Jump to content
Ménemszól.hu

Launchpad Pro Open Firmware


Fanta

Recommended Posts

Sziasztok,

sokat keresgéltem milyen standalone sequnecert kéne vennem...
elég jó cuccok jönnek mostanság de mindegyik limitált 2-3 sávra illetve 16 pattern tárolásra stb vagy béna a midi kezelése hardwarekkel, mind1 is.

Szóval folyamatosan azt éreztem hogy az 5 vasamat egy felületen meghajtani ma termékekkel nehézkes lesz..
Aztán felfigyeltem egy sorra hogy : Launchpad Pro Open Firmware a hivatlaos oldalon
http://global.novationmusic.com/community/news/launchpad-pro-a-hacker%E2%80%99s-dream

majd erre bukkantam és mi tagadás elég masszív kis dolog kezd kikerekedni belőle....
http://launchpadfirmware.tumblr.com/
https://www.youtube.com/watch?v=_G3-Z9f-Xr0
https://www.youtube.com/watch?v=OWO5yih11nE

A lényeg hogy nem akarok pct használni, mert értelmetlen számomra és sokszor megöli az ihletet, illetve nagyon le tudja lassítani a folyamatot a sok point and click dolog...
Ezért úgy gondoltam megosztom veletek amit találtam, kíváncsi vagyok ti mit gondoltok, illetve akinek van LP Proja az kipróbálta már valamelyik ilyen Custom firmwaret-...

Szerkesztette ZizicsFantaLászló
lemaradt egy link :D
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Ekkor: 12/15/2015 at 7:07 írta Kilobeat:

"Saját hardvert programozni tényleg sokkal egyszerűbb, mint elindítani egy programot a számítógépen."
Amúgy vegyél Electribeot!

ez electribenak 1 glabális midi channelje van, teljesen haszontalan számomra

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Ekkor: ‎2016‎. ‎01‎. ‎04‎. at 11:01 írta ZizicsFantaLászló:

ez electribenak 1 glabális midi channelje van, teljesen haszontalan számomra

Az EMX1-nek biztos, hogy nem. Az 1-5 szinti part, az 1-5 csatornán fogad és küld is, a dob a 10-esen alapból, de meg is változtathatod ezeket.
Az újat nem próbáltam, de szerintem/talán az is ilyen.

Szerkesztette Kilobeat
Link to comment
Share on other sites

Ekkor: 14 Jan 2016 at 5:08 írta Kilobeat:

Az EMX1-nek biztos, hogy nem. Az 1-5 szinti part, az 1-5 csatornán fogad és küld is, a dob a 10-esen alapból, de meg is változtathatod ezeket.
Az újat nem próbáltam, de szerintem/talán az is ilyen.

Az Electribe 2-n 16 MIDI csatorna van és szabadon tudsz hozzájuk hangszínt rendelni. Nincs dedikált dob sáv, mint a régieken, viszont ha jól emlékszem csak egy 'choke group' van, amit cinekre lehet használni és az fix csatornán van.

Papíron, sőt még videók alapján is elég meggyőzőnek tűnt, de valahogy mégsem nőtt úgy a szívemhez, mint az EMX. Az egész workflow más rajta. Volt már a kezem alatt több Korg cucc, valahogy az az érzésem, hogy megpróbáltak több terméket egybegyúrni (Kaossilator, KaossPad, Volca, Electribe, PadKontrol, KingKorg). Az egyes elemek, viszont nem úgy állnak össze, mint ahogy szeretnéd. Egy-egy alap funkciójuk benne van, de valami mindig kimaradt, ami hirtelen hiányzik, ha már korábban megszoktad és ösztönösen nyúlnál érte.

Pl. benne van a Kaossilator frázis készlete skálákkal, meg minden, de nem tudsz sima play order arpeggiokat nyomni, úgy mint az EMXen. Ha kiválasztasz egy arp-ot akkor a skálán kívül eső noteokat kivágja. Vagy pl. van rajta sync kimenet Volcákhoz, de csak egy stereo master kimeneted van (az EMXen volt Aux). Vagy pl. a active step funkció, ami zseniális a Volca és a Monotribe sequencerében. Ott csak kiválasztasz akárhány tetszőleges note-ot akár a seq. elejéről, vagy a végéről random és onnantól azt ismétli (instant poliritmia a Volca Bassen 3 sávon). Az E2-nél csak egy sávon tudod ezt megcsinálni és csak amíg nyomva tartod a note okat, ami eleve lekorlátoz 16-ra az amúgy is 'csak' 64 hosszú sequban (viszlát poliritmia :( ). 

Szóval kicsit úgy vagyok vele, mint a Mac iOS-szel. Szép, meg tud sokat, de 20 évnyi Windowsos kondícionálás után baromira frusztrál, hogy a ctrl+c/ ctrl+v máshogy van (az enyémen át is állítottam). És amikor 8 órányi Office nyomkodás után hazaesek, valahogy nem megy olyan könnyen az átkapcsolás Mac nyelvre. Ezek már 'kinetikus reflexek' amiket nezéz újra huzalozni, de akinek ez kell és rászánja az idejét, annak lehet megéri.

És itt jön a kérdés: mi van, ha pár (ezer) sor kód vagy egy firmware update megoldja mindezt? Mivan, ha átkonfigolom a Macemet, hogy az összes megszokott Windowsos shortcutom működjön? Azon kívül, hogy minden más Mac használó megőrül tőle én meg az ő gépükön nem találom az @ karaktert, nagyjából semmi. Egyszeri idő befektetés, ami egy megszokott kezelési móddal egy újabb eszközt tesz kényelmessé és hasznosít több évnyi gyakorlatot. Kb. mintha szintit adnál egy zongoristának.

Ezzel szemben egy tök új hagszer működésének az elsajátítása olyan, mintha szintit adnál... egy gitárosnak, vagy egy szaxofonosnak. Több év alatt kigyakorolt játék technika és alkotói workflow megy a levesbe és helyette tanulhat valami újat a zenész. De persze ez nem baj, csak kérdés, hogy mi a cél. Nem véletlen, hogy feltalálták a MIDI gitárt és a fúvós kontrollereket...

Szerkesztette psymon
Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...
×
×
  • Create New...