Jump to content
Ménemszól.hu

MESSE'11 : A szintetizátorok


A/D

Recommended Posts

Egyáltalán nem gondoltam volna, hogy az év eleji erős NAMM kiállítás után itt még bármi történhet, úgyhogy jól meglepődtem! Mivel híreket ezret lehetett olvasni, én most a személyes benyomásaimat mesélem el egy nagy sietségben levő kiállítást látogató nézőpontjából. Előre szólok, hogy nagyon szubjektív, nagyon elfogult és felületes leszek, senki ne várjon itt tőlem hírekbe illő tényszerűséget. A nagy gyártók újdonságairól már hallottunk, ezek már nem jelentenek akkora izgalmat számomra, mivel nem éreztem az utóbbi időben valódi minőségbeli előrelépést talán csak a Clavia cuccait leszámítva. Általában már azzal megelégszem, ha nem rontanak az addigi termékeik minőségén. De számomra az, hogy egy PCM workstationben most dupla annyi a memória miközben egy szög egyszerű motor csinálja pont ugyanazt mint eddig, az merő unalom. Jobban érdekel a klasszikus értékek reneszánsza: egy szintetizátor legyen szintetizátor, egy egyéniség, egy karakter. Ne azt kelljen benne néznem, mennyire olyan mint egy igazi zongora vagy gitár, mert sosem lesz olyan. Ezt a stratégiát viszont úgy látszik kizárólag az "egyszemélyes" butik cégek tudják. (Ez volt az oka, hogy sajnos személyesen nem jutottam el a sor végére, így pl. nem volt szerencsém a Roland új Jupiter 80-asához)Na ezen a ponton volt döbbenetes a kiállítás, úgyhogy essünk is neki!

A butik gyártókat ezévben leginkább az útkeresés jellemezte, ahogy azt a videóban rögtönözve elég sután sikerült megfogalmaznom (bocsánat ezért, legközelebb jobban igyekszem, meg a kamerába nézek ésatöbbi...). Koncepció szintetizátoroknak nevezném a többségét. Gyakran remek képességekkel rendelkeznek, de nem éreztem azt, mert nem derült ki, hogy miben erős az adott cucc, mert a presetek még nem voltak kiforrottak. Oké, amit lehetett nekiálltam programozni, de az egy méghosszabb útkeresés.

John Bowen: Solaris. Ezt már ikszedszerre látom, most is kipróbáltam, nem éreztem túl inspirálónak a szerkezetet. Butiknak butik cucc, viszont a hangminősége és az izgalmak a pluginek szintjét nem lépik meg. Korábban is ez volt a véleményem, most is az.

Anyware Instruments: Tinysizer. Tök véletlen botlottam bele a Schneiders Büro standján, ahol ebben az évben is elképesztő arzenálját állította ki az exklúzív, egyfős cégek termékeinek, így most mindennél erősebb volt a "Superbooth" - ahogy ők hívják. Azt se tudtam hova nézzek, valószínűleg 1 hétig lehetett volna tanulmányozni a termékeiket, ahol most mindenféle szinkron-interfészekből volt túltengés. Értitek, a külföldi szintimániásoknak most ezévben a szinkron a fő probléma!!! Visszatérve: én imádom a moduláris szintiket, mivel gyakran úgy kezdek neki valaminek, hogy fejemben van egy vázlat, hogy az adott hanghoz mire lenne szükség, és ez nem ritkán meghaladja azt, amit egy fix huzalozású szintibe tesznek. A moduláris vagy félmoduláris szintik általában drágák és még sok más nehézség is felmerül velük kapcsolatban, amire most nem térek ki. A Tinysizer valószínűleg a legkisebb és egyik legolcsóbb moduláris szinti széles-e világon, szerintem szuper hanggal (kicsit nekem a Cwejman S1mk2 világát idézi. Gyors burkolók, jó hangminőség, remek szűrők, pregnáns oszcik: a videóban egyet használtunk belőlük!), nagyon jó funkciókkal, és egy egészen extrém módozatával a költségkímélésnek: a patchelést ilyen próbapanel-szerű megoldással teszi lehetővé, melybe vékony kábeleket kell beleszúrni! Se jack, se banánk, se TT: sima, mezei, pucolt kábelvég! És a dobozba egy digitális effektproci is helyett kapott. Videót készítettünk róla. Aki modulárban gondolkozik, bátran ajánlom, nagyon sok remek percet fog okozni és valószínűleg jó dalötletetekhez lesz múzsa (igen, tudom, hogy a videóban hallható hangokból ezt pont nem derül ki, de higgyetek nekem, tudom, hogy mit kell megnézni egy ilyen dobozon, és ez a cucc rendesen ott van).

