Jump to content
Ménemszól.hu
  • bejegyzés
    2
  • hozzászólás
    10
  • megtekintés
    6.033

Sinen a Windows 8


Field

1.121 megtekintés

Talán sok ember számára már ismert, hogy mától elérhető, letölthető a Windows 8 developer preview változata (innen http://msdn.microsof...s/windows/home/ ..... CSAK INTELESEKNEK EGYELŐRE). 3 opciót kínálnak. A legnagyobb méretű csomag tartalmazza a fejlesztői eszközöket (csak 64bites verzé) míg a másik kettő az alap 32 illetve 64 bites verzió.

 

 

 

(Bemutató videó a metro style-ról elsősorban)

 

 

Az ígéretek mondhatni sokat vállalnak és nagy is a várakozás az újabb MS operációs rendszerrel szemben.(nem konzervatív körökben, de már lehet ott is) Egy fajta hibrid rendszer a cél ami közelebb hozza az otthoni pc-nket a mobil eszközeinkkel, mind megjelenésben, mind funkciókban. Átgondolták a rendszer programozhatóságát és mondhatni ezzel remélhetőleg komoly kapukat nyitottak meg a fejlesztők előtt (a fejlesztők mindenesetre ujjongtak a bemutatón).

 

 

 

 

 

f_icon.png

 

 

 

 

A Windows 7-el megteremtett elveket is folytatni szeretnék. Fogyasszon még kevesebbet, legyen még kompatibilisebb és még egyszerűbb a felület. Ennek elősegítésére egyelőre a virtualizáció megújításáról volt szó (Microsoft Hyper-V) amellyel a régi alkalmazások válnának futtathatóvá, megjelenne a 'metro style' és leváltanák az ablakos nézetet is, lapozható 'fülekre' illetve csoportos megjelenítésre. (de természetesen megmarad a klasszikus 'desktop' nézet is)

 

 

Másik funkció, hogy a háttérben lévő programokat hibernálnák (0 terhelést mérve így az aksira és a procira), amivel jelentősen optimálisabb működést lehetne elérni és nem utolsó sorban tovább lehet csökkenteni a teljesítmény és az akkumulátor fogyasztást.

 

 

 

 

Az MS biztonsági fronton is stratégiai lépéseket szeretne tenni, amit már a 7 esetében első körben meg is tettek. (nem is volt szükség eddig kritikus rendszer frissítésekre). A rendszer már betöltéskor észlelni fogja a kártékony elemeket (a kártékony pendriveokat is beleértve) és amennyiben hibát észlel a rendszer nem fog elindulni ezzel megakadályozva, hogy a kernel indításkor a kártékony elem is betöltődjön valamilyen formában.

 

A végleges verziót már talán jövő év utolsó harmadában megkapjuk. (vagy meglepetés szerűen mint a 7-nél korábban csak nem mondják meg...függ nyilván attól is milyen lesz a teszt időszak, mind szellemében, mind objektív technikai oldalról)

Annyi bizonyos, hogy a 8-as komoly vízválasztó az MS számára. Az Xp-vel stagnáló, majd a Vistával 'bebukott' Redmondi cég a 7-essel kiegyenesedett és ha minden jól megy a 8-as lehet talán az ,amivel visszakerül a nyeregbe ténylegesen. Ellenkező esetben ismét komoly hátrányba kerülhetnek.

 

 

Annyi bizonyos, hogy én mindjárt fel is rakom (egyelőre a 32 bitest, hogy minél kevesebb akadályba ütközzek a driverek végett) és beszámolok saját tapasztalataim és méréseim alapján.

Nálam a 4 GB memória egy Q8400 processzor gigabyte lapban ágyazva és egy nagy 4850-es kari szolgáltatja a kraftot a W8 alá. Izgatottan várom a hatást.

  • Like 2

10 hozzászólás


Recommended Comments

Pont most akartam írni, hogy jó hogy előkerültél ismét, mert írhatnál a win8ról, erre itt is van az első szösszenet...

