Jump to content
Ménemszól.hu
 • 0

Korg Sounds


djuice

Kérdés

Recommended Posts

 • 0

Nagyon jó.... Emlékeztet a Dragon's valami nevű gyári presetre, mikor el tekered a filterjét. Hasonló sci-fi atmoszférákat én is csinálgattam régen. Verhetetlen benne a Trinity, és talán az ilyenekért hiányzik a legjobban és időnként ezért a hangzásvilágért kell újra és újra vennem. 

Link to comment
Share on other sites

 • 0
16 órája írta Koródi Csaba:

Klassz! Saját programozás?

Nem, factory preset! Ilyet én nem tudnék és külön is érdekelne milyen agy és mennyi munkaóra kell ilyet létrehozni. Nekem volt régen Trinitym, de akkor vhogy nem szerettem. Inkább a Yamaha EX5-öse lett volna nagyobb álmom. Nyáron meg nálam járt egy jó ismerősöm TR-Rackje és kb. 3 órányi anyagot vettem fel csak a hangszínek nézegetéséből, annyira lenyűgözött ezekben a motion synth vagy ambient soundokban.

Azt tudni kell a rack változatról hogy +8MB mintával rendelkezik a sima Trinityhez képest és kb. 2x dinamikusabban szólal meg! Én az első 10 hangszín után nem hittem a fülemnek! Azon kívül ezekkel az új mintákkal jópár hangszín másképp van megírva. Van pl. egy sokkal szebb stereo akusztikus zongora is közte, mely nagyon atmoszférikusan tud hatni. Szóval hogy a Trinity vonalából e cucc jött ki legkésőbb, szerintem jobban kimunkálták és beleraktak apait anyait. A Triton Racket ugyan még nem próbáltam mellé, de ezek a 90-es évek és környéke nagyon termékenyek voltak. Gondoljatok csak bele:

1988: M1
1989: T-széria
1990: Wavestation
1991: 01/W
1993: X-széria
1995: Trinity, Prophecy, OASYS (1. prototípus)
1997: Z1
1999: Triton 
2001: Karma

Szerkesztette djuice
Link to comment
Share on other sites

 • 0

Ismerem a Trinity palettát rendesen a racktől a V3 fullra bővített verzióig, illetve a 61 alap verziótól a ProX-ig, mert mindegyik meg fordult a kezem alatt, volt mikor egyszerre is. Durva dolgokat ki lehet belőle varázsolni. Nekem a rack-nek a hangja, kicsit tisztább csilingelőbb míg a proX kalapácsmechanikás sokkal izmosabban szólal meg. Lehet a tápjuk miatt van, mivel más teljesítmény van mindegyikben, nem tudom. Viszont ha vennék akkor én is mindenképp Tr racket.. Korgból most egy fullra bővített Triton Le61-et használok, teljesen más világ. A trinity nekem sokkal fűszeresebb :)

Link to comment
Share on other sites

 • 0

Sziasztok! Nem akartam új topicot nyitni,mivel látom itt épp arról van szó amit szeretnék kérdezni,és látom már nálatok jártak ezek a "csodák".Szóval ez évben még szeretnék vásárolni egy Korg szintit.. nos nekem az lenne a kérdésem hogy ti mit ajánlanátok,és mik a tapasztalatok ezekről..

Korg Trinity Plus ( arra gondolok amiben benne van már a Prophec bővítő.. Triton LE61,Triton classic,Korg Karma még ha mázlim lenne jó áron :P aztán még ami szóba jöhetne esetleg 01/WFD,de van aki ajánlotta nekem az N264/364 es vasakat is illetve X5D és X3.

itthonra használnám studiózni,meg egy zenekarokban is.Ha jól tudom mindegyikbe lehet tenni sampler opciót kivéve persze az öreg 01/WFD-t :)

Nos ezerkre lenne majd keret és érdekelne szerintetek ezek közül melyik lenne érdemes beszerezni.. nekem fontos lenne hogy tudjak rájuk tenni hangszíneket mert ahogy hallom rengeteg van hozzá a neten meg lehet vásárolni is nagyon komolyakat is.Egyébként a kijelző és a műanyag nyomógombok mennyire megbízhatóak? mert ugye leszámítva az LE61-et mind már "Vintage" kategória.Előre is köszi a hozzászólásokat,és véleményeket :) 

