Jump to content
Ménemszól.hu

Pletyka: Apple Logic X?


A/D

Recommended Posts

Egy japán blogon lehozták, hogy jön az új Logic X. Ehhez nagy jóstehetség nem kell, egyszer biztos jön... Szóval ezt tényleg bárki leírhatta volna.

Ami miatt írok erről az az, hogy már most olvasni párhuzamokat a Final Cut X-szel kapcsolatosan. A FCPX-szel kapcsolatban a vita az, hogy egyáltalán az irány jó-e vagy sem. A vita alapját az emberek személyes preferenciája fűti, vagyis hogy mi az ami még elfogadható, és mi az ami már nem. Tény, hogy az FCPX egy bugfest. Nem csak arról van szó, hogy jó-e a módszer ahogy működik, mennyire kompatibilis a régivel...hanem hogy a munka elkészül-e. Mert ezt profiknak gyártják. Így az, hogy valaki otthon hobbizik, vagy ebből él két külön megítélés. Nyilván az előbbinél nem ciki az, ha a program nem csinál meg valamit, vagy lefagy, vagy elveszik a mentés. De ha ott van az ügyfél, és nézi hogy dolgozol?

applelogicstudio.jpg

Na, a zenei vonatkozás hasonló megítélés alá esik. A videó esetében a felvétel és az edit nem analóg folyamat szempontjából az otthoni felvételkészítéssel. Egy inspirált állapotban automatikus mentéskor kilépő Logic fix agyfasz és tárgyak dobálása melletti kiterjedt szitkozódás,, ügyvéddel fenyegetőzés lenne nálam.

Én úgy látom, az Apple-nél a fejlesztés elég egyoldalú: mintha a zenei vonallal nagyon mostohán bánnának. Nem hiszem azt sem, hogy konzumerben bizonyosan érvényes Apple-elv, a "mi jobban tudjuk a júzernék hogy mire van szüksége mint saját maga" a pro iparra igaz volna. Képzeljétek milyen lenne, ha a sztenderdeket Steve Jobs definiálná és erőltetné rá az AES-re! (Értem, hogy az Apple-nék jó szürkeállomány van, de a pro iparnak ez csak egy nagyon szerény százaléka! A nagy rendezők, dizájnerek nem ot dolgoznak, hanem filmstúdiókban, butik cégekben, vagy épp a konkurrenciánál).

A mostoha bánás egyik műemléke egyébként az, hogy szerintem jelenleg a Logic a legkevésbé megbízható szoftver napjainkban. Megjegyzem, Logicot használok, de én is csak azért, mert sem a munkamódszeremet, sem tempómat nem zavarják a hátrányai: én azonban csak hobbi szinten zenélek.

Ami pedig a népszerűséget illeti: elhangzott, hogy az egyik legnépszerűbb DAW. Ez szerintem magyarázatra szorul: a Logic az egyik legnépszerűbb az amatőrök körében, akik nem veszik meg a szoftvert. A Live és a Pro Tools elég jól le vannak védve. És szerintem jelenleg ezek a legnépszerűbbek. Minthogy én ezeket mind árulom, nem titok, hogy az eladásokat toronymagasan az új Pro Tools vezeti. És nem csak itt. A Hit Space-ben minden 10 DAW eladásból kb 7 Pro Tools, 2 Live. A kereslet és a fizetőképes kereslet ügyét most nem elemezném. És ez még mind smafu. A PT felhasználók nagyon elégedettek!!!

Szóval kedves Apple...ha akarsz mutatni valamit, először neked is figyelmedbe ajánlom a kötelező tánclépéseket, úgy mint a megbízhatóság és a klasszikus, profik által elvárt funkciókat megfelelő minőségben és eredménnyel teljesíteni. Az, hogy a szoftvered nagyon jó ár-érték arány ide, a prosumerbe és a pro-ba nagyon kevés lesz! Én bizakodva maradok továbbra is Logic júzer...

Link to comment
Share on other sites

Az igazság az, hogy macen pl. a pro tools tényleg atomstabil! Konkrétan hónapok óta még csak spinning beach ball sem volt, nemhogy fagyás.

