Jump to content
Ménemszól.hu
  • bejegyzés
    30
  • hozzászólás
    222
  • megtekintés
    85.493

Ribbon szintetizátor update 1


vinnui

5.692 megtekintés

Helyzetjelentés a hangszerről:

 

Elkészült a Wasp VCF, és egy LFO.

 

Az LFO feszültségvezérelt, aminek majd a második ribbon esetén lesz jelentőssége, azzal is lehet majd szabályozni a sebességét. 4 kimeneti jelalak van, a szokásos négyszög, háromszög, fűrész, és szinusz.

 

A VCF-hez csináltam egy második mixert, amivel egyenként lehet a LP/HP/BP/Notch kimenetet keverni, plusz egy gain poti van, amivel majd egy picit túl lehet hajtani a VCA-t (vagy nem). Van még egy distortion áramkör, ami jelenleg nincs bevezetékelve, ez még hátravan.

 

Megcsináltam normálisan a tápelosztó sínt is, ami kapott egy +9V-os stabilizátort, hogy a további pár áramkörnek legyen tápfesze. Most könnyedén tudom hajtani a labortápról, amíg nem lesz saját tápegysége.

 

A hangzás egyre izgalmasabb, és gazdagabb. A Wasp VCF-től még mindig el vagyok ájulva, főleg a Wavefolder után elég szokatlan dolgokat tud előadni, tele finomsággal, és izgalmas részletekkel. Most nem csináltam hangmintákat, azokat majd legközelebb.

 

A jelenlegi állapot:

 

ribbon_20131222a.jpg

 

További tervek:

 

Van egy egyszerű 4 LFO-t tartalmazó áramkör, készen is van, csak be kell építeni. Ez fixen lesz huzalozva pár helyre, pl. a VCO PWM bemenetére, vagy a másik LFO-hoz modulációs forrásnak, természetesen szabályozható mértékben.

 

Szintén kész van a 2 VCA, ezeket is be kell majd szerelni.

 

A legfontosabb azonban a ribbon vezérlését megoldani, amihez egy nem túl bonyolult áramkört kell majd tesztelni variapanelen. Ha működik, akkor be kell rajzolni a nyáktervezőbe, és egy dupla panelt csinálni, hogy mindkét fóliapotihoz legyen 1-1 darab. Ez lesz a legizgalmasabb része az egész építésnek.

 

Megérkeztek a potik is:

 

spectrasym.jpeg

 

Ha ismét lesz valami izgalmas, írok egy újabb blogbejegyzést.

 

Mindenkinek nyugodt, boldog ünnepeket!

  • Like 2

19 hozzászólás


Recommended Comments

nagyon érdekes projekt!

a filter mixeréhez csatornánként tehetnél egy invertert, kapcsolóval. Így fordított fázisban is hozzákeverhetnéd az egyik filter kimenetét a másik filteréhez. Ez főleg akkor nagyon érdekes ha van allpass kimeneted is, és szabadon adogathasz hozzá, vonhatsz ki belőle különböző szűrt jeleket... de persze allpass nélkül is lehet vele játszadozni :)

Az inverter helyett szerintem egy jobb megoldás, ha a különböző filterkimenetek attenuátorát bipolárisra csinálod. Bár ez sokaknak lehet hogy nem esik kézre a "bizonytalan" nullapont miatt.

 

Tudom nem hangdizájnaer szintinek szánod, de hirtelen ez ugrott be mikor olvastam, hogy lett külön mixer a filter kimeneteknek :)

Link to comment

Valóban nem sound designer dolognak épül, arra a célra a modulárist használom inkább.

 

Az egész hangszert félkész, vagy kész modulokból építettem eddig, olyanokból, amiket korábban már félig összeraktam, felélesztettem, csak nem került be sehová. Emiatt van, hogy egy szimpla keverő került bele, amiben csak 2 műveleti erősítő van, és nem ad csak a végén invertált kimenetet, nincs bemenetenként invertálási lehetőség. Lesz viszont patch pont a filter kimenetekhez, és ki lehet majd küldeni külső keverőbe.