 

Szerkesztette FLman
Link to comment
Share on other sites

 • 0

Az általad felsorolt szintikből én a Triton családban és Trinity-kben vagyok otthon. A 01/WFD, N és X sorozat nem rendelkezik samplerrel, ilyen irányba nem is bővíthető. Ezek a legendás Korgok sok műfajban meg állják a helyüket, mechanikai felépítésük kifogástalan, soakt ki bírnak, ezt még időtálló hangszernek tervezték. A HI szintézissel rendelkező családban a KARMA egy kakukktojás mivel sampler nincs benne, helyette ott a karma funkció amivel más varázslatokat lehet csinálni. Hangzásban nincs különbség, ugyan az a motor van bennük. A Triton Le61 azért praktikusabb mert ha samplerként használod akkor az dolgozik Smart Media kártyára (max128MB) rengeteg cucc fel fér rá! Így ha koncertezni viszed akkor nem  kell hozzá cipelni a SCSI lomokat, amiktől retteg az ember, hogy be olvassa e a mintákat vagy sem... Viszont a Triton classic meg annyival jobb, hogy DX7-es billentyűzettel rendelkezik, nagyobb hangkészlete van és romokkal valamint moss panellel bővíthető. A gombokra, potikra, encoderre, billentyűkre soha nem volt panaszom. A sampler nagyon jól és könnyen kezelhető, bár nekem az AKAI-k valahogy jobban be jöttek, más hangzás....

Trinity-k, hasonló felépítés mint a triton, hangzásban egy kicsit édesebb, jobban meg fogja az ember fülét, bár ez lehet ízlés dolga. Polyfóniéban csak 32 ami combi hangoknál gyorsan kimeríthető. Igen a plus éri meg, mivel abban ott a propechy ami sokkal átláthatóbb és kezelhetőbb a trinity-ben mint az eredeti hangszeren! PBS-try modullal tudod bővíteni, így lesz egy 4 sávos audio hard disc recorder is a gépben, ami 48KHz-es mintavételi frekin dolgozik. Felvértezi a hangszert 2 analog audio bemenettel és spdif coaxi in-outtal, scsi porttal. Illetve az effekt processzora is kibővül vocoderrel meg pár olyan effekttel ami alapból nincs benne. Ha sampler bővítést teszel bele az csak sample player azaz saját mintákat nem tudsz vele csinálni, csak a trinity-nek a saját mintáit betölteni, valamint akai s1000/3000 mintákat felrakni ha jól emlékszek max 8Mb mennyiségben. Én anno nem tudtam kihasználni ezt a részét, de persze örültem, hogy fullra van bővítve. 

Hogy melyiket ajánlom, igazándiból felépítésre és kezelhetőségre nincs különbség, csak a Triton fejlettebb már egy kicsit. Igazándiból ízlés dönti el, hogy kinek melyik hangzásvilág fekszik jobban. Ha jó zongora hangszínt akarsz akkor Korgot nem ajánlok, én most ezzel szenvedek :D

Link to comment
Share on other sites

 • 0

Szerintem érdemes meglépni egy Triton Extremet vagy TR61/TR76 billentőt (mind sampleres és ma már bagóért vannak!), hozzák a Trinity/Triton vonal legjobb soundjait (bár mondjuk itt a Trinity Rack egy érdekes színfolt még s szerintem a plusz zongija is jó már) viszont már nem csak 32 hang polifónok hanem 64 meg stb.

A régi érából meg később jöhet egy X5DR kis modul és kész. De pc-re is ott a Legacy Collection az M1/T1 sorozattól a Wavestationig ami már ipadre is kint van, úgyhogy Korg soundokból ma már nem lehet hiány. :) Bárcsak volna így mással is, pl. Ensoniq.

Link to comment
Share on other sites

 • 0

Ha a sampleres megoldás kritérium, akkor mindenképp érdemes Djuice tanácsát megfontolni.

