Jump to content
Ménemszól.hu

Denon DJ Prime 4 - miért nem venném?


vallyont

324 megtekintés

Múlt hónapban volt szerencsém élő egyenesben találkozni egy Denon DJ Prime 4 cumóval, gyors lepötyögöm a tapasztalataim, mielőtt feledésbe merülnek.

Prime4W_Web%20Banner_JPG.jpg

Maga a készülék elég csecse, nem kelt gagyi hatást (árát tekintve csúnya lenne), nehézkes eltévedni rajta, minden a helyén van, aki találkozott már pulttal, feltalálja magát rajta.

Kezdésként rögtön egy friss firmware-t akart lehúzni az internetekről, ami már tartalmazza azt a tapis effektezést, amit a Pioneer az Opus-quadnál hozott be. Óriási piros pont a Denonnak ezért, a piacvezető márkánál terméktámogatás sincs, nemhogy új funkciók bevezetése a régebbi eszközökön. Persze ennek biztos megvannak a technikai korlátai, de ez ugyancsak rút szégyenfoltja a Pioneer gyártónak, hogy kicentizett teljesítményt rak az eszközei alá. Kis kitérőből vissza, az első alkalommal lassú volt a net, amin jött volna a firmware és bár azt írta a cucc, hogy ne kapcsolják ki, negyed órán belül kezdődött egy élő műsor, így nem volt idő várni, áramtalanítva lett az eszköz. Igaz, hogy a folyamatok közül még csak a firmware letöltésnél tartott, de becsülendő, hogy nem lett tégla, simán felállt a meglévő rendszerrel, majd gyorsabb mobilnetről seperc alatt befrissítette magát. Ez az internetes cucc nagyon rendben van a Prime 4-en!

Használat közben viszont akadt pár dolog, ami miatt nem lettünk nagy barátok. Fontos kiemelnem, hogy számomra mindenek előtt a totális kontroll áll egy dj cucc esetén. Itt rögtön bajban voltunk a joggal például, a harmadik keveréstől a pitch bendet használtam inkább (az is többet húzott, mint kellett volna), sajnos a kontrollerekre jellemző érzettel rendelkezett a jog számomra. Apróság, de a sweep effekteket nem hallottam a fülesben (biztos beállítás kérdése), illetve nagyon hiányzott az RX2-n megszokott paraméter poti ezekhez az effektekhez, sok esetben a filternél teljesen leveszem a resot, hogy ne dobja meg a lekevert dal jelszintjét, ahogy szép lassan filterezem le. Az echo effekttel is az volt a gondom, hogy nem tudtam, mekkora mozdításnál milyen ütemben történik az echo, számomra így ez az effekt szinte a használhatatlanság határát súrolta.

Amivel még megszenvedtem, az teljesen pitiáner dolog és sosem jutott volna eszembe, hogy ilyenbe belefuthatok, ez pedig a keverő részen a cue gomb. Szemléltetem a problémát a Prime 4 mellé helyezett RX2-vel.

prime4-vs-rx2.jpg.e78c3b61da0cbb39e50432eb49bfd62f.jpg
Prime 4 - RX2 keverő 

A cue gomb közel van a potméterekhez, ami az ilyen lendületből hupákolóknak, mint én is vagyok, őrült probléma, egyszer szerintem kicsit le is toltam a potit, ahogy megnyomtam a gombot, utána inkább úgy csináltam, hogy a potinak alulról ellentartottam egy másik ujjammal, hogy még véletlenül se járjak így.

Apróság és ahogy láttam, csak a fehér kiadásban van így, de módfelett zavaró volt, hogy a dB értékek nem voltak sávonként odaírva a kijelző mellé, csak a masterhez. Meg lehet ezt szokni, meg ha saját cucc és rátanulsz, akkor nem gond, de amikor hirtelen kell valamit, akkor bizonytalanságot szül (bennem).

Szokatlan volt a fülhallgató szekció elhelyezése is, megszokásból a Pioneer keverőkön található helyen kerestem, de ez mondjuk biztos szokható. Azért talán nem véletlen, hogy a Denon SC Live eszközöknél a megszokott helyre kerültek. Ahogy az effekt szekció is, amit a Prime 4-en meg sem mertem érinteni.

Nagyjából ennyit a kellemetlenségekről. Számomra a kontollereket megidéző hangulata a legproblémásabb, a joggal, a két oldalra kipakolt effektezéssel. Valahogy a lejátszási listákba is belegabalyodtam, de ez az én nyomorúságom lehetett.

Viszont! Szoftveresen nagyon egyben van az egész, ilyen szempontból kikezdhetetlen. Elég csak a kijelzőre nézni, messze a legláthatóbb a hullámforma rajta!

display-prime4-rx2-rx3.thumb.jpg.e357a4990b4bdbc4e184329141f1f9d9.jpg
Prime 4 - RX2 - RX3 kijelző

És persze azt sem szabad elfelejteni, hogy megannyi specifikációval kényezteti a tulaját a Prime 4, a beépíthető SSD-től kezdve az online zeneboltokból játszásig!

Kicsit az az érzésem, hogy a Denon jelenleg pont annyival van hátrányban a Pioneerhez képest, amennyi időt eltöltöttek anno a 2000-es években a DN-S3000, 3500 forgójogos cd játszóik körül, ami szerintem eleve zsákutca. Ezt az időt a konkurens egy bevált kialakítás tökéletesítésére szánta és ez számomra érződik is például a jogon, nemtom, a Pioneer hogysmint fejlesztett ezen, de a 800mk2 óta nagyon rendben van szerintem (nagy általánosságban, persze vannak kényelmetlenebb jogok, de általában következetesek és használhatók azok is). És ezért nagy kár, mert szoftveresen köröket ver a Pioneer megoldásaira a Denon szerintem.

Amondó vagyok, hogy ha valakinek egy hakni cucc kell, lagzizni, jó választás lehet, azonban ha James Hype performancekodás a cél, akkor nem ez a mindenegyben cucc lesz a megoldás.

Mondjuk a tervezéssel és tartóssággal kapcsolatos kérdések némit árnyalják, érdemes-e ebben a cuccban parkoltatni a pénzt.

 

Fontosnak tartom azonban, hogy vásárlás előtt mindenképp próbáld ki, ne szerezd be vakon, béreld ki valakitől egy napra, ismerkedjetek meg, derüljön ki, hogy egy világ vagytok-e, vagy sem.  

Szerkesztette vallyont

0 hozzászólás


Recommended Comments

Még nem érkezett hozzászólás

Guest
Szólj hozzá...

×   Formázott tartalmat illesztettél be.   Kattints a formázás megszűntetéséhez.

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Töltés...
×
×
  • Create New...