Jump to content
Ménemszól.hu
  • 0

sysex üzenet kezelés mikrokontrollerrel


DeMarco

Kérdés

Üdv!

Ismerősömtől tudom, hogy vannak ilyen 3-4-5000 pénz körül faintos kis mikrokontrollerek.

Mennyire volnának ezek elegendőek a következőt megcsinálni?

Hangszerből dumpolom ki a sysexeket és az eszköz ezt rögzítené, akár mint RAW adat, majd ha kell akkor vissza is tudná küldeni.

Utóbbi bonyolultabb lenne, hogy milyen midi csati fogad, szinkron, egyéb midi protokol stb.?

Nem vagyok szakértő ebben, elnézést, ennek ellenére szerintetek ilyet össze lehetne hozni esetleg vmi hobbistával megcsináltatni?

Kösz!

Link to comment
Share on other sites

válasz erre a kérdésre

Recommended Posts

Arduino.

Ez az egyik nagyon jó alternatíva. Viszont itt a legolcsóbb "alaplap" is belekerül ennyi pénzbe, de venni kell plusz kiegészítőt, ami a midit fogadja. Nem beszélve hozzá a kábelről, ha USB-Midi kábelt akarsz használni. Alapjában véve nem nagy ezeknek az eszközöknek a memóriájuk, lehet külön kell még kiegészítő, ami tárolja a midi üzeneteket.

Ha jól tudom, akkor a dump funkció két dolgot valósít meg az egyik a fogadás, egyik a küldés. A küldéssel még nincs is gond, mert az Arduinoval le lehet kezelni, hogy fogadja és elmentse. Viszont a fogadáskor úgy tudom, hogy nem küld az eszköz semmilyen midi üzenetet, így kell rá ismét egy gomb az eszközre.

Ezen felül ugye ez még mindig csak 1 tárolás, gondolom jobb lenne, ha több lenne. Na ez a nehéz feladat, mert kell valami visszajelzés, hogy mit akarsz visszamásolni, ugyanakkor az elmentésnél is kell adni "nevet" (azonosítót)....

 

A lényeg, hogy szerintem meg lehet valósítani a dolgot, de biztos vagyok benne, hogy drágábban jön ki a dolog. Az 1 dump mentéssel/visszatöltéssel nincs gond, ezt szerintem egy átlagos programozó megcsinálja akár 1 óra alatt is!

Link to comment
Share on other sites

Az elmúlt években én is számtalanszor szerettem volna ezt megvalósítani a lehető legkisebb eszközzel, de a megfejtés egy síma egyszerű Netbook lett.

Abból egy alap 4GB-os (nem merevlemezes), legkisebb Netbook is megteszi, ami 20 alatt megkapható a Vaterán és gyakorlatilag a tárolástól, editálástól kezdve az iTunes eszközök szinkronizációján, fájlfeltöltéseken át a system exclusive üzenetek menedzseléséig, de még a Nord Electro Manager-program futtatásáig vagy az aktuális hangszerünk editorának futtatásáig mindenre alkalmas és egész kis tokban megvan.

Link to comment
Share on other sites

Ez nem hangzik rosszul! Viszont ha az van, inkább komolyabb notebookra ruháznék be, mert hát használtba főleg netbook az lehet hogy necces a netről. Persze igaz hogy ár/érték arányban jobb megoldás és egyben kész megoldás ha müxik a m.kontrollerhez képest, viszont ilyenkor már tényleg laptopként akarná minduntalan használni az ember mivel késztetést érezne rá. Annak meg icipici, plusz egy midi-usb interface hacsak nincs egy mobil hangkari is, akkor is kell az összeköttetéshez és akkor már árban is elmentünk szépen, arról nem is beszélve hogy akkor megint 15 eszköz kell a végén az egészhez. :(

Viszont ezzel most eszembe jutott, hogy 6-7-8 ezerért vannak használt RaspberryPi-k is a neten! Mondjuk a midi implementáció nem tudom alapból megoldott-e rajtuk, de ha úgy van, oda csak egy illesztős kábel kéne és slussz. Talán még a MidiOx is futna rajtuk a feladathoz!

Link to comment
Share on other sites

Persze, ahogy érzed, a saját igényeidet Te tudod felmérni. Számomra az Ardunio és a Raspberry Pi feketeöves szint. Ha ezt Te ki tudod fejleszteni akkor hajrá :D

 

A Netbookot a saját szemszögemből mertem ajánlani. Ha tényleg csak adatmozgatásra használja az ember, akkor gyakorlatilag megfektethetetlen… számomra az benne a ragyogó, hogy pici, kinyitja az ember és működik, ott van kéznél. Megnyílik a hangszer általa, az adatmentés lehetősége és a teljes áttekinthetőség, plusz SD kártyára biztonsági archiválás. A MIDI-USB hozzá nálam már egy 3000 Ft-os kábellel ment, a Netbookot pedig Vaterán vettem 20 e Ft-ért.