Ha inkább sound design és különleges hangzásvilág elérése a cél, akkor egyértelműen Trinity Plus. Számomra az újabb HI szintik már egész másra valók mint a Trinity összetett, fantáziadús világa. A HI és Triton vonal az én ízlésem szerint komponálásra való, bár a végeredmény még nem kifejezetten master érett, a Trinity és X vonal pedig a szintiköltemények megálmodására.

Ahogy Biczok kolléga említette, zongorára mindegyik Korg alkalmatlan szerintem is, még sampler bővítővel is. Számomra a legalsó értékelhető Korg zongora az a Korg Krome, míg Rolandban már egy RS-5-öt is használhatónak ítélek.

A Trinity Plus-ban komoly fegyvertény a Prophecy bővítő, amibe nagyon bele kell mélyedni, mert különben rettenetesen felismerhető, preset szagú lesz, viszont kegyetlenül el lehet szerkeszteni, szóval ebben teljesen egyedivé alakítható. A jó hír, hogy a Trinity nagy Touch kijelzőjén a Prophecy könnyedén átlátható és kezelhető, míg az eredeti Prophecy hangszeren ez számomra teljesen elképzelhetetlen.

Szerintem sound design-ra mindenképp érdemes Korg szintit, vagy modult tartani. Én egy Korg 05R/W-t megtartottam erre a célra kötelezően.

Link to comment
Share on other sites

 • 0

Köszönöm kollegák a válaszokat! Akkor Triton LE61 vagy TR61 esetleg Triton classic-ra szűkült a lista most nekem :)  Esetleg Extreme 61 csak azt nagyon ritkán látok "jó áron".. Azt akartam még kérdezni,hogy a TR61 az nem egy feketébe öltöztetett LE61? illetve mik a külömbségek a két hangszer között? Egyébként nagyobb Smart media kártyát is fogad? a samplerével lehet olyat pl hogy egy vst szinti hangszínét szeretném bele vinni a Korgba akkor az megvalósítható,vagy ahhoz már kevés a memó? 

Link to comment
Share on other sites

 • 0
2 órája írta FLman:

Akkor Triton LE61 vagy TR61 esetleg Triton classic-ra szűkült a lista most nekem :)  Esetleg Extreme 61

A TR széria tulkép. egy Triton Le mkII. Dupla hangmintatár (64MB), dupla polifónia. Szerintem jó vas. Nekem meg egy havernak volt a kis microX is, szinte 80%-ban ugyan az hangban és én nagyon szerettem az ötletes preseteit. Számomra jobban, fantáziadúsabban hatottak a gyári hangjai mint a sima Tritonoké.

Ami lényeges, hogy a TR-ben gyárilag benne van a sampler opció, korábban azt hittem nincs. Ami opcióként beletehető, az csak külső forrásról való mintavételezést tesz lehetővé, illetve kinyílik egy új menü a sample editorban vele, de mivel ezt úgy sem a hangszeren hanem pc-n csinálja magának az ember profi programokkal, így értelme sincs ennek az opciónak nagyon. Szóval szerintem tuti a vas még annak ellenére is, amiben karcsúsították, hogy a Tritonok 5 insert effektje helyett itt csak 1 van, ami 1 hangszínnél nem olyan nagy gáz mint ha sequencerben vagy kombi módban lövi el az ember, de master zengetők meg stb. még azon felül vannak, úgyhogy szól becsületesen szerintem a kis vas.

A Triton Extreme nyilván erre lapátokkal rátesz (96MB sample RAM, MOSS board bővíthetőség, millió hangbank saját hangszíneknek, ami a TR-ben 512 program sound és 384 combi), de ezek adott szinten már inkább csak kényelmi plusz szolgáltatások. A jellegzetes Korg sound azért ott van! :) 

1x csináltam magamnak egy összehasonlító táblázatot és a TR teljes hangszínpalettája 99%-ban megegyezik pár kivétellel az Extreme alap bankjaival ráadásul!

