendává vált modell tökéletesen újraépített változata. Nincs olcsósítás, se anyagban, se megmunkálásban, szóval teljesen pöpec a cucc. Raadásnak az akkori technológiával elérhetetlen percizitás (például a bundozásnál), még tökéletesebb gitárt eredményezett, mint maga az eredeti Fender. Ebbe a gitárba a Suhr-től háromféle elektronika is rendelhetö. Az egyik a kalasszikus passzív hangszedös eredeti változat, a másik egy modern aktív elektronika, a harmadik egy hibrid. Mindegyik teljesen top kategóriás kivitelben, Suhr-módra, azaz csak tökéletesen. Kerítettünk hát egy kedvesaranyosbarátságossegítőkész basszeres Barcza Józsit, aki tök véletlenül még profi is, s akinek a kezében meg is szólal a hangszer, ahogy kell. Bevonultunk a Pannonia C studióba (nagyon nagy köszönet Szabó Viktornak és Róbert Balázsnak a támogatásért!) felfegyverkezve egy klasszik Ampeg SVT-el, 8x10-es original ládával megspékelve, ahogy a nagyoknál szokás.

Felvettük a gitárt az aktív, majd átszerelés után a passzív cuccal is. Az átszerelés azt jelentette, hogy pickup, potméter és elektronika is cserélésre került, tehát mindkét esetben a maximumot tudta nyújtani a hangszer az adott hangzásban. A szerelést szervízes kollégánk Fejes Tomi csinálta. A pickupok tökéletes beállításában pedig a rutinus "öreg", Csendes Péter segítkezett. Fogyasszátok hát egészséggel a tesztet, aztán ki ki vonja le magának a következtetéseket...

http://www.youtube.com/watch?v=XOvrTFPk7Hc&feature=player_embedded

Ebből a bejegyzésből főoldali cikk lett

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...