 

A Raspberry alapból 8 ezer Ft és akkor hol van még a táp, a kijelzés, a beviteli eszköz, a MIDI és a belefektetett munka?

 

De nem meggyőzni akarlak, csak elmondtam a meglátásomat. Ha megcsinálod a Raspberry-t, szerintem itt rengetegen örülnének a beszámolónak hogy hogyan tapostad ki az utat :D

Link to comment
Share on other sites

Az a baj hogy a Linuxhoz láma vagyok, de mindig felbátorodom valamitől rajta. :)

Amúgy a netbookokon ugye még csak XP fut el max. nem?

 

3000-ért usb-midi kábel? Én 13-ra emléxem még a legegyszerűbbnél is!

 

RasPi-n rengeteg opciós csati van és akár okos telára wifin is tudja szúrni az infót vagy bármin. A táp meg úton útfélen van hozzá. (kidobott nyomtatók masszív adapterei stb, sufniba heverő PC-táp...

Az lenne jó, ha az android cuccok is ott tartanának mint egy Apple kütyü, hogy egy adapterrel "hangszerré" is varázsolható. Az tényleg kompakt zsebcucc lenne.

Még szimatolok kicsit mit lehetne csak gondoltam ide is járnak hardver építők így aztán...

Link to comment
Share on other sites

Arduino programozásában tudok segíteni, persze én is csak kezdő vagyok benne.

Linuxban is tudok segíteni, csak egy baj van, hogy a legtöbb komoly program, vagy hangszerhez tartozó program nem jelenik meg egyáltalán linuxra. Egyszerűen a gyártók még mindig nem érzik azt, hogy nagy felhasználói tábora lenne a linuxnak. Viszont ha általában egyszerű ablakos (semmi 3D-s grafikai megoldás nincs) vagy parancssoros Windows-os programokat wine segítségével lehet futtatni linuxon. És általában működnek is MIDI-vel is.

De még mindig ott van a kijelző kérdése. Semmilyen visszajelzést nem fogsz kapni, hogy mit csinálsz. Szóval szerintem is jobb lenne egy netbook minden szempontból.

Link to comment
Share on other sites

Amúgy a netbookokon ugye még csak XP fut el max. nem?

 

3000-ért usb-midi kábel? Én 13-ra emléxem még a legegyszerűbbnél is!

 

Láttam már Win7-et Netbook-on, de alapvetően XP-s platform érzi rajta jól magát. Ami részemről azért nem olyan nagy baj, mert főleg XP-n mennek is jól az editor progik és USB driverek a hangszerekhez. Szóval részemről maximálisan kielégítő.

 

Ami a MIDI-USB-t illeti, adatcsereberéhez gép és hangszer között nekem egy ilyennel teljesen jól elment:

 

http://hangszer-dj-studiotechnika.vatera.hu/billentyus_es_tartozekai/usb_midi_kabel_adapter_szintetizatorhoz_keszleten_1992775265.html

Link to comment
Share on other sites

Arra gondoltam csak hogy az XP pár hónapja levitézlett végleg biztonsági, támogatottsági szempontból.

Sajna az járja, hogy ezekből a kínai olcsó noname midi kábelekből 10-ből 1 működik, úgyhogy nagy szerencse is kell egy jót kifogni és idővel még annak is lehet "bármi" baja hirtelen. :(

De köszi!

Link to comment
Share on other sites

Arra gondoltam csak hogy az XP pár hónapja levitézlett végleg biztonsági, támogatottsági szempontból.

 

Amikor még támogatták, akkor sem töltöttem le soha az XP frissítéseket, netet sem adtam a gépnek, egyszerűen csak használtam a hangszerekhez és kész.

Szerintem a legtöbb hangszer (legalábbis amik nálam forogtak, főleg korábbi modellek) USB drivere és Editora nem is megy XP fölött.

Link to comment
Share on other sites

Arduino programozásában tudok segíteni, persze én is csak kezdő vagyok benne.

Linuxban is tudok segíteni...

Köszi!

 

De még mindig ott van a kijelző kérdése. Semmilyen visszajelzést nem fogsz kapni, hogy mit csinálsz. Szóval szerintem is jobb lenne egy netbook minden szempontból.

