Jump to content
Ménemszól.hu

WNAMM2012: AURIA iPAD 48 sávos felvevő DAW VST támogatással


A/D

Recommended Posts

A WaveMachineLabs cég ma új szintre emeli az iPad zenei alkalmazásokat, egyben számítógépes zenei munkaállomásokat.

Az AURIA nevű szoftverük az első, amely 48 (!) audio sávot képes kezelni. A sávokon EQ-k és kompresszorok (a hangminőségük nem ismert). Ez már önmagában is közelíti a dedikált számítógépek képességeit, de a történet itt nem áll meg: a szoftver VST plug-ineket fog támogatni. Pontosan így tessék érteni: az általunk is ismert VST plug-ineket (amiket iOS-ra portolnak fejlesztők). A videóban a PSP, Overloud Audio Tools és a Fabfilter cégek pluginjeit látjuk.

Nagyjából el se hinnénk ezt, de mivel bejelntették az oldalukon, illetve standjuk van a pénteken nyíló NAMM-on, kevés okunk lehet kételkedni. A megjelenés ezév első negyede, a szoftver 50 dollár lesz, a pluginek ára 10-20 dolláros tartományban fog mozogni várhatóan.

A program képes importálni a népszerűbb programok filejait (Pro Tools, Nuendo), AAF file-okat tud importálni, exportálni, 64 bit double precision architektúrával rendelkezik, és 24 sávot tud egyszerre rögzíteni egy megfelelő audio interfésszel, ami még nincs, de ugye pénteken nyit a NAMM, tehát még lehet. A sávokon a már említett vintage-inspirált EQ és dinamikaegységek vannak plusz egy master kompresszor.

Nyugodjunk meg, forradalom történik. Ezt a Ménemszól is tudomásul veszi, ezért a szoftvernek fórumot nyitottunk itt.

A gyártó honlapja itt található.

Uraim, egy nagyszerű korban élünk!

post-1-0-76307700-1326846491_thumb.jpg

post-1-0-64389800-1326846559_thumb.jpg

post-1-0-96716200-1326846559_thumb.jpg

post-1-0-30285800-1326846560_thumb.jpg

post-1-0-51681000-1326846560_thumb.jpg

post-1-0-76742700-1326846560_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ez az a dolog, amit pl. a Steinbergnek, Avidnak, Presonusnak, Abletonnak, Magixnek, stb.stb, már egy éve meg kellett volna lépnie. Ott a kezükben a teljes tudástár, egy csomó buktatót ismernek, nagy rutinnal foghattak volna bele az ilyen irányú fejlesztésbe.

Úgy gondolom, ha fél éven belül nem jönnek ki saját hasonló megoldással, nagy piacot fognak elveszíteni.

Notebookok helyett az emberek jórésze ma tabletet vesz. (Asztali gépet meg szinte már csak irodákba, könyvelésre vesznek...)

... ha csak nem ők is pont most fogják bejelenteni az ugyanilyen jellegű terméküket... ;)

Ha az AURIA egyedül marad erre az évre ezen a "piacon", nagyot kaszálhat. (Hát még ha MIDI képességekkel is felruházzák a progit...)

Link to comment
Share on other sites

Szerintem maga az Apple sem gondolta volna mekkora lavina lesz az iPadből és még nincs is itt a vége. Legalábbis szerintem hobbi kütyüként nem volt nagyon beletervezve hogy a zenész piacon is eldurranhat pluszban mint megfejtés. A konkurencia is kapaszkodik, ill próbál olcsóbb megoldású tableteket hozni visszavágásként, de hiába, ha az alkalmazásbolt Appleéknél még plusz előnyöket generál már kezdetektől és ugye ez nem androidos amire fű-fa-virág csak hülyeségeket gyárt. Lám így is lehet sikert aratni egyéni OS-sel, még mások inkább zöld robotoznak...

