Jump to content
Ménemszól.hu

Power User: Ákos kedvencei


Kovács Ákos

Recommended Posts

Szerk: Ismertebb, híresebb felhasználókat listán kívül, külön topicban kértük, hogy nevezzék meg kedvenceinket. Ezt olvashatjátok most.

Kedves mindenki!

Köszönöm az újabb meghívást a Ménemszól blogra!

Alább a jelöltjeim lesznek olvashatók a "2011 legjobb stúdióketyeréi" címre. A sorozat első darabja 2011. november 28-án, hétfőn kerül ki ide. Előre jelzem, hogy sajnos képtelen vagyok kategóriánként csupán egyetlen versenyzőt megnevezni, valamint csak olyan 2011-es terméket jelölök, amit használok is, tehát nem nyilvános álmodozás vagy bevásárlólista közreadása a cél. Számos eszközről már említést tettem A katona imája című lemez munkálatairól szóló ben a Kugelblitz rovatban, ezért néhány dolog óhatatlanul újra előkerül itt is. Viszont ehhez a dolgozathoz csináltam pár új hangmintát: akit érdekel, annak érdemes laptop-hangszórónál komolyabb hangrendszeren vagy esetleg fejhallgatóval meghallgatni őket.

Az utóbbi egy évben a májusi nagykoncert és az abból készült ARÉNAKONCERT 2011 kiadványok (dupla CD, dupla DVD és Blu-ray) munkái mellett új stúdióanyagon dolgozom: egy alapvetően elektronikus, szintis retro-lemez rotyog a vegykonyhában. A hozzávalók között – paradox módon – jónéhány 2011-es újdonság is akad. A jelölteket az alábbi kategóriákba rendezem:

1. A legjobb hangfal, a legjobb zeneszerkesztő

2. A legjobb hardverszinti

3. A legjobb szoftverhangszer és effekt plug-in

Köszönöm, üdv,

Á.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1. A legjobb hangfal, a legjobb zeneszerkesztő

Adam S4X

A régóta meglevő közeltéri Genelec monitorok mellé idén beruháztam egy nagyobb lehallgatórendszerbe is. Lepés Gábor barátommal, a stúdióm rezidens hangmérnökével hosszas tesztelés után döntöttünk az Adam S4X mellett: megdöbbentő teljesítmény, széles spektrumú, kerek megszólalás. A beruházás óta gyakorlatilag mindent ezen hallgatok, nem is túl halkan, úgyhogy a feleségem hirtelen elkezdte szorgalmazni, hogy új helyre költözzessem a stúdiót.

Cubase 6

A kezdetek óta Cubase-felhasználó vagyok, de az idei NAMM Show alkalmával látott bemutató meggyőzött arról, amit már addig is sejtettem: nagyjából a program összes funkciójának húsz százalékáról tudok, és maximum tíz százalékát használom… A beépített szintik kevés méltatást kapnak, pedig baromi jók, a szerkesztési lehetőségek ezzel a verzióval megint bővültek, pl. a dobfelvételek sávjainak editálása tovább egyszerűsödött. Az új szolgáltatásokat még szinte nem is tudtam kipróbálni a gyakorlatban a folyamatosan zajló stúdiómunka miatt. Cubase-ben kevertük a tavaszi Utazó maxi anyagait, valamint a nemrég megjelent ARÉNAKONCERT 2011 kiadványok sztereó és 5.1 mixeit is.

Vonós- és kürtrögzítés a Tom-Tomban,

valamint basszus- és énekfelvételek az Utazó című maxihoz Cubase-ben az Akox2 Stúdióban:

Folyt. köv. – A legjobb hardverszinti (benne 8 hangminta)

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ha lehet kérdezősködni, engem érdekelne milyen alternatívák jöttek még szóba a hangfal vásárláskor.

Lehet kérdezősködni, persze!

Az egyik versenyző egy Genelec 1037 volt (talán C jelzésű, de erre nem esküszöm meg), a másik egy sokat tapasztalt, vertikális Adam 5-ös pár, korábbi modell, amilyennek már csak a továbbfejlesztett változatát gyártják. A Genelec komoly játékos, szerintem túlzóan komoly áron, a régebbi Adam a jelenlegi állapotában inkább állványnak volt jó, pl. normális hangfal vagy cserepes virágok alá. A szempontok sorrendben: minőség, teljesítmény, ár, kereskedői hozzáállás, helyben érvényesíthető garancia, szervízlehetőség. Egy vakteszten jól le lehet döbbenteni sok "hozzáértőt" az Adam S4X megszólalásával. Egy baja van, kissé talán túl jól szól, úgy értem, némileg behízelgő a hangja, de ezt eléggé meg lehet szokni!

