Jump to content
Ménemszól.hu
  • 0

Szintetizátor felvétele


Tetsuo

Kérdés

Biztos trivialis jol rogziteni a "line" vagy "instrument" jelet es talan nekem nem is konkretan ezzel lenne bajom.. csak ilyen altalanos forumba fer el a kerdesem, gondolom. Illetve en magam is jobban szeretem rendszerezve a dolgokat. :):P

A gond az, hogy a Blofeldnek a jel/zaj aránya kb 75-80dB, gyakran ennyi sem, vannak olyan szonyegek (mondjuk azt eppen lehet tuningolni a vason belul), egyeb hangok, amik bizony halkan jonnek ki a masinabol max hangeron is. :S

Tehat a kerdes, hogy csinalhatok ilyen "zajos" hangbol szolo leadet? PL. "gate" dinamika-effekt alkalmazasaval vagy mi erre a gyakorlat? (Vegyek Prophet 8-at? :) )

Link to comment
Share on other sites

válasz erre a kérdésre

Recommended Posts

Sziasztok!

Nekem micro q-m van és némelyik preset itt is halk. Általában adok még neki oscit vagy unisonot növelem,de bizogy van hogy még így semjön ki belőle a kivánt hangerő olyankor cubaseben gain-elek utólag. Virussal ilyen nincs! Gondolkodom kéne elé valami előfok, szintijeim elé ami legalább 4 csatornával rendelkezik. Nem kell hogy nagyon szinezze a hangjukat illetve nem tudom egy isa two mit művelne velük lehet jót tesz neki de inkább valami lineárisabban gondolkodok. Szerintetek? Vagy RME -ben gondolkodok mivel van egy multiface 1es karim amivel nagyon megvagyok elégedve esetleg upgradelhetek firefacera. Szóval szerintetek milyen preamp illene egy virus ,micro q és rme multiface közé??

Link to comment
Share on other sites

A Blofiban sajnos vannak ilyesmi bug szerűségek hardveresen, meg alapból elég halk is a kimenet.

Sokat javult a dolog a legutolsó firmware updatekor, nem tudom, hogy frissítetted-e a gépet? USB-n vezérelve, meg teljesen "korrekt" brumja van, sima midin ilyen nincs.

Link to comment
Share on other sites

Szevasztok!

Én ugyanezt a halkságot szenvedem el egy microkorg-al ez teljesen normális és eléggé program függő, egyetlen jó megoldás létezik a problémára vagy a prémium minőségű jelút ami egy nagyon jó hangkártya és preampot jelent. Igazából noise gate itt azért nem működik sem felvétel közeben sem utána mert az eltűnteti a a lényeget a szép dinamikát aminek a halk részek is az elemei, én erre két megoldást tudok:

No1.

Nem veszel semmit, de feltolod olyan hangosraa kütyüd amennyire bírja, fogod az összes envelopodat és kitolod full hangerőre tehát nincsen se burkoló gőrbe se amplifikációs gőrbe, felveszed így szárazon a hangot űber brutál hangerővel aminek az alján ott lesz a felvételi zaj de nem fogod kihallani belőle majd ezután elmented ezt a hangot szépen visszajátszod gépről mindenféle zajszűrés nélkül beletolod a vasad inputjába és átengeded a szűrőin persze van olyan vas ami csak filterezni engedi akkor sajnos meg kell kűzdeni vele mert akkor manuálban kell megtenned ezt de mondjuk simán be is tudod rajzolni cubaseben a legtöbb VA vezérlést ;)

No2.

Veszel egy előerősítőt ami illik a stílusodhoz és azzal feltornázod a megfelelő jelszintre a hangot, DE itt aztán nagyon sokat számít az adott erősítő jel-zaj viszonya és minden ami előtte van tehát a preamp előtt minden zajt ki kell nyírni amit csak lehet, nekem egy ART MPA Gold csöves előfok van a microkorg után szúrva és betyárul csinálja a dolgát - itt azért nem arra kell gondolni hogy olyan lesz mint amikor egy apollora veszel fel egy moogot neve preampal de zaj az nem lesz illetve annyira kevés hogy azt már vagy le tudod szűrni minden sérülés nélkül vagy észre se veszed.

No3

Egy jó hangkártya mindenre megoldás ugyanis ha eleve jó preampjaid vannak akkor nem kell külön preampra költeni, nálam egy darabig az esi1010i mikrofon bemenetén legelt a microkorg mert ott simán tudtam neki adni preampal plusz 10dbt ami elég volt és nem volt olyan zajos azon sem, bár az előfok az én fülemnek néha jobban tetszik!

Link to comment
Share on other sites

A Blofiban sajnos vannak ilyesmi bug szerűségek hardveresen, meg alapból elég halk is a kimenet.

Sokat javult a dolog a legutolsó firmware updatekor, nem tudom, hogy frissítetted-e a gépet? USB-n vezérelve, meg teljesen "korrekt" brumja van, sima midin ilyen nincs.