Tényleg kezdik komolyan venni a fejlesztők is ezeket a kis Apple "ölebeket", viszont egyet nem értek, hardverileg hogy bír el egy iPad 48 sávot pluginekkel akadás nélkül? Mint ismert, azért egy laptoppal sem ér fel powerben!

Link to comment
Share on other sites

Lehet, hogy az iPad2 kell hozzá, ami ugye már 2 magos, és ha visszagondolunk, 6-8 évvel ezelőtt az asztali gépeken tudtak már gyakorlatilag korlátlan trackszámmal dolgozni a DAW-ok (Cubase SX1,2, - ProTools 6, 7), pedig akkoriban az (átlagos) asztali gépeknek volt olyan számítási kapacitása, mint ma egy iPad2-nek. A négy mag még nagyon nagy szám volt.

Apropó, elvileg márciusban bejelentik a 4 magos iPad3-at...

Azért a részletek mindenképpen érdekesek lesznek, ha végre a marketing anyagon kívül is hozzáférünk egyéb információkhoz...

Link to comment
Share on other sites

Lehet, hogy az iPad2 kell hozzá, ami ugye már 2 magos, és ha visszagondolunk, 6-8 évvel ezelőtt az asztali gépeken tudtak már gyakorlatilag korlátlan trackszámmal dolgozni a DAW-ok (Cubase SX1,2, - ProTools 6, 7), pedig akkoriban az (átlagos) asztali gépeknek volt olyan számítási kapacitása, mint ma egy iPad2-nek. A négy mag még nagyon nagy szám volt.

Hát nem tudom mennyire használsz pct, de én 2006-ban vettem az enyém két magos AMD X2 procival. Nem volt az akkor már csúcs gép, de egy jó erős középkategóriás, ha a gamer gépeket nézzük. Audiora meg ugye ez pont tökéletes mert nem is kell csúcs gépnek lennie. Azonban azzal nem értek egyet hogy egy iPad elérné teljesítményben. Még a mai 200e körüli laptopok esetleg odavernek neki, de nyilván itt esetleg nagyobb csatornaszám és nagyobb audio felbontás esetén lehetne kihasználni őket. Ha meg a kisebb, olcsóbb notebookokat, netbookokat nézzük azok max 1-2 stereo sáv kozmetikázásánál, minimális pluginnel ha megállnak, de pl. vaskos soft hangszerekkel midivel mint egy asztali gép, már azzal szemben szerintem elbuknának.

És ne felejtsük, ehhez az iPad softhoz is megfelelő bika külső interface szükséges, én azért nem is értem realtime 24 sávot hogy tud lekezelni, ha jól tudom egy USB 2.0-ás csatolón. Mindenesetre ha működik (márpedig úgy néz ki) valamit nagyon tudnak ott a laborban a fiúk, annál is inkább mert eddig ezt nem igazán lépte meg senki, legtöbb videón ugye PDF kotta felhasználásra látni iPadet. Biztos vagyok benne, hogy a Hitspace elég részletes kiveséző videót fog erről felrakni hogy milyen kövér is az a lúd. :)

Link to comment
Share on other sites

Nem ez a fontos, mert ezen iOS fut, aminek teljesítményigénye sokkal szerényebb mint a dedikált számítógépeken futó OS-eknek.

Illetve hogy ismert hardverre házon belül optimalizálva készül. De szerintem az Auria csapata is elég infót kaphatott itt tőlük, hogy jól optimalizálhassák rá ezt az appot.

bendi

Igazad van, korrigálom, úgy értettem, hogy az az első időkben volt jellemző az iPadnél, még pont Rhudest láttam pár éve egy nagy szinti felé iPadot szerelve kottából játszani róla. Meg ugye midi editort futtatva róla is hasznos még a szintikhez! Természetesen az a lényeg hogy az iPad is akkora forradalmat csinál, mint az iPhone, iPod a maga piacán és elég nagy szerencse vagy hozzáértés kell 3 ilyen egymást követő terméket kitalálni ami tarol.