Csaba meglátását a Trinity kapcsán abban támogatom, hogy ahhoz tényleg egyedi hangbankok készültek (ki tudja kik fejlesztették) és valóban más hangzásokat tud. Azért pár hasonló elnevezésű hangszín a Tritonokban is megtalálható, viszont sajnos a Trinity annyira zárt rendszer volt, hogy a hangjai már nem kompatibilisek a Triton szériákkal. Ehhez képest mondjuk csináltak 01/W sorozatról is hangbank átkonvertálást Trinityre, de a lényegi kombi hangszínekre ez nem terjedt már ki és azért az eredeti vasban ugyanazok jóval testesebben megszólaltak. Ígymond ezért érdemes inkább a nagy szériák 1-1 példényát vagy modulját később még beszerezni.

Az X és N széria is jónak mondható hangzásban a maga nemében (főleg az N364, N264, ami a Triton Le-hez mérhető lájtosabb verzió volt a Trtinity idejében csak attól teljesen különböző mintakészlettel!), de én a bevált Korg hagyományokkal szakító kezelési módjától, meg a kis buta kijelzőjétől mindig a falra másztam, s nekem mára az ergonómia sem az utolsó szempont ilyen téren.

Szerkesztette djuice
Link to comment
Share on other sites

 • 0
Ekkor: 2017. 01. 28. at 12:56 írta SY77:

Köszi, nekem egyik sem működik.

Soundtower Triton editor demó verziót  letöltöttem, semmit sem csinál.

Midiquest sem akar menni a Triton studio-hoz letöltött sqz file-val.

Ez furcsa! A MidiQuesttel még sosem volt bajom. Látnia kéne midin a hangszert!
A másikban talán a trial verzió miatt nem kommunikál a hangszerekkel.

Link to comment
Share on other sites

 • 0

 Sziasztok! Nemrég vettem egy Korg x5D-t , amely tökéletesen működik. Ez egy olyan hangszer amit vagy 20 éve kellet volna vennem, a fránya Roland xp-10 helyett, de ez inkább csak mellékes dolog, a két alsó kategóriás szinti ég és föld. Megtetszett a Korg hangzás, de azért egy rezonáns szűrős még komolyabb Korgot is el tudnék képzelni. Rengeteg hasznos infót találtam itt az írásaitokból, de azért pár dolgot kérdeznék:

 Szintetizátor fétisből kifolyólag inkább a billetyűsök érdekelnek, de megfontolandó lehet azért a modul változat is , hisz X5D-m már van, az 5 oktávos billencse nekem bejön, egyszerű szintibillentyű, és ami még lényeg halk a billentés hangja még asztalon is( tehát lakótelepen este/éjszaka sem zavarom vele a szomszédokat :-) ) . Kalapács mechanikás szóba sem jöhet, mert sajnos nem vagyok egy zongorista, meg feltételezem hogy hangos lenne. Valahogy az 5 oktávos Trinity vagy Triton tetszik több okból is, külsőre egész biztosan :-) .  Ezekben a billentyű mennyire "hangos" ? Trinityben dx , Tritonban meg másmilyen? főleg mondjuk a már említett x5d-hez képest?

 Aztán ott van egy másik dilemma? Mért szokták használtan kínálni kb ugyan annyiba egy Triton Racket, mint a billentyűs változatot? (129E-139E) se bill, se seq, sem nagyobb érintő képernyő. Láttam hogy több rom fér bele, meg a sampler ramja is nagyobb lehet, ha nem tévedek, de akkor sem értem. Valahogy a billentyűsök felé húzok... :-)

 A Trinty tr rack persze kb. csak fele annyi, de ha jól tanulmányoztam az angol nyelvű leírást abban csak felületesen lehet szerkeszteni a hangokat. Már a jó hangzás miatt, meg olcsóbb-sága miatt is majdnem rákattantam. Fontos lenne a hang tervezése, az x5d-ben ez tetszik, de a tr rackben feltételezem ez nem ilyen. 

 Billentyűs Trinityben/Tritonban viszont ha jól látom hasonlóan tudnám a hangokat szerkeszteni, mint x5d-ben, erősitsetek meg benne hogy ez így van, azzal a különbséggel hogy van rezonáns szűrő is? No meg kijelző miatt majrézom egy kicsit, nehogy rossz legyen (csíkozódás) . Gondolom mindkét "szürke bálnában" a kijelző szenzitív és nem kapacitiv.

