Jump to content
Ménemszól.hu

Mackie DL 1608 keverő teszt


Kibu

Recommended Posts

“- Mi a külföldi sztár első mondata a színpadon az első szám után?

- Helló Budapest, szuper, hogy ennyien eljöttetek, érezzétek jól magatokat, rock’n’roll!!!

- És mi a magyaré?

- Egy kis éneket kérnék a monitorba!”

Valószínűsítem, hogy az elsők között voltunk, akik Iphone-ról kevertek koncertet Magyarországon (megj: itt most MÉG NEM A DL 1608-ról, hanem azt megelőző "barkács" időszakról ír, amikor a számítógépet távvezérelték iPhone-nal! A DL-nek iPAD-re van szüksége, és nem iPhone-ra - a szerk.) ; a történelmi eseményt videón is megörökítettük, ahol jól látszik Sándor Dani hangmérnök barátom éppen felrobbanni készül, mert pont a lábdob csatorna ragadt be a remote alkalmazásban (egyébként a lánc: Iphone, Pro Remote app, wifi, Macbook Pro, Motu 828). A “keverés” persze sűrű idézőjelek között értendő: nem volt hangszínezési, dinamikaszabályzási lehetőség, viszont az arányokat szépen lehetett (volna) húzgálni. A koncert után elmenekültünk, fáradalmainkat egy benzinkúton hevertük ki, és jó időre elfelejtettük a “nézőtéren csajozva keverek” dolgot.

Habár a mobil eszközökben hamar megjelentek a különböző (táv)vezérlésre használható alkalmazások (pl. TouchOSC), mégsem találkoztunk gyakran ezzel a megoldással a gyakorlatban. Ez egyrészt a különböző, főleg inkompatibilitásból adódó problémáknak, másrészt a zenészek-technikusok idegenkedésének, harmadrészt a technológia viszonylag magas árának volt köszönhető. Néhányan, főleg tőlünk nyugatabbra megfordult kollégák anekdótáztak párás szemmel iPad-ekkel szaladgáló monitorkeverősökről, de a sztorik után, a cigit elnyomva, visszafordultak a jó öreg analóg konzolok elé, és kezdődhetett az “egy kis éneket kérnék a …”.

Szóval a digit pultok iPad-del történő vezérlésének technológiája eddig is létezett, de csak a Mackie DL 1608-cal került elérhető közelségbe, ráadásul egy kisméretű, jó minőségű univerzális készülék formájában. A DL 1608 ára éppen 1/6-a a legkisebb iPad-del vezérelhető digitális pultnak; köszönhető ez többek között annak, hogy a gain szabályzók és a füleshangerő poti kivételével minden beavatkozást a keverőbe csúsztatható (vagy wifin keresztül, távolról csatlakozó) Ipaden végezhetünk el. Természetesen ez a DL 1608 legnagyobb attrakciója: akár 10 Ipadet is csatlakoztathatunk egy konzolhoz, megvalósítva ezzel a majdnem ultimate próbatermi-színpadi-stúdiós monitorkeverő ideálját. A majdnem is csak azért majdnem, mert egy összesen 8 kimenettel rendelkező pulthoz nyilván nincs különösebb értelme 10 külön vezérlőt használni; viszont ez a lehetőség világosan mutatja, hogy a jövőben a Mackie komolyabb pultokat, vagy akár egy komplett termékcsaládot is építhet erre a (ne féljünk kimondani) forradalmi technológiára.

A pult maga a jól megszokott Mackie színvonalat hozza, az előfokok, a kimenetek és a beépített effektek minősége kiváló. Apropó effektek: mind a 16 csatornán 4 sávos full parametrikus EQ, gate ÉS kompresszor található, a master csatornán grafikus EQ és dinamikaszbályzó. Reverb, delay, sztereó felvételi és lejátszási lehetőség, 6 aux, és digitális pult révén nyilván snapshot mentési lehetőség; ennyit a száraz adatokról, és akkor kapcsoljuk be.

