Jump to content
Ménemszól.hu

Dazibao, azaz "rajzold meg" a saját hangod


clinteastwood

Recommended Posts

Hervé Noury kiadott egy új MAC szoftver szintetizátort, amit arra tervezett, hogy „megrajzolhassuk” saját hangjainkat.

A program neve: Dazibao.

Nouryt untatták az általános programozási szokások. A célja az volt, hogy létrehozzon egy olyan szintetizátort, amit könnyebben lehet programozni a moduláris rendszerű szintikhez képest, de alkalmas legyen hangok komplex változtatására, tág atmoszférákat lehessen vele létrehozni. Azon dolgozott, hogy kapcsolatot teremtsen színek és hangok között.

post-2954-0-62139400-1335446951_thumb.jp post-2954-0-92965400-1335447160_thumb.jp post-2954-0-87401800-1335447173_thumb.jp

A Dazibao használata könnyű. Alkoss először egy „hang-színt” a színek és a hangok analógiájának köszönhetően. A színárnyalat módosítja a hullámalakot, a telítettség és a fényerő irányítja a szűrőket és a zajgenerátor szintjét. Itt tudjuk még beállítani a vibratot, a detune-t és a space hangzásokat. Ezeket a színeket csak össze kell társítanod egy patch-ben, hogy összetett és komplex hangevolúciókat hozz létre.

Három fajta patch-et hozhatunk létre a programban. A „pad” párosítja a színeket a kör környezetében. Itt használhatjuk az úgynevezett joystickünket, hogy összekeverjük ezeket a színeket, ahogy szeretnénk. A „Key” editor abban segít nekünk, hogy különböző irányokba fejlesszük, tekerjük ki a hangjainkat. Ezt lebonthatjuk a klaviatúránk összes gombjára külön-külön, hogy minden leütött gomb más stádiumát játssza le a hangnak. Végezetül az „arpreggio” sorrendvezérlő segít összeszinkronizálni a MIDI tempót a lejátszott hangok tempójával.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...