Jump to content
Ménemszól.hu
  • 0

Focusrite Saffire Pro 40 dropouts és illesztés


manhertz

Kérdés

Sziasztok!

Problémám van (még mindig) a Saffire Pro 40-esemmel. Alaphelyzet az volt, hogy 2 éve, amikor megvettem, tökéletesen ment minden. Notimhoz gyönyörűen illeszthető volt (XP SP3-mal), akkor még csak a kezdeti MixControll 1.0-val, de nem tapasztaltam hibát, így feleslegesen nem kezdtem upgrade-elgetni. Igaz, nem minden feature-t használtam ki, leginkább csak az audio bemeneteket, pl. MIDI-t már nem használtam az első hónapok után (más volt arra).

Telt és múlt az idő, nem rég vettem egy új notit, gyorsabbat, újabbat, minőségi gépet, de már Win 7 Prof 64bit. Telepíteni akartam a drivert... nem ment. Illetve a MixControll új verziója létezik már csak (Saffire Controll), ami annak driverével felment a gépre, de az egységet először észreveszi, majd 2 perc fagyás után ledob, mintha nem lenne a gépre dugva. Megpróbáltam a régi notival, teljesen új WinXP telepítéssel, az új Saffire Controll hasonló eredményt ad, de a régi CD-ről, az 1.0-as MixControll-lal működött.

Nos... gondoltam, firmware a kulcsa, upgrade kell... én nem tudtam megcsinálni, hiszen az új progi nem kapcsolódik. (A Win7 miatt akartam az upgrade-et, a 64bit miatt csak az új software lenne működőképes.) A hitspace-ben segítettek firmware-t upgrade-elni, egy mac-re rádugta a kolléga és a gép azonnal felajánlotta, hogy upgrade... ok, megvan... DE! Ugyanaz az effektus még mindig, az új Saffire Controll nem hajlandó kezelni. Se az új gépről, se a régiről, sőt a régi gépen egy szűz WinXP van rajta, semmi más progi, csak alaplap driverek és nem megy - csak a régi MixControllal.

Eddig még nem is lenne baj - mondván, kibírom a régi progival, az is működik, a régi notit dedikálom erre a feladatra. De a meglepetés akkor jött, ahogy most elkezdtem a MIDI-t újból használni: gyakori dropout-ok vannak, teljesen ad hoc módon kihagy egy tetszőleges midi jelet, legyen az note on, off, volume, bármi. S ez elég idegesítő... pláne, ha pl. egy string-nél a note off-t "elfelejti".

Szerintem ez most az új firmware és a régi software problémája lehet - de hiába, nem megy az új program egy szűz telepítéssel sem, 3 különböző gépen sem (a 2 notimal és egy asztali gépet is kipróbáltam). Most mit tegyek? Van ilyen tapasztalata bárkinek is? Gondolom, az egység csak nem lehet hibás és csak valami inkompatibilitás van talán...

(ps: az a baj, hogy még azelőtt elköltöztem Mo-ról, hogy ez a dropout kiderült volna, így most elég nehéz bevinnem a hitspace-be...)

Link to comment
Share on other sites

válasz erre a kérdésre

Recommended Posts

Heló!

Nem vagyok nagyon hozzáértő, de esetleg nem lehet, hogy valami kompatibilitás probléma van az új notid firewire kártyájával? Bár ha a többi funkciója jól működik, akkor csak a driverrel/firmwarrel van valami gond... :/

Akartam ilyesmiről egyébként kérdezni a Saffire Pro 40 tulajokat, mert én is egy ilyet szeretnék majd venni, viszont nincs alapból firewire a laptopomban.

Vannak expresscard-os firewire kártyák 5 ezertől 20 ezerig, szóval engem az érdekelne, hogy mennyire válogatós a picike?

Egyébként beépített firewire-öd van, vagy külön vetted a laptophoz?

Link to comment
Share on other sites

Heló!

Nem vagyok nagyon hozzáértő, de esetleg nem lehet, hogy valami kompatibilitás probléma van az új notid firewire kártyájával?