 A Triton klasszik is nagyon tetszik, gondolom itt hasonlóan lehet szerkeszteni a hangokat, mindenképpen fontos az "analógabb-nak" tűnő hangzás, az x5d-ben ezt szeretem. De feltételezem, hogy a Trinty vaskosabban, ahogy már írtátok édesebben szól, a Tritonnál is.

 Youtube videókat elnézve, a klasszik érának jó hangja van. Persze a Le61 biztos praktikusabb lenne, de nekem úgy tűnik annak már olyan "szoftosabb" hangja van. Nem beszélve a tr61 hangja már egyáltalán nem tetszik, hiába lenne ésszerűbb... Vagy nem mutatják a videókban, de mindegyik csak olyan általánosan szól: sehol sincsenek "izgalmas hangok".

 Jeleneleg az x5d hangjait az ősrégi 16 bites win-re írt Korg saját szerkesztőjével állítgatom 32 bites win-en mert 64 biten már nem megy. A Trinty- Triton óriási kijelzőjén ez nem lenne gond, de azért érdekelne mi lehetne a legjobb megoldás a hangok elmentésére pc-re. Gondolom sysex. 

 Triton Classic 5 oktávos tűnik számomra a legjobb megoldásnak, retró is meg valamennyire modern is, talán ezek képernyője már megbízható, és nem olyan "papir" hangja van még. Remélem a szűrő ha nem is moog, de jól szól, erre a véleményre is kíváncsi lennék? inkább a nyolcvanas , korai kilencvenes évek hangzása jön be.

 Belső seqvenszerét fogalmam sincs hogy használnám e , az biztos hogy cubas- ben és hasonlókban nem vagyok járatos, jelenleg fruti loops nálam a zeneszerkesztő... :-) , persze ez nem tudom hogy szegénységi bizonyítvány e , ezt ismerem leginkább. X5d hangját is ebbe szoktam midizni, majd sávonként felvenni ráadásul Auda cityi-vel egy SB xfi extreme hangkártyával, kicsi zajjal. Érdemes e egy jobb fajta Korg-ot is így rögzíteni...?

 Remélem kérdések felvetésében is tudok valakinek segíteni, aki esetleg még kíváncsi ezekre a cuccokra, én igen és várom szeretettel a válaszokat. 

uff 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

 • 0
Válaszolta (szerkesztve)
Ekkor: 2017. 05. 15. at 2:10 írta Amiga64:

Valahogy az 5 oktávos Trinity vagy Triton tetszik több okból is, külsőre egész biztosan :-) .  Ezekben a billentyű mennyire "hangos" ? Trinityben dx , Tritonban meg másmilyen? főleg mondjuk a már említett x5d-hez képest?

Az X5D egy nagyon régi és belépő szintű olcsó cucc, a lehető legegyszerűbb billentyűvel. Ettől voltak lényegesebben egyszerűbbek és rosszabbak is (X5, Yamahák...)
Ami a lényeg, hogy valóban van egy varázsa ezeknek a 90-es években készült vasaknak, de azért tudd, hogy az N364 (ha 5 oktávost szeretsz), az adta ennek a szériának a velejét hangzásban.
A fölött a pro kategória a 01/W egy sokkal jobb billentyűzetet tartalmazott már (Yamaha DX7-ből származóan, mert a 2 cég akkortályt összedolgozott ebben), s ezt kapták a Trinityk és Tritonok is később. Nekem már nem világmegváltó ma ez a billentés, pl. a Roland D50-ét sokkal jobbnak tartom, de itt azt is figyelembe kell venni, hogy a pro kategóriák anno még full lemez felépítményűek voltak, magyarul VAS. Tehát ez magával hordozza, hogy még egy müa. kasznis olcsó szinti max csak recseg meg nyekereg (az se mindegy hogy fekszik fel az állványon!), addig egy lemez felépítményű cucc, zizegni, ciceregni tud és jobban átvezeti a billentyűk koppanását is a test, de azért ezt nem világvégének kell felfogni.