 

A fizikai kialakítás miatt (a ribbonok szélessége) valószínűleg marad majd hely a fenti paneleket tartalmazó részen. Ha ez így lesz, akkor oda első körben kerül majd egy blank panel, és később meglátom, hogy mi hiányzik a legjobban a hangszerből, és egy modulként még beépíthetem. :)

 

Van tapasztalatod egyébként azzal, hogy milyen hangzási lehetőségeket ad az általad javasolt módszer? Esetleg hangminták, vagy videó van valahol ilyen témában?

 

Köszönöm a tippet, és a pozitív hozzászólást! :)

Link to comment
Nekem sajnos per-pill nincs olyan multimód filterem amivel tudnék ilyen demót csinálni, de pl a Schippmann CS-8 VCF-02 ezen az elven működik.
 
 
itt lehet nézni demókat, és van user manual, azt is érdemes megnézni.
ugye az elv az, hogy ha van egy all-pass és egy low pass outputod, majd a lowpasst invertálod, és hozzáadod a jelet az all-pass outhoz, akkor ezzel gyakorlatilag kivonod a low-pass jelét az all-pass outból és így kapsz egy HPF-et.
Az igazi játék pedig az, hogy a fenti képlethez hozzáadunk további filter-módokat (az AP és az LP mellé HP, BP, és Notch), netalán ezek többféle meredekségű változatát, majd ezeket különböző arányokban hozzáadogatjuk / kivonogatjuk egymásból :)
 
Egyébként nem vagyok benne biztos, de ehhez valószínűleg kell az AP kimenet a fázisok miatt. Valószínűnek tartom, hogy a sima dry jel fázisai nem stimmelnének a többi kimenet fázisaival. Ha viszont ez így van, akkor hiába fordítunk fázist mondjuk az LP kimeneten, azt nem fogjuk tudni tökéletesen kivonni a dry jelünkből. 
 
Ha lesz időm a napokban szétnézek egy-két fórumon, és ha találok valami hasznosat bemásolom ide. Szerintem érdekes a dolog, még akkor is ha ehhez a projekthez nem használod fel :)
Link to comment

Köszi, így már értem! Megnéztem a kézikönyvet, és meghallgattam a hangmintát is.

 

Igazából egy normál keverővel tényleg nem lehet ilyen hangzásokat elérni, ehhez kellenek az invertált, fázisfordított kimenetek is.

 

Szerintem az is izgalmas lehet, ha az egyes kimenetek jeleit túlvezérelve összegezzük, vagy csak a túlvezérelt változatból is hozzákeverünk a kimenethez. Ettől izgalmasabb, ha mindezt csatornánként egy VCA-n keresztül lehet megtenni, és nem is egy statikus keverőn keresztül, így vezérelhetővé válik az egész.

 

Végülis minden szükséges áramköröm megvan ehhez berajzolva az Eagle-be. Egyszer lehet, hogy összedobok egy ilyen megamodult, kimenetenként 1-1 VCA-val, és a hozzájuk tartozó LFO-kkal. :)

Link to comment

Egy ilyen integrált hangszernél viszont felmerül, hogy mivel kellene értelmesen irányítani 4 VCA-t. :) Egy pedal boarddal. :)

 

Más:

Kipróbáltam, ha a filter mixeréből visszacsatolom a jelet a VCO mixerébe, akkor nem kapok értelmes feedback hangzást, úgyhogy ez a jelút kimarad. :)

Link to comment

Egy ilyen integrált hangszernél viszont felmerül, hogy mivel kellene értelmesen irányítani 4 VCA-t. :) Egy pedal boarddal. :)

 

Envelopeok?

amikor megérinted a ribbont, mozdulnának a VCA-k 0.5-1-2 másodpercig, majd megállnának egy statikus állapotban és akkor tudnád hajlítgatni a ribbonnal.

 

De hasonlót lehetne akár resetelhető LFO-kkal is, bár nekem az előbbi jobbna tetszik.

 

Aztán szóbajöhet még egy joystick is, modulációs kerekek, sőt akár a második ribbon is :)

Link to comment

Ééés igen, az envelope-ok! Ez a jó ötlet!

 

A ribbonokon lesz gate signal, tehát ez működhet. Még a végén átalakítom tényleg. :)

Mindegyik egyszerre tudna indulni, és különböző lecsengésekkel szépen úsznának be-ki a hangok. Atomjó lehet. :)

Alapvetően elég is 3 VCA és ENV, mert a notch kimenetet nem biztos hogy értelmes így manipulálni. Illetve ha a VCA túlvezérlés esetén "hasznosan" torzít, akkor akár azt is. :) Egyszerű ASR burkológörbék pedig teljesen elegendőek lennének ehhez a feladathoz.

