Jump to content
Ménemszól.hu
  • 0

Kérdőív a számítógépes zeneírásról

balintistvan

Kérdés

Sziasztok!

Ha akad pár szabad percetek kérlek töltsétek ki ezt a rövid, számítógépes zeneírással és zeneszerkesztő szoftverekkel kapcsolatos kérdőívet:

http://appi.bme.hu/survey/index.php/978731/lang-hu

A kérdőív anonim, válaszaitokat kizárólag a készülőben lévő, a modern zeneírás szoftveres támogatásáról szóló szakdolgozatomhoz fogom felhasználni.

Segítségeteket köszönöm! 

Recommended Posts

Egyébként amiket fölül felsoroltam kritériumokat, azokat sem lenne lehetetlen beletervezni...

Vagy alapból xorgra építeni?

Oké, akkor lássuk: Szoftverfejlesztő vagy, és új programot tervezel készíteni. Felmerül a kérdés, hogy mire írd meg, a válasz itt található:

Piaci részesedés: Windows 92%, OSX 7%, Linux 1%.

Mivel a fenti rendszerek közül csak Linuxon van Xorg, OSX-en csak emuláció (már ha telepítve van), ezért egyértelmű, hogy miért nem építenek xorgra "alapból" semmilyen értelmes programot, sőt Linuxra sem. :)

Kitöltöttem, igaz szélsőséges válaszokat adtam. Szívesen mennék a szakdolgozatodhoz tesztalanynak.

Én személy szerint Analóg/Hardware-s zenélést preferálom. "számítógépes" zenélésnél nekem ott kezdődik, hogy minőségi szoftveres alternatívát nyújt egy meglévő zenestílushoz, pld Technonál/Hardtechnonál: tr909/jomox xbase09,999,Tr808,606,nord modular/yamaha su700/tb303/yamaha dx200

Igaz ezek nekem most jól összeválogatott dolgok rendszer szinten, de egy live/daw/music editorban nekem legyen már ezekhez az eszközökhöz automatik értelmezhető.

FL Studio mint zeneszerkesztő ennyiből jó, de live actra már nem tudnám használni pedig lehet azt is benne(láttam videón/élőben).

Amit nagyon hiányolok, hogy hálózaton keresztül még nem lehet zenekart csinálni, bedugom a keverőm, ő is bedugja a keverőjét egy dobozba, számítógépen párosítjuk, és mind a kettőnknek a kimenete megy a saját hangfalunkra...

Persze rt lenne a megoldás, de ilyen még miért nem létezik? Jó igen én a természetes dolgoknak vagyok a híve de ha a haver nyc-be lakik én meg mondjuk berlinben és egy közös albumon dolgozunk, neadj isten akár a dawunkat is szinkronizálnánk, hogy együtt dolgozzunk, mért nincs még megoldva?

Amit nagyon hiányolok, hogy hálózaton keresztül még nem lehet zenekart csinálni, bedugom a keverőm, ő is bedugja a keverőjét egy dobozba, számítógépen párosítjuk, és mind a kettőnknek a kimenete megy a saját hangfalunkra...

Persze rt lenne a megoldás, de ilyen még miért nem létezik? Jó igen én a természetes dolgoknak vagyok a híve de ha a haver nyc-be lakik én meg mondjuk berlinben és egy közös albumon dolgozunk, neadj isten akár a dawunkat is szinkronizálnánk, hogy együtt dolgozzunk, mért nincs még megoldva?

Nem ismerem a te igényeidet de rengeteg megoldás létezik az online együtt zenélésre. Jelszó a kereséshez: music collaboration :)

Nem ismerem a te igényeidet de rengeteg megoldás létezik az online együtt zenélésre. Jelszó a kereséshez: music collaboration :)

Kitöltöttem, igaz szélsőséges válaszokat adtam. Szívesen mennék a szakdolgozatodhoz tesztalanynak.

Én személy szerint Analóg/Hardware-s zenélést preferálom. "számítógépes" zenélésnél nekem ott kezdődik, hogy minőségi szoftveres alternatívát nyújt egy meglévő zenestílushoz, pld Technonál/Hardtechnonál: tr909/jomox xbase09,999,Tr808,606,nord modular/yamaha su700/tb303/yamaha dx200

Igaz ezek nekem most jól összeválogatott dolgok rendszer szinten, de egy live/daw/music editorban nekem legyen már ezekhez az eszközökhöz automatik értelmezhető.

