Jump to content
Ménemszól.hu
  • 0

Home Recording tippek, trükkök, tanácsok


deneverstudio

Kérdés

válasz erre a kérdésre

Recommended Posts

Köszönöm!

 

Teljesen egyetértek mindennel. Én pont egy olyan kategóriába tartozom, aki megpróbált otthoni felszereléssel (és néhány kölcsön kapott cuccból) jó felvételt készíteni. Persze tisztában voltam már előtte, hogy nem lesz olyan, mint ha egy stúdióban vettük volna fel. Igazából az anyag csak interneten jelent volna meg, és nem igazi lemezként (feldolgozás zenekarnak készítettem, hogy meg lehessen hallgatni az általuk átírt dalokat). Tehát már előtte tisztában voltam, hogy mit lehet majd kihozni, meg is voltunk így elégedve az anyaggal. Elvittük egy komolyabb stúdiózással foglalkozó szakemberhez (tőle kaptunk cuccokat, tippeket), aki rögtön mondta a hibákat, hogy mit hogyan kellett volna felvenni, mit rontottunk el, és ha ő veszi fel, mennyivel jobb lett volna. Ami igaz is. Szóval a szarból próbált várat építeni. Nem sikerült. Főleg nem 6 óra alatt. De megpróbálta. A lényeg, hogy ha valaki minőségit akar elérni, akkor tényleg stúdióba kell vinni az anyagot.
És itt jön az egyik észrevételem: a stúdiózást általában nem millás cuccokkal kezdik az emberek. Senki sem profi már rögtön, akár milyen iskolából jött. Ahogy írod, ez tapasztalat útján történik. És legtöbben úgy kezdik, ahogy a cikkben is írtad, otthoni gagyi-fél profi megoldásokkal. És ha jól csinálják, akkor évek alatt szépen felfejlődhetnek igazi stúdió szintjére cuccokat illetően. A hozzáértés más kérdés, hogy az évek alatt javulni fog. Szóval gondolom Töfi te sem rögtön 50 milliós stúdió berendezéssel kezdted az egészet, hanem óccó megoldásokkal. És évek alatt jutottál el ide, ahol most vagy, és évtizedes tapasztalatok útján.

Másik észrevételem, hogy van még egy fontos dolog az otthoni felvételekkel kapcsolatban (természetesen itt az élőzenés zenekarokra gondolok, és nem a szintivel, dobgéppel összerakott produkciókra): nagyon fontos lenne (főleg pénztárca kímélés szempontjából) otthon előre felvenni azt, amit később a nagy stúdióban akarnak. Sokszor a felvételek során jönnek ki a hibák: "jéé, te itt ezt játszod", "nem ezt a lábdobot ütötted eddig", stb... És ha sikerül összerakni a lényeget, és úgy elviszik a stúdióba az anyagot, akkor már egyből hallhatják, hogy mit akar a zenekar összességében. Így sokkal könnyebb a felvétel is.

Link to comment
Share on other sites

Nagyszerű! Remélem, mások is inspirációt kapnak efféle értekezésekhez. Viszont én valahogy WIKI-szerűen szerkeszteném, hogy meg lehessen vitatni, lehessen adabszurdum updatelni a "tudomány jelen állása szerint". Pl. mi is beszoptunk a 20kHz feletti hallást, kellett kis idő, mire megdöntötték az összes eredményt. You get it :)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...