 

Mivel sajnos eléggé megalomán vagyok, most gyakorlom azt, hogy mértéket tudjak szabni magamnak. :) Emiatt ez a megoldás valószínűleg később kerül egy bővítőmodulba, és egy kis patchelést igényel majd a használata, de nem tűnik vészesnek a feladat. :)

 

Közben készül az előlapterv is, szellősebb, átláthatóbb lesz, mint a Protostar zsúfolt előlapja.

Link to comment

na még egy dolog aztán befejeztem, csak közben beindult a fantáziám :)

 

Mi lenne ha a 3 AD (vagy ASR, de szerintem elég az AD) envelope feszültségvezérelt lenne. Lehetne külön CV bejárat attack és decay timehoz egyaránt, de az alábbi dologhoz az is elegendő, ha 1 bejárat van ami egyformán változtatja az A és a D időket (ha igazán megalomán vagy rárakod mind a hármat :D )

Szóval a kisebbik ribbon feszültség kimenetét rákötöd mind a 3 AD envelope-ra, hogy egyformán tudd módosítani mindhárom fel-lefutási idejét. Így játék közben könnyedén tudánd változtatni, hogy a 3 burkológörbével beállított "animáció" milyen gyorsan fusson le miután megérintetted a ribbont.

Közben a másik kezeddel szabadon játszhatsz a nagy ribbonon. Szerintem nagyon érdekes játékmódot tenne lehetővé. 

A kisebbik ribbon természetesen helyettesíthető pedállal, modulációs kerékkel, egy sima potméterrel vagy akármivel... és az ötlet nyilván nem csak a filter kimenetek keverésére, hanem más paraméterek vezérlésére is alkalmazható :)

Persze ha ilyen sok helyre routolod egyszerre, akkor nem árt ha a kisebbik ribbon feszültség kimenete bufferelt :)

 

 

Remélem sikerült érthetően megfogalmaznom amire gondoltam :)

Link to comment

Abszolút érthető az elgondolásod, és működne is. :) Ez igazán akkor ütne nagyot, és lenne organikus, és gazdag hangja, ha lenne is hozzá 3 pici, 3 centis ribbon, amivel eltérően lehetne állítani a 3 burkológörbét, és hozzá még retriggerelődne (hú de szép magyar szó) mindegyik AD env.gen. Persze akkor már visszatértünk az LFO koncepcióhoz, ami egyszerűbb is. :) Úgyis szeretnék építeni egy Serge VCS-t, talán az lenne a legjobb ehhez, bár kicsit túlkapás. :)

 

Mivel ez a fenti elképzelés ugyan mocskosul tetszik, de már túl sok munka lenne átalakítani, és a cél most egy egyszerű, "hamar" elkészíthető szinti, ezek a tervek későbbre maradnak.

 

Lehet, hogy készítek majd egy második hangkeltő részt, amibe bekerülhetnek ezek az ötletek, és még sok más plusz is. Az összes ribbon funkció ki lesz vezetve ezen, oda lehet tenni a második hangszert emellé, és akkor akár duofónikus üzemmód is lehetséges lenne: nagy ribbon beépített hangkeltő áramkörök vezérlése, pici ribbon a külső szinti vezérlése (mondjuk basszusokhoz). :) Vagy fordítva. :)

Link to comment

Nagyon korai, félkész előlapvázlat, csak a hangulat miatt. :) Egy halom vezérlőszerv eleve nem ezen a panelen lesz, emiatt viszonylag sallangmentesre lehet csinálni.

 

Látszik, hogy kevés patch pontot tettem rá, nem szeretnék túllihegni semmit ezúttal. :)

 

ribbon_fpprev1.png

Link to comment

Én köszönöm nektek, hogy kommenteltek, ötleteket adtok, bíztattok, és érdeklődtök! :)

 

Természetesen, amint lesz érdekes fejlemény, írni fogok róla.

Link to comment
Guest
Szólj hozzá...

×   Formázott tartalmat illesztettél be.   Kattints a formázás megszűntetéséhez.

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...