Jump to content
Ménemszól.hu
  • 0

Referencia hangerő beállítása!


roszgyorgy

Kérdés

válasz erre a kérdésre

Recommended Posts

  • 0

Szevasz! Akkor talán kezdeném én...

Az említett cikk, és az egész oldal egyébként nagyon jó, és szomorúan tapasztalom, hogy szinte alig ismerik.

Én nem vagyok stúdió, egy pici, akusztikailag kezeletlen lakótelepi szobában élek, ráadásul a helyiségben rosszul, asszimmetrikusan elhelyezkedve a munkafelülettel, hangfallal. Ez semmiképpen sem optimális, de meg tanultam élni vele, kicsit tovább tart emiatt a munka. Nagy, és hangosabb hangerőt sem tudok használni, érthető okok miatt. Megszoktam. De általában amúgy is halk stílusban dolgozom, nem szeretem az üvöltést, max néhány pillanatra tolom fel hogy megnézzek valamit, de ez sem jellemző. Na és ott a fejes, az szólhat, és éjjel egyébként is azzal dolgozom. (Több "részletet" is hallok benne.)

Hangerő beállítás: eszközök között kizárólag 1 kHz szinuszt használok. Semmi zajt, azt nem szeretem. A szinusznál áll a mutató mint a cövek. Ez még az őskori HiFi korszakból ragadt rám. Bakeliten (mérőlemez) van kilohertz, a szalagokat, kazettákat is ezzel kalibráltuk be. Tökéletesen működött. Most is.

Referencia hangerő? Visszakérdezek: nem vagyunk egyformák (zenésztársam sokkal süketebb), mindenhol mások a szobák, cuccok, körülmények, hangulat stb. Hogyan határozhatná meg valaki, vagy egy szabály, hogy milyen a jó hangerő nekem az adott helyen, időben, hangulatban? Munka (keverés) közben is folyamatosan tekerjük a hangerőt, de zenehallgatáskor is rákényszerülünk. Eric Clapton után egy mai EDM-et betéve szintén nyúlni kell, az tuti.

Szóval: a cikkben javasolt érték jó lenne nekem? Vagy neked?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Válaszolok a kérdésre...

×   Formázott tartalmat illesztettél be.   Kattints a formázás megszűntetéséhez.

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...