Üdv,

Á.

Link to comment
Share on other sites

2. A legjobb hardverszinti 2011

2.1. Roland GAIA SH-01

Ortopéd műanyag kinézet, béna külső trafós kivitel: a Gaia kicsit olyan, mint egy játéknak álcázott fegyver vagy laza hájréteg alá rejtett acélos hasizom, esetleg sápatag programozóból előtörő tízdanos karatemester. Sehol egy LCD, mindenütt potméterek, 21 hullámforma, köztük a hírhedt SuperSaw, durva szűrők, detune, LFO. A szíve digitális, de a lelke (és a hangja) elég meggyőzően analóg. Szinte könyörög, hogy sanyargassuk, vinnyogtassuk. A gyárilag programozott kamu-dance hangokat hallva az ember rájön, hogy talán érdemes tiszta lappal indulni és legyártani a saját hangszíneket. A D-beam kontroller remekül működik és látványos is: ha koncerten hadonászással varázsoljuk a hangot, az komolyan javíthatja a csajozási esélyeket. Nem csak szinti és kontroller ez a kis játékzongorának kinéző vadállat, de audio/MIDI interface-ként is használható. Az idei arénakoncertünkön majdnem minden dalban hallatta a hangját. Saját minták helyett kényszerűségből a Future Music magazin nem túl jó minőségű hangjait csatolom illusztrációként, mert Kálló Peti hangszerész barátom pár napra elkobozta tőlem a Gályát. Ez két hónapja történt, és még nem hozta vissza… Talán ez se véletlen.

Háztáji trance:

http://www.menemszol.hu/audio/akosbestof2011/001_Akos_FM227_RolandGAIA_TranceArp.mp3

Szeretne Prophet lenni a saját hazájában:

http://www.menemszol.hu/audio/akosbestof2011/002_Akos_FM227_RolandGAIA_AnaHorn.mp3

Apád nem volt üveges – GlassDistortion:

http://www.menemszol.hu/audio/akosbestof2011/003_Akos_FM227_RolandGAIA_GlassDistoRiff.mp3

“Hol a bomberdzsekim?”-arpeggio

http://www.menemszol.hu/audio/akosbestof2011/004_Akos_FM227_RolandGAIA_AnaArp.mp3

2.2. Moog Slim Phatty

Idén a NAMM Show-n kipróbáltam, aztán a Hit Space boltjában lendületből vettem egy Slim Phatty-t. Atom hang, atom kontroll, atom minden, őrülten melegszik, és őanalógsága tud rettentő hamis is lenni. Gyakran berántom a hangját szemplerbe, hogy polifón ügyekre is tudjam használni. A most készülő nóták majdnem mindegyikben megszólal, ódon analóg szintik, mintavevők és dobgépek mellett, teljes jogú partnerként. Az az overdrive...! Az a szűrő...!!! Hangmintákkal tele van az internet, ezért én inkább a saját hülyeségeimmel traktálnám a tisztelt olvasót.

Doboljunk a szűrőn!

http://www.menemszol.hu/audio/akosbestof2011/005_Akos_MoogSlimPhatty_PercFilter.mp3

Ez nem virtuális, hanem valódi analóg hörgés:

http://www.menemszol.hu/audio/akosbestof2011/006_Akos_MoogSlimPhatty_AnaGrowl.mp3

A filter része külső hangforrásokkal is használható. A szörnyeteg ketrecébe egy ártatlan dobloop-ot dob a szadista ápoló, majd kéjtől csillogó szemmel hallgatja a széttépett hangminta haláltusáját:

http://www.menemszol.hu/audio/akosbestof2011/007_Akos_MoogSlimPhatty_GrooveMangler.mp3

Oszcillátor már nem is kell: önmagától is begerjed a szűrő. (A törzsfejlődés korai szakaszaiban kialakult állatoknál nem ritka a hímnősség. Vö. hermafroditizmus, önmegtermékenyítés.)

http://www.menemszol.hu/audio/akosbestof2011/008_Akos_MoogSlimPhatty_SelfOscillating.mp3

A befejező rész következik A legjobb szoftverhangszer és -effekt plug-in (9 hangmintával)

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Szia Ákos!