Én nagyon tartok tőle, hogy a logic a final cut x sorsára jut. A pro vonalon azt érzem, hogy nem tudják eldönteni, hogy fontos, vagy nem. Persze fontos, hiszen ha a pro vonal támogatott, akkor a cég reputációja nagyobb, de tenni érte nem nagyon tesz az Apple. A gépeik ennek ellenére még mindig szinte minden szakember első-második-harmadik :) választása. Minden fanboykodás nélkül, egy naponta keményen terhelt, dolgoztatott rendszerben még mindig ezred annyi baj van velük.

DT

Link to comment
Share on other sites

Egyik megjegyzés:

Mi van a Cubase-zel? A 6-ost gyakorlatilag még nem törték meg. (Az 5-öst sem, ha jól tudom...) Nem hiszem, hogy említésre sem érdemes... Nálam a ProTools mellett szépen megfér. Főleg azért, mert az egyik csak RTAS-t kezel, a másik meg csak VSTi-t, és nincs olyan wrapper, ami működne. Az FXPansion nem kezeli a 2.4-es és afeletti VSTi-ket, úgyhogy felejtős...

Másik:

Sokszor kivesézett téma, de annyit engedjetek meg, hogy a hasonlóan árazott "brand" PC-ken szintén napokig/hetekig/hónapokig lehet dolgozni fagyás/újrainduás nélkül. (HP, Compaq, Dell).

A legtöbb windowsos nyűg a nyakra-főre installált/uninstallált pre-alpha és warez programok miatt következik be.

Én egy Win7x64-es MSI notebookon dolgozom napi 10-12 órát, különböző projecteken (Oracle, MS-SQL, java) és hét közben gyakorlatilag csak sleep módban "kapcsolom ki" a gépet. Egy hónapban kétszer-háromszor van "power-off" ( nem magától ;) ).

Ja, és egy harmadik megjegyzés:

Amelyik fórumot nézem, ott jellemzően "anyáznak". Akár Steinberg-Cubase, akár Avid-DUC-ProTools, akár Apple-Logic... Valószínűleg azért - ahogy ezt a DUC-on kifejtette valaki -, mert az elégedett felhasználók nem öntik tele a topikokat azzal, hogy "minden nattyon szép, minden nattyon jó, mindennel vek fatyok elégedfe!"

;)

Link to comment
Share on other sites

Eddig azt a legendát terjesztettétek, hogy Macen minden atom stabil és sose fagy, pláne a kifejezetten Maces szoftverek. Hupsz, most elszóltad magad!

Ezzel azt akarod mondani, hogy mi vagyunk mindennek az oka? ;)

Kissé sommásan fogalmazol. Volt idő, mikor a Logic volt a legmegbízhatóbb, és ezt valóban felhasználtuk mint érv. A cikkben viszont azt írtam, hogy sok hiba van a programban, nem pedig azt, hogy fagy. Olvass pontosan!

Ha a kérdésed így teszed fel, akkor a válaszom az, hogy nincs olyan program ami soha ki nem fagy. Ha más nem, egy hibás plug-in simán ki tudja léptetni a hostot. A cikk viszont nem erről szól, sőt nem is arról, hogy melyik a legjobb DAW. Egy jelenséget próbáltam megmagyarázni, illetve gondolom érdekli az itt fórumozókat, hogy jelenleg (mert ez egy örökké változó trend) melyek a legnépszerűbb szoftverek TÉNYLEGES ELADÁSOK ALAPJÁN. Azért írtam, mert ebben a tekintetben a Pro Tools előnye bármihez képest DÖBBENETES. (Egyébként a Cubase és a Live is le van védve, de ezek eladásban nem közelítik a PT-t együtt sem)

Link to comment
Share on other sites

"Mert ezt profiknak gyártják. Így az, hogy valaki otthon hobbizik, vagy ebből él két külön megítélés. Nyilván az előbbinél nem ciki az, ha a program nem csinál meg valamit, vagy lefagy, vagy elveszik a mentés"

Ez a hozzáállás a gyártói oldalról alapvetően rossz, mert legyen inkább kevesebb funkció de az megbízható. Ezzel az erővel a legtöbb Mac se profi kivétel a Mac Pro.