Nekem M3-am is volt, abban egy teljesen új fejlesztésű billentyűzet volt. Ez már szilikongumis kontaktú a billentyűk alatt, de még acél spirálrugós előfeszítésű, viszont mégis van egyfajta hülye érzése az embernek mikor nyomkodja (na nem olyan, mint ami tisztán csak a szilikongumi buborékokon, meg a müa. nyelven, az egybe kiöntött billentyűkön rugózik). Egy Roland D50 vagy G70 billentyűihez képest nekem hátrébb vannak a Korgok sajnos, de ahogy mondják, sok minden megszokás kérdése.
Szóval a Trinyók meg Tritonok alatt ehhez képest meg még progresszív laprugós előfeszítés van és aranyozott fém kontaktok. (Ez akkor gáz, mikor közéjük kerül egy hajszál stb., ilyen volt a Trinyómnál és nem működött az adott hang.) A szilikongumis kontaktok eleve zárt rendszerűek, így ott ez előnyük. Hátrányuk, hogy hamarabb kiszakadhatnak, még egy fém kontakt örök életű.

A rack modulok sajnos ritkábbak és páran szeretik az árukat is megkérni, de ha vonz a Korg hangzás én inkább a Trinity Rack verzióját mondanám ami egy kis vaddisznó és DA konverterekben is nagyobbat szól mint a sima Trinityk!
A Triton Classic helyett meg inkább egy Karmara biztatnálak vagy egy TR61-re. Főleg a TR ami a legutolsó, Triton Extreme hangjait tartalmazza nagy részben, telis tele a széria legfantáziadúsabb programjaival és combijaival, ráadásul megfizethető, marha jól használható, szép kecses kis hangszer és folyamatosan látni az apróban.

Amit még tundi kell: A Trinty/Triton vonal egy sokkal másabb, dances, elektronikus hangzást hozott már be, még a régi, M1, T3, 01/W, Wavestation vonal a kalsszikus 80-90' pop világ zenéiben volt fellelhető.
Az M3, Kronos, Oasys vonal meg jóval inkább a technikai csilivilire és főként az akusztikus hangzásmodellezésre feküdt rá, viszont nekem hiányoznak a régi szép 90-es évek Korgos textúrái belőlük, ahhoz képest, hogy zongorákban, dobokban, stb. már nagyon autentikusak.
Végeredményben a legjobb, ha mindhárom korszakból van egy-egy vasunk, így az X5D mellé ha szerzel egy Triton szériás cuccot meg később egy M3-racket egy Radias kártyával, azon már bővel lehet fejtegetni a dolgokat.
Technikailag még annyi, ha ez számít, hogy még az X5 szintű dolgokban egy duál, elég egyszerű effek procit használhatsz, addig már egy Triton széria 1-5 inzert + 2-3 master effekttel bombáz, ráadásul pl. a TR61-nél már nagyon fejlett effekt lehetőségek vannak pl. a Trinityhez képest is (pl. susteinre programozható wah pedál effekt egy ütős clavinet hangszínhez, stb.), illetve ami még fontos, ha a rackekben gondolkodsz, hogy a Trinity TR-Rack sajnos csak PC-ről editálható teljeskörűen (az effektek szintjén különösen!), így az se mindegy hogy csak preset playernek akarod választani amit elvisznek a gyári soundok ha kell vagy művészkedni is akarsz rajtuk.
A szűrőkről annyit, hogy ha meghallgatsz csak egy Emu Vintage Keyst is vagy pl. egy Morpheust, akkor érteni fogod hogy mi az a szűrő :) (digitálisan persze, mert az analóg filtereket most nem keverném ide). Sajnos a Korg ebben mindig gyengébb volt a többieknél, (pl. a Yamahákban is tucat filter típus és kombináció áll rendelkezésre), de szerintem a TR61-ben az effektekkel karöltve elég szúrós kis hangokat tudtak már összehozni gyárilag és amiért ez fontos, hogy gyakorlatilag szinte mindenki onnan kapja az ihletet mikre képes a cucc. A youtube videókból meg nemigen indulnék ki végleges döntéshozatal szempontjából, sokkal inkább magán a vason érdemes végigpörgetni a soundokat ha van rá lehetőség és az se mindegy milyen hangrendszeren, van-e kellő hangerő is hogy üssön, mert hát fejhallgatóval se igazi ezeket csekkolgatni...
Hirtelen ennyi. :) 

Szerkesztette djuice
Link to comment
Share on other sites

 • 0

Köszönöm a válaszokat!

