Jump to content
Ménemszól.hu
  • 0

Software/Hardware hibrid moduláris megoldások


bunni

Kérdés

reaktoros / monome-os / max/msp-s körökben eddig is sokféle megoldást lehetett látni szoftver/hardver hibrid modulár setupokra (és akkor az expert sleepers / MOTU Volta féle dolgokról nem is beszéltünk)... de mostanában ezek a fajta alkalmazások egyre jobban szaporodnak (nem hiába... sokat hallottuk mostanában, hogy reneszánszukat élik az analóg szintik és a moduláris rendszerek).

 

Pl itt ez a kettő. Max/MSP - Max4Live felhasználóknak:

 

A CV Devices esetében közvetlenül a DAW-unkból (ami esetünkben ableton) küldhetünk 1v/Octav jeleket az ezzel kompatibilis eszközeinknek. Nem írom le, hogy melyik modul/plugin mire jó. Egyszerűbb és érthetőbb ha megnézitek az alábbi linken.

http://www.spektroaudio.com/cvdevices

 

A BEAP egy kicsit más. Ahogy a lent linket interjúból is megtudhatjuk, az 1v/Octav szabványon működö harware szintetizátorok működését, funkcióit és jelátvitelét emuláló modulok gyűjteményéről van szó. A mellett, hogy a felhasználható modulokból (vannak oszcillátorok, szűrők, LFO-k, Envelope generátorok, VCA-k stb) összelegózhatunk egy teljesen működőképes moduláris szintetizátort, a szoftveres patch kábeleinkben futó (vezérlő és audió) jeleket egy mozdulattal elküldhetjük a (lehetőleg DC csatolt) hangkártyánk (vagy expert sleepers modulunk) kimenetére, és máris routolhatjuk azt a harware moduljainkba, vagy a 1v/Octav szabványú CV bejáratokkal rendelkező vasunkba.

Egyelőre idáig még nem jutottam az olvasgatással, de gondolom a dolog visszafelé is működik, és a hardware-ünkből érkező jeleinket is visszaroutolhatjuk a MAX/MSP moduljainkba... aztán fűzhetjük a jeleket oda-vissza :)

 

Akit érdekelnek a részletek ennél sokkal többet megtudhat az alábbi két linken:

https://www.ableton.com/en/blog/beap-powerful-modules-max-live/

http://cycling74.com/wiki/index.php?title=BEAP_Analog_Model_Curriculum_Outline

 

Bár a topikot nem ezért nyitottam, de ha már ilyesmiről beszélünk érdemes megemlíteni az exper sleepers és a MOTU megoldásait is a témában:

http://www.expert-sleepers.co.uk/

http://www.motu.com/products/software/volta

 

Ahhoz, hogy a vezérlő jeleket (Moduláció, LFO-k, Envelopeok, Note-ok) a software-ből a vasainkba tudjuk juttatni nincs szükségük semmi másra, csak egy hangkártyára, pontosabban annak egyik kimenetére.

A legtöbb helyen azt írják, hogy DC csatolt kimenetekre lesz szükségünk. Ez csak részigazság. Az én hangkártyám nem DC csatolt (Focusrite Saffire), de pár hete kipróbáltam az expert sleepers plugineket, és simán tudtam Envelopeokat küldeni a moduljaim felé. Viszont ettől függetlenül nem működik teljesértékűen a dolog, mert ha jól emlékszem (per pill nem tudom újra megnézni) csak pozitív polaritású jeleket kaptam (mondjuk ez elvileg egy sima offset modullal orvosolható). A másik, hogy ha minden igaz az alacsonyabb feszültségeket nem tudja pontosan tartani a kimenet (nem vagyok biztos benne, hogy ez utóbbit jól írom... MadHeaddel váltottam pár szót a dologról, és így emlékszem. Légyszi javítsatok ki ha rosszul mondom). Ettől függetlenül bizonyos funkciók egészen jól működtek a DC csatolt kimenet nélkül is.

A másik megoldás, hogy a hangkártyánk kimenetei helyett expert sleepers modulokat használunk. A fenti expert-sleepers linken ezek is megleshetők.

 

Van egy módszer arra az esetre is, ha történetesen nincsenek DC csatolt kijáratok a hangkártyánkon, és csak ezért nem szeretnénk lecserélni, valamint expert sleepers modulokra sem szeretnénk tízezreket költeni, de a fenti pluginek képességeit szeretnénk maximálisan kihasználni:

http://www.expert-sleepers.co.uk/siwaacencoder.html

egy kábelre, egy diódára és egy kondenzátorra (no meg egy forrasztópákára) van szükségünk... az így kapott kábel ELVILEG orvosolhatja a hangkártyánk hiányosságait, és úgy használhatjuk mintha DC csatolt kijárataink lennének. Ezt még nem próbáltam, de pár hete beszéltem róla A/D-vel és Madheaddel is és elvileg működhet. Hamarosan viszont tervezem kipróbáni, úgyhogy ha valakit érdekel igyekszem majd beszámolni róla.

Link to comment
Share on other sites

válasz erre a kérdésre

Recommended Posts

egyébként a BEAP már csak azért is nagyon jó, mert kipróbálhatjuk, hogy mire is jó egy modulár a nélkül, hogy százezreket költenénk rá mielőtt rájövünk, hogy nem nekünk való.

 

én pl nemrég kezdtem el összerakni a saját modulár setupomat, és még elég foghíjjas a dolog. viszont ha a beap-et sikerül munkára bírnom egy csomó funkciót egyszerűen pótolhatok addig is amíg spórolok az "igazira" :)

 

a másik ami eszembe jutott, hogy tök jól lehet használn olyan esetekben is, ha valaki pl eleve csak pár modult szeretne... mondjuk 1-2 analóg szűrőt, VCA-t, torzítót, analóg delayt beiktatni a lácba (olyasmit ami pluginben tipikusan gyenge), de teljesen elégedett azzal, ha a maradék szoftverből jön.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...