Jump to content
Ménemszól.hu
  • 0

Stúdió Monitor Állvány


lookinglass

Kérdés

Sziasztok!

 

Egy pár adam audio a7 hez keresek megfelelőn állványt. Mivel eddig nem igen találtam megfelelőt gondoltam ,hogy megtervezem és megépíttetem. A kérdésem az volna ,hogyan kell aláhangolni az állványt. Homokkal tölteném ki a belső részét de az űrtartalmát hogyan kellene kiszámolni? Mennyi homok menjen bele. Úgy tervezem hogy 3 tüskén fog állni a hangfal illetve az állvány is. Továbbá acélból készülne. Ötletek?

Link to comment
Share on other sites

válasz erre a kérdésre

Recommended Posts

Szerintem az ilyen varázslatnak semmi értelme. 

Nagyon hasonlít arra, amikor valaki mindenféle hullámhosszokról "énekel" és elkezdi "csapdába" ejteni azokat:-).

Ha jól tudom, közletéri monitorról van szó.

Azokat legtöbbször a putlra teszik. A környezet akusztikája csak kis mértékben vesz részt a megszólalásban.

Egyszerű hangfal állvány is megteszi, ha nincs pult vagy asztal.

A tüskékkel és egyéb finomságokkal olyan kis mértékben járulsz hozzá a megszólaláshoz, hogy nem éri meg a fáradtságot.

Viszont az időd hülyeséggel töltöd, muzsikálás helyett:-).

A gumitalp nem butaság, mert anélkül tud zörögni, de a gyári állványoknak van gumi lába.

Link to comment
Share on other sites

Én a közeltéri otthoni hangfalak alá raktam egy 5cm vastag rockwool HD-t. Már kellően tömör, hogy stabilan álljon rajta a hangfal. Szerintem bőven elég. A világot ugyan nem váltotta meg, de azért érezhető a javulás. Az asztal nem vezeti olyan durván a mély frekiket, tisztult a hangkép. Otthoni körülmények között (és a fent említett hangfal típusával) nem hiszem, hogy akkora minőséget tudnál ugrani, mint amennyi pénzt, időt, energiát áldozol rá az állványokra.

Link to comment
Share on other sites

Azt nem értem, a hangfalakra miért nem jutott még egy gyártónak sem eszébe olyan gumi hálós felfüggesztést kreálni, mint a mikrofonoknál?

Amúgy egy haverom a Genelecjeihez egy vastag damilból "szőtt" felfüggesztést használt egy darabig, egy gémes kialakítású állvánnyal, + felül egy gumiszalagon ringatózott az egész. Csak az a baj, hiába rezgésmentesíti valaki a falakat, a szoba akusztikája sajnos többet nyom a latba, tehát a kettőt egyszerre érdemes megoldani...

Link to comment
Share on other sites

Rezgő felületek akusztikus elcsatolásánál a minél kisebb kontakt felületre és minél inkább rezgésnyelőbb közvetítőre kell törekedni. Lásd Genelecnél használt gumi golyós megoldás. Gumis felfüggesztés is megoldás, csak esztétikailag nem előnyös. Állvány homokkal kitöltve távoli zenehallgatásra jó, közeltéri monitorozásnál a hangfal az asztalon vagy falon, polcon helyezkedik el.

Link to comment
Share on other sites

Jelenleg gumitalpakon állnak és van alatta vastag akusztikai szivacs bár nem auralex de van olyan jó.

Egy jó darabig az asztalon volt ahogy az lenni szokott majd helyigény miatt áttettem egy bizonytalan nem túl stabil állványra és bármily meglepő a leallgatás hallhatóan jobb lett (és még el is férek). (Zenélést persze tolom emellett ez csak egy kis elméleti kitérő:)

 Érdekes megoldás lehet a hálós felfüggesztés de azt hiszem ezzel még gyakorlatban nem fogok kisérletezni.Akusztikailag megoldottam a szoba kényes részeit, persze mindig akad mit csiszolni.. 

A falra rögzítésen is törtem a fejem olyan panelt kellene felszerelni mint ami a régi  képcsöves tévék fali konzolja volt némi testreszabással. Csak ott meg az a baj hogy közel a fal és megnő a reflexió hátúlról főleg alacsony frekin trutymósodik a hangkép. 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...