Jump to content
Ménemszól.hu
  • 0

Korg Krome 61 vagy Roland VR09 "this is the question!"


LP-filter

Kérdés

Egy haverom szeretne a két hangszer vonatkozásában döntésre jutni, lévén azonos árban vannak és hellyel közzel a kvalitásuk is egy kaliberű, tehát várhatóan a sound ami dönteni fog, de hiába próbálgatja már napok óta, képtelen dönteni. Én nem akarom befolyásolni (tuti hangban a Rolandot választanám) ezért ha másnak van esetleg közelebbi tapasztalata már ezekkel, esetleg valamelyiket birtokolja is, szívesen meghallgatnánk a mélyebb berkekből jövő pro/kontra érveket.

Szóval aki tud írhat nyugodtan a témában mások okulására is, köszönettel véve!

Link to comment
Share on other sites

válasz erre a kérdésre

Recommended Posts

Szerintem alapvetően nehéz összehasonlítani a kettőt. A Korg Krome 61 egy érintőkijelzős full workstation, a Roland VR09-ben pedig semmi workstation jelleg nincs.

 

Innentől kezdve eldőlhet, hogy kívánja-e az illető a hangszerét Workstationként (is) használni. Zenék, MIDI fájlok létrehozására, önmagában PC nélkül... esetleg élőben a dual appreggiátornak, a dobgépnek és a szekvenszernek köszönhetően komplett kíséretként alkalmazni. Mert ez esetben a KROME 61 az ideális választás, hiszen a VR09-ben csak pendrive-ról van lehetőség zenei alapok bejátszására.

 

Ha azonban csak és kizárólag színpadi, élő hangszerként kívánja használni, akkor már más a szempont. Ha kihúzhatjuk az appreggiátorokat és a szekvenszert, akkor hangban, minőségben, klaviatúrában és realtime kontrollban kell versenyeztetni mindkét hangszert. Én személy szerint otthonra a KROME 61-et választanám, de színpadra a VR09-et... nekem az az orgona blokk azért elég nyomós érv :)

 

Zongora hangban már ez a KROME is elég jó helyen áll az eddigi Korg szintik zongorahangjához képest, tehát ilyen téren már labdába rúg a Roland mellett... a Krome orgonái sem rosszak, bár én e tekintetben a VR09 felé hajlok még mindig.

 

Realtime kontrollban a VR09-et elég jól feltuningolták hogy teljesen átalakíthasd, átértelmezhesd a hangszíneidet, erről már láttuk a videókat... de én a magam részéről úgy látom, hogy azoknak az elcsavart hangzásoknak azért csak-csak elég kevés hányadát lehet értelmes zenélésre használni. E tekintetben is a Krome 61 nálam a nyerő, hiszen a kontrollerei tökéletesen felprogramozhatóak valóban hasznos és zenei élményt nyújtó funkciókra.

 

Ami viszont nekem fájó pont a Krome-ban, hogy elég harmatos a billentyűzete. Egész biztosan lehet használni és hát virtusfüggő, hogy ki hogyan veri szét, de azért biztos nem olyan komfortos, mint a VR09 billentyűzete.

 

Én a saját szemszögemből így összegezném:

 

1. Otthonra, univerzális hangszernek, hobbi célra, vagy kicsi házistúdióba a KROME 61-et választanám, mert sokkal szélesebb skálában használható, és a szekvenszer, meg a programozható appreggiátorok is elég hasznosak... plusz a dobgéppel meg azonnal lehet gyakorolni is a hangszerrel, tehát gyakorló partnernek sem utolsó.

 

2. Színpadra, rock bandába, country zenekarba, funky, blues stb. bandákba egyértelműen a VR09-et választanám az orgona, a zongora és a billentyűzet miatt.

 

3. Színpadra, tánczenekarba, vendéglátós, bulis zenekarba, avagy nagy szórású, széles repertoárba megintcsak a KROME-ot jelölném, mert sokkal sokrétűbben és univerzálisabban összeállíthatóak benne a performance-ok... de még lagzis gépnek is fullra felépíthető.

Link to comment
Share on other sites

Szerintem alapvetően nehéz összehasonlítani a kettőt...

