Jump to content
Ménemszól.hu

Melegen tálalva: Cranesong Insigna 500


silk

Recommended Posts

Pár napja érkezett meg hozzánk a Cranesong Insignia elnevezésü 500-as formátumra épített hangszínszabályzója. Természetesen azonnal lecsaptam rá. Ezt a berendezést már fél éve türelmetlenül vártuk. A történet röviden annyi, hogy Dave Hill bácsi, a Cranesong fömérnöke elárulta még anno, hogy tervbe van véve egy pár 500-as formátumú modul. Két olyan sarkaltos ponton is erősítené az 500-as formátumot, ahol eddig csak kompromisszumos megoldások voltak. Az egyik ilyen modul lett a Falcon, ami egy csöves leveler, erröl cikkeztük is korábban, s "sajnos" zseniálisra sikeredett. A másik terv egy csöves "zenei" EQ építese volt.

 

Fotó:Az első darab a "munkapadon", A/D irodájában:

post-1-0-14099700-1436377767_thumb.jpeg

 

Tudni kell, hogy mikor Budapesten volt pár éve az AES kiállítás, több napot értekeztünk A/D és én is Dave bácsival a különbözö studio eszközökröl. A/D-nak felmérhetetlen tapasztalatai vannak a "balkánon" lévö studio viszonyokról, problémákról, közönség igényekröl, ráadásul gyakorló énekes/zenész, aki nem "hangmérnök", tehát van némi fogalma arról is, mit vár egy el az ember fia egy profi cucctól, kezelhetöség/felhasználhatóság terén. Magamról pedig szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy azért van némi fogalmam arról, hogy mi kell ahhoz, hogy valami jól szóljon. Nagyon jól meg is értettük mi egymást a Dave Hill-el, aki szerintem különösképpen megkedvelt bennünket, s nagyon hálás volt, hogy megosztottuk vele az ilyen irányú tapasztalatainkat.

 

Fotó: Dave Hill és kedves felesége és Silk egy budapesti étteremben beszélik meg a pro audio jövőjét :)

post-1-0-93067900-1436377931_thumb.jpg

 

Persze lehetett volna ez az egész egy amolyan "üzletileg udvarias" eset is, de így utólag a dolog már egészen más megvilágításba került. Történt ugyanis, hogy Dave küldött nekünk egy levelet,  hogy ha lennénk szívesek és "segítenénk" kicsit neki a fejlesztésbe, annak nagyon örülne. Összedugtuk hát a fejenküt, s írtunk neki egy "feature listát", hogy milyen lenne szerintünk egy ideális hangszínszabályzó. Dave nem böbeszédü fajta, küldött egy rövid köszönö levelet, s aztán eltelt másfél esztendö. Most viszontt kicsit meghatódtam, ugyanis egy-két apróságot leszámítva, gyakorlatilag azt tartom a kezembe, amit leírtunk...

 

Kivételesen nem "technikai" leirást kaptok, nézze meg mindenki a neten akit érdekel, erröl csak annyit, hogy ez egy csöves EQ, trafós jelúttal, 3 sávos szabályzóval, alul/felül vágó szürökkel. Inkább amolyan "érzelmi alapú" teszt ez rendhagyó módon, amiben nem a techspec kimagosló értékeit és gyakorlatban való elönyeit ecsetelgetem.

 

Ránézésre is már megdobbantotta a szívem. Azok a frekvencisávok vannak rajta, amiket anno megírtunk Dave-nek, hogy mi lenne szerintünk az ideális. Csupán pár plusz extra sáv került 12Khz fölé. Shelving magas/mély, megfejelve a megfelöen hangolható magas/mély vágó szürökkel. Így ezeket használhatjuk tulképpen mint egy "bell" sávot is, ha úgy kivánja a helyzet. A közép szabályzó hagyományosan "bell" típusú. Tehát "elviekben" tökéletes paraméterekkel rendelkezik, minden olyan ponton be tudok vele avatkozni, amit szeretek.

