Jump to content
Ménemszól.hu
  • 0

Rosszul fordít a VSTi plugin, miért?


Atticore

Kérdés

Nem tudom h én csinálok e rosszul vmit de amikor kimentek egy MIDI-t (GuitarPro-val, MIDI Trackerrel stb.) a plugin elindításával már nem azt hallom ami szerkesztettem hanem nyújtásokat tesz néhány hangba meg ilyen hülyeségek, amik egyébként nincsenek benne, mitől lehet?

Link to comment
Share on other sites

válasz erre a kérdésre

Recommended Posts

Valami rémlik nekem, hogy régen ilyesmi történt velem is. Nem emlékszem már pontosan, mi volt akkor a gond, viszont ez erősen vsti függő dolog. Bizonyos vsti-knél ha például egy hangot nagy velocityvel nyomsz le, akkor nyújtás lesz belőle, ha kicsivel, akkor meg például tompítás. A vsti-d valószínűleg nem gm kompatibilis. Szoktak még transzponálási gondok is lenni, például ami midiben megszólal, az vsti-ben egy oktávval lejjebb szólal meg, ezért az egész midit "feljebb" kell pakolni. Az meg megint szép dolog, amikor egy midi hangszer sokkal több oktávon képes megszólalni, mint az eredeti hangszer, amit a vsti jól emulál, csak amikor beillesztjük a kis furujaszólamunkat, akkor nézünk, hogy mi a fakk van, ennél nem szólnak a mély hangok. Meg aztán sok vsti már keyswitch-el érkezik, a guitar pro meg csak egy sima midi szerkesztő, szóval magyarázhatja egymásnak a két program a saját igazát. A legjobb, ha kihagyod a guitar pro-t, újraszerkeszted a daw midi editorjában azzal a vsti-vel, amivel majd a végleges verzió fog szólni, vagy pedig rákeresel a midiyoke nevű kis programra, amivel guitar pro-ból tudod vezérelni a daw-odban a vsti hangszert.

Vagy lehet hogy valamit én értettem félre...? Maga a midi szól másként másik lejátszóval? Mintha már ilyennel is találkoztam volna, de ezt már nem emlékszem, minek a hibája volt. Mintha a kimentett midi meg a guitar pro kotta nem teljesen ugyanazokat az adatokat tartalmazta volna.

Link to comment
Share on other sites

Nem várt nyújtások előfordulhatnak olyankor is, ha a VSTi-n amin lejátszod be van kapcsolva a portamento vagy más néven glide funkció. Olyankor az egymásba akár csak picit is belógó hangjegyeket nem egyszerű átváltja, hanem áthajlítja egymásba. Arra gondolok, hogy egy hangjegy lejátszásának vége (Note Off MIDI nyelven) belelóg a következő hangjegy kezdésébe (Note ON)

Mondjuk tényleg nem lenne rossz tudni, hogy pontosan melyik VSTi-ről van szó.

Link to comment
Share on other sites

Tényleg, már én is emlékszem. Valami akusztikus gitár vsti-vel próbálkoztam, ami ráütést vagy nyújtást rakott bele véletlenszerűen (nem emlékszem pontosan), és nem jöttem rá, hogy miért. Végül kiderült, hogy az van, amit G.t. írt, hogy az előző hang lecsengése belenyúlt a következő hangba, és emiatt szimulálta ezt a plusz hangot.

Meg a guitar proból importált midijeimmel az szokott lenni a probléma, hogy rendszerint a különböző midi információkat, hangerő vagy akár pitch, stb, a midi kezdeténél beállítja nullára. Tesz oda egy jelzést, hogy az adott érték nulla. Normál esetben nem kéne ott lenni semminek. Ettől őrültem meg már sokszor, hogy nem jöttem erre rá, és hiába próbáltam hangerőt változtatni a szekvenszerben a dal egy adott szakaszán, valahogy mindig visszaugrott az alapállásba. (Ez konkrétan a reapernél történt, nem tudom, másnál is van-e ilyen, el tudom képzelni, hogy van.) Ennél az volt a megoldás, hogy az elejéről kitöröltem ezeket a zéró értékeket. (Gondolom nehéz így megérteni, amit mondok, aki találkozott már vele, az biztos tudja miről van szó.) Szóval a guitar proból importált midi max a cubase beépített halion one hangszereivel szólal meg normálisan (bár nem mernék fogadni rá, hogy azokkal tökéletes), a többi, jobb fajta vsti-nél célszerűbb újraszerkeszteni a midit az új vsti hangjára.

Meg még azzal is mennyi bajom volt, hogy megírtam például egy jó kis zongora szólamot, aztán találtam egy tetszetősebb zongora hangmintát, kicseréltem a vsti-t, és peff.. máris annyira más lett a dinamika, hogy szerkeszthettem szinte az egészet előlről hangról-hangra.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...