post-7-0-83804800-1351610351_thumb.jpg

Használat közben az Ipad hihetetlenül jól viselkedik (azért volt bennem egy csöpp kétely): rövid megszokási fázis (kb. 2 perc) után ugyanúgy kezeli az ember, mint egy hagyományos pultot, szépen működik a mutlitouch (nagyon fontos!), gyors a scrollozás és az ablakok közti váltás, szóval pöpec. A fejlesztők nagy gondot fordítottak a vizuális visszacsatolásra; a szoftver gyakorlatilag az összes lényeges információval ellát az adott csatorna állapotáról, pl. EQ görbe, bemenő jelszint, de még a kompresszor gain reduction értéke is! Csatornánként egyébként mindössze három ablakba botolhatunk: EQ, dinamika, reverb-delay; az ablakokat az EQ gomb megnyomásával, majd az ablakok fel-le görgetésével érhetjük el (csak azért írom le, mert elsőre nem mindenki (senki sem) találja, hogy hol van a csatorna kompresszor). A másik dolog, amit senki sem talál, hogy hova veszi az app a record után elmentett fájokat; nos ezek az Itunes audio note-jai közé kerülnek. Ezzel viszont vége is a rejtélyeknek, minden más pofonegyszerű, a gépkönyvre semmi szükség, bár vicces stílusa miatt (mostanában a Mackie-nél folyton jópofáskodnak, lásd a

) érdemes egyszer elolvasni.

post-7-0-30210600-1351610318_thumb.jpg

A DL 1608 számomra legnagyobb előnye, hogy nagyon univerzális, rengeteg feladatra használhatjuk, sőt, több Ipad-del egy időben több darab eszközt is kiválthatunk vele. Használhatjuk, mint:

- kis klub (16 bemenetben gondolkozzunk!) FOH és egyben monitor mixere;

- csak monitor mixer, külön állítási lehetőséggel minden (Ipad-del rendelkező) zenész számára;

- színpadi personal mixer (főleg dobosok és billentyűsök számára);

- ideális próbatermi keverő (felvételi lehetőség!);

- nagyobb hangstúdió monitor keverője;

- homestúdió mixer;

- és mivel kicsi és hordozható, akár mindez egyszerre.

post-7-0-48917600-1351610065_thumb.jpg

Ha lenne Ipadem (és főleg, ha nem lenne még hozzá semmilyen dokkolóm), azonnal magamévá tennék egy példányt, elpasszolva az eddigi színpadi és próbatermi keverőmet. Viszont elkezdetem böngészni az Apple fórumokat használt Ipad után, szóval ami késik, nem múlik!

(A képek sorrendben: 1.: az első bekapcsolás, 2.: betanítás 10 másodpercben, 3.: a művésznő a saját arányait és effektjeit vezérli, nagy megelégedéssel.)

Link to comment
Share on other sites

Köszi a beszámolót!

Kérdés volna egy pár:

Ipad melyik verzióval használható? dokkolható bele 2-es 3-as széria?

Mackie-s fórumon sokan panaszkodtak aux úton lévő brummra.. te nem tapasztaltál ilyet?

Én csak a master fadert appot töltöttem le és próbáltam nézegetni, azt vettem észre hogy master/aux 1-6 beállításnál EQ után nem vagy csak nagyon nehezen tudtam belépni a compresszorba, lehetséges ez? vagy csak nekem megy bénán?

Link to comment
Share on other sites

Ipad melyik verzióval használható? dokkolható bele 2-es 3-as széria?

Megy mindegyikkel.

A kompresszorba könnyen be lehet lépni, ha rájössz, hogy hova és milyen mozdulattal kell elérni.

Az auxról nem tudok, utánanézünk, de elég sok elment már belőle, és erről még nem panaszkodtak.

Link to comment
Share on other sites

Hangfoglaláson kint voltatok? sajnos idén nem jutottam el...

Lesz más bemutató?

itt a fórum a zajról: http://www.mackie.com/ubbthreads/ubbthreads.php?ubb=showflat&Number=173067#Post173067

Nagyon tetszett a keverő, mivel pont vásárlás előtt vagyok és egy ilyen kompakt 12-16 castornás volt a terv.

Ráadásul ez digitális, sok sok extrával, nagyon felkeltette az érdeklődésem ! ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Megjelent a kistestvér is DL608... szeritnem kicsi lett, vagyis jó ez is de hasonlóan drága lesz akkor nem éri meg.

Ami észrevételem van, nem ártana Master Fader App szoftvert kicsit még finomítani... pl én összevonhatóvá tennék csatornákat sztereo csatornákra....olyan primitív ötlet... mégsem javítottak még egyik verzióban sem...

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Ahogy látom, nem sokan írogatnak a témához.

Kíváncsi lennék, mennyien használnak ilyen keverőt, mit szóltok az app 2.0 verziójához?

Ahogy látom a Mackie komolyan gondolta és megcsinálta service kit-t a 30 pin 8 pin csatlakozó problémára. Ezek után esély sincs olcsón hozzájutni a régi verzióhoz, mivel minden "vas" használható az új IPAD-el.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 2 months later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...