Jump to content
Ménemszól.hu

Hangszínkészítés régi vasakon (Pl: Kurzweil K2000R)


Blank
 Share

Recommended Posts

Sziasztok!

Van köztetek még olyan elvetemült, aki a PC-k kényelméből vissza-visszakacsint a régi vasakra és esetleg hangszíneket is gyárt? Mostanában egy K2000-est gyötrök, nagyon beleszerelmesedtem. Előnye, hogy azt, amit egy PC-n összedobok 2 perc alatt, itt 2-3 napig bütykölöm, de annyira más feeling. Pedig időm nekem sincs rá a három gyerkőc mellett, de hát melegek a nappalok és így vonzóak a hűvösebb éjszakák.

Legutóbbi agymenésem egy, a 90-es éveket idéző fúvós hangszín, amit furulya és shakuhachi hangmintákból kavartam össze. Ha esetleg valakit érdekel még az ilyesmi retrozás, örülök, ha megkukkantja a vergődésem. Stílszerűen egy 1991-es tracker zenét játszottam fel vele. Nem tudom megmondani az okát, de valahogy jobban passzol a JD-800-hoz és az analóg basszusokhoz ha a Kurziból jön a hang és nem PC-n prüttyög. Aztán lehet, hogy csak nekem érződik így.

Bárhogy is, köszi, ha meglesed! :) Aztán persze minden építő kritikát szívesen veszek - ha van rám időtök.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Válaszolta (szerkesztve)

Én sosem merültem el a Kurzweilekben. Egyszer még a Trinity előtt majdnem vettünk egy K2600-at, de pár billentyű nem szólt a tetején...

A Korg, Yamaha, Roland, Emu, Ensoniq dolgait ismerem, de a Kurzweilen a Vast mellett is állítólag marha bonyolult minden menüzgetni. Emlékszem, mikor Korg M3-am lett, előre oda voltam a nagy touch screenért, a sok kontrollerért és a Karma 2-ért, a samplerért, de mikor millió paraméter közt kellett lapozni az oldalakon és élből átláthatatlan volt (pláne a Karma benne), véglegesen itt utáltam meg az időt rabló pepecselgetést és rabszolgamunkát. Nagyon felnézek az olyan Ákos féle arcokra, akik zörejekből szintetizálnak olyan egyedi soundokat (felteszem nem kis munkával), amit utána a koncertjükön is vastagon használnak. Hát az ilyenekre (is) külön születni kell. :)

 

 

Szerkesztette djuice
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Csak nosztalgiából írom le, hogy 20 éve egy K2000s volt a fő hangszerem. Imádtam és sokat bindzsiztem benne. Komplett nóták is születtek csak azzal, annak ellenére, hogy FX terén SEQ módban lehet használni vagy egyet emlékeim szerint . . . . nem sávonként, hanem minden sávra összesen egyet :) Hőskorszak volt az is.
Lehet még megvannak a saját hangszíneim is azokon a lemezeken, amelyeket egy barátomnak adtam, pár éve ő is beújított egy K2000R-t.

(Most a Wavestate-el vagyok úgy, mint anno a VAST-vel voltam, próbálom átlátni/értelmezni :))

Link to comment
Share on other sites

39 perccel ezelőtt írta syngular:

Most a Wavestate-el vagyok úgy, mint anno a VAST-vel voltam, próbálom átlátni/értelmezni

A Korg marhára odanyúlt ezzel a géppel vmihez, de a Modwave se kutya mellette! Felnőttek önmagukhoz hirtelen, s szerintem újra diktálnak a piacon (legalábbis Roland, Yamaha el van maradva, főleg a Yamaha). Úgyhogy már várom, ez milyen hatással lesz a Kronos stb vonalra is később!

De jut eszembe, neked a JV2080 is nagy szerelem volt sokáig @syngular? :)

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Válasz erre a témára...

×   Formázott tartalmat illesztettél be.   Kattints a formázás megszűntetéséhez.

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...