 Valóban ezek az új cuccok sokat tudnak, de a hangzásukból hiányzik nekem is a fantáziadús "textúrái" . Talán ez a problémám az összes mai hangszerrel, meg az áruk is egy esetleg jobb állapotú kifogott régivel szemben, (persze az ár más kérdés).  Félelmem a Tr61 el hogy szintén túl modern hangja van, még a Le-hez képest is, de ezek csak valóban a youtube videókból hallgatva nyilván nem lehet megítélni, kipróbálni kéne mindegyiket, csak erre nincs lehetőség max vásárláskor.

 X5D -ben meg kell hogy mondjam nem csalódtam. Tudtam hogy nincs rezonáns szűrő, ha jól emlékszem akkoriban röhögtek is rajta hogy olyan a szűrő mintha csak hangerő szabályzó lenne, de hangzásra tetszik. Végül is olcsó kategóriás létére átöleli az összes előtte lévő Korg hangját. az N széria ha jól tudom hangzásban csak abban változik, hogy 8 helyett 12 MB ugyan az a hang minta készlet. Nekem végül is bejön, ( Balázs Fecónak is :D )

 Jó ötletnek tartom hogy mindhárom szériából legyen egy az embernek, egyik sem helyettesitheti a másikat.

 A triton szériában csak feltételezem hogy a Le a klasszik Triton hangjait örökölte, a tr61 pedig a triton extrémét? Lehet azért jött be eddig még a le-nek is jobban a hangja. De ezek csak a videók alapján... Ha mégis a Le mellet döntenék valamikor, (mert külsőségek miatt... is jobban tetszik mint a fekete tr61 ) annak 128 MB-os smart media kártyája gondolom csak nem olyan nagy zűr. Arra is lehet rakni feltételezem megfelelő mennyiségű sampling hangot?

 

 Köszönöm mindenkinek a válaszokat, azt hiszem "álmodozás" helyett húzok inkább zenéket, hangokat kreálni. Ha bárkinek van még esetleg válasza, az ne fogja vissza magát, én úgy érzem kicsit sötétben tapogatózom a témában.

 

 

 

   

Link to comment
Share on other sites

 • 0
46 perccel ezelőtt írta Amiga64:

A triton szériában csak feltételezem hogy a Le a klasszik Triton hangjait örökölte, a tr61 pedig a triton extrémét?

Én az Le-t egyáltalán nem ajánlom és az sem jó ha a hangszer színe dönti el a kérdést. Akkor inkább egy sima Triton Classic vagy Studio. A TR61-ben pl. eleve benne van gyárilag a sampler player (a bővítő csak editálást és külső mintavételezés lehetőségét adja hozzá, ami hülyeség, mert mindent pc-n csinál mindenki), 64 a polifónia nem 32 és SD kártyát kezel nem smart mediat, ami elég ciki manapság, mivel senki nem támogatja és árulja.

Amúgy egy ilyenen is el lehet még gondolkodni:

 

Link to comment
Share on other sites

 • 0

 Jópofa hangja van ennek a EX5R nek is, így elsőre, nem csodálom hogy régebben jobban tetszett neked a hangja mint a Trinyónak. Akkoriban az ember valami minél modernebb, tisztább hangzásra vágyott. Ma talán én már nem így vagyok ezzel. És főleg nem standart hangzás. akár hány Tr61 videót láttam, mindegyik úgy szólt, mint egy szoftverszintetizátor. Vagy csak egyszerűen nem látok/hallok jobbat. 