Cubase-zel kapcsolatban szeretnék kérdezni tőled. Nekem az 5ös studio verzió van jogtisztán és olyan problémám akadt, hogy beragadnak a VSTi-k hangjai néha, ami stúdióban nem annyira gáz, de színpadon eléggé. A VSTi-k nem jogtiszták anyagi okok miatt (egyelőre), de egy újratelepítés után amíg csak a jogtiszta Cubase van fent a gyári VSTi-k is produkálják ugyanezt a hibát. Úgy használom a szoftvert, hogy egy dal egy projekt, vannak audio sávok és a VSTik instrument sávokon futnak, azokon élőben játszom. A Cubase hiányossága miatt kicsit körülményesen a mac iac driverével, a generic remote device-szal valamint egy külön midi sávval automatizálom az instrument sávok közti váltást a megfelelő időben kvázi ezzel kiváltva a sok vasat (kevesebb szinti kisebb turnébusz, kevesebb pakolás :-) ). A MIDI billentyűmön van Panic gomb, ami egy CC120# üzenetet küld baj esetén, így elhallgatnak a beragadt hangok, meg azok is amik nem ragadnak be lecsengéssel együtt. Nyilván érthető, hogy nem azzal szeretném a koncertet tölteni, hogy vadásszak az esetleges beragadó hangok után, inkább élvezném a zenélést. :-)

Sajnos nem tudok jól angolul, így az ezzel kapcsolatos külföldi fórumokat nehezen olvasom, ha tudnál alternatívát a problémámra, ami ingyen van örömmel venném. Lepe a Balkan Fanatik-kal is ezt használja, de nála nem jött elő még ez a probléma feltehetően azért mert az én projektjeim komplexebbek az övénél (több sáv, több instrument, több automatizálás = nagyobb hiba lehetőség). Azt vettem észre, hogy amikor ezek a beragadások elkezdődnek akkor utána azoknál a projekteknél egyre sűrűbben jelentkeznek, mintha a dal születését követően az újramentéseknél egyszer csak elkezdené telepakolni ezekkel a bugokkal a projektet és minden további mentésnél továbbörökítené...

Remélem tudsz segíteni, mert eddig senki sem tudott, vagy nem akart.

Köszönettel:

Szabó Tibor

Link to comment
Share on other sites

Kedves Tibor!

"Halló, tessék, Gelka! Mi a gond a készülékkel...?"

Bár ennek a fórumnak teljesen más a tárgya, és nem is vagyok profi instruktor, röviden válaszolok.

Jómagam soha nem találkoztam ezzel a problémával, pedig lassan húsz éve napi szinten használom a Cubase-t, igaz, hogy nem a hozzászólásban leírt módon. De a stúdióban eddig még csak egyetlen (rosszul megírt) szoftszinti volt hajlamos a beragadásra. Érdemes a kontroller által küldött jelmennyiséget átnézni, pl. az is okozhat gondot, ha dual módban marad valamiért, és a normál adathalmaz dupláját zúdítja a szekvenszer felé. Pesze az se lenne csoda, ha a crackelt VSTi-k nem működnének jól. Mindenképp érdemes lenne leellenőrizni a problémát jogtiszta szoftokal és hardverszintikkel is.

Az instrumentek közötti váltás a Cubase-ben egyértelműen megoldható, barátunk a gépkönyv, ráadásul már létezik magyarul is. Ennyire specifikus gondok esetén szinte kizárólag a külföldi fórumokhoz lehet fordulni tanácsért, ott rengeteg ilyen és hasonló probléma kitárgyalásra kerül - amennyiben nem teljesen egyedi. Tapasztalatom szerint a teljesen egyedi probléma, olyan, ami senki másnál nem jelentkezik, az - kevés kivételtől eltekintve minden esetben - felhasználói hiba. Jogtiszta Cubase-tulajdonosoknak ott a steinberg.net, regisztrált felhasználóként rengeteg segítséget kaptam már tőlük.

Ha minden kötél szakad, ilyen igények esetén érdemes kipróbálni az Ableton Live programját, már csak a neve miatt is...

Remélem, ha nem is segítettem, legalább tudtam néhány ötletet adni.

Mindenkit kérek, hogy ha hozzászólni van kedve, akkor rajta! De lehetőség szerint maradjunk a tárgynál. (2011 legjobbjai, idei hangszerek, a csatolt hangminták, említett eszközök, programok, stb.) A továbbiakban egyéni felhasználói problémák kitárgyalására ebben a fórumban nincs mód.

