Jump to content
Ménemszól.hu
  • 0

Címkézés


lassanmondom

Kérdés

Sziasztok!

Ki milyen címkét használ mixerre/samplerre/kontrollerre ami bevált? Arra gondolok, ami nagy mixerekre ragasztanak felcímkézés, jelzés céljából. Amcsi fórumokon ha nem specifikus, akkor az “artist tape” kifejezést használják. Szintén USA webshopokban van mindenféle, sőt kifejezetten stúdió célra is gyártanak, de ezek rendelése esetén a 10 dolláros szalag mellé bejön 40$ száll. ktg. és valamennyi vám.

Azért nem merek random venni művészboltban, mert félek hogy a ragasztó nyomot hagy, korrodál, átüt a Sharpie stb.

Ami infot még olvastam fórumokon, hogy ezek a mixer tape-ek elvileg pár hónap után leválnak, és amúgy is könnyen leszedhetőek.

Erre lennék kíváncsi, hogy van-e itthon kapható bevált márka?

Köszi!

Zsolt

97CA614E-3E56-4EE2-89DB-CD53D63AD982.jpeg

Link to comment
Share on other sites

válasz erre a kérdésre

Recommended Posts

  • 0

Szerintem bármilyet veszel, hosszú távon nyomot hagyhat, vagy "rásül" a ragasztó, vagy "rátaknyosodik". Tartósan nem hagynék semmilyen ragacsos szalagot az eszközön. Rövid távú megoldásnak pedig a sima maszkolószalagot szoktuk használni. Azt maximum hetente lecserélném..., ha gyakran át kell írni, akkor amúgyis életszerű hogy mindig új kerül rá. Ha meg egyszer szeretnék valamit feliratozni, aztán sokáig rajta hagyni, akkor A4-es papírra ki szoktam nyomtatni a mérethelyesen felgrafikázott feliratokat, lelaminálom és kivágom a csíkot, amit csak egy-egy apró kétoldalas celluxal ragasztok rá a hangszerre a csík két szélén, meg ha kell, a közepén. Időről-időre ezeket az apró kis rögzítéseket szintén ki lehet cserélni hogy ne öregedjen rá.

Link to comment
Share on other sites

  • 0
1 órával ezelőtt írta Koródi Csaba:

"rásül" a ragasztó, vagy "rátaknyosodik". Tartósan nem hagynék semmilyen ragacsos szalagot az eszközön.

Igen, pontosan az a lényeg, hogy ne szar minőségű ragasztóval ellátott szalagot válasszunk hanem minőségit, ami nem fog rátaknyosodni mint mondjuk egy tescos 200 forintos fehér szigetelőszalag. Nekünk 6-8 éven keresztül volt keverőpulton 3M szalag és semmilyen nyomot nem hagyott, igaz acélházas festett felület volt nem műanyag, de pont ez volna a fontos, hogy minőségi ragasztószalag az nem fog kölcsönhatásba lépni a felülettel, meg rásülni és maszatolódni. Jobb esetben pedig alkoholos vattával bármilyen nyom eltávolítható. 👍

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 0
19 órája írta djuice:

Jobb esetben pedig alkoholos vattával bármilyen nyom eltávolítható.

Ezzel vigyáznék. Legutóbb a vas szintiállványom fekete festékét mattította ki a kézfertőtlenítő, amit alkoholként használtam (a sima kézfertőtlenítő és nem az acetonos körömlakklemosó). Ha a ragasztót bármilyen oldószerrel feloldjuk, azzal egyúttal szét is kenjük a felületen, plusz kockáztatva a maró hatást. Én ragasztó leszedését mindig úgy kezdem, hogy széles ragasztószalag rányomkodásával apránként felszedem. Az esetek 90%-ában nyom nélkül lekapta ez a módszer... bár macerás és sokáig tart. Meg persze ez a rászáradt ragasztónál nem opció... mondjuk annál az oldószeres sem :)

Szerkesztette Koródi Csaba
Link to comment
Share on other sites

  • 0

Bocsi! Csakis gyógyszertári tiszta alkoholra gondolok, nem kézfertőtlenítő, meg fertőtlenítőgél meg stb csodapancs. Az a festék amit tiszta alkohol oldana, az meg elég érdekes lehet minőségileg, de még a gagyibb lakkréteg is fura ott esetleg.
No nem vitázni akarok én, de dolgoztam egyetemen vegylaborban. Műszaki cuccok, mechanikus dolgok tisztítására (pl. magnó görgő, fej tisztítás) is mindig tiszta izopropil alkoholt használnak. Ez semleges anyag, nem lép reakcióba se műanyaggal (vagy müa. alapú festékekkel), se fémmel. Ez biztos! (kémiai alapokon nyugszik) :) 
Minden más csodapancs hát az olyan, mint a népi gyógyászatban mindenre jó medveháj. :) 

Ragacsot meg nem szabad szétkenni a felületen, hanem felitató mozdulatokkal apránként le kell törölni, gyakran forgatni a törlőanyagot, hogy tiszta részekkel érintkezzen a felületen! Feliratoknál csak nagyon enyhén, nem is dörzsölni, hanem csak óvatosan simogatni. Ha makacs a ragacs vagy rászáradt, akkor is inkább bő türelemmel, mint izomból nekiesni.

Szerkesztette djuice
Link to comment
Share on other sites

  • 0
7 órája írta djuice:

Csakis gyógyszertári tiszta alkoholra gondolok

Adnak még olyat a gyógyszertárban? Régen mindig volt itthon olyanom, aztán egyszer közölték, hogy nem adnak, mert már nem lehet csak úgy indokolatlanul olyat venni, csak orvosi rendelvényre. Akkor szoktam rá hogy Eau de Toilettel tisztítsak, mert annak is van alkohol tartalma és kíméletes. A legutóbb csak a masszív vas állványnak estem neki a kézfertőtlenítővel. Az nem jött be :) 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Válaszolok a kérdésre...

×   Formázott tartalmat illesztettél be.   Kattints a formázás megszűntetéséhez.

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...