Beépített csati van mindegyik gépemen, a notim vásárlásánál ez is egy szempontom volt. De a hardware-rel nem lehet baja, a régi noti ment eddig másfél évig, a kezdetekben dropout-ok sem voltak, de most azzal is ugyanezt az effektust produkálja. Vagy az új firmware lenne ebben a bűnös, ami -már- nem kezeli egyik gépem csatolóját sem rendesen? Ezt azért nem gondolnám, azért ennyire nem lehet kényes a firewire, hogy 3 régi és új gép hardware-ével is gondja lenne az illesztőnek.

Sajnos mac-kel nincs lehetőségem sehol kipróbálni, pedig nagyon érdekelne.

Link to comment
Share on other sites

Beépített csati van mindegyik gépemen, a notim vásárlásánál ez is egy szempontom volt. De a hardware-rel nem lehet baja, a régi noti ment eddig másfél évig, a kezdetekben dropout-ok sem voltak, de most azzal is ugyanezt az effektust produkálja. Vagy az új firmware lenne ebben a bűnös, ami -már- nem kezeli egyik gépem csatolóját sem rendesen? Ezt azért nem gondolnám, azért ennyire nem lehet kényes a firewire, hogy 3 régi és új gép hardware-ével is gondja lenne az illesztőnek.

Sajnos mac-kel nincs lehetőségem sehol kipróbálni, pedig nagyon érdekelne.

Én nemrég vettem egy Saffire Pro 24-et, és a Focusrite oldalán írogattak olyanokat, hogy némelyik kártyájukhoz némelyik operációs rendszernél Legacy Firewire driver kell, hogy jól menjen. Esetleg nézz rá arra, volt leírás is hogy hogy cserélj firewire drivert ha ilyen gondod van. Esetleg kábel/csati probléma? Nekem az új kártya csinálta azt, hogy az első bedugáskor felcsatlakozott majd eltűnt. Mint később kiderült valsz azért mert ezer éve nem használtam a csatikat és leoxidálódtak, kis mozgatás után stabilan üzemelt.

Link to comment
Share on other sites

Idén én is jártam egy kálváriát a Saffire Pro 40-emmel. (Mint kiderült egyáltalán nem azzal volt a gond.) Szóval tavaly év végén bedöglött a régi Lenovo N200 3000-es Win XP-s notebookom alaplapi billentyűzet vezérlője, mivel USB-s billentyűről továbbra is működik így átlényegült asztali géppé. Az alaplapot sok értelme nem lett volna cserélni, úgyhogy úgy döntöttem veszek egy új gépet. A választásom egy Dell Vostro 1015-esre esett, megfelelt az árkategória és volt rajta alaplapi firewire. A Lenovót egy régi első szériás Saffire-vel használtam, és éppen benne voltam egy cserebizniszben aminek a végén egy Pro 40 került a birtokomba.

Az új gépen 32 bites win7 volt. Persze nem működött egyik saffire sem rendesen vele, dropoutoltak rendesen, a generik driverrel is. Persze az XP-s lenovóval mindkettő remekül ment. (Olyannyira, hogy az A38 Talentométer tehetségkutató versenyén 3 koncertet toltam le az alaplaphibás géppel.)

Gondoltam, hogy a Dell alaplapi drivere lehet a ludas, mert sok helyen írták, hogy erre kényesek a focusrite kártyák. Rendeletem is egy noném, de TI chipsetes expresscardot, ami ugyan kicsit lassan, de megérkezett. Naná, hogy nem működött, brutál fagyásokat produkált. Visszaküldtem. Küldtek egy másikat, mert úgy látták, hogy a szervízben is fura dolgokat produkált. Ez cserekártya már nem brutálkodott annyira, de ezzel se ment. Visszaküldtem ezt is. Vettem egy másik üzletből egy noném chipstes kártyát, az stabilabban működött a laptoppal, de dropoutokat produkált továbbra is. Visszament az is az üzletbe.