Köszönöm, üdv,

Á.

Link to comment
Share on other sites

A Cubase hiányossága miatt kicsit körülményesen a mac iac driverével, a generic remote device-szal valamint egy külön midi sávval automatizálom az instrument sávok közti váltást a megfelelő időben kvázi ezzel kiváltva a sok vasat (kevesebb szinti kisebb turnébusz, kevesebb pakolás :-) ). A MIDI billentyűmön van Panic gomb, ami egy CC120# üzenetet küld baj esetén, így elhallgatnak a beragadt hangok, meg azok is amik nem ragadnak be lecsengéssel együtt.

A kérdést ugyan nem nekem címezték, de egy komment...A dolog nyilván az idézetben szereplő rész miatt bukik meg. Először is, szögezzük le, hogy a szekvenszer szoftverek NEM erre lettek kitalálva. Általában úgy működnek, hogy az a sáv, ami élő (és egy virtual instrument sáv pont ilyen), az egy megkülönböztetett valami, más erőforrásigénye van, időzítések mások, stb, szóval technikailag egy kihívás a többi statikus sávhoz képest, és nem láttam még olyat, hogy ezt bármi elég jól kezelte volna, leszámítva az erre kitenyésztett dedikált hosztokoat, pl. a Logic esetében a Main Stage-t, de ilyen appok Windows alá is vannak.

Ákos, pl. te használsz színpadon virtual instrumentet számítógépről? Nekem nem úgy tűnt, de javíts ki.

Én ezt biztos hogy vassal oldanám meg, ott nincs buffer, latency, egér, progress bar és egyéb buktatók. Ha viszont mindenképp ragaszkodsz az elképzelésedhez, akkor a sávváltások között kell szétnézni. Egyrészt minden választható sávnak live módban kellene lennie, függetlenül attól, hogy melyik van kiválasztva (Cubase-ben sajnos nincs jártasságom, a Logicból indulok ki, feltételezem ott is ugyanez a helyzet). Továbbá ügyelni kell arra, hogy ha az ember sávot vált, akkor a váltás ELŐTT kimenjenek az épp tartott hangok note off-jai: szerintem itt van a kutya elesve, hogy ezt talán nem veszitek figyelembe. Viszont ha ezt megoldjátok is jól, még mindig nem garantált, hogy ez szakadás és problémamentesen fog működni, mint mondtam azért, mert nem erre lett kitalálva.

Link to comment
Share on other sites

twozoknak:

szerintem az lesz a gond, hogy a MIDI NOTE-ON "kimey" a kontrollerből, majd megtörténik a track váltás, és az előzőleg aktív track nem kap MIDI NOTE-OFF jelet.

mindenkinek:

Az általam eddig hallott összes VSTi zongora sokkal-sokkal kevésbé különbözik egymástól, mint az összestől egy igazi. Magyarul, annyival jobb egy igazi zongora, hogy - szerintem - semmi értelme kutakodni a különböző VSTi (meg RTAS, AU) szoftver zongorák között. Amelyik éppen kéznél van, azt kell használni. Ha meg tényleg jó zongora kell, oda kell menni egy valódi jó zongihoz egy jó stúdióban, és azt kell felvenni...

Link to comment
Share on other sites

Kedves Ákos!

A véleményed érdekelne a bizonyos szőke Virus TI nevű fenevadról, amely a Linkin Parktól a RedOne által brutalizált (Sean Kingston, Lady Gaga, J.Lo feat kopasz elcsúszott szájú ürge) produkciók mögött megtalálható. Ezzel az elmebajos géppel volt szerencsém élőben találkozni a Hangfoglaláson a Hitspace standnál (köszönöm srácok a lehetőséget, pacsi), finoman ismerkedtem vele, ahogy azt első randin szokás. De valahogy nem értettük meg egymást, pedig lelkem rajta, fél évig háttérképem volt, user gájdot is álmomból fújom. A szőke bombázó mellett (ha jól emlékszem két racknyivel fentebb) egy kevésbé dekoratív barna kis Gaia bújt meg (Általad hallottam róla, de egy biccentésnél többet akkor nem váltott ki belőlem).