 

Fotó: az Insinga, ahogy a prospektusokban látjuk

post-1-0-06758200-1436377788_thumb.jpg

 

Most már csak egy kérdés volt, mindezt "hogyan" teszi. Azaz elég zsír/király/kóser/baró (válasszon mindenki izlése szerint) a hangja. Kellet szereznem gyorsan egy énkest. :) Hiszen minden EQ-k legkritikusabb tesztje, az emberi hang. Énekes beszerezve. Mikrofon bemelegítve. Preampok beállítva. Remegö kézzel freki csavar 8Khz-re, gain boost +3dB, ééés bypass off...hahahaha...ez kell nekem! Emberek, ez a cucc istencsászár. Olyan tökéltes, nem izléstelenül szaturáló, nem fröcsögös, vágós, de mégis finoman vintage magasak vannak itt kérem, hogy aki ezzel nem tud, az semmivel se fog! Iszonyat akkurátus tranziensek, de mégis valahogy kicsit "torz", azaz tolja neki a felharmonikusokat mint állat. Olyan Britney nyögéseket és lihegéseket lehet vele kifaragni egy halandó egyetimista (18+) lányból, hogy csak na, miközben nem megy semmi az "érthetöség" rovására. Szóval ének magas kipipálva. Lábcinek. Na ez a világ legrosszab hangszíne a csörgö dob és a triangulum után. Ezzel lehet a hallgatók dobhártyájába belevésni a neved. Szóval ez a másik sarkalatos teszt nálam EQ magas milyenségre. Na akkor 909, jó mélyen susogós, "low-fi" hatást keltö, mégis hi-fi kvalitású hang kell. Tudom, tudom...ez csupa ellentmondás, de ettöl jó a zene, s ettöl szép a szakmám :D Ez olyan, mint a "tisztán torzítson", meg a "levegös basszus" és a "gyomrozós szolid lábdob". Szóval freki felrak 12kHz, +9dB becsavar...puhul?...igen..besípol/csilingel?...nem...yeaaaah! "Levegös hi-fi" magas kipipálva. Utolsó kör következik magasban...basszus "érthetöség", csináljuk fókuszáltabra az agyon filterezett moog saw basszust! Oké, 5kHz beállítva, +6dB csak az izlésesség miatt, s mondjuk legyen egy magas vágás is benne, jééé, van itt 6, 7.5, 9kHz is...tiszta kánaán. Jó legyen 6kHz a vágás, de akkor adjunk az emelésbe még +3dB-t, legyen csak "vintédzsesen" fényes. Éééés müxik kérem! Szóval magas shelv és a filter is perfekt! De ha már itt tartunk, s pont basszus, akkor nézzük csak meg a másik végét is a spektrumnak. Csináljunk "paraszt" szubot! Had lobogjon a gatya a dizsiben! Hmm..legyen mondjuk 100Hz (tudom, ez meglepö, de figyu!), emeljünk bele mondjuk shelvingbe +6dB-t, vágjuk le 40Hz-en (úgyse jön ki semmiböl alatta semmi normálisan), de a közép szabályzót tekerjük le 150Hz-re, -4dB-vel. Lássuk szubulunk-e? Bizony szubulunk, de rendesen. Ráadásul szépen hallani lehet, ahogy a trafó és a csö finoman odavarázsol egy pár kellemes felharmonikust is a rettenet mélyekre.

 

Fotó: együtt a három tesó: Syren (preamp), az újdonsült Insigna (EQ) és a Falcon (kompresszor/leveller) 

post-1-0-88279800-1436378203_thumb.jpg

 

Hosszú ideig nyüstöltem még az Insignia-t, de nem nagyon találtam rajta "fogást", amit fikázhatnék. Ez egy nagyon zeneien szóló cucc, ami karakteres, de mégsem annyira eröteljesen mint a classic darabok (1073/API), ezért mondhatom elég univerzális, szinte bármire jó, müfajtól függetlenül. Az, hogy csöves és trafós, ne ijessze meg az ultranaturalistákat, mondom a dolog nagyon elegáns és "ennyi zsizsi bárhol elfér". Ráadásul elég zajtalan a csöhöz képest. A terhelést is jól bírja, agyonhajtva is részletes marad a leggyorsabb tranzienseknél is. Én ezt nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek. Akinek még nincs, annak ez az EQ tökéletes belépö, hiszen "mindenes", akár csak finoman korrigálni, akár brutál szétcsavarni, s gyakorlatilag semmin "nem áll rosszul". Akinek meg sok EQ-ja van otthon, annak meg azért, mert modern csö-hang, s olyan dolgokra is jól áll, aminél eszedbe nem jutna csövet használni. Hab a tortán, hogy lassan az 500-asból már össze lehet rakni egy komplett "non compromise" channelstrippet vagy akár komplett studiót.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...