"RasPi-n rengeteg opciós csati van és akár okos telára wifin is tudja szúrni az infót vagy bármin. " vagy ha már nagyon-nagyon, pl.: http://malnapc.hu/yis/a1115-kek-feher-16x2-lcd-kit-raspberry-pi-hez

vagy...

http://www.adafruit.com/products/326

http://www.adafruit.com/products/338

http://www.adafruit.com/products/181

Viszont! Újabb okosságok!

https://learn.adafruit.com/introducing-pro-trinket?view=all

adafruit_products_2000_top_ORIG.jpg?1408

projektben: https://learn.adafruit.com/trinket-audio-player?view=all

 

http://www.adafruit.com/product/1381

adafruit_products_2013_07_26_IMG_2075-10

projektben: https://learn.adafruit.com/adafruit-vs1053-mp3-aac-ogg-midi-wav-play-and-record-codec-tutorial?view=all

Link to comment
Share on other sites

 Ha már így megszólítottál(a "más hardveres"-el :)))

 Idioty amit leírt azzal teljesen egyet értek. A midi rész elvileg megoldható, kellhet hozzá valami kijelzés, kezelőszervek. Csináltam már midi kontrollert arduinóval. Konkrétan egy teensy nevű boarddal. Natívban tudja az usb midit (semmi alkatrész nem kell ehhez)  a tucheles midihez is csak pár alkatrész kell.  Elvileg sysex dumpot is lehet vele csinálni, gyakorlatban még nem próbáltam. Ha találsz hobbistát aki a saját hobbija helyett neked épít/programoz bérben, akkor meg lehet oldani. Vagy ha nekiállsz és megtanulgatod az még izgalmasabb lehet, nem egy bonyolult dolog ha ismersz bármilyen prog. nyelvet esetleg.

Viszont a legkézenfekvőbb megoldás az amit a Csabi mondott, netbook. Van nekem is, nord editorhoz használom. (Én osx-et feszítettem fel rá de az egy másik hobby :))) Violin kulcsos usb midim is van, tökéletesen müxik. 

Szóval plusz egy szavazat a netbookra.

Link to comment
Share on other sites

Értem, köszi!

Nézegettem netbookot párhuzamosan persze, de még mindig az motoszkál bennem hogy mivel nincs amúgy sem notim, így ezt önkéntelenül is azzal egyenértékűleg használnám, viszont teljesítményben ez tényleg max egy MidiOx-et meg jegyzettömböt bír futtatni arról nem beszélve hogy a bolhaszar méretű kijelzőjén még netezni sem lehet normálisan, szerintem. Arra meg most nincs lóvé hogy 200 ezret eltoljak egy már vmire használható notira, ugyanis 20-25-ért hiába a tizede egy ilyen netbook használtan (ami bármikor gari nélkül megnyekkenhet), az árkülönbözet/használhatóság oldalán az is nagy luxus 1 célfeladatra, amire végül is belátom, egyszerűbben megfelelne.

Én csak abból indultam ki, amivel a cikket is kezdtem, hogy ha 5-6 ezerből ilyen mikrokontival megoldható egyéb segítségekkel, akkor belefognék magamtól is.

Ezek a belinkelt boardok néztem pl. itthon sem vészesek, 2-3-4000-ből megvannak, pár dolog ami még kellhet ahogy írod is, meg biztos kukázható innen-onnan, ilyen téren vannak hobbista, számtech boltban otthonos ismerőseim, csak ugye digitális témában meg mikrokontrollerben ők sincsenek otthon. Mindenki a klasszikus CB rádió, erősítő építés, pc szerelés vonalon mozog koca módon, mondhatni elektronikai elméleti alapok nélkül... :)

Úgyhogy én meg is venném ha tudnám hogy mit kell vagy mi jó a feladatra, így viszont lehet hogy marad mégis az RPI, az legalább a netbook mintájára univerzális is lehet, innovatívnak is innovatív és nem kerül 20 ezerbe sem (másodkézből).

Azt hittem legalább rácuppanunk páran még itt a témára, de nem akarom erőszakolni az ügyet.

Idivel meg majd kitaláljuk hogy legyen. Még kicsit megyek tájékozódni másfelé is...

Ja! Mondták az ebayt ilyen téren! Ezek pl igen csak a netbook tizedébe lennének! Hmmm?

http://m.ebay.com/itm/201110335059?nav=SEARCH,

http://m.ebay.com/itm/300948763268?nav=SEARCH

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...