FL Studio mint zeneszerkesztő ennyiből jó, de live actra már nem tudnám használni pedig lehet azt is benne(láttam videón/élőben).

http://www.ohmstudio.com/

Szívesen tesztelném wine 1.5 alatt, flame indításon kívül, én leszedtem, kíváncsi vagyok rá.

Egyébként utánnanéztem, mai processzorok(core2duo felett) már automatik támogatott hw-s virtualizációval van ellátva.

Ugye windows alatt is a .net már nem natív.

Szívesen tesztelném wine 1.5 alatt, flame indításon kívül, én leszedtem, kíváncsi vagyok rá.

Egyébként utánnanéztem, mai processzorok(core2duo felett) már automatik támogatott hw-s virtualizációval van ellátva.

Ugye windows alatt is a .net már nem natív.

Én speciel várom a wine-s tapasztalataidat vele.

Én speciel várom a wine-s tapasztalataidat vele.

Elindulni nem indul el a telepítő és még az ohm studió fejlesztői is sz*rháziak.

http://forum.ohmstudio.com/discussion/358/linux/p1

Unfortunatly there are no plans for a Linux version.

We wish that the computer music industry was more "Linux friendly" though.

Because we're a small company, we cannot afford to support Linux at this stage of development.

Thanks

"
Sajnos egyedül a Bitwig vette ezt a fáradságot, hogy jövőben Linuxra is kiadják a telepítőt.
Ha OSX-re tudnak írni zeneszerkesztőt, akkor csak "egy bitet" kéne átírni. Azaz pofon egyszerű lenne át portolni...
No de nem is rugózok ezen, úgyis csak én szenvedek, pedig egy tök korrekt rendszerről van szó, windowsnak lazán lehetne alternatívája.

Elindulni nem indul el a telepítő és még az ohm studió fejlesztői is sz*rháziak.

http://forum.ohmstudio.com/discussion/358/linux/p1

Unfortunatly there are no plans for a Linux version.

We wish that the computer music industry was more "Linux friendly" though.

Because we're a small company, we cannot afford to support Linux at this stage of development.

Thanks

"
Sajnos egyedül a Bitwig vette ezt a fáradságot, hogy jövőben Linuxra is kiadják a telepítőt.
Ha OSX-re tudnak írni zeneszerkesztőt, akkor csak "egy bitet" kéne átírni. Azaz pofon egyszerű lenne át portolni...
No de nem is rugózok ezen, úgyis csak én szenvedek, pedig egy tök korrekt rendszerről van szó, windowsnak lazán lehetne alternatívája.

Át kéne menni az "" topicba.

Bocs, rögtön a válaszodra reagáltam, mielőtt elolvastam volna. Amiatt, hogy nincs Linuxra, kár átmenni :)

De van egy trükk, hogy tesztelheted linuxon!!! :)

Telepíts linuxon egy VirtualBoxot, arra egy Eternity XP-t (keress rá), és arra az OhmStudiot.

Én így használtam Ubuntus korszakomban Adobe cuccokat :) (Persze csak a Trialt!!!)

Bár a hangkártyás dolgait a VirtualBoxnak ez nem hozta ki, szóval valószínűleg nem lesz natív élmény, de felmegy és ki tudod próbálni!

És az Eternity XP virtuális gépen sokkal jobban hasított, mint egy gyári XP!!!

Melyik egy bitre gondolsz? Ezt írd le bővebben hogy mire gondolsz.  
Fordítva talán egyszerűbb mert osx-en van X11 emuláció, de az se annyira egyszerű hogy csak lefordítod a linuxos forráslistát aztán az megy.

Pedig csak rajtad múlik, hogy meghozd a döntést, hogy nem szopsz tovább, és inkább felteszed a Win7-et.

Úhhh, hogy irtóztam tőle sok éves OSX és fél éves Ubuntu után. Bután :D

Pedig csak rajtad múlik, hogy meghozd a döntést, hogy nem szopsz tovább, és inkább felteszed a Win7-et.

Úhhh, hogy irtóztam tőle sok éves OSX és fél éves Ubuntu után. Bután :D

Kösz de kihagyom, vissza nem állok win7re

Am fl studio megy, heppy vagyok. osx is volt fent de nem jött be :) Am így is natív élményem van linuxon fl studioval. Majd letellik a vizsgaidőszak, csak azért is csinálok egy tesztet, frissen herélt jól összerakot linuxon végigpróbálom, hogy melyik xy windowsos program fog elfutni. Kökeményeknek egyébként FreeBSD oss-jack kombóval :)

Melyik egy bitre gondolsz? Ezt írd le bővebben hogy mire gondolsz.  
Fordítva talán egyszerűbb mert osx-en van X11 emuláció, de az se annyira egyszerű hogy csak lefordítod a linuxos forráslistát aztán az megy.