Már azon filóztam, hogy pro 40 el, és jöhet a megjelenés küszöbén álló USB Scarletek közül a 8 bemenetes verzió helyette. Még mielőtt ezt megléptem, elkezdtem kicsit tesztelni notebookot az USB-s Xio Synthemmel ami hangkártyaként is működik, sőt évekig használtam is annak. És ekkor, megnyúlt a képem, mert ugyanazt produkálta mint a Saffire-ök. Ekkor kaptam a tippet, hogy nézzem meg DPC latency checker progival a rendszeremet. Nos, gyakorlatilag minden negyedik mérés olyan peakek-et mutatott, hogy teljesen lehetetlenné tette realtime audio stream-re használni a gépet. Ekkor végigpróbáltam az összes driver ki- és bekapcsolgatását ahogy azt tanácsolta a DPC ellenörző progi, de semmi nem volt rá hatással, se a legtöbb ilyen gondot okozó alaplapi Wifi, se egyéb. Aztán találtam valahol egy írást, hogy a Dell Vostro széria akumlátorkezelő driverét nagyon elrontották nagyon, és az okozza ezt. Kipróbáltam akkumulátor nélkül is a gépet de ez se hozott eredményt, és itt feladtam.

Elkezdtem újra laptopok után túrni a neten, DPC ellenörző diagramos teszteket keresni neten a kinézett gépekre. A kollégák. ismerősők gépeit végigteszteltem a DPC programmal, majd mikor vásárolni mentem vittem magammal az üzletbe a teszt programot, hogy másodszor biztosra menjek. Az eredmény egy csak zenei felhasználásra dedikált Lenovo Ideapad G560A, 64 bites Win7-el, egy Delock TI chipstes expresscardal, és egy boldog Saffire Pro 40 tulajjal. :-)

A Dellt azóta csak munkára használom, meg netezésre. Az Oracle-höz meg az Officehoz tökéletesen megfelel.

Az egész hercehurca eltartott 4-5 hónapig, mert közben készültünk a két zenekarral a Talentométerre, munkahelyet váltottam és hasonlók.

Mondjuk a Win7 64 bitre áttérés is megérne egy ilyen írást, de azt majd talán egy másik topicban. Ott a Pro40-el volt a legkevesebb gond.

Üröm az örömben, hogy a meg kellett/ és még meg kell válnom jópár cuccomtól, hogy kigazdálkodjuk a két laptop árát, mert eladni a Dell-t csak nagy buktával lehetne. Már amúgy is nagyon berendezkedtem rajta és a munka miatt jó a 3 év garancia amit adnak rá. Remélem tanulságos volt amit itt összegépeltem. Aki teheti zenére laptopt csak úgy vegyen, hogy előtt megnézi a kiszemelt példányt egy DPC ellenőrző programmal.

Link to comment
Share on other sites

Igen a dropoutokat okozhatja ez is, nekem ezt kb a Win7 SP1 óta nem csinálja a rendszerem (előtte a Phenom II X2 4GB ram 64GB SSD + 320GB RAID1 gép döcögött mint állat). Aki régebbi Win7-tel próbálkozik javaslom állítsa a prioritás a háttérszolgáltatásokra, minden felesleges cucc kikapcsol, és a neten van pár registry tweak, hogy az audio alrendszernek több CPU időt biztosítson. Vista pedig felejtős, azt sehogy nem sikerült rávennem, hogy ASIO-s cuccok hiba nélkül dolgozzanak.

Link to comment
Share on other sites

Köszi a tippeket, egyenlőre ezek még nem segítettek.

A Win7-et egyenlőre teljesen "elfelejtettem", a régi gépeimmel próbálkozom, 32biten, mivel az a biztos, de egyre kevesebb sikerrel. (Pont azért, hogy ne kelljen még a 64 bit miatt is szívnom, pedig ott is próbálkoztam, nyilván a leírások szerint, legacy driverrel stb.)

Most már ott tart a dolog, hogy amellett, hogy csak az 1.0-as software-rel hajlandó egyáltalában kapcsolódni az egységre, kizárólag a régi konfigurációm szerinti audio keverést tudom használni, semmi mást.

