Jump to content
Ménemszól.hu
  • 0

Roland D20 alaplap hiba


Jeti111

Kérdés

Sziasztok!

 

Van egy szó szerint ütött-kopott Roland D20-as szintetizátorom. Tudtam, hogy van problémája, pontosabban nem működő billentyűk voltak azok. De sajna elő jött egy ennél sokkal rosszabb hiba. Pontosabban az, hogy időként újraindul teljesen magától. De van hogy be se akar bootolni, csak a Roland D20 felirat látható a kijelzőn. Mikor vissza akarom gomb kombinációval tenni az alap beállításokra, akkor van az, hogy inicializálás után normálisan elindul, van hogy alaplap hibára panaszkodik.

 

A segítségeteket szeretném kérni. Sajna nem igazán van tapasztalatom digitális szinti témakörben. Szerintetek hol keressem a hibát? Egyátalán valahogy meg lehet oldani, hogy a szinti kiköpjön nekem egy error code-ot, hogy legalább kicsit közelebb kerüljek a hiba megfejtéséhez? Elektronikához nem mondom hogy értek, még a suliba tanulom ezt a szakmát, de ugyan akkor ki se szeretném dobni a történelem ezen darabkáját, még ha rosszul is néz ki akár a borítása, akár a baja.

 

Amivel próbálkoztam, az az, hogy kivettem az elemet belőle, meg a floppy meghajtót lekötöttem.  Meg persze megpöcköltem azt hiszem a dsp chip érintkezőit. Legalábbis remélem hogy az az. Ez ideiglenesen javulást okozott.

De a probléma közé tartozik, hogy bizonyos hangerő alatt csak a jobb oldal halkan szól mint a bal, meg persze a pillanat kapcsolókat is cserélni kell rajta, mert elég kontaktosak. De ezek mellékes problémák, de jobbnak láttam megemlíteni. Talán lehet valami jelentősége esetleg a hangerő problémának a többi anomáliához.

A tippeket, trükköket, meg bármit szivesen elfogadok, és megköszönök. Tudom, kezdőként nem kéne ilyennel foglalkozni még, de meg szeretném javítani. Még ha benne is van, hogy nagyobb kárt csinálok.

Link to comment
Share on other sites

válasz erre a kérdésre

Recommended Posts

  • 0
1 órával ezelőtt írta Jeti111:

ugyan akkor ki se szeretném dobni a történelem ezen darabkáját

Márpedig ez elkerülhetetlen lesz, ha csak donort nem keresel hozzá. Szerviz nélkül nem fogsz vele semmire menni (már amúgy a szerviz se tudna), meg pláne hogy 1000 éves, alkatrészt, de főként alaplapot kevesebb esélyed van hozzá kapni, mint a lottó ötöst megnyerni. Hamarabb kapsz másik D20-at vagy netán egy D50-et, de szerviztámogatást már egészen biztosan nem. El kell engedni, alkatrésznek eladni...

Szerkesztette djuice
Link to comment
Share on other sites

  • 0

Sikerült nekiállnom, és megcsinálnom legalábbis a nagyobb problémákat. Kiderült hogy kontaktos volt 2 csatlakozó ami a CPU board-ot és a motherboard-ot kötötte össze, valamint ami a motherboardot a tápegységgel. Sajna ezt a kettőt úgy tudtam csak megoldani, hogy a vezetékeket, amiket a csatlakozóba bele kellett nyomni, azokat ráforrasztottam a furatszerelt csatlakozók hátulján lévő forrpadokra. Nem túl elegáns, de legalább kellően össze van dágványolva és működik. Ez után már elindult az esetek nagy részében, de még mindig nem volt igazi. A hajlító kar az a jobbra és balra mozgatás során is felfele hajlított, és szeretett ez után is omladozni, de az alaplapot végigkocogtatva kerestem még kontakthibát, és kiderült hogy a motherboard-on lévő mikrokontroller csatlakozása a tokjához is kontaktos volt. Ezt a hibát a tokozás csatlakozóinak a mikrokontroller felé való óvatos hajtogatásával sikerült orvosolni. A biztonság kedvéért az összeset így meghajtogattam, az óta stabilan működik az egész szintetizátor.

Kisebb hibái persze vannak, minthogy a gombjai néha nem működnek, csak többszöri esetenként erősebb nyomásra, meg a fentebb említett hangerő probléma is adott a fejhallgató kimeneten. De már ez is fél siker.

Egyébként a tesztmódban minden tesztelhető dolog teljesen okés volt, és a gombok ott sem működtek. De azokat gondolom cserélni kell. De ezek már nem akkora nagy problémák.

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Sziasztok! Sikerült hozzájutnom egy D-20 hoz....sajna nem hibátlan.... problema: egy ideig gond nélkül működik, aztán a képernyő halványan villog a gép elkezd búgni, sípolni és totál lefagy.....kikapcs...szünet....újrakapcsol és minden ok egy rövid ideig....kérdés, merre lehet a hiba? első lépésben a tápnál lévő kondikat kicseréljük de szerintem ez nem oldja meg a problémát....köszi

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Válaszolok a kérdésre...

×   Formázott tartalmat illesztettél be.   Kattints a formázás megszűntetéséhez.

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...