Talán az iPadet nem is érdemes pchez mérni, sok függ ott a szoftveren, lásd linux fele erőforrással is nagyobb dolgokat csinál rajta mint a win!

Link to comment
Share on other sites

Igazad van, korrigálom, úgy értettem, hogy az az első időkben volt jellemző az iPadnél, még pont Rhudest láttam pár éve egy nagy szinti felé iPadot szerelve kottából játszani róla

Nem kötekedni akarok,és elnézést,de Rudess digitális kottának Freehand System Music Pad Pro-t használ már régóta. az iPad-en a MorphWiz,SampleWiz megy,meg régebben iPhone-on Bebop-ot is használt.

Link to comment
Share on other sites

Erdekes elkepzeles ez az Auria, de szerintem tok folosleges... Az iPad jovoje sokkal inkabb a meglevo rendszerbe valo benintegralasban van, mintsem meglevo rendszerek kivaltasaban.

TouchOsc, Lemur ... Ez egy no-nonsence irany. Illetve olyan uj "hangszerek" kifejlesztese, amelyek kihasznaljak az ujfajta kezelofelulet adta lehetosegeket.

Link to comment
Share on other sites

Nem értek egyet (de ettől szép ez a fórum), ugyanis szerintem ez az alkalmazás azt segíti elő, hogy még könnyebben/egyszerűbben lehessen egy komplett projectet a világ egyik feléről a másikra eljuttatni, ha semmiképpen nem a neten akarjuk továbbítani.

Ott van az iPaden a komplett csomag, trackenként rögzítve. Nem kell lemezeket írogatni, nem kell exportálgatni, nem kell hálózaton áttölteni sok GB-nyi adatot. Ha ráadásul még a plug-inek is elfogadható minőségűek (bízzunk benne), akkor még egyszerűbb lesz a félprofi/félhobbi zeneszerzők-zenészek élete. ( Mert azért azt szerintem rögzíthetjük, hogy nem a nagy stúdiókat célozza ez az alkalmazás. ;) )

Pl. beteszem a dokkolóba az iPadet, ami már csatlakoztatva van az otthoni hifihez, és már hallgathatom is otthoni környezetben az anyagot. Átviszem egy jobb stúdióba, és azonnal lehet ott is hallgatni. Nem kell lemezeket írogatni / betöltögetni, nem kell feltölteni/letöltögetni. És mivel nem készül plusz kópia a projectből, nem áll fenn az a veszély sem, hogy valahol "kiszivárog" (ha éppen az is cél, hogy ne kerüljön ki a közönség elé egy esetlegesen tervezett megjelenés előtt.)

Szóval nekem - az eddig megismert információk alapján - szimpatikusnak és használhatónak tűnik ez a dolog, az ára meg (ha tényleg tudja is azt, amit állítanak, nem csak marketing), kifejezetten baráti.

Link to comment
Share on other sites

Érdekes cucc, de mégis mi értelme van ennek?

még az is kizárt hogy 16 tracket normálisan kezeljen. mondjuk én utálom ezt az egész iPad hypot de látom még mindíg tudják hova továbbozni a marhaságokat.

ez csak azoknak érdekes akik wavokkal tilitoli zenéket prüntyögnek...

Komoly értelemes projektekre semmi értelem. Ha meg valakinek ez a gondja hogy "igy mobilabb a projekt" akkor Dolgozzon felhő kezelőkkel, vagy ami marha 1xű egy 16gbos SSD pendrivera.

De mivel ezen butított efektek vannak lesznek ezért máshol helyből nem fog igy menni vagy szólni,....

Link to comment
Share on other sites

Talán lehet valamiféle párhuzamot vonni az alábbi megállapítás, és a "nagy cégek vs iPad/iPhone/iPod 'játékszerek'" között:

http://beszeljukmac....tel_tablagepek/

Az Intel egyébként is egyre nagyobb részesedést veszít a számítástechnikai eszközök piacán. A mobileszközök legnagyobb részét már ARM processzorok hajtják, és a nem is olyan távoli jövőben az összes számítógépben ARM processzor válthatja az Intel chipjeit.