Nem lehet betölteni sem a "Load From Hardware"-rel, erre már eleve "Unable to load snapshot from the device" hibát kapok és bármit állítgatok a controllban, nincs hatása. A restore factory default után sem tölti be a program az egységben tároltat, de a régi konfig szerint megy tovább (tehát mást jelez ki a controll, mint ahogy működik).

Ha audio jelet kap bármelyik bemenetén, azt kijelzi, fel is tudom venni pl. a sonarral, de a controllból nem lehet állítani semmit. Pl. a monitor HW controllt kikapcsolva sincs hatással a vezérlő, se DIM, se mute... Viszont, ha HW controllban van a monitor és az egységen tekerem a hangerőt vagy nyomkodom a dim, mute gombokat, azt látja a program, kijelzi, de visszafele nem megy. Tehát mintha lenne egy külső 8 csatornás fixen huzalozott keverőm, ahonnan egy digit jel bejön a gépemre, azt semmi állítgatási lehetőség. A Midi port ugyan kifele megy, de mint írtam dropout-okkal. (Az audio felvétel ment, de ott nem ellenőriztem le részletesen, hogy tökéletes-e a felvétel, van-e ott is ad hoc dropout, ugyanis ha már alap dolgok nem mennek, értelmetlen ezt ellenőrizgetni.)

A "save to hardware"-re semmit nem jelez ki, szerintem semmit nem csinál. S mivel régebben nem volt az optikai ADAT beállítva a konfigban, most sem használja, pedig kellene.

Már kezdem a türelmemet teljesen elveszíteni, nem lehet igaz, hogy több géppel teljesen új XP-s telepítéssel ne menne. Az asztali gépemben még egy EMU 1212 kártya is van, aminek abszolúte semmi baja nincs. Semmi dropout, de ha ugyanezzel a géppel a saffire-t próbálom meg... a fenti hibák jönnek sorra.

Én most úgy gondolom, hogy HW hiba itt nincs, se a gépe(ime)n, se a saffireban, de a software (szerintem a fimware) tiszta bugos lehet. Persze ez a gondolat attól rajtam még nem segít.

Link to comment
Share on other sites

Majdnem felajánlottam, hogy hozd el hozzám Budapesten a hangkártyát, de közben eszembe jutott, hogy már elköltöztél Pestről... Javaslom, hogy próbálj meg valami ismerőst szerezni, akinek van mac gépe, és azzal megpróbálni a hangkártyára rámenteni az alap beállításokat!

Link to comment
Share on other sites

Majdnem felajánlottam, hogy hozd el hozzám Budapesten a hangkártyát, de közben eszembe jutott, hogy már elköltöztél Pestről... Javaslom, hogy próbálj meg valami ismerőst szerezni, akinek van mac gépe, és azzal megpróbálni a hangkártyára rámenteni az alap beállításokat!

Köszönöm a felajánlást, a végén lehet, hogy még szavadon foglak :-). Itt sajnos itt nincs senki ismerősöm, aki zenével foglalkozna, de még mac gépe sincs... (effektíve túl sok ismerősöm sincs itt még). Még fogok próbálkozni egy sort mindenféle újratelepítésekkel, talán van még néhány olyan kombináció, amit nem próbáltam ki... úgyis csak augusztusban megyek ismét pestre.

Link to comment
Share on other sites

Sziasztok!

Nemrég találtam rá a fenti írásokra és, nagyon "megörültem". Eddig azt hittem, hogy ez csak hiba a Pro40-el csak nálam jelentkezik.

Hosszú ideig egy Lenovo T400-as on használtam a Pro40-et, amiben alaplap FireWire van és tökéletesen működött. Abszolut minden rendben volt vele, akadás mentesen működött.

Sajnos meg kellett válnom a T400-as tól, de mindenképp laptoppal akartam tovább dolgozni és hosszas keresgélés után választottam egy Lenovo G460-as gépet, amibe vettem egy Delock TI chipsetes FireWire Expresscard kártyát.

