Jump to content
Ménemszól.hu
  • 0

Kottázás másképp


DeMarco

Kérdés

válasz erre a kérdésre

Recommended Posts

Ezt nem igazán értem hogyan is képzelted. Mármint Am-t honnan venné a program, midiből?
Ráadásul még csak nem is sorrendben írtad le az akkord hangjait, ezért sem értem egészen, hogyan is gondoltad.
Nem ugyanaz a C|D|E|G vagy a C|E|G|D. Más a hangzás, hiába ugyanazok a hangok. Ráadásul az én példámban a D egy oktávval fentebb van, mint a többi.
Ezt hogyan jelölné a program, hogy egy oktávval fentebb van? Pont azért van a kotta, hogy ezeket a kérdéseket egyértelműen leírja (és még sok minden mást), valamint nagyon sok kotta felé feléírják az akkordokat.

Vagy egy olyan programot keresel, amiben ha beírod az akkordokat, kiírja a hangjait?

Link to comment
Share on other sites

Ugyan úgy olvasd mint ha kotta lenne, azaz alulról felfelé vertikálisan ütemvonalon belül és nem vizszintesen keresztbe, akkor érteni fogod.

Persze itt nincs oktáv pozíció jelölés és időtartam jelzés sem, gyakorlatilag a fordításoknak megfelelően valóban csak az akkord hangok kellenek. Direkt nem írtam ilyen F#m69b11# dolgokat hogy ne zavarjon be. :D Ezt midiből bármelyik lakodalmas szinti így ismeri fel, tehát létező probléma, csak ott az is ki van szűrve hogy attól függetlenül ugyanazt a fordítást adja meg hogy melyik ujjad nyomta le épp elsőnek az adott billentyűt.

De mondom ugyanúgy a kottarendszert képzeld el csak a "gombócok" azaz grafikai jelek helyett betűk szetepelnek egymás felett az ütemvonalak közt

Nem ismerem közelebbről a Finale, Sibelius stb kottaszerkesztőket v adott esetben a Cubase v Cakewalk dolgait ahol scriptet is lehet írni, de szerintem ilyen mindenttudó progiknak kéne ilyet is csinálni nem?

Link to comment
Share on other sites

Egyébként akkor is szerintem könnyebben olvashatóbb a kotta. De csak szerintem. :)

Most itt nem ezen van a lényeg. Más miatt kell...

(De, hozzáteszem privátilag, hogy szöveget olvasni mindenki megtanul általánosban, kottát olvasni meg 1000 emberből 1 tud aki nem szakmabeli, hiába a nagy Kodály-módszer őshazája vagyunk meg a kötelező ének-zene oktatást is említhetjük. Ennek is van a zenei analfabétizmusban nem kis szerepe, mert ugye opera részleteket meg stb. is kötelező volt/van ének órán hallgatni, sőt elemezni - lásd Szomszédok: Vágásiné Jutka módszere :D, ez jól lefesti az elkeserítő képet egyébként, kabaréba illő már! - szóval valahol ezt kéne inkább megtanítani, mint a parasztkantáták mittudoménmijében mire gondolt a szerző meg stb...)

Link to comment
Share on other sites

Viszont még egyet nem értek. Miért kell az akkordok hangjait kiírni? Arra gondolok, hogy az akkordok jelölésére is van szabály, pl C/E, és akkor tudják, hogy C dúr E basszussal.
Aki ennyit nem tud megtanulni, hogy mik az alap jelölések, az szerintem ne is zenéljen! :)

Amúgy ez viccesen hangzik:
"melyik ujjad nyomta le épp elsőnek az adott billentyűt."
Van olyan szinti, amelyik érzékeli, hogy ugyanazt a billentyűt több újjal nyomtam le, és ezek közül melyik ujjamat tettem rá a billentyűre elsőként? :D :D
Bár szerintem értem mit akarsz :D
És szerintem úgy működnek a szintik, hogy a legalsó hangot veszik basszusként, és az összesből meg kitalálják az akkordokat.

De még mindig nem látom előnyét az általad leírt verziónak.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...