"Én úgy látom, az Apple-nél a fejlesztés elég egyoldalú: mintha a zenei vonallal nagyon mostohán bánnának."

Lehet egyszerűen nincs már új lehetőség amit érdemes volna fejlesztgetni. Valljuk be a mai gadget kultúrában egyre kevesebb a szükség az ilyen összetett dolgokra, az Apple-nek meg ott van a rengeteg zenei app és DAW iPad-ra (na igaz ez nem az ő érdemük), ami most "trendi". Igazi rengetően eredeti dolgot nem nagyon tettek le az asztalra az utóbbi években DAWok terén sajnos (talán a Celemony igen a soksávos szerkesztéssel de erről megoszlanak a vélemények).

"Mi van a Cubase-zel? A 6-ost gyakorlatilag még nem törték meg. (Az 5-öst sem, ha jól tudom...) Nem hiszem, hogy említésre sem érdemes... Nálam a ProTools mellett szépen megfér. Főleg azért, mert az egyik csak RTAS-t kezel, a másik meg csak VSTi-t, és nincs olyan wrapper, ami működne. Az FXPansion nem kezeli a 2.4-es és afeletti VSTi-ket, úgyhogy felejtős..."

Nálam a legális verzió gond nélkül fut, igaz még mindig nem szántam rá magam arra hogy Lionon is kipróbáljam, sajnos a Creative élből szarik az EMU kártyák Lionos drivereire :-S

Link to comment
Share on other sites

szerintem megérne egy bejegyzést a DAW ok összehasolítása.

Logic-Pro Tools-Cubase-Live-Digital Performer..

Melyik miért jó és rossz melyiknek mi az előnye hátránya melyik kinek ajálott...

Nekem pl nem kell hogy tudjon instrument sávot profin inkább midi jeleket tudjon kifelé küldeni és audio-t tudjon szépen rögziteni majd audio sávokat effektezni és keverni....

Link to comment
Share on other sites

szerintem megérne egy bejegyzést a DAW ok összehasolítása.

Logic-Pro Tools-Cubase-Live-Digital Performer..

Melyik miért jó és rossz melyiknek mi az előnye hátránya melyik kinek ajálott...

Nekem pl nem kell hogy tudjon instrument sávot profin inkább midi jeleket tudjon kifelé küldeni és audio-t tudjon szépen rögziteni majd audio sávokat effektezni és keverni....

Link to comment
Share on other sites

Azt nem értem, a PreSonus Studio One mire is kapott 9 pontot...

Ahogy a legutolsó verziónál tapasztaltam, nem lehet vele multitimbrális plug-in hangszereket kezelni. Kb. annyi a plug-in hangszer kezelés, mint a Cubase-ben az Instrument track. Az összes többi tudja ezt. Na most szerintem (!!) ez akkora hiányosság, hogy 7-et is csak akkor adnék, ha nagyon megkennének.

Link to comment
Share on other sites

Hozzátenném azért, hogy a Logic 'hőskorában' ez volt talán részben a legfelkapottabb része az Apple-nek. Final cut, Logic meg maga az OS (illetve a számítástechnikai részleg), mivel akkoriban valójában inkább a pro környezetből éltek, meg a számítógépekből (meg persze az ipod-ból) és ez akkoriban kifejezetten presztízs értékű is volt. Azóta erősen ráléptek a mobil platformra, ami vélhetően az Apple-ön belüli fontossági sorrendet, erőviszonyokat is átalakította. Gondolom ez is oka annak, hogy jelenleg az Apple számítógépes frontja kicsit 'el lett hanyagolva' és inkább stagnálási szinten igyekeznek tartani azzal a látszattal élve, hogy közben vadul fejlesztenek, ami szerintem (a megnövekedett bug reportok, stabilitási és kompatibilitási gondok, hibás hardver jelentések stbstb. mind mind erre utalnak) nem nagyon sikerül nekik csak részben (az utóbbi évek legnagyobb újítása a Light Peak (Thunderbolt), ami meg valójában nem is az ő fejlesztésük (ellenben nagyon szépen megoldották az ellopását ezzel az átnevezéssel) csak bedobták a gépeikbe ráadásul ez a nagy átlagot nem érinti egyelőre és eszközök se nagyon elérhetők (még?) amik ezt alkalmaznák....ezen kívül leginkább csak hardware update történt). Jelenleg nagy harc úgy sincs ezen a részlegen (kialakult egy egyelőre aránylag konstans hatalmi elrendeződés), mivel mindenki mobil meg netes fronton igyekszik pozicionálni magát.