Remélem hamarosan gyakorlati tapasztalatok is napvilágot látnak itt.

Szerk.: én meg feltolom a 64 bitest, lesz ami lesz...

Link to comment

No, akkor az első benyomások... (remélem nem baj hogy itt írom le)

Különösebb méréseket nem csináltam, azt meghagyom a hozzáértőknek, csak kíváncsiságból raktam fel.

Tehát, a Windows Developer Preview English (x64) változata került fel a következő konfigra:

Intel i7 930, 6G RAM, ATI 4830 VGA, Saffire Pro 24, UAD-1 PCI.

Az új Win telepítője néhány apró megjelenési eltéréstől eltekintve megegyezik a Win7ben megismerttel. A telepítés a Win7hez képest gyorsabban zajlott (ha az emlékezetem nem csal), 10 perc után már az alapvető személyre szabást végezhettem.

Ezután fogadott az új asztal/tálca látványa. Szépnek szép, de azért sok mindent szokni kell benne. Bizonyos dolgokra jó, és bizonyos dolgok szépen el lettek rejtve, sokadik menük mögé, de a legtöbb még felfedezésre vár.

Nem olvasgattam utána hogy mit hol találok meg, arra hagyatkoztam, hogy az OS mit tol az arcomba, és hogy azon mennyire tudok eligazodni.

A sok "kor gyermeke" akik igénylik a minél szélesebb körű integráltságot a netes közösségi létükkel biztosan nagyon hasznosnak találják majd az újítások, azonban amiket én keresgéltem számomra fontos régi megszokott funkciók elég nehezen jöttek elő, de ahogy írtam - szokni kell, mint mindent eleinte.

Az eszközeim illesztése (TP-Link TL-WN721N WLAN adapter, Saffire Pro 24, UAD-1, X-board, BCR2000) minden esetben gond nélkül zajlott, ill. az utolsó kettő esetében elég volt bekapcsolni az eszközt. Az ATI 4830 mindenféle driver nélkül is jól elvolt, és később a hivatalos x64 driver telepítését követően is megfelelően üzemelt. (ezt később leszedtem, mert nem használom a CCC által nyújtott plusz lehetőségeket). Értelemszerűen minden eszköz esetében a Win7-re kiadott drivereket használtam.

Az új Win x64 induláskor kb 1G RAMot foglalt, ami kb azonos az általam használt (kissé lecsupaszított) Win7x64-el. A szokásos tisztogatást követően sikerült kb 7-800M-ra redukálni az OS RAM éhségét.

Egy gyors REAPER telepítést követően nyugtáztam hogy minden rendben... a rencer felállt :D

Később, az egyetlen sokkot a DPC Latency Checker okozta.

Kb ugyanazokkal a beállításokkal a Win7 esetében megszokott 8-25 µs (egy-egy háttérből váratlanul támadó win folyamat, vagy pl torrent mellett 40-80 µs, bőven a nagyon jó határain belül) a új Win esetében 970-990 µs-re emelkedett. És nem ilyen ciklikus kiugrások, hanem 970 alá nem volt hajlandó menni. Gyorsan nekiálltam kilövöldözni különböző folyamatokat/szolgáltatásokat, de semmi sem hozott sikert.

Bár ez még mindig alkalmas akadásmentes audio streamre, (ráadásul biztos vagyok abban hogy ez kiküszöbölhető adott beállításokkal) azért ez elég tetemes visszaesés ebből a szempontból, legalábbis a jelenlegi állapotában.

Szóval összességében vegyesek a benyomásaim, de azért bízom abban hogy az új Win nem csak facebook check-re lesz optimális mindenféle új és lapos kütyün, hanem zenélésre is kiválóan alkalmazható lesz a megszokott asztali PC-s környezetben, és azt hiszem hogy erre meg is van minden esély.

Link to comment

Nekem sajnos tegnap kimaradt a telepítés. A bejegyzéseket megírva egyből jött egy munka, úgyhogy csak ma tudok neki ülni, de ami késik nem múlik. Ma már nagy esélyel lesz rá időm.