Innen kezdődött a "Buli" A gépen egy 64bit-es Win7 volt. Iszonyatosan szaggatott rajta minden. Először arra gondoltam, hogy a 64Bit a probléma. Próbáltam segítséget kérni attól a cégtől, akitől vettem a hangkártyát, de ott azt a választ kaptam, hogy: "ennek pedig mennie kell".

Aztán kezdtem arra gyanakodni, hogy a gép nem elég "erős" ehhez az egészhez, így arra gondoltam, hogy megpróbálom egy 32bites WinXP-vel, hátha az nem terheli annyira a konfigurációt, de legnagyobb meglepetésemre ugyan az volt a gond.

Ez után gondoltam megpróbálom a régi hangkártyámmal ezt a laptopot és megdöbbentett az, hogy azzal egy cseppet sem akadt meg a dolog.

Próbáltam a FireWire driverét cserélgetni, de semmi. Utána a Focusrite oldalán találtam egy kis videot, amibe valami olyasmit mutattak, hogy a hálózati meghajtóknál le kell tiltani az IEEE1394-es drivert. Ezt nem is értettem és még most sem értem, de, ahogy ezt megtettem lényegesebben "használhatóbban" ment a Pro40. Lehet, hogy ez abszolutt marhaság, de valahogy jobb lett.

Sajnos még mindig előfordul, hogy felvétel közben megakad a dolog, ami nem nagyon, vagy nagyon nem tetszik. Nem tudom, hogy valaki, tud e segíteni, hogy mi lehet még a gond?

Fentebb olvastam Firmware updateről. Erről nem sokat tudok, valaki képbe tudna hozni, ha szépen megkérem?

Üdv,

Szebi

Link to comment
Share on other sites

Tisztelt Kollégák!

Úgy érzem, hogy a Saffire hangkártyák win7 alatti dropoutjaira találtam egy megoldást. (4 napja fut a latency mon és gyakorlatilag megszüntek a dropoutok.
Hosszas tesztelések és log olvasások eredménye képpen arra a következtetésre jutottam, hogy a win7 prioritás-affinitás kezelése nem megfelelően rangsorolja a processeket ahhoz, hogy a FW-kapcsolat elég stabilan kapjon erőforrásokat.
Ezen a vonalon indultam el és 2 megoldást találtam. Mindkettő legális free szoftver. Az egyszerűbb, a PRIO nevű pici program.
Innen tölthető le a 64 ill. 32 bites verzió:
http://www.prnwatch.com/prio/

Ez nem csinál mást, csupán a feladatkezelőben a context menűbe, betesz egy lehetőséget a priorítások, és az affinitás mentésére. Alapból a windows ezeket a beállításokat csupán az adott program bezárásáig/ujraindításig jegyzi meg.
Miután telepítettem a programot az egyes folyamatokat priorítás szerint sorba rendeztem, úgy, hogy a különféle frissítési, asztal minialkalmazásokat, a legalacsonyabb priorításra, a vírusírtót, tűzfalat, böngészőt, levelezőt stb. alacsony priorításra, az illyesztőprogramok kezelőjét, és a hangkari felületét , az asio és daw programot magas priorításra állítottam. Ettől már jelentősen javult a helyzet. A teljes sikert azzal értem el, hogy az I5-ös proci 4magjára osztottam ki a processeket úgy, hogy az 1. magon hagytam a rendszer processeket, a fent említett háttérkütyüket bekorlátoztam a 4. magra,, A FW drivert, és a hangkari kezelő felületét a 2.-3. procira. A többi programot pedig hagytam mind a 4 magon.
Kb. ennyi.
Lehet hogy első olvasatra bonyolultnak tűnik, de mindösszesen kb. 10percnyi rabszolgamunka a feladatkezelőben.
Megjegyzem, hogy TI chipsetes PCIe kártyám van, és a biosban kikapcsolgattam az energiatakarékossági célú frekitologató baromságokat.

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...