Ezzel kapcsolatban elmesélném az én kis szeánszomat a Korg KP3-al: történt hogy amikor még nem is sejtettem az USB-vel kapcsolatos horrort, azt gondoltam, hogy én majd meghajtom az effektgépet MIDIvel. Bemegy a csatlakozóba a dugasz, és egy nagyon hallható földhurokkal szembesültem, de én nem tudom az itt jól érzékeltetni, hogy a monitorokon ez hogy hallatszott ki, az a tipikus mindenen átható magas hang... Kihúzom az USB-t megszünik... Nosza fel is csaptam a címtárat és írtam a Korg Supportnak (ezúton is pacsi nekik, nagyon korrekt a támogatás!), és kérdem, hogy ezmiez? Ez biza földhurok, jön a válasz, és hogy igen, az USB ilyet csinál. De hát a többi gépem nem fütyül ami USB-ben van. Hát igen, mert ez attól is függ, hogy melyik root HUB-on van. és akkor mit lehet tenni? Tegyek mögé diboxot, és akkor jó lesz. én itt feladtam. Nem használok USB-t.

Viszont felüdülés, hogy pl az új Roland hangkártyák már galvanikusan leválasztják az USB-t a hangal kapcsolatos áramkörökről, és ezt meg is említik a specifikációban, ők már rájöttek, hogy ez nagy para.

Link to comment
Share on other sites

Úgy érted, a szóló hangszín közben hallod még az alapzajt? Ez esetben nyilván még a készüléken belül kéne feljebb húzni valahogy a hangerőt (legalábbis - feltételezem - a kimenetén kerül rá a zaj). Vannak beépített, saját, belső effektjei, nem?

Avagy pedig az zavar, hogy a halk részeknél, a hangok közti szünetekben, csendnél jön elő. Azt utólag kell kiszedni egy gate-tel.

Link to comment
Share on other sites

Nos igen, a koztes zajt ki tudom szedni, de ha szolo lead megy es nagyon felhangositom ill. elkepzelem, ahogy egy jobb diszkoban szolna :) , akkor mar hallani az alapzajt bizony. Na azzal mit lehet csinalni? Szurni meg nem akarom, mert ami hasznal, az mar kart tesz a hangban, foleg ha tweakelem es allandoan valtozik.

:S

Link to comment
Share on other sites

Üdv,

Tetsuo, ugyan ezzel szenvedek én is néha, a blofeld iszonyat halk és elég idegesítő, nálam is jelen van a zaj, mondjuk olyan szinten nem hogy lehessen hallani. Próbáld meg levenni az amp-nál a velocityt 0-ra a volume egyértelmüen 127. és talán még a szűrőknél elbír egy kis 'torzítást is' kis értékkel hangosodni fog. Vagy én szoktam olyat is, hogy ha pl egy fűrészjellel van dolgom akkor nem 1 osciból hozom azt elő, hanem a 2. oscit szinkronizálom a 3massal így kb dupla hangerőt kapok, lehet vele ügyeskedni, de ha nem nagyon használsz unisont, akkor bizony halk.

Nálam van még egy idegesítő probléma, ami valószínűleg a polifóniára vezethető vissza:

Tehát mondjuk mind a 3 osciból jön fűrészjel, kicsit elhangolva, burkológörbén nagy lecsengést adok neki (kb 75-ös értéket), adok unisonra kb 3x-os 4x-es szorzót kicsit elhangolva, hogy az akkordokat még birja.

Nos ha leszűröm az egészet és kicsit gyorsabb ritmus megy (akkordok), akkor minden megszólalásnál pattanásokat lehet hallani, ha rövidre veszem a lecsengést ez némileg mérséklődik.

Ötlet? Mit bénázok? :D Vagy túl sokat várok a masinától?

Link to comment
Share on other sites

En az Echo Layla 3G hangkartyam (ill. interface) elofokait hasznalom, de a 2 db elolapi "neves" elofokkal meg talan zajosabb is, mint az atlagos hatsoval.. nem ertem en eztet. :S

Azt en is tapasztaltam, hogyha osszetettebb hangas jon a Blofeldbol, akkor bizony bereccsen.. mondjuk ennyi penzert nem varhatunk csucsteljesitmenyt, de azert a tesztek (az ajnarozas mellett) emlithettek volna hogy a dinamika pl. nem allja meg a helyet szoloban. Vettem volna mast.

Link to comment
Share on other sites

Szerintem így is elég jól kis használható hangszer a blofeld, nekem a 1.13 frissítés a legstabilabb. Tervezem hozzá, hogy beszerzek egy Tetrát, vagy eladom és egy TI snow-t...

Egyébként én Focusrite saffire pro 24-be dugom a blofeldet, ott erősítek még rá, zajt nem hallok HD 600-al, de a cubaseben látom :) Egyszer kíváncsiság képpen kinormalizáltam, na olyan csúnya digitális fehérzaj szerűséget még nem hallottam xD

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...