Jump to content
Ménemszól.hu

WNAMM2013: Buchla Music Box


A/D

Recommended Posts

Megvan Isten létezésének egyértelmű bizonyítéka. Elképesztő mennyiségű szuper szintetizátor és cucc jelent meg a mostani NAMM-on (Facebookon valaki találóan úgy jellemezte a jelenséget, hogy "szintetizápor"). Az ember el se tudja dönteni, mit szeressen jobban, MS-20, Sub Phatty, DSI Prophet 12 és most BUCHLA.

Tényleg, mit is jelent az, hogy két kult szintetizátort keltettek életre? Ahogy a Korg MS-20 Mini, a Music Box is egy régi klasszikus. Ilyen hirtelen lemondunk a végtelen polifóniáról, az automatikáról, a visszahívásról, az USB-ről? Holnap meg már az is rendben lesz, ha nem lesz villanyáram a konnektorban? ;)

post-1-0-29093000-1359103742_thumb.jpeg

Don Buchla egy Mooghoz hasonló nagyság: ő annak idején inkább a szintetizátort mint hangzásbeli kifejezőt képzelte el, ezért a kontrolleres vezérlések kaptak főszerepet, nem annyira a Moog-féle zongorabillentyűzetes megoldások volt az irány. Érdekes módon a Buchla szintikkel létrehozható hangzások sokkal ércesebbek, zajszerűbbek, modernebbnek, maibbnak tűnnek, legalábbis én Buchlát nem hallottam még líraian, lágyan búgni. Nagyon durván meghaladta a korát, és hihetetlenül jó az, amit csinál. Végtére is Buchla egyike a nagyon kevés zseniknek, akit a Föld a hátán hordott valaha: legendákat hallottunk arról, hogy ő volt az, aki meg tudott olyan dolgokat oldani, amit egy egész vállalat (pl. a Gibson idők alatti Oberheim) mérnökcsoportja képtelen volt. A Buchla szintik mindig a csúcsok csúcsát képviselték, árban is. Készüljünk arra most is, hogy a Music Boxért 4000 dollárt kell leszurkolni. Mindez azonban egyáltalán nem tűnik soknak, ha azt vesszük, hogy olyan hangzást kapunk, ami csak nagyon kevesek számára elérhető.

Akárhogy is, most viszont van. Elképesztően szerencsések vagyunk: több, mint 40 év szintetizátorai érhetők el számunkra. És ezt most nem csak egy plug-in marketing anyagának arcpirító hazugsága.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...