Hogy ez milyen hatással lesz hosszútávon a Logic-ra és a többi pro szoftverre illetve a komplett számítástechnikai részlegükre azt nehéz lenne megmondani (az tény, hogy ma már nem nagyon találkozni olyan véleményekkel még a fanatikusok köréből sem akik az egekig magasztalnák az OSX-et, logicot...etc. vagy magukat a gépeket egy viszonylag korrekt hardware-el felépített W7 base PC-vel szemben vagy csak úgy önmagában is és ide nem értem a speciális eseteket mint például a specifikusan adaptált szoftvereket), de eljön az a pont ahol már mindenképpen lépni kell és ez talán akkor lesz ha a mobilpiac kicsit lecsendesedik., kiegyensúlyozottabbá válik, addig meg vélhetően legalább annyira oda figyelnek erre a szegmensre is, hogy nagyobb csorba ne keletkezzen a hosszú évek alatt felépített presztízsen. (ha még van neki)

Link to comment
Share on other sites

(az tény, hogy ma már nem nagyon találkozni olyan véleményekkel még a fanatikusok köréből sem akik az egekig magasztalnák az OSX-et, logicot...etc. vagy magukat a gépeket egy viszonylag korrekt hardware-el felépített W7 base PC-vel szemben vagy csak úgy önmagában is és ide nem értem a speciális eseteket mint például a specifikusan adaptált szoftvereket)

Én biztos, hogy nem térnék át win-re, mert koncepcióban és használhatóságban fényévekre van a mac-től.

Az viszont tény, hogy bár nagyon régi logic felhasználó vagyok (régen az nagyon drága szoftver volt), már nézegetem a pro tools-t... Bár a pro toolsnál meg attól tartok, hogy esetleg a híres stabilitás a régi, hardverhez kötött verziókban volt csak valós. Erre a pro tools-osok tudnának regagálni.

Jártam úgy, hogy megrendelők díszes tábora előtt akadozott és égetett mindenféle hibával a logic úgy, hogy előtte több száz órát dolgoztam minden gond nélkül. Utána is ment, csak éppen a lehető legrosszabbkor szivatott meg. Más kérdés, hogy mindig valami külsö eszköz-driver probléma volt (TC, RME...stb). Magában megy a logic is szépen, csak hát más is kell a stúdióba:-).

Az OSX legfrisebb újításai vagy nekem szólnak, vagy csak nem értem, de nekem nem igazán tetszenek.

Link to comment
Share on other sites

'Én biztos, hogy nem térnék át win-re, mert koncepcióban és használhatóságban fényévekre van a mac-től.'

A fényévek ide talán nem a megfelelő 'mértékegység'. Inkább a 'más' megfelelő szerintem. :) Azt meg nem állítottam, hogy tömeges 'megtérés' lenne. Szimplán azt, hogy elcsendesedett a net és a fórumok, amik annak idején zengtek a mac vs. pc témától.

Működési helyességet, stabilitást és korszerűséget illetően a konkurens felzárkózott és már sokkal inkább csak szubjektív az, hogy ki melyik rendszert használja.

Én amúgy feljebb szimplán azt fejtegettem, hogy Apple-ék sokkal jobban elvannak most foglalva a mobil piaccal, mint sem a számítástechnikai részlegükkel. (ez látszik a fejlesztések ütemén és komolyságán)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...