Jump to content
Ménemszól.hu

Analóg process tesztek!


A/D

Recommended Posts

Töltögetem a webshopot, most vessződöm az outboardokkal, és megint előkerültek az összegző keverők, amiktől egyszer már kicsit besokalltam, és nem gondoltam volna, hogy megint kísérteni fognak. Ennek oka az lehet talán, hogy egy időben az én ízlésemhez már  túl divatosak lettek, elkezdték túlértékelni a jelentőségüket (Egyre gyakrabb volt az, hogy úgy akartak ilyesmire beruházni, hogy nyilvánvalóan nem voltak még a megfelelő képesség birtokában rendes mixek készítéséhez, viszont úgy gondolták, hogy boldogulásuknak kizárólag technikai okai lehetnek, tehát ettől várták a csodát. Az ismert  "SHIT IN / SHIT OUT" elnevezésből gondolom mindenki érti miről van szó). Na emiatt rendesen körülnéztem megint a piacon, és akkor ebbe a gyöngyszembe akadtam bele, amit most megosztok. Szerintem felbecsülhetetlen értékkel bíró élmény lesz ez azoknak akik kicsit többet szeretnének tudni az analóg cuccok varázslatairól.

 
A Rupert Neve Design Soundcloud accountjáról van szó! Hogy ezt eddig miért nem láttam?
 
Mondom amit szerintem érdemes feltétlen meghallgatni (oké, majdnem mindent, de...)

 

-1-

 

Az analóg összegzés kérdés egy újabb experimentuma: az analógtól általában torzítást várunk, de olyan torzítást, ami megszűnteti a digitális csörgést, vagy meg sem jelenik ez a fajta szélsőség. Modern szempontok szerint hatalmas dinamikát is. Az általunk ismert AMS-Neve 8816  vagy a Manley 16x2 pont így működik, de a Rupert Neve-féle 5059 nem! Ezt figye:
 
Pro Tools in the box keverés:

 

http://soundcloud.com/rupertnevedesigns/tacks-danny-reisch-protools

 

Neve 5059 Silk Drive kapcsolóval:
 

 

 

A 8816 esetében nüanszok voltak, de ez elég brutál mértékű ahogy szaturálja a magasakat, főleg a kiállástól. Nem is torzításnak hat, inkább épp ellenkezőleg, mintha nyitottabb lenne a mix. Szerintem a PT mixnek egyébiránt semmi baja, precíz, pontos, azt hallod ami szól, de az 5059 "tökösebb", ott történik valami furfang, amitől izgalmasabbnak találjuk (vagy inkább csak a magam nevében beszélek). Mondjuk én emiatt se vennék még összegző mixert, mert hallani és érteni a dolgot versus beállítani, az nem ugyanaz a kategória. Vegyen az, aki ért is a keveréshez, nekem jó lesz a Logic (ugyanakkor -de ez már egy másik post témája lehetne- vajon miért van az, hogy egyszer sem ültem le úgy, hogy ú de király lenne Logicozni, mert ez milyen nagyszerű szoftver :) Azt hiszeml hozzászoktam már hogy utálom, de végülis munkaeszköznek tekintem, amiben meg semmi furcsa nincs. Viszont a hangszereimnek mindig tudok örülni! Nagyon meglepne, ha ezzel egyedül lennék)

 

-2-

 

Szintén analóg összegzés most dobokon! Kérjük, kapaszkodjon... 

SSL AWS mix (erről a pultról van szó):

 

 

Neve 5059 mix:

 

 

Ez rendesen tanulságos azoknak, akik csak hallották azt hogy az SSL mekkora király, de testközeli élményben még nem volt részük. Na mikor a Neve-t az SSL-lel szemben preferáltuk többen, pont erről beszéltünk ami itt hallható. Ha nem gatya a monitorotok, hallani fogjátok hogy nem bír a dinamikával és a tranziensekkel, rendesen hüppög, nem bírja egyenesen, szépen, határozottan kijátszani a mixet. Persze van akinek ez tetszik, hiszen rendesen sok SSL rajongó van, de most már lehet kapisgálni hogy a két csapat miért utálja annyira egymást kezdetektől fogva :) Mindenesetre én az SSL-lel szemben simán a Pro Tools in the box mixet részesítem előnyben százból százszor. Nem tudok elképzelni olyan helyzetet, ahova ez kéne, lehet hogy nem vidám dalokban gondolkodom vagy nem tudom.

 

Namégakkor Neve 5059 piros Silk kapcsolóval:
 

-red-silk

 

 

Adódik a kérdés, hogy az eredeti, 90 volt feszültséggel operáló monszter hogy szólhat ezek után? (Érdekességképp, ez a pult az eddigi dinamika-király Neve pultokhoz képest is állítólag 10dB-vel többet tud dinamikában, az meg már milyen?)
 

-3-

 

Na a lényeg, hogy a fenti linken van bőven hallgatni való (fent vannak más összegzők, vagy a Master Bus Processoruk, a kisebb Porticók, 500-asak stb), ami azért jó, mert ki tudja mindenki magának kutatni, hogy az elérhető hangzásvilágok melyike inspirálja. Szívesen látnék ilyet más gyártótól, sőt, saját magunktól is. Silk? :)

 

ui: summing mixer ügyben nem akarok állást foglalni, mindegyik ilyen cucc valamiben jobb a másiknál, meg nagyon ízlés dolga az egész (ott a teszt, mindenki döntse el maga). annyi szent, hogy az 5059 most kicsit meglepett, sejtettem hogy jópofán szól, de gyakorlatilag az értékelhetetlen master szekciójamiatt figyelemre se méltattam, tekintve hogy kell mellé egy rendes monitorvezérlő is brrr... gondolom ezért hozták ki a Centerpiece-t.

 

Azért jó kör volt...

post-1-0-12462800-1372644664_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Még kaki irodai notebookon és fülesen is rengeteg különbség hallható. Gyanús is egy kicsit :D

 

Szerintem Tacks esetében az a "tökösség" a 5059 mixen elég jó, de nem külön tökösítő kézi készüléknek kéne ezt csinálni inkább? Legalábbis én biztos nem várnám az összegzőmtől....ha az életben eljutnék oda, hogy lesz olyanom :) Jó jó, tudom, hogy kapcsolható...de akkoris.

 

A doboknál  az SSL és a NEVE között ordas a különbség, a Chandler mixről nem is beszélve. Nincs erre rájátszva? Mintha a panning is más lenne az egyes felvételeken (kivéve a két NEVE), És ha panning más, akkor más is lehet más :D

 

Elsőre egyébként simán a NEVE-re szavaztam, biztos azért, mert azt olvastam a cikkben :D, de többszöri (kb.2379) meghallgatás után, csengő fülekkel,  csupán szubjektív szempontok alapján, én a Chandler-t vinném. Az szól úgy, mint egy dob...a többi túl sokat változtat a hangzáson...persze lehet, hogy mixben jól jön ki, de így önmagában a Chandler mix a lexebb nekem. De majd meghallgatom otthon is. Lehet, nem bízhatok a jelenleg rendelkezésemre álló felszerelés hitelességében :D

Link to comment
Share on other sites

Summing Mixer témába pár hónapja nagyon beleástam magam de nem találtam meg ezt a sound cloud linket, és ez tényleg nagyon jó! Én azóta sajnos rájöttem hogy nekem nem summingra hanem eq-ra kell harácsolnom mert az lesz ami még kell. Összességében többet reméltem a summingtól sokkal többet mint amit ad. Tipikus shit in/out dologba lovaltam bele magam, aztán kipróbáltam és nagy pofára esés volt :D de ebből tanul az ember!

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...