Ugyanis ha az Intel-Windows "páros" nem tud gyorsan tényleges alternatívát mutatni az iPad/iPhone/iPod eszközökkel szemben, amit tényleg meg is vesznek a felhasználók, akkor lehet, hogy pár év múlva az Intel (és talán a windows is) a Nokia sorsára jut.

Ma a Nokia sokkal-sokkal kisebb tényezője a mobil piacnak, mint volt 5-6 évvel ezelőtt. Akkor senki nem gondolta volna, hogy ma ez így lesz. A Nokia úgy érez(het)te, "nem feltétlenül van szüksége az ilyen játékszerekre".

Ha két-három év múlva az a felhasználói kör, aki ma (még) asztali gépen és/vagy notebookon "dolgozik" (szerez zenét, hangszerel, urambocsá mixel is), szóval ha ez a kör (vagy legalábbis jelentős része) vált valamilyen mobil eszközre, és a NAGY-ok ezt nem veszik már most tudomásul, hogy bizony ez nagy valószínűséggel így lesz, akkor ezek a NAGYok elveszítik azt a vásárló réteget, akikből most élnek.

Mert azért azt látni kell, hogy 2012-ben - ha tényleg kijön az iPad 3 a négy maggal és a duplázott felbontássa (durván 2000x1500) - ez az iPad már mindenképpen teljesértékű helyettesítője lesz (nem pedig lehet) a notebookoknak és asztali gépeknek, amiken ma az amatőr / hobbista / félprofi zenészek "dolgoznak" (leszámítva a kifejezett erőműnek számító 12 magos MacProt, de nézzük már meg, hogy hány Cubase/Logic/ProTools/Live/PreSonusStudio felhasználó zenél ilyen gépen, és hányan átlagos notebookon / asztali gépen).

Ja és arról se feledkezzünk el, hogy van olyan sok-(mondjuk 8)-csatornás USB-s hangkártya, amit kezel az iPad.

http://forum.harmoni...c.php?f=2&t=510

http://forum.harmoni...c.php?f=2&t=656

Link to comment
Share on other sites

tökmind1 mekkora felbontása lesz az iPad-nak, és milyen erős a processzora ... egy olyan kis képernyőn lehetetlen dolgozni, úgy, hogy még a kezeiddel el is takarod a felület egy részét, konkrétan, amikor dolgozol :)

Ha megkérdeznél akárhány (bármelyik) DAW-usert, egyikük sem fogja azt mondani, hogy szeretnének minél kiseb képernyőfelületen dolgozni... :)

...ja biztosan lesz külső képernyő csatlakoztatási lehetőség, ugye? aha, akkor vegyünk olyan apróságokat, amikor szerkesztésnél preciz kis mozdulatokat kell végezni az egérrel... az ujjbegyeddel ezt nem fogod tudni megtenni, főleg úgy, hogy pont az újbegyeddel takarod el azt, amit látnod kellene ...

Intel-Windows páros ???? Az alma gépek tán nem Intel proceszorokkal futnak?

El tudod képzelni, hogy az Intel nem fejleszt folyamatosan? Megáll a világ, és mostantól csak iPadokat fejlesztik?

Link to comment
Share on other sites

"Intel-Windows páros ???? Az alma gépek tán nem Intel proceszorokkal futnak?"

Nehogy meglepődj, ha az Apple rövidesen bejelenti, hogy az intel architektúráról átáll a saját A6 (A7, A8) architektúrájára...

Továbbá az iPadhez is lehet billentyűzetet és egeret csatlakoztatni...

Ja, és a (normális) programokon be lehet azt is állítani, (pl. Korg iMs20), hogy mennyire legyen érzékeny a "tekerő". Tehát pl. egy 2-3 cm-es elmozdulás jelent mondjuk 1 mm-nyi poti tekerést / tolást ...

