Jump to content
Ménemszól.hu

Steinberg Cubase 6 / Cubase Artist 6 (WINTERNAMM 2011)


spacechimp

Recommended Posts

Megérkezett a a menetrend szerinti új Cubase verzió, természetesen a NAMM-on debütál.

C6box.png

A több mint 25 éves tapasztalattal rendelkező Steinberg legismertebb DAW-ja, a Cubase elérkezett -csak az SX széreia kezdete óta!- a 6-os verzióhoz. 1989-ben jelent meg az első Cubase, még Atari ST-re, azóta már 21 év eltelt, nyugodtan állíthatjuk, hogy minden új verzió hozott valami változást, fejlődést (kezdetben csak midi, aztán audio és midi együtt, majd a forradalmi VST platform, és így tovább). A legutolsó verzió, a Cubase 5 óta történt fejlesztéseket vesszük most sorra, vagyis mi új lapul a szoftverben.

Először is kiemelnénk a többsávos dobfelvételek editálását megkönnyítő új tranziens detektort, egyszerűen kijelölhetjük az egérrel, hogy milyen mértékű peak-re reagáljon, az ez alatti értékeket egyszerűen kivágathatjuk automatikusan, nem kell végigbogarászni a sávot.Továbbfejlesztették hitpoint-detektort, ennek segítségével több sávon egyszerre kvantálhatunk, sőt a "hit-ponint to midi" segítségével egyszerűen cserélhetjük a dobhangot akár a programhoz tartozó Groove-agent dobhangjait triggerelve.

A második fontos új funkció (a Nuendo-ban már volt hasonló) a Track Edit Group, melynek lényege, hogy az összetartozó sávokat (pl. gitárok bal-jobb oldala, vagy sok sávos ritmusgitárok) egyszerre egyszerű kattintásokkal editálhatjuk, egyszerre, időt spórolva ezzel.

Ehhez hasonlóan a soksávos felvételek editálását segíti elő, hogy a több take-ből álló felvételeknek (jellemzően ének) a Cubase 6 automatikusan létrehoz úgynevezett "lane-track"-eket, és ezeken egyszerű vágásokkal, és behúzásokkal crossfade, és aprólékos sávonkénti pepecselés helyett csoportban kezeli.

A midi szerkesztés újítása pedig a (az új VST 3.5 platformmal együtt jelent meg) a VST expression 2. A midi jel hangonként szerkeszthető (annak minden paramétere) egy kvázi kinagytott fügvényen állítható akár a panoráma, de leggyakrabban a pitch bend-re fogják használni, ezzel ez egyes hangszerek jellegzetes hajlításait, a játékmódokat lehet utánozni. A hagyományos midi szerkesztéshez képest a lehetőségek összehasonlíthatatlanok, akár egy akkordra is jól átlátható felületen triggerelhetünk például szűrőt, panorámát, pitch-et (ez eddig is lehetséges volt, csak nem ilyen egyszerűen), határt csak a vezérelt hangszer, vagy VST plug-in képességei szabhatnak.

A Cubase 6-ban a Steinberg kifejezetten törődik a gitárosokkal. A program része a VST 3.5 platformú Amp Rack. Erősítő, hangfal, effekt szimulátor frissen fejlesztett konvolúciós technológiával. Nem ismeretlen műfaj ez, de a Steinbergnek még nem volt ilyenje.

A program része a Halion Sonic SE, teljes értékű sampler kiváló minőségű 900 hangszínnel, az összes hangszerkategóriából, nyilván azzal a céllal, hogy a DAW telepítése után már közvetlenül mindenféle VST-k azonnali felvásárlása nélkül is tudjunk zenét szerezni, szerkeszteni.

Nem "bebetonozott" hangszínek ezek, minden fontosabb paramétert állíthatunk, saját ízlésünk szerint.

Kedvcsinálónak kapunk a csomagban egy 60 napos próbaverziójú Halion Symphonic Orchestra-t, az összes szimfonikús hangzással, szólóhangszereket ugyanúgy, mint komplett nagyzenekarokat.

Összegezve: a Steinberg nem szakított a Cubase 5-ben már megszokott felhasználóbarát alkalmazás alapgondolatával, sőt sok funkciót egyszerűsített. Jól átlátható, könnyen (sőt amint látszik egyre inkább könnyebben) kezelhető szoftver, telepítés után már közvetlenül alkalmas bármilyen zenei munkára (már az alap plug-inek kiválóak, kiemelnénk a compressor, de-esser, és a time-stretch effektet). Jól ötleteltek a fejlesztők, és sok kérését teljesítették a felhasználóknak.

OSX 10.6 felett 64-biten is fut már a program, csak 10.6-tól felfelé fut Mac-en, Windowsból csak(!) a 7-est támogatja. Két verzióban jelenik meg. A Cubase 6 a teljes, limitálatlan audio, és midi sávszámmal, 256 fizikai inputtal (a Cubase Artist 6 ellenben csak 32),192khz mintavétel (az Artist csak 96khz).

A program a Hit Space-ben kapható lesz. Egyebek, videók, nyálcsorgatás a gyártó honlapján, itt.

post-10-0-46777100-1300282195_thumb.png

post-10-0-87461700-1300282196_thumb.png

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...