A kérdés: tud így szólni az a Tr61 mint a classic combinator hangjai például:

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

 • 0

Romance Player, Gods Bathtube klasszikus Triton soundok, amik a TR-ben is megvannak, sőt sokkal impresszívebb motion synth meg power hangok is, jobb, újabb effektek stb. Számomra a Triton vonal krémje volt hangzásban. 64MB ROM szemben a 32-vel jópár dögösebb megszólalás alapja a TR javára. Pl a stereo pianoja is messze jobb mint a Triton szögesdrót mintája, de amúgy a ROM fele full kompatibilis hagyományos Triton mintákat is hoz ugyanúgy. A sima Triton csak inzert effektekben enged többet (5 db), de ha ez a lényeg én mégis jobban javasolnám a Triton Studiot. Ott a minőségibb DAC miatt is megéri áldozni + több sampling/opcionális lehetőség adott és az a hangszer valóban olyan mint egy ékszer megjelenésben. :)

Link to comment
Share on other sites

 • 0

 Egy fél hónapot töprengtem melyik lehetne a megfelelő, s megvallom őszintén bele is fáradtam. Cél az analógabb hangzás. Azóta sem volt alkalmam kipróbálni egyet sem a valóságban sajnos, csak a youtube videóiból következtetni,  melyik lehet számomra olyan analógabb. Jónak tűnik a Triton Studió hangja, de azt aztán ritka egy darab.

 Minden ész érvet nézve a Tr61 lenne valóban a legjobb választás. Jó hangja van a zongorának, gitár hangoknak. Csak a lambada jelegű latin zenékből nem derülnek ki a synth motion megoldások. :D Márpedig Tr61 videókból szinte csak ilyenek vannak, vajon mért...

Ha jól láttam a Triton Le-nek 62 polyja van nem 32. Meg ha szintén jól látom-hallom a 88 billis Le-nek javított zongorája van, de ekkora Korgot meg kalapácsosat akkor sem vennék, mert elég rosszul játszom, (pötyögök).

Tényleg fontos: tud így szólni a Tr61, és első sorban nem az érdekel hogy benne vannak e ezek a hangok, mert elhiszem-feltételezem hogy a rom fele az, hanem hogy valóban ilyen vastag, "meleg", nedves, öblös, már tényleg nem tudom leírni hogy jellemezzem az agyon emlegetett analóg hangzást.

https://www.youtube.com/watch?v=dkBteSRRJKk

Mert szoftszintiből már kijutott bőven az utóbbi 20 évben, és nem akarok szoftverszintit venni. 

Tetszik a Korg szisztéma, valahogy zeneileg olyan 80-as évek Depeche-s , komplex, összetett hangzásokra szeretném használni, amit meg a tr61-ből eddig is hallottam az olyan száraznak, gyengének, kommersznek tűnik, még a Triton extrém-nek sem tűnik jónak a hangja, az is olyan túl modern, ízlés kérdése is, lehet a fülemen ülők, akkor is túl száraz, modern , semmilyen nekem. persze függhet a felvevő hangkártya ,minőségétől, egyébtől is. De az azért fura , hogy egy "dögös" Tr61 videót sem találtam, A Le meg az egy insert effektjével is jól szól. És nem is kevés videóban.

 Korg M50 is gagyinak tűnik, az az idétlen kinézetű fogantyús Korg X50 is, meg a Kross is gázosan szól szerintem. Sokat tudnak, biztosan erős proci van alattuk, de akkor is olyan mintha jó D/A konverter, vagy a végfok nem lenne jó bennük. Ez a félelmem a Tr61 el kapcsolatban is.

Trinity Tr-rackről lecsúsztam, és mivel a hangokkal szeretnék "művészkedni", ezt meg komolyabban csak számítógépről lehet editálni, így ez is háttérbe szorult.

 Mindenesetre elnézést kérek Mindenkitől, akinek a hangszerét esetleg "szidtam", no meg a zaklatott levélért. Nem is lehet hiteles az írásom, amíg ezeket a hangszereket a valóságban meg nem tapasztalom, de ezek a "megérzéseim".

 Budapesten lakom, ha valakinek esetleg módjában áll ezeket a hangszereket ( Triton Classic , Le61-76 ,vs Tr ) bemutatni az jó lenne.

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Válaszolok a kérdésre...

×   Formázott tartalmat illesztettél be.   Kattints a formázás megszűntetéséhez.

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...