Jump to content
Ménemszól.hu
  • 0

4"-es monitor elég?


picur8572

Kérdés

Sziasztok!

 

Szeretném megvenni életem első monitor hangfalát, ehhez kérnék segítséget. Az árkategória maximum 100 ezer/pár, de inkább 80. Itt a fórumon és más külföldieken való tájékozódás után két jelöltem maradt, a Prodipe Pro 5 v2 és a Tannoy Reveal 402. Mivel sajnos az ár eléggé sarkalatos szempont, ezért a Tannoy felé húznék, de a 4"-es wooferje kicsit elbizonytalanít. Az értékelések gyakorlatilag mindenhol pozitívak, de más cégek mégse nagyon mennek le 5" alá a belépő szintű kategóriában.

 

Amúgy egy kb 4,2 x 2,4 x 2,2 méteres, igazi "mindenes" szobában használnám, korlátozott lehetőségekkel az akusztika javítására (basszus csapdák a függőleges sarkakba, de nem padlótól mennyezetig; esetleg egy-két hangelnyelő panel). A szoba szőnyegpadlós, egyik hosszabb oldalán egy ablak, a szemben lévő oldalon pedig két keskeny, üvegezett ajtó van, a másik rövidebb oldalon pedig egy szekrény, amit nem tudok máshova rakni.

 

Ti melyiket vennétek ilyen körülmények között? Igazából csak komolyabb hobbi célra kéne zeneszerkesztéshez/alap keveréshez főleg ambient stílusban, hogy ne kelljen állandóan fejhallgatót használni.

Link to comment
Share on other sites

válasz erre a kérdésre

Recommended Posts

El kell menni meg kell hallgatni.

Lehet mindenki a Prodipe-t mondja majd miközben neked a Tannoy fog igazán bejönni.

Sőt ha elmész meghallgatni más hangfalat is megnézhetsz ami mondjuk lehet picivel több de akkor vársz a beruházással.

Nekem az olcsó kategóriában Mackie MR5 jött be ilyen van egyik barátomnak mondjuk most nézem ez 2x54 ezer ami ugye 8 ezerrel több mint az általad említett felső határ

Link to comment
Share on other sites

Nekem egy jbl lsr 305 van és nagyon szeretem a hangját. A sztereó kép nagyon sztereó, nagy hangerőn az egész olyan mintha 3d-ben szólna körülöttem, nagy hangerőn nem hallok torzítást vagy kompresszálást (persze attól függ kinek mi a nagy hangerő), a mélyeit is szeretem, szerintem kisszobába elég. Nem tudom összevetni mással, úgyhogy nem akarok okoskodni, de én ebben az árkategóriában max ezen vagy a mackien gondolkodnék. Én special 4"-eset nem vennék, mert pici. A prodipeot néztem én is régen, de elég kevés embernek van, ráadásul a vélemények is megoszlottak róla, úgyhogy elbizonytalanodtam. (Lehet akár nagyon jó is, ki tudja) De ha nem tudod meghallgatni őket, akkor azt javaslom, hallgass a többség véleményére. A mackienek is meg a jbl-nek is elég nagy a rajongói tábora, épp ezért én ebben az árkategóriában ezek közül választanék. Én a többség véleménye alapján vettem a jbl-t, és nagyon nem bántam meg, még manapság is kiráz a hideg, amikor jól odatolom neki a hangerőt. Persze azt nem tudom, komoly stúdió munkára mennyire alkalmas a többi, drágább monitorhoz képest, de engem boldoggá tett, örülök neki, hogy itt ül az asztalomon, és szerintem ez a lényeg.

Link to comment
Share on other sites

Én így okoskodnék: 

-első monitornak nem biztos hogy vennék újonan 100ért, inkább például kb 60ért egy pár mondjuk alesis monitor one-t használtan

-ha kétségeim lennének afelől, hogy elég lesz a 4'' akkor nem venném meg (egyébként szintén ambient féleség zenéhez én maudio bx5-öt vettem, nekem fülessel bőven elég)

-érdemes jobban rámenni a szoba akusztikai feljavítására ilyen kicsi hangszóróknál; az a kevéske basszus nagyon könnyen el tud veszni a bútorok között :)

-a végső igazság mégiscsak tényleg az, hogy hallgasd meg melyik tetszik jobban

Link to comment
Share on other sites

nem akarok reklámot csinálni senkinek, de pl itt az aprók között vannak okés áron hangcuccok. láttam emukat subbal, volt alesis és m-audio is régebben, stb.

azokkal szerintem el lehet indulni és a szoba akusztika miatt úgyis tökmindegy (egy adott szintig nyilván), hogy mi szól. és vétel előtt természetesen meg kell hallgatni, és utána már el lehet dönteni, hogy kellemes-e a hangja az adott körülmények között vagy inkább egy másféle cucc lesz a nyerő.

Link to comment
Share on other sites

Köszönöm a válaszokat mindenkinek, a meghallgatásra én is gondoltam, de vajon ha a boltban A hangfal jobban tetszik B-nél, ugyanez a különbség lesz a szobámban is? Néztem amúgy a JBL-t is, de az már tényleg a keret legteteje lenne, mert még állványok is kellenének. Amúgy a használttól se zárkózom el :)

Link to comment
Share on other sites

De, a szobádban eléggé másképp fog szólni. Kell majd hozzá egy kis türelem amíg megtalálod a hangfalak ideális helyét.

A boltban a nagy légtér és a csillapított falak miatt sokkal többet fogsz hallani a hangfalak saját "nyers" hangjából. Ráadásul ott simán felmehetsz olyan hangerőre amiért a szomszédok már gyilkolnának.

Link to comment
Share on other sites

Ilyen kisebbet sajna nekem is kell néznem, az egyik oldala az imádott MR4eimnek elkezdett recsegni...mondjuk nálam vannak vagy 10 éve, és már haszáltan vettem őket.

Nézegettem ezt a CR3-at, tetszik, sak picit picinek tűnik.

Cca. 2x3 m-es szoba van, leginkább csak stereo image-re használom a mostani monitorokat is, végső lecsekknél, minden másra ott a K240 (gyerek meg szomszédok miatt leginkább).

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...