Jump to content
Ménemszól.hu

Hangszínkészítés régi vasakon (Pl: Kurzweil K2000R)


Blank

Recommended Posts

Sziasztok!

Van köztetek még olyan elvetemült, aki a PC-k kényelméből vissza-visszakacsint a régi vasakra és esetleg hangszíneket is gyárt? Mostanában egy K2000-est gyötrök, nagyon beleszerelmesedtem. Előnye, hogy azt, amit egy PC-n összedobok 2 perc alatt, itt 2-3 napig bütykölöm, de annyira más feeling. Pedig időm nekem sincs rá a három gyerkőc mellett, de hát melegek a nappalok és így vonzóak a hűvösebb éjszakák.

Legutóbbi agymenésem egy, a 90-es éveket idéző fúvós hangszín, amit furulya és shakuhachi hangmintákból kavartam össze. Ha esetleg valakit érdekel még az ilyesmi retrozás, örülök, ha megkukkantja a vergődésem. Stílszerűen egy 1991-es tracker zenét játszottam fel vele. Nem tudom megmondani az okát, de valahogy jobban passzol a JD-800-hoz és az analóg basszusokhoz ha a Kurziból jön a hang és nem PC-n prüttyög. Aztán lehet, hogy csak nekem érződik így.

Bárhogy is, köszi, ha meglesed! :) Aztán persze minden építő kritikát szívesen veszek - ha van rám időtök.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Én sosem merültem el a Kurzweilekben. Egyszer még a Trinity előtt majdnem vettünk egy K2600-at, de pár billentyű nem szólt a tetején...

A Korg, Yamaha, Roland, Emu, Ensoniq dolgait ismerem, de a Kurzweilen a Vast mellett is állítólag marha bonyolult minden menüzgetni. Emlékszem, mikor Korg M3-am lett, előre oda voltam a nagy touch screenért, a sok kontrollerért és a Karma 2-ért, a samplerért, de mikor millió paraméter közt kellett lapozni az oldalakon és élből átláthatatlan volt (pláne a Karma benne), véglegesen itt utáltam meg az időt rabló pepecselgetést és rabszolgamunkát. Nagyon felnézek az olyan Ákos féle arcokra, akik zörejekből szintetizálnak olyan egyedi soundokat (felteszem nem kis munkával), amit utána a koncertjükön is vastagon használnak. Hát az ilyenekre (is) külön születni kell. :)

 

 

Szerkesztette djuice
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Csak nosztalgiából írom le, hogy 20 éve egy K2000s volt a fő hangszerem. Imádtam és sokat bindzsiztem benne. Komplett nóták is születtek csak azzal, annak ellenére, hogy FX terén SEQ módban lehet használni vagy egyet emlékeim szerint . . . . nem sávonként, hanem minden sávra összesen egyet :) Hőskorszak volt az is.
Lehet még megvannak a saját hangszíneim is azokon a lemezeken, amelyeket egy barátomnak adtam, pár éve ő is beújított egy K2000R-t.

(Most a Wavestate-el vagyok úgy, mint anno a VAST-vel voltam, próbálom átlátni/értelmezni :))

Link to comment
Share on other sites

39 perccel ezelőtt írta syngular:

Most a Wavestate-el vagyok úgy, mint anno a VAST-vel voltam, próbálom átlátni/értelmezni

A Korg marhára odanyúlt ezzel a géppel vmihez, de a Modwave se kutya mellette! Felnőttek önmagukhoz hirtelen, s szerintem újra diktálnak a piacon (legalábbis Roland, Yamaha el van maradva, főleg a Yamaha). Úgyhogy már várom, ez milyen hatással lesz a Kronos stb vonalra is később!

De jut eszembe, neked a JV2080 is nagy szerelem volt sokáig @syngular? :)

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Sajna csak időszakonként pörgetem át a fórumot, egyébként hamarabb válaszoltam volna a "Van köztetek még olyan elvetemült, aki a PC-k kényelméből vissza-visszakacsint a régi vasakra és esetleg hangszíneket is gyárt?" Igen, van. :)
Én a RADIAS-t gyötröm ezzel, hetente legalább két új hangszínt készítek, csak saját magam szórakoztatására. Sokszor eleve úgy ülök le, hogy most valami hangzást fogok előállítani. Használok VST-ket is, de ha megtetszik valamelyiknek a hangja és úgy gondolom ezt le lehet modellezni a RADIAS-ban is, akkor megpróbálom inkább áttenni a vasra. Már csak azért is másként szól, mert tudod, hogy te csináltad. A hangszínkészítés sokszor inspirál arra, hogy zenét csináljak és a hangszínből jön a zenei ötlet, nem pedig a zenei ötlethez keresek hangszínt. Egész más egy saját zenét úgy visszahallgatni, hogy tudod, hogy a benne szereplő hangszíneket is te gyártottad. Igy teljes az élmény. Az viszont igaz, hogy a hangszínek kitekeréséhez a RADIAS szoftverét használom, mert az kényelmesebb a sok poti ellenére, de az is igaz, hogy a végleges beállítást jobb a potikon elvégezni, mint egerezni. 
 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Válasz erre a témára...

×   Formázott tartalmat illesztettél be.   Kattints a formázás megszűntetéséhez.

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...