Jump to content
Ménemszól.hu
  • 0

Mikor tegyünk reverbet sávra, mikor auxra?


KR~

Kérdés

válasz erre a kérdésre

Recommended Posts

2 órája írta KR~:

Sziasztok,

Nem vagyok jártas a témában ezért szeretném megkérdezni hogy, mikor tegyünk reverbet sávra ill.mikor auxra?

Van-e erre szabály?

Az egész a hangszerelési fázisban érdekelne zeneszerkesztőben.

Köszi

Szabaly nincsen ra, ez egy kreativ szakma. 

Kevereskor a reverb altalaban send-re kerul, ami elsosorban megszokasnak (hagyomany) es az egyszeru kezelhetosegnek koszonheto, semmint mert ez a szabaly. Korabban, amikor csak hardver zengetok voltak ugye egy 32 savos mixre akar 32 effektproci kellett volna, az 64 kabel, nomeg a 32 sav is 32 sztereo sav kellett volna legyen (az meg ugye effektive 64 sav), ugyhogy kb ezert talalhattak ki az AUX-ot. Ez manapsag DAW-ban, pluginekkel mar inkabb csak kenyelmi funkcio, siman rakhatod insertre is, ugyanaz lesz az eredmeny, csak mint gabo is irta, nehezebben kezelheto es nem igazan atlathato.

Viszont ez csak a keveresi zengetesre vonatkozik, amikor tenyleg csak a zenet dobalod szet a terben.

De zengetes mehet sound-design (hangszereles) szinten is, ott es akkor meg inkabb inzert. Peldanak mondanam a klasszikus gated-reverbet, de igazabol az ilyen jellegu dolgokat IS meg lehet csinalni sendbol. Szoval egy csomoszor elofordul, hogy maga a reverb mar maganak a hangnak az elkepzelt resze. Pl shimmer, vagy gated, vagy freeze-elt, ducking-olt. Mondjuk a gated nem biztos hogy jo pelda, mert azt neha hatarozottan send-del erdemes megoldani, de remelem ertheto amit irni akarok.

De tenyleg, ez egy kreativ jatszma, fogd a reverbet oszt dugdossad akarhova. :) Nyilvan ha nem kreativkodni akarsz vele, csak egy kicsit megzengetni a mixet, hogy ne legyen tul szaraz, akkor kenyelme apropojan sokkal erdemesebb send-re rakni.

Pl: ha csak egy sima hall reverbet akarsz ¨hangszereles¨ idejen beletudni a hangba, azt felejtsd el. Csinald meg a hangot reverbbel, hogy halljad, hogy nagyjabol mi lesz majd a vegeredmeny, de mixbe a savot szarazan taplald, es inkabb send-re rakd a hall-t, mert ugy sokkal egyszerubb kezelni. Hogyha netan tenyleges felvetelrol van szo (nem VSTi), akkor meg abszolut szarazan vedd fel, mert maskulonben az aranyokat mar soha meg nem valtoztatod. Persze egy effekt jellegu zengetest (shimmer, freeze, duck, stb) meg igenis ugy kell felvenni, hogy ott van inserten, maskulonben ¨soha¨ nem fogod tudni rekrealni a kivant hatast.

Link to comment
Share on other sites

4 órája írta KR~:

Sziasztok,

Nem vagyok jártas a témában ezért szeretném megkérdezni hogy, mikor tegyünk reverbet sávra ill.mikor auxra?

Van-e erre szabály?

Az egész a hangszerelési fázisban érdekelne zeneszerkesztőben.

Köszi

 

A soros (inzert) effektezéssel a legfőbb "probléma", hogy a hasznos/ eredeti hang keverve jelenik meg a sáv kimenetén (a reverb beállításánál van egy wet-dry mix paraméter, amivel az egyensúlyt lehet kezelni, de kevés olyan plugin van, ami ne "piszkálná" meg az eredeti mintát, mivel keresztül megy rajta. (Vonatkozik ez a digitális vasakra is azért...) 

Sokkal egyszerűbb kezelni a reverbet, ha párhuzamosan tesszük a sáv(ok)ra. Ilyenkor az aux/fx csatornán a reverb kimenetét "wet" állásba hagyjuk és ezt érdemes használni a mixben. Ráadásul "békén hagyja" az eredeti mintát. :-)

Ahogy DutchFlowers fórumtársunk is említette: az viszont külön poén, ha egy spéci reverbet inzertként használunk, ha ettől lesz "fazonja" a sávnak.

Én már tettem úgy, hogy pl. a pergő sávjára inzertbe raktam egy nagyon rövid plate- et, vagy gated rev.-et, (vagy egyébb) és az egészet még send-be egy másik típusú zengetőt meghajtva lett kerek a hang. Ez is persze erősen szituáció függő!

Link to comment
Share on other sites

Ha meg netan kreativkodni akarsz, akkor a ket megkozelites kozotti erdemi kulonbseget egy egyszeru reverb+torzito sorral ki tudod tapasztalni nagyon hamar. Variaciok:

- insertkent reverb->torzito 

- sendkent reverb->torzito

- sendkent reverb, inzertkent torzito (ezt kuldesi sorral meg lehet fokozni torzito elott vagy utan kuldi-e)

- sendkent reverb, es sendkent torzito

Persze ez barmilyen effektekkel eljatszhato, de reverbrol beszeltunk eddig, a torzitot meg azert javallom a teszthez, mert azt konnyu meghallani, hogy raerezz hogyan is mukodik ez a dolog (send/insert), amikor kreativkodni akarsz. :) Es ha send, akkor dry/wet = 100% wet.

szerk.: Ne feledd(jetek) anno az elso gated-reverb is ugy keszult, hogy na, dugjuk ezt igy ossze, jo lesz az. Ujszeru hangzasok tudnak szuletni erdekesen osszedugott effektekbol is. Just sayin´. :) 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...