http://www.youtube.com/watch?v=-cXMmCHvCQg

Radikal Technologies: Accelarator. Ezt a szintetizátort én annyira középszerűnek értékeltem, hogy gyakran erős jelzőket használtam a videó készítésekor. Mivel nem szeretném senkinek elvenni a kedvét, ezért ettől a videótól mindenkit megkímélek. Elfogadom, hogy van olyan zene, amihez pont ez jó, csak én azt nem ismerem ;)

Schmidt: 8 Voice Analog. Én itt hallottam róla először. Megláttam a régi Waldorf Wave szintetizátorra emlékeztető küllemet, majd muszáj voltam sorbanállni és megtekerni. Egyedül volt a digit cuccok közt (Solaris és Accelarator) de analógul szólt, ezt a videóban is bekérdeztem. Meg is lepődtem rendesen, mert ilyen monstrumot analógból összehozni nem lehet pitlák (FULL DISZKRÉT AZ EGÉSZ, még most se bírom elhinni!), viszont mint tudjuk, pénzért bármit lehet. Na ez ennek a mondásnak egy emlékműve lehetne. Valami 20.000.- euró körüli árról hallottam. A meglátásom az, amit a bevezetőben is írtam ill. a videóban hadartam, hogy nincs meg a kialakult karakter. Szinte mindent tud a szinti (4 szűrőblokkja önmagában 7 szűrőt jelent PER voice!!!), de még nem érzett rá a tervezője, hogy mely presetek lennének leginkább azok, amik ezt a hangszert képviselik, amik igazán jól állnak neki. A demó alatt egyetlen izgalmas hangot nem tudott csavarni (ekkor preseteket kezdett mutatni), ami nem felétlen baj, de jobb lett volna ha másképp alakul. A videóban említettem, hogy "nem ésszerű a kialakítása". A kapkodásban nem tudtam jobb kifejezést találni, de igazából arra gondoltam, hogy a szintetizátor bármiféle kapcsolást megenged függetlenül attól, hogy annak van-e értelme vagy sem. Szerintem ebből a szintiből bármi lehet, de nagy felfedezések előtt áll még. Nekem nagyon tetszett, a hideg karaktere ellenére - ez persze lehet előny is, csak nem erre számítottam a Wave-utánérzés miatt. <ahttp://www.menemszol.hu/uploads/emoticons/default_wink.png' alt=';)'> A tervezőt és az eszközt lencsevégre kaptuk, amit itt le is közlünk. Egy jó leírás van róla itten külföldiül.

http://www.youtube.com/watch?v=5LDsRQhUWOs

Végszóként azt gondolom, hogy a szintetizátorok alapvetően nem fejlődnek, inkább csak az ízlés, és körvonalazódik a pluginvilágból való kimenekülésre az igény. A pluginekkel az a baj, hogy mindenkinek ugyanaz van. Tudom, sokan azt hiszik, hogy "de én majd más preseteket gyártok", de alapvetően minden szintetizátor csak 1-2 karakter létrehozására képes. Ebből a világból vezetnek ki a butikgyártók kb. testreszabott darabjai, amiből egyre többféle kapható. Ezek az új berendezések a saját kis attitűdjükkel egy csodálatos, színes káoszt alkotnak a jelen és a múlt technikájával, úgyhogy uraim egyet tudok csak mondani: egy csodálatos világban élünk!

Link to comment
Share on other sites

Ti fogjátok valamelyiket árulni?

Sajnos egyelőre nem tervezzük. Megpróbáljuk a jelenlegi kínálatot jobban körbejárni, meg a nagy érdeklődésű cuccokat prezentálni (lesz nálunk MOX, Kronos és Jupi80 is). Persze ha valakinek kedvet kap ezekre és ilyet vesz, annak nagyon örülünk ;)

És az a kemény, hogy még nem is tudtuk végigjárni a kiállítást, volt még bőven érdekesség, csak bízom benne, hogy a legnagyobb dolgokat elkaptuk...

Link to comment
Share on other sites

Nem nagyon értem a SonicCore Pluginek: MINIMAX,PROFIT-5,Prodyssey nagyon jól szólnak

De még a saját fejlesztésű ZARG/JOHN BOWEN szintik is: Pro-One,Orion, Ambient minőségi munkák

Ez a SOLARIS......pfffff, a videók alapján is gyengének tűnik, pedig gondolkodtam hogy megveszem a plugin változatát

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...