Jó felé tapogatózol, csak unix like oprendszerek között tudod könnyebb mozogni mint windows/unix like rendszer között.

Ezért nem értem hogy azt az "1 bitet" (jelképes) mérnem ehet átírni. Amúgy tényleg minimálisat kell átírni.

Am fl studio megy, heppy vagyok. osx is volt fent de nem jött be :) Am így is natív élményem van linuxon fl studioval. Majd letellik a vizsgaidőszak, csak azért is csinálok egy tesztet, frissen herélt jól összerakot linuxon végigpróbálom, hogy melyik xy windowsos program fog elfutni. Kökeményeknek egyébként FreeBSD oss-jack kombóval :)

Nem azt írtad legutóbb, hogy XP-t hagytad el, és Win7-et nem is próbáltad?

Virtualbox + Eternity XP nyerő páros Linuxon, tényleg natív élmény. Persze ezzel zenei dolgokat nem próbáltam, esetleg te, mint LinuxMan :) megtehetnéd. OhmStudio-t így le is tudnád tesztelni.

Jó felé tapogatózol, csak unix like oprendszerek között tudod könnyebb mozogni mint windows/unix like rendszer között.

Ezért nem értem hogy azt az "1 bitet" (jelképes) mérnem ehet átírni. Amúgy tényleg minimálisat kell átírni.

Ahha akkor nem fejted ki bővebben? "Unix like oprendszerek között", ennyi, fogalmad nincs róla?

Nagyon mélyen én sem értek hozzá de írtam mindkét oprendszerre progit, nem sok köze van egymáshoz a kettőnek, illetve nem feltétlenül kevesebb a különbség mint winhez képest.

Még mindíg várnám a bővebb kifejtést. Pl hogyan lesz a coreaudo-s kódból egyszerűen jack/alsa vagy amit éppen akarsz. A cocoa/aqua guiból hogyan lesz egyszerűen x11? Egyáltalán az osx-es objective-c-ből hogyan lesz kis munkával c/c++ forrás?

vlaca: Hehe. Ezt jól megaszontad. :goodjob:  A Linux C++ -ban van írva? Mert akkor tényleg egyszerűbb a Wines progikat átvinni rá, mint az OSX-eseket. Vicces. :)

Öööö ezt most így nem értem igazán hogy mire célzol :)

Ekkora hülyeséget írtam?

Mondjuk pl. az Ardourt c++-ban írták:

http://ardour.org/building

Huu de offtopikok vagyunk már megint :)

A Linux C++ -ban van írva? Mert akkor tényleg egyszerűbb a Wines progikat átvinni rá, mint az OSX-eseket. Vicces. :)

Előre is bocsánat az offtopic hozzászólásért!

A Linux önmagában csak egy kernel, egy operációs rendszer magja. Tisztán C nyelvben készült, és köré épülnek különböző programok, amik viszont teljesen eltérő nyelveken íródtak. Nincs igazából "natív" programnyelv, minden fordítóprogram és programkönyvtárak kérdése.

Azért nehéz bármelyik említett rendszer között programokat átvinni, mert ezek a programozói könyvtárak teljesen eltérőek, így más-más függvényhívásokat kell használni mindegyiken.

Ha egy fejlesztő/cég azt szeretné, hogy mindegyik rendszeren fusson a programja (igazi multiplatformos legyen), akkor ezt már tervezésnél figyelembe kell venni, és olyan könyvtárakra kell építenie a programot, amik mindegyik rendszeren elérhetőek. Pl felülettervezéshez QT, hanghoz jackaudio, stb...

Sajnos ezeknek a könyvtáraknak a feladata legfőképpen egyfajta absztrakció, tehát a programfejlesztő felé egységes API-kat ad, hogy ne kelljen annyi lehetőséget figyelembevenni, de az alatta futó rendszer hívásait használja. Ezek az absztrakciók sokszor elnagyoltak, pl nem biztos, hogy egy jackaudiora épített alkalmazás használni tudja pl az OSX AU pluginrenszerét (csak hogy ne legyek teljesen offtopic), stb.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...