Egyébként ne engem győzz meg arról, hogy az egész iPad mizéria hülyeség, hanem azt a sok-sok felhasználót, akik megveszik iPadre a (z egyre komolyabb) zenei programokat... :D

Link to comment
Share on other sites

abszolut nem vagyok iPad ellenes :) itt van nekem is az asztalon, és pont egy Alesis dock-ban csücsül :)

és eszméletlen nagy potenciált látok benne ... egyszerűen csak nem látom értelmét olyan alkalmazásoknak, amire mondjuk alkalmasabb egy normál asztali gép/laptop

aztán meg szerintem nulla db gitáros lesz, aki Alesis AmpDock-ból fogja tolni szinpadon a rockot/bluest/jazzt stb...

Link to comment
Share on other sites

"aztán meg szerintem nulla db gitáros lesz, aki Alesis AmpDock-ból fogja tolni szinpadon a rockot/bluest/jazzt stb... "

Erre azért nem vegyél mérget :D Jópár évvel ezelőtt a notebookokra mondhattak ilyesmit... ;)

hát... guitar rig-gel sem nagyon látok gitárosokat (vagy bármi pluginnel) előben, sőt még a line6-et is elég ritkásan használják effektíve, de valamiért a "kőkorszaki" marshall-ról meg nem lehet leszoktatni őket. Bigott egy banda... ;D

Link to comment
Share on other sites

nem biztos, hogy ez lesz a tendencia .. a szintetizátorok világában is egyre inkább visszatér az analóg... nem hinném hogy a gitárosok "digitalizálnák" magukat

friss hír ugye, hogy lesz Waldorg Pulse 2, meg az Arturia is legyárt egy analóg szintit...

Link to comment
Share on other sites

A NAGY cégek azért nem lápték meg mert NAGY Cégek és nem feltétlen van szükségük az ilyen játékszerekre.

A piac meg tele van hasonló szarokkal..(persze nem vst stb.)

Érdekes, közben sorra jelentik be mások is az iPad-re épített kütyüiket...

http://www.musicrada...x1642usb-524940

http://en.audiofanzi...ay,n.12582.html

http://www.sonomawir...ne/studiotrack/

stb. :)

Link to comment
Share on other sites

Érdekes a hír - azért jó lenne látni / kipróbálni, mielőtt mindent eldobunk.

Egy sor kérdés is felmerül - pl. azt olvassuk, hogy egyidejűleg 24 sávon képes felvenni. De milyen hardware-en keresztül ?

A gyártó honlapján azt olvashatjuk, hogy a camera connection kit-en keresztül minden class complient eszköz csatolható. Ezzel már van némi tapasztalat és ez csak két csatornát tud használni.

Lehet, hogy nagyszerű a dolog, de jobb lesz kézbefogni, hogy megítélhessük. A "full editing capability" és hasonlók pedig nem jelentenek semmit.

Link to comment
Share on other sites

Ez egészen elképesztő:

http://en.audiofanzine.com/firewire-usb-mlan-mixer/mackie/dl1608/news/a.play,n.12582.html (LP-filter linkje)

"The DL1608 can support up to 10 iPad devices"

Ez végülis már tényleg olyan processing meg data-transfer, ami akár igen komoly munkára is alkalmassá teheti, persze 10 iPad meg a dokkoló árából azért igen komoly mixert lehet venni, ami igaz, hogy csak mixelésre alkalmas, angry bird-özni meg nem, de mi a fenét csinál az ember úgy egyébként a 10db iPad-dal??? Egyszerre tol 10db angry birds-öt???

Ötletem sincs, hogy iPad-ra van-e angry birds (de miért ne lenne?), mert annyira nem érdekel, de ha van 1 iPad-ed amit használsz, amire használsz, akkor is 9 iPad meg egy ilyen Mackie dokkoló árából b@szott jó mixert veszel ám, és nem kell kerülgetnéd a 9 fölösleges iPad-ot, amit nem tudsz mire használni. Apropó: 1db iPadot mire használ... használtok? használnak? használ bárki is.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...