Jump to content
Ménemszól.hu

Electro Voice Raven teszt!


gaborvari

Recommended Posts

Nemrég történt az eset, hogy kedvenc mastering hangmérnökünk, Silk bejelentette: kipróbált egy furcsa kinézetű, állítólag irreálisan jó ár/érték arányú mikrofont elektromos gitár felvételre a Pannónia Stúdióban. Hamarosan utánanéztünk a dolognak és a felvételek minőségéből kiindulva bizalmat szavaztunk a retro külsejű kis mikrofonnak, amit az Electro Voice gyárt és Raven névre hallgat.

Miután megérkezett a szállítmány, rögtön felmarkoltam az első darabot, ami a kezem ügyébe akadt, és hazavittem, hogy összehasonlítsam az erre a célra általam használt miksikkel. A biztonság kedvéért magammal vittem egy Suhr Guthrie Govan Set-Neck Modell-t, nehogy a gitáron bukjon el a történet:) A következő dolgokat akartam kideríteni:

1. Vajon tényleg használható gitárhang jön majd ki ebből az enyhén szólva is "budget" mikrofonból?

2. Hogyan viszonyul a Raven a világ talán legelterjedtebb általános célú kardioid dinamikus mikrofonjához, a Shure SM57-hez?

3. Mennyire ad kész sound-ot a Raven - tehát mennyi utómunkát (ergo időt) spórolok meg, ha ezt választom a felvételhez?

A tesztben a saját jól bevált gitárcájgom szerepelt, ami egy G2 szériás Randall RH-100 erősítő és egy klasszikus Marshall 1960A láda. Szeretem boostolni a középtartományt még a torzítás előtt, amire ezúttal a Suhr Koko Boost pedáljának Mid Boost részét használtam. Ezzel a módszerrel nagyon jól definiált, szaggatós hangzást érhetünk el, ami a megfelelő mértékben megpengetett hangokat szép "fluttyanós" tranziensekkel jutalmazza:) Négy mikrofon került meghallgatásra: Shure SM57, Shure Beta57, Audio-Technica AT4040 és az Electro Voice Raven. A mikrofonok jelei egy Focusrite ISA828 előfokba mentek, a konverter egy Apogee Rosetta 800 volt.

Az első pengetésnél rögtön kiderült, hogy az EV miksi elég tisztességes jelszintet ad le dinamikus létére. Az igazi meglepetés viszont akkor ért, amikor megpróbáltam minden mikrofont úgy elhelyezni, hogy egymáshoz képest kb. hasonló legyen a magas és a mély aránya - tehát mindegyiknél igyekeztem eltalálni, hogy mennyire legyen off-axis a mikrofon pozíciója. A Raven annyival nyitottabb volt a többi dinamikus tesztalanynál, hogy szinte teljesen a membrán szélére kellett irányítani, míg a Shure mikrofonok már majdnem a kónusz közepét nézték. A kondenzátoros versenyző is nyitott hanggal bírt, sőt a tesztben ő lett a legélesebb hangú, de ez inkább amiatt van, mert ennél kijjebb helyezve elég furcsa módon elcsúnyult a hangja. Ez a nyitottság azonban csalóka, mert a magasakat egy szűk tartományba fókuszálja, míg a Raven egy sokkal egyenletesebb magasat vesz, ami tényleg előtérbe hozza a részleteket.

Az egyenletesség az, ami a Raven tagadhatatlan előnye. Nem kertel, nem formálja feleslegesen a közepeket és nincsenek benne zavaró, sípoló öngerjedések. A tranziens válasza sem gyerek, én azt mondanám, hogy ebben símán legyűrte a középkategóriás kondenzátor mikrofont.

A három kérdésemre tehát a következő válaszokat adnám:

1. Nagyon is használható ez a gitárhang. A Raven-nel sikerült a legközelebb kerülnöm az eredeti gitárhanghoz. Meglepően jó frekimenet és tranziensválasz jellemzi.

2. Azért az SM57 nem véletlenül népszerű erre a feladatra. Karaktere azonnal felismerhető, szerethető, szóval semmiképp nem okafogyott modell.

3. Erre leginkább a teszt felvételek adják meg a választ. Úgy tűnik, hogy zenei környezetben az Electro Voice Raven megállja a helyét úgy, ahogy van (értsd: no eq, no compress, semmi!). Előfordult már velem, hogy valami jól bevált klasszikussal készült gitársávo(ka)t rongyosra kellett eq-znom, hogy eltüntessem belőlük az olcsó sípoló hangokat és úgy szedjem ki a buhogást, hogy ne heréljem ki a hangot teljes mértékben. Persze a balhét 70%-ban ilyenkor a mikrofon rossz elhelyezése okozza, a tesztalanyunk azonban elég egyenletesen teljesített minden pozícióban - szinte csak a magas tartományban történt változás. Úgy gondolom, hogy a Raven sok esetben megszabadíthat bennünket pár órányi eq csavargatástól és fejvakargatástól, ha felvételkor őt is betesszük a láda elé.

http://www.youtube.com/watch?v=D1lFHE76Rmo&feature=player_embedded

Itt pedig a nem youtube változat:

Ebből a bejegyzésből főoldali cikk lett

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...