Jump to content
Ménemszól.hu

Patchlab #01 - Senki Filterbankja


A/D

Recommended Posts

Nyomassuk a szintetizátoros-befejtős videókat, elvégre új hét van, és mert megígértük hogy minden héten lesz ilyen.  

A modulárszintis videók szinte kivétel nélkül ilyen giga rendszerekkel készülnek, amiknek amúgy a fele nem is szól, de jól néz ki. Mi kicsit az ilyen "4k-s demó vetélkedők" hagyományai mentén most icipici rendszerből próbáltunk hatalmasat kihozni. András vetette fel, hogy ő nem érti, miért nem látja ezt a Doepfer A-126-os modult szinte sehol, főleg hogy fillérekbe kerül. Mi pedig mondtuk neki, hogy ha késztetést érez arra, hogy más orra alá dörgölje miről maradnak le, akkor mi azt szívesen videóra vesszük. Így is történt. 

A hallható patch amúgy monofón, csak ugye mivel a filterbank a spektrumot manipulálja, ezért a felhangok olyanok, mintha önálló voice-ok lennének. Valószínűleg szoftveresen is elkészíthető, de ez így szuper-hands-on, és persze az ötlet. Andrásnak amúgy mindig ilyeneken jár az agya...

 

avatar_02_hu.jpg

Link to comment
Share on other sites

Nekem régóta van Addac 601, de ha nincs rá jó ötleted, akkor mit sem ér :) Elég ritkán látom másnál a 601-et, ami egyébként több mint 3x annyiba kerül mint a Doepfer megoldása. Valójában pont a modulár az a téma, ahol nem kellenek feltétlen szofisztikált modulok, hanem kis kreativitással a legegyszerűbbekkel is lenyűgöző dolgokat lehet csinálni. Andrásnak pl. az egyik kedvence a Doepfernek a Basic VCO-ja, ami tényleg a legegyszerűbb, legolcsóbb valami, de ő csodákat tesz azzal. Mert a mai modulár videókkal pont ez a baj: tök jó modulokat mutatnak be, de a demó alapján nem kéne, sőt, gyakran kimondottan ellenszenves az, mikor ilyen giga rendszerekkel csinálnak nagyon béna hangokat. 

Link to comment
Share on other sites

Egyetértünk! Sok ember halmozza egymás hegyére-hátára a modulokat, és emiatt nincs ideje, vagy kedve igazán megtanulni használni őket, pedig a mélyebb megismerés hozza a fent említett csodákat. Ehhez meg sok kisérletezés kell. :)

Nekem is a kedvencem a pici moduláris, kevés, de jól megválasztott modullal, és jó vezérlőkkel párosítva. Nekem ez most az Elements, Braids, ADDAC Floor control, és a Qunexus. Néha a Shelves is be van kötve, de számomra ez a pár modul maga a mennyország, és durván hangszerként tudom megélni, mert játszható, kezes, és nem bírom megunni. :)

A 601-el kapcsolatban fel lehet hozni, hogy esetleg drága, de ha úgy nézzük, hogy 10 db BP filter, 10 VCA és egy combos mixer kellene, hogy azt a funkcionalitást összerakjuk, akkor mindjárt más a helyzet...

Link to comment
Share on other sites

34 perccel ezelőtt írta vinnui:

10 db BP filter, 10 VCA és egy combos mixer kellene, hogy azt a funkcionalitást összerakjuk, akkor mindjárt más a helyzet...

egyetértek, nyilván nem vettem volna meg ha másképp gondolnám. de amíg csak azt tudom elmondani róla, hogy na nekem van egy olyan modulom ami ezt is tudja, addig csak geek vagyok, de nem zenész :) Mások meg egy 47ezer forintos Doepfer modullal csinálnak is valami érdekeset :)m :)

Link to comment
Share on other sites

nagyon tetszik az egész. a patch ötlet és a videó szép kivitelezése is :) nagy rajongója vagyok a filter bankoknak, de az én rack-emben sajnos még nincsen. Ez a doepfer tényleg nagyon baráti áron van. Egyébként ha már szóbakerült a 601, az én favoritom a Serge rezonáns filterbankja (eurorack is elérhető), ami a rezonáns jellegéből adódóan más kategória, de nekem iszonyatosan tetszik a karaktere.

valamint az előttem elhangzottakkal is nagyon egyet tudok érteni, különösen inspirálónak tartom, amikor valaki egy kicsi de jól átgondolt modulárral művel csodákat.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...