Jump to content
Ménemszól.hu
  • 0

Adott egy mid fájl, hogyan cseréljek benne hangszert?


Guest loszmenem

Kérdés

Guest loszmenem

Üdv!

 

Soha nem használtam MIDI-t. Azt sem tudom mi fán terem. Kerestem egy zenei alapot és egy mid fájlt találtam. A legtöbb lejátszó viszi, mintha vagy magában a fájlban, vagy a lejátszókban lenne hangminta. Ki szeretném, cserélni a hangszereket komolyabb VST-re, de ha berakom DAW-ba nem szólnak a sávok. Látszik a "hang" még a volume level is ugrál, de semmi nem szól. Ezt hogy kell? Reapert, és Digital Performert használtam megnyitásra.

Link to comment
Share on other sites

válasz erre a kérdésre

Recommended Posts

Szia!

Önmagukban a midi jelek csak a hangmagasságot a hang hosszát, és a hangerőt tárolják. Ha behívsz vsti-ket a projektbe, és egyszerűen "áthúzod" a midi sávokat a vsti sávjára, akkor meg fognak szólalni. Én se reapert, se digital performert nem használtam még, viszont studio one-ban így működött, bár szerintem elég logikus is. A virtuális hangszerek, sőt mindegyik szintetizátor midi jelekkel kommunikál a host-tal és a többi szintivel, szóval így valószínűleg meg fog szólalni. 

Link to comment
Share on other sites

Igen, egy VST sávra kellene beraknod ezt a fájlt. Ami még esetleg előfordulhat, hogy át kellene állítanod a csatornát 0-ra (vagy 1-re, ha ez az első). Úgy működnek ezek a fájlok, hogy a különböző hangszerek különböző csatornákon szólal meg, így tudják megkülönböztetni, hogy melyik hangszernek kell megszólalnia. Ez a fájl eltárolja a használni kívánt hangszer számát, amit GM (General Midi) kiosztásban adnak meg, és ezt a GM-et szinte az összes DAW, szinti ismeri.

Link to comment
Share on other sites

Ha eljutsz odáig, hogy az egyes sávok (MIDI csatornák) hangszereinek forrását ki tudod váltani VST-re, akkor még találkozhatsz olyan problémával, hogy hiába állítasz át valamit, mindig visszaugrik... ez azért van, mert a neten fellelhető MIDI fájlok tele vannak Bank- és Program Change utasításokkal, ezzel határozzák meg, hogy a GM készlet mely hangszínével szólaljon meg az adott sáv... ezeket a Program Change üzeneteket sajnos listaeditálásban (vagy microedit módban, hol hogy hívják) ki kell szedegetni manuálisan a fájlból.

Link to comment
Share on other sites

Guest loszmenem

Működik. :thumbsu: Köszönöm. Nem tudtam átváltani a sávokat VST-re, csak beszúrtam egy új VST sávot és arra áthúztam a MIDI sáv tartalmát. Már az is megy ami az előbb nem. FX gomb, aztán VSTi kiválaszt.

Link to comment
Share on other sites

ha nem vagy jártas a midi programozásban, és egyszerü un. control change vagy program change müveleteket akarsz végrehajtani, tehát gyakorlatilag hangszereket kicserélni, akkor arra megfelel az un. midiart the play 3 nevü program. Legkomolyabban midit programozni Cubase-ban lehet!

 

Legtisztább munka ha megtanulod a midi muveleteket és általános müködését, sok magyar oldal van neten, ez a mai világban nem lehet gond.... remélem tudtam segíteni

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...