Jump to content
Ménemszól.hu

Szoftverek terjesztése a jövőben... (ARCHÍV: 2011.02.07)


A/D

Recommended Posts

Nem tudom mennyire követitek, de az Apple az iPhone-on megismert App Store mintájára nemrég létrehozta a Mac App Store-t is. Gyakorlatilag egy ilyen iTunes-szerű boltban lehet a szoftvereket letölteni, megvásárolni.

Most már jól látszik, hogy sikeresen működik a dolog, és jelek vannak arra, hogy meg akarják szűntetni a szoftverek dobozos, hagyományos kiskereskedelmi úton történő terjesztését. Azt gondolom, hogy ez a jövő, bár lehetnek esetek, amit majd hagyományos módon lesz célszerű majd megoldani, pl. egy operációs rendszer telepítője. Valószínűleg ki fognak erre is találni valamit, mint pl. a kedvezményes vásárlásokra (multi-user licenszek, oktatás, diákkedvezmények) is. Eleve, megyünk affelé, hogy az életünk megszabaduljon az optikai médiától. Tehát megoldás ezekre mindenképp lesz valamikor.

gallery_1_4_1973.jpg

Ha ez még jobban megindul, akkor nagyon hamar trend lesz belőle, és ez érintheti a zenei szoftverek terjesztését is.

Pár dolog, amit éredemes lehet tudni a hagyományos terjesztési módról:

1) Kiskereskedelmi úton terjeszteni egy szoftvert költséges. Dobozolni kell, raktározni, kereskedői haszon (! erről még külön írok !), meghibásodott install CD, nem megfelelő verzió, és az idióta, értelmetlenül körülményes authorizáció-szériaszám mizéria, és upgrade eligibility-témák. Kellő bosszúságot tud az ilyen okozni.

2) Azt gondolom, hogy a nagykerek + retailek munkáját fedező haszon (szoftverenként változik, de ez jelentős százalékot is kitehet), szállítás és egyéb költségek megspórolásával a vevő mindenképp jól jár, és a megtakarított pénzt saját döntése szerint költheti el. Dönthet pl. úgy, hogy önképzés útján maga tanulja meg a programot az idejét erre áldozva, vagy supportra/tanfolyamra fizet be, esetleg mást vesz belőle.

A kereskedőknek tehát lehetnemásféle jövedelemtermelési lehetősége, a vevő pedig egy sokkal tisztább, átláthatóbb, kényelmesebb rendszerben vásárolhatna szoftver. Én örülnék ha nem kéne megbolondulni a furcsa regisztrációktól, élesítésektől és hasonlóktól. A kulcsokat külön gyűlölöm: szép máglyát tudnék rakni a cégben található iLokokból és egyéb dongle-ökből.

Ebből a bejegyzésből főoldali cikk lett

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...