Jump to content
Ménemszól.hu

Digitális zongora teszt


A/D

Recommended Posts

Második félévünk nyitó videója egy lájtos, gyorskészítésű kedvcsináló a népszerű zongorákról azoknak, akik az új tanévre ilyesmiben gondolkoznak. Véleményünk szerint ezeket érdemes lehet kipróbálni, de ezeket gyakran webshopon keresztül ilyesmi hiányában teszik, ahol elsődleges szempont inkább az esztétika illetve a hang (aki most kezd ilyesmit tanulni nyilván nem rendelkezik viszonyítási alappal sem).

http://www.youtube.com/watch?v=EHmE85kYeY4&feature=channel_video_title

Egyben üdvözlünk mindenkit az új, Ménemszól 3.2-n ;)

Link to comment
Share on other sites

Csak a normál zongoráról:

A Roland elsőre nagyon meggyőző. Aztán - szerintem - kiderül a turpisság. Túl fényes, túl arcbamászó, túl bombasztikus. Olyan "annyira jó akarok lenni, hogy szinte belerokkanok". A Roland zongorája - szerintem - túl színes, túl "csili-vili".

A Kawai kellemes meglepetés volt, valahogy egységesebbnek, homogénebbnek tűnt a képe, mint a Rolandé.

A Yamaha kicsit "kopogósnak", ugyanakkor ("önellentmondás"?) puhábbnak tűnt, valahogy pont a Roland ellentétének: annyira semleges akar maradni, hogy ez az "élmény" rovására megy. Mintha egy konyharuha lenne a billentyűzetre terítve, és azon keresztül játszana a zenész.

A Kurzweil első pillanatban vesztesnek tűnt a másik három mellett, aztán amikor már mindegyik zongorán hosszabb játékot hallhattunk, egyre meggyőzőbb lett. Úgy hallom, a Kurzweil a leghomogénabb, és a legjobban "skálázott" a "dinamikamenete".

A Rolandé sokkal "kvantáltabb", sokkal "lépcsősebbnek" tűnik.

A Yamahának meg mintha kicsit korán fogynának el a tartalékai, kifullad.

A video alapján (hangsúlyozom, csak ezen video alapján) nálam két versenyző marad: a Kawai és a Kurzweil. Érdekes módon az első másodpercekben pont ezek voltak a kiesők...

* - A homogénen azt értem, hogy tényleg egy darab hangszernek hallatszik, nem olyan, mintha két/három különféle hangszerből rakták volna össze az alsó középső és felső régiókat

Link to comment
Share on other sites

Ez tényleg csak amolyan promó videó akar lenni különösebb bizonyítási vagy érvelési kényszer nélkül. Azok, akiket ez érint, teljesen másképp gondolkodnak mint a stúdiólátott társaink, teljesen más dolgok érdekesek számukra, mások a szempontok.

Link to comment
Share on other sites

Jó lett volna még belevenni a Korg hasonló szériáit is (pl. Korg SP, LP), ezek is elég meggyőzően hangzanak.

pl. http://www.korg.com/sp170

valamint http://www.korg.com/lp350

Bocs, a szerkesztés látom a cikk alatti hozzászólásban nem megy, viszont a fórumban igen.

összemásoltam hát a választ hogy ne 3db hozzászólás legyen, csak nem tudom a többit törölni :-)

Szóval légyszives töröljétek a felesleges hozzászólásokat :-)

Link to comment
Share on other sites

A fülemnek a digitális zongora beállításban első pillanatra a kurzweil és yamaha volt a legtetszetősebb, de amennyiben az egész hangszert értékelem, a sorrend a következő lenne: kurzweil, kawai, roland. Jól látjátok. A yamaha ez esetben kiesett a "megvenném" kategóriából, pedig a zongorája egész kellemes, mégis a további beépített hangszerei elvennék a kedvemet a billentéstől.

A zeneiskolában kawai cl-25-tel zongoráznak a diákok, a fejhallgatós gyakorlatoknál. Egyenlőre nagyon bevált, csak ajánlani tudom!

Link to comment
Share on other sites

Hát ilyeneket kár is gyártani a hangszertervezőknek! Egyiket se venném meg. Ezek a 8-12 hangszínes kategóriák és ramaty minden hangszínük. Örvendetes volna ha már a zeneiskolák is említésre kerültek, hogy 1 db hangszínt raknának beléjük, de az olyan hangmintával akár egy Nord Piano 88. 2011-et írunk és még mindig a cincogó "nájlon zongora" dívik ezekben. Nem értem miért nem érné meg a gyártóknak igazi minőségi mintát beléjük rakni.

Máskülönben pontosan nem tudom a fentiek árát, de a Yamahának van a DGX640 és egyéb (DGX540...), eltérő súlyozású és oktávszámú verziója, ami röhejesen olcsón pendrive kezelést, 5 track-es sequncert, tanító üzemmódot, kareoke szöveg megjelenítést, minus one funkciót, ~300 hangszínt amiből 20-25 nagyon jó (zongora, dob, basszus kiváltképp!) és nem utolsó sorban beépített dobgépet + metronómot hangszórót kínál a kevésbé unalmas gyakorláshoz, esetleg fellépéshez is, ugyanúgy szekrényes + pedálsoros kivitelben! (jó, a 3-as pedál +15e hozzá) Köreimben és zenetanári, zeneiskolai berkekben is ezt ajánlják mi felénk, én sem teszek mást tehát + egyéni meggyőződésemet illetően sem, pláne ha 200e. alatt van a megállj! :)

(ps. tetszik az új site design! Talán csak az egy egész oldalas, fórumtémák hozzászólásait kronologikusan felsoroló oldal hiányzik, mint anno az absolute.hun)

Link to comment
Share on other sites

Elég nagy butaság ezeket a digitális zongorákat a nord pianohoz hasonlítani. Teljesen eltérő célra célra készültek. Zongorázni valójában meg egyiken sem lehet....főleg nem megtanulni. Itt a zongorázásra és nem a popfickóra, jazzfickóra gondolok :thumbsu:

Természetesen nem akartam vele a te értelmedben összehasonlítani, de ha figyelmesen elolvasnád és nem rögtön odamondanál látnád! Tudod?! :)

A lényeg hogy minőségi sampling mintát beléjük tölteni nem lenne nagy kunszt, helyette szólnak kb egy zizegős papír szintjén. Még ha áramkörileg, DAC szinten olcsóbbak is, egy normálisan, gondossággal elkészített zongorahang és megfelelő billentés + lekérdező elektronika hangolás csodákat tehetne. Ezekre a szekrény kivitelű digitális cuccokra mindig is a teljes értelmetlenség volt jellemző, csak pár helyen elég az a tény hogy illeszkedjen egy nappali, v. tanterem összképéhez. Ilyen szinten a Nord Piano tényleg kakukktojás lenne. :)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...