Jump to content
Ménemszól.hu

Raspberry Pi Szintetizátor


A/D

Recommended Posts

A Raspberry Pi egy hitelkártyaméretű teljes értékű számítógép, melyet elsősorban oktatási célokra fejlesztettek. A 80-as évek computing élményét alapul véve rendkívül egyszerűvé tették azt, hogy akár gyerekek is kedvet kapjanak megtanulni programozni. A beugró mindössze 35 dollár, tehát máris meg van oldva az a kérdés, hogy ne konfigurálhassák szét apuci gépét. A 2012. februárjától kapható termék viszont elég nagy vihart keltett, mivel az eszköz képességei egész komoly dolgokra is jó, pl. 1080p-s Blue Ray minőségű videót gond nélkül képes full frame-en visszajátszani a beépített HDMI (!) csatlakozóján, ebből sejthetjük, hogy pl. a zelső Nord Lead Classic számítási teljesítményét messze meghaladja. Van rajta ethernet csatlakozó, USB, audio kimenet, és egyéb tüskék, amikre további eszközöket lehet berhelni. Na és az SD kártya csatlakozó, mely révén akár nagyméretű háttértárral is elláthazjuk. Mindez rendkívül kevés áramot fogyaszt, elemről is mehet, sőt, a a szakértőktől tudom, hogy egy perc alatt szuperszámítógép építhető belőlük rengeteg ilyen összekapcsolásával. Egyszerűsége, és ára pedig meghaladja az iPadét.

De ami még ennél is jelentősebb az az, hogy a fenti képletből adódóan máris tömegek kezdtek rá fejleszteni, és simán benne van a pakliban, hogy ez lesz a "next big thing" az audio iparban. Pl. alternatívája lehet a mostani hardveres VST lejátszóknak.

Az "első fecske" az audio világából egy szintetizátor. USB-s MIDI interfésszel full valós idejű szintetizátort készítettek rá:

A Raspberry Pi-ről itt van egy bemutató videó:

Teljesen biztosak vagyunk abban, hogy erről még sokat fogunk hallani!

A fejlesztő oldala.

Cikk a PCMAG.COM-on.

Pár ötletes dobozolása a piciny számítógépnek:

post-1-0-58161200-1346508503_thumb.jpeg

post-1-0-63180400-1346508511_thumb.jpg

post-1-0-54881800-1346508520_thumb.jpg

post-1-0-96691200-1346508653_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Otthoni barkácsolóknak és egzotikumokra utazóknak biztosan jó kis platform lesz ez, még egy kis zenecentrikus Raspberry Pi közösség kialakulása is benne van a pakliban. Viszont mivel nem kompatibilis egyik elterjedt audio platformmal sem (x86, iPhone/Pad/Pod) és nem áll mögötte egy bejáratott és stabil cég, így kétlem, hogy a jelentősebb audio szoftvercégek látnának fantáziát benne.

Link to comment
Share on other sites

Nincs szüksége arra, hogy jelentősebb audio szoftvercégek álljanak mögötte, ezt a tömeges fejlesztés segítheti az élre. Pl. hogy valaki ír egy faja szűrőt, közzéteszi, mire más kitalál valami mást. Egyébként azt se gondolom, hogy az iOS fejlesztő cégek komoly bevételt produkáltak volna a 99 centért árult applikációikból.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...