 

Köszi Csabi a véleményt, megosztom a kollégával. Az összehasonlítás azért létjogosult, mert ez a két masina van kinézve (az új Kross nem tetszik neki), hiába workstation és performance szinti a két kategória. Igazából nem a sequencer használat stb volna a lényeg, hanem valóban az élő használat, a jó alap hangszínek és a tűrhető billentyűzet. Talán a Super Natural zongorák itt a Roliban előrébb mutathatnak és valóban a szekciókra osztott fedélzet is gyors kezelést tesz lehetővé. Ilyen szempontból a Korg még mindig a régi rögös utat járja, hogy ugyan enged szerkesztésben végletekig a lehetőségnek, de a koncepció az előre elkészítésben, editálásban és mentésben áll még máig nekik, mint a tekerem, csavarom és ha tetszik mentem bank és memória korlát nélkül villámgyoprsan setup szerűen is akár egy usb-re. Talán ez fogja jelenteni a jövőbeni kezelés forradalmát, amire a Rolandnál nagyon jól kezdenek ráérezni és ami pl. egy Kurzweilben is örök megfejtés marad, miként lesz úrrá a zenész 928 layeren és millió állítható paraméteren.

Talán a nyáron én is komolyabban nekiülök egy Kromenak majd, hogy rendesen kiismerhessem mik az erősségei, de addig is a VR09 egy elég jó válaszcsapás itt a dolgokra, ha csak az kell hogy jó hangszínek legyenek gyorsan elérhetőek. Az orgona része is eléggé dob a latba ilyen ár mellett (legalábbis nekem), gyakorlatilag egy hyper-olcsó Nord Elektro hasonmás ő japánosan. :)

Viszont a kollégát leginkább az tartja fogva döntésileg, hogy sok Korg átment már a keze alatt és valahol hiányolná azt a hangzást is, de felteszem a Krome nagyon nem egy kategória már csak pl. a Triton vonulattal sem. Ilyen céllal pont nemrég szerzett egy másik ismerős pusztán csak hangmodulnak próbára szaladgálni egy 2 oktávos mini Korgot is, ami egy az egyben a díjnyertes ősi Triton sound magában (nem tudom a típust sajna). Még esetleg ez is lehet egy jó kiegészítés így!

Link to comment
Share on other sites

Nagyon szívesen!

 

Bevallom férfiasan, a sokéves Korg-mániám ellenére ezúttal a két hangszerből én is a VR09-et választanám.

 

Pedig most egy kicsit KORG-hiányban szenvedek én is :D Egy zenászbarátom fogalmazta meg jól: vedd úgy, hogy most az új Kurzweiled kérte hogy egy kicsit foglalkozz ővele :) És igaza van, most egy kicsit Kurzi-fejtegetésben vagyok.

 

De arra a kis KORG-ra azért egy kicsit nekem is fűlik a fogam. Egyébként Korg MicroX a típusa és tényleg az egyik legutolsó jó parti a Triton érából. 2007-2008-ban nekem is megvolt és bármikor szívesen újra látnám otthon :)

Link to comment
Share on other sites

Mától van mindkettő a HitSpace-ben, megjött a VR 09, ideje próbálgatni! :)

 

Az a történés közben, hogy mégis bejött a képbe a Krome 61 mellett (vagy ellen) az új Kross 61 is és egyre inkább, amit hallani lehet róla. Ilyen ez a hangszeren morfondírozás. :) Fedélzetben mondjuk ez sem VR09, de árban, ha megfelelően tökös lesz a hangja, a kollégámnak mégis elérhetőbb lesz, hiába először nem kedvelte első látásra. Most a kis X50-esem én is gondolkodom hogy cserélni fogom egy ilyenre, mint állandó hurcolós cucc. Hammondban is kezd jókat csinálni a Korg és ezen a profi effektjeivel is jó nagyot tud dobni. Azért  pár tízessel drágábban a Roland is megéri a pénzét, csak engem a nem teljesen szabványos kis billentyűi riasztanak, meg mire a Kross megjelenik talán 3 kilóra is felemelik majd a Roland árát! Már egy tízessel így is több mint bejelentéskor, hiába a forint kedvezőbb árfolyam alakulása... :(

Link to comment
Share on other sites

Erre gondolsz? :)

Ez külső minta. Én a hangszer beépített ROM-járól beszéltem, meg a saját rotary szimulátoráról. Az is olyan, hogy a Nordokon kívül nem hallottam semmit, ami a közelébe ért volna. 5 évig volt egy Triton Extreme a fő hangszerem, de a súlya miatt kénytelen voltam megválni tőle, pedig zseniális cucc.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...