Jump to content
Ménemszól.hu
  • 0

Otthoni voiceover felszerelés?


hunriksa

Kérdés

Sziasztok,

kissé gondban vagyok a kizárólag beszéd (voiceover) felvételhez használatos otthoni setupommal. 
Szerintetek ez jó kombináció? Milyen preamp-ot ajánlanátok egy Neumann KMS 105-höz az ART Tube MP helyett?
Illetve, valaki tud basszus-bariton férfi hanghoz kifejezetten ajánlható mikrofont, ami a KMS 105 minőségi szintjén van vagy minimális mértékben alatta?


-audio interface:      t.c. electronic Konnekt 24D FireWire

-preamp:                  ART Tube MP Studio v1

-mikrofon:                Neumann KMS 105


Köszi, Gábor

Link to comment
Share on other sites

válasz erre a kérdésre

Recommended Posts

Kedves Gábor!

Tudnom kellene mi a gondod pontosan. Azt értem, hogy basz-bariton tónusú hangon felolvasott szöveget szeretnél rögzíteni. Úgy érzed a kombód nem megfelelően teljesít a felvétel közben? Nem vagy elégedett az előzetes elvárással?( csak tapogatózom...)

Ami biztos, a KM 105 egy erősen irányérzékeny, főleg színpadi felhasználásra szánt (kedvelt) kondenzátor énekmikrofon.

Ha az úgynevezett "proximity" effektust  (minél közelebb beszélsz a mikrofonba, annál jobban "dúsul" a hang alacsonyabb frekvencia tartománya...)hiányolod belőle, akkor keresned kell egy nagymembrános kondenzátor mikrofont. 

Ismerni kellene az igényeket és a célodat.

Link to comment
Share on other sites

Szerintem a setupnál sokkal nagyobb gondot jelentenek az olyan otthoni körülmények, mint pl. a csillapítatlan, csupasz falak által okozott kongás, vagy a külső zajok hallhatósága a felvételen. Ha tévednék, mert ezen a fronton minden rendben van, akkor bocs, a leírt setuppal normális beszédfelvételt tudsz készíteni.

Link to comment
Share on other sites

Köszönöm! Gond alatt azt értem, hogy megtartsam-e a KMS 105-öst vagy nézzek körül az LDC mikrofonok irányában. Utóbbi esetben milyen 120-150e Ft körüli nagymembrános lenne kifejezetten ajánlott egy bassz-bariton hanghoz?
(kissé hülye kérdés, mert annyival tisztában vagyok, hogy erős mély kiterjesztéssel kell bírjon, hogy test/kraft legyen ebben a fajta hangban)

A fenti setuppal (amiből azóta kikerült az ART Tube MP Studio v1 és a helyére bekerült egy dbx 286a preamp) az alábbi hangot tudtam összehozni, egy rahedli VST plugint összefűzve (iZotope noise gate/EQ, Nugen ISL2 limiter, Softube FET compressor, Tube-Tech ME 1B compressor, Cakewalk CA-2A, ebben a sorrendben, eléggé visszafogott beállításokkal): 

https://drive.google.com/open?id=0BwVoo2EjOMq0ODNGNldpU2N5ajA  

Mindezt egy átlagos panellakás 15 m2-es szobájában, a mikrofon előtt a falon törülközővel, a mögötte lévő falnál egy matraccal, egy picit talán segített a szoba hangzásának csökkentésében. 

Ami feltűnt, hogy a dbx 286a-n leginkább kikapcsolva tartom az effektrészleget, mert úgy fest, többet ront a Neumann hangján, mint javít. Tervezem egy ISA ONE preamp vásárlását a közeljövőben, ezen kívül melyik mikrofonra lenne érdemes váltani a KMS 105-ről?
Vagy érdemes egyáltalán a 150e kategória környékén?

Köszi újfent!



 

Link to comment
Share on other sites

26 perccel ezelőtt írta deneverstudio:

Szerintem felesleges. Az ISA One elvileg jobban fog szólni, az elég lesz szerintem.

A dbx-nél biztosan, gondolom, nem egy kategória a kettő. Szerinted mit lenne érdemes még javítani a mellékelt felvételen?
(hangügyileg, a szövegrészt hagyjuk, csak egy gyorsan összecsapott felolvasás volt)
Nem vittem túlzásba a processzálást? :)
A nagymembrános mikrofonokról meg nemrég olvastam, hogy ott a proximity effect kifejezeten a mélytartományra érvényes - a KMS 105 esetében fel is tűnt, hogy túl közelről (3-7 cm) kvázi használhatatlan a hangomhoz és kellemetlenül kiemeli a közepeket. De milyen LDC lenne a megfelelő a helyébe? Találtam egy érdekes "hibridet": Audio-Technica AT5400. Ez elvileg az AT4050 kapszuláját kapta, így színpadi énekmikrofon létére érdekes módon nagymembrános..

Link to comment
Share on other sites

Most csak itt a netes gépen tudom megnézni,de szerintem rendben van ez így.
A stúdióban U87-tel szoktuk felvenni a narrációt is, mert az van énekre, de otthonra az luxus.
Az olcsóbb nagymembrános kondikat nem igazán ismerem ilyen feladatra, de énekre nem szoktak túl jók lenni.
Ugyanakkor erre a célra egy AT4050 vélhetően már bőven megfelelő lenne.
 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...