Annak örülök, hogy kb. rendben megy. Az külön jó, hogy a driverek rendben vannak. Ez 7 esetében a kezdeti fázisban nem így volt. Egyelőre az audio tesztek csak részben relevánsak és még természetesen ez nem igazán mérvadó. Ezzel a verzióval a koncepciót szeretnék elsősorban bemutatni.

Hogy zenélés szempontjából lesz e előny az 2 ponton lehet leginkább érdekes. Egyik a háttér alkalmazások hibernációja a másik a remélhetőleg jól sikerülő virtualizáció.

Amúgy ahogy te is írtad a legfontosabb elemeinek egyike a szélesebb körü webes 'támogatás'. Egyfajta integrálás történne, ahol a webes tartalmak és a számítógépen tartott tartalmak élesen nem különülnek el. (pl facebook fotóid megjelennek a képeid között 'gépeden') Illetve hát ahogy írtam a mobil platformot szeretnék közelebb hozni mind megjelenésben mind funkciókban. Hogy ez a 'professzionálisabb' rétegnek vagy a cél felhasználók számára inkább előny lesz e, mint hátrány az majd kiderül. Ez még sokat változhat és változik majd a megjelenésig. Az biztos, hogy a legtöbb extrát a touchal rendelkezők fogják kapni. :)

Link to comment

Ezt a ultra nagy facebook integrációt nem értem miért olyan jó alapba a rendszerbe..... Ebbe csak egy újjabb támadási felületet látok a win8-nak...

Remélem az applenek nem ez lesz a OSX 8 nál a mérce.... Jó dolog a facebook de azért annyira nem hogy a rendszer alapvető elleme legyen....

Link to comment

Mondjuk nagyon vicces lenne hogy fut egy Logic a gépemen hozzáadok egy + sávot és kiteszi üzenőfalamra Ferenc Barazutti egy új zenesávot adott hozzá a Logic - XYZ projektjéhez.....

:D

Link to comment

Köszönöm! :D

W8 web integrációjáról.... mivel ez még egy elég kezdetleges része a rendszernek gondolom még hangolódik, de kitérnék a vírus részre... köztudott, hogy már régóta nem a klasszikus 'vírus' modellt használják. Ma már minden esetben a user kifejezett hozzájárulása kell ahhoz, hogy a vírus bejusson. Az sem elhanyagolható, hogy ezek az oldalak, amin keresztül eléred a feltöltött tartalmaid, védett és biztonságos oldalak és ezek csak virtuálisan jelennek meg, szóval konkrétan a vinyódon nem lesznek eltárolva így a rendszert nem érintik és nyilván csak opcionális része lesz tehát, ha nem csatolod a fiókjaidat akkor ez nem érint.

Hogy mi értelme? Nyilván professzionális vonzata nem sok van. Ez főleg azoknak a usereknek lesz érdekes akik elsősorban netre, ott is kifejezetten a közösségi oldalakra vannak specializálódva, mivel így 1 kattintással oszthatsz meg majd tartalmakat közvetlen a vinyódról illetve szintén letöltés nélkül eléred a már felrakott tartalmaidat. (hogy pontosan milyen hozzáférési protokollok lesznek, ez által milyen egyéb opciók az majd kiforr, de az Ms szorosabbra szeretné fűzni a kapcsolatot a facebookal így valószínű ez feléjük és a felhasználóik felé szeretne lenni egy gesztus)

Link to comment

Field a Virusos dolgot nem tudom már 5 vagy 6 éve Macon vagyok irodába Win7 van Norton360-al csak office-re van használva és néhány percnyi internetezésre a munka miatt..... Régen elég szép virusokat bekaptam XP alatt...

A másikat viccnek szántam nem a Win8 miatt hanem úgy a jövő miatt.....

Link to comment
Guest
Szólj hozzá...

×   Formázott tartalmat illesztettél be.   Kattints a formázás megszűntetéséhez.

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...