Gondoltam meghallgatom mit suttog és bizonyhát vonyított az, hálásan vette a közeledést minden gombján. Néztem is nagyot, hogy most akkor mivan itt kérem? Itt a címlapcsaj, szőke, gyönyörű, minden nagy produkciónak megvolt már, én meg mint buta lúzer most tényleg beleszeretek ebbe a Gaiába? Sajnos, a bőszült tömeg cibált le másfél óra elteltével róla.. Azóta nem tudom eldönteni, hogy most mi a helyzet. Gaia tényleg ennyire profi ennyi pénzért?

Te mint a világ dolgaiban jártas gondolkodó, kérlek véleményezd a Szőke vs Barna ténykérdést, mert közeledik a Karácsony és nem tudom melyik legyen :)

Kellemes ünnepeket!

Üdv,

Péter

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ákos, pl. te használsz színpadon virtual instrumentet számítógépről? Nekem nem úgy tűnt, de javíts ki.

Kedves Ádám! Eddig színpadon csak hardverszinti volt, úgyhogy ezzel a gonddal nem találkoztam. A most készülő elektronikus produkciónk 2012-es élő előadásain biztosan lesz valós idejű szofthangszer-vezérlés, de valamiért nem félek ettől. Lehet, hogy csak azért, mert még nem próbáltam. MacBookPro, hardverkulcsos Cubase, alá a szoftok, midi kontrollerrel hajtva élőben, nótánként váltott lovak, tempótérkép. Nem vagyok hajlandó előre félni! (Ha lesz tapasztalatom, szívesen megosztom.)

Link to comment
Share on other sites

A szőke bombázó mellett (ha jól emlékszem két racknyivel fentebb) egy kevésbé dekoratív barna kis Gaia bújt meg. Itt a címlapcsaj, szőke, gyönyörű, minden nagy produkciónak megvolt már, én meg mint buta lúzer most tényleg beleszeretek ebbe a Gaiába? Azóta nem tudom eldönteni, hogy most mi a helyzet. Gaia tényleg ennyire profi ennyi pénzért?

Te mint a világ dolgaiban jártas gondolkodó, kérlek véleményezd a Szőke vs Barna ténykérdést, mert közeledik a Karácsony és nem tudom melyik legyen.

Világdolgokban jártas mélygondolkodóként odanyilatkoznék, hogy én sose a szőkéket szerettem. Juhász Gyula teljesen más állásponton volt, de ő mondjuk viszonylag ritkán szintizett. (Ha akad szőke, aki nagyon meg akarna győzni rögzült preferenciám tarthatatlanságáról: fürdőruhás képeket "Koros popróka" jeligére a kiadóba kérnénk - lehetőleg nőktől.) Gondoljunk csak a házibulik vége felé megtáltosodó kis barnákra, akik lelkesedésükkel minden szöszke kirakati ragyogást elhomályosítanak. (Ezt valami könyvben olvastam egyébként, de biztos igaz.)

Így aztán a TI-t sem ismerem sajnos, de biztos vagyok benne, hogy klasszis hangszer. Egy régebbi Virus B ül az asztalomon, az elég bitang - bár nem győzöm folyton kikapcsolni az effektszekciót a gyári preseteknél, mert valamiért mindig ezzel akarják eladni a hangjaikat a drága fejlesztők... A Gaia más géposztály, árban is, de a gyári hangokat itt is rommá effektezték. Pedig nagyon nagy dörrenést lehet kicsavarni belőle - a teljesítményhez képest humoros pénzért. (Plusz a potierdő, a D-beam kontroller, a hangkártyaság - de ezeket már írtam.)

Ne hallgass senkire, rám se, csak a füledre. Minden marketingduma érdektelen: ingyenes VSTi-kkel is lehet olyan atom hangot előállítani, hogy leszakad a fejed, és eszedbe sem jut, hogy nem vas szól. (Ne csak dumáljak, mondjak példát? Tessék: Phutura) Egy drágább hardverrel nehezebb mellélőni, ez igaz, de csak az számít, amit hallasz. Amit magyarázni kell, az rég rossz. A közönséget marhára nem érdekli, hogy milyen holmi szól: ez a hangszerbuzulás csak nekünk izgalom. Egy hangszer meg akkor jó, ha inspirál. (Persze van, akit a drága cuccok inspirálnak.) Ádáméknál meg tudod hallgatni mindkét szörnyeteget - csodálkoznék, ha sok hely lenne Magyarországon, ahol egyszerre próbálhatod ki őket.

A személyes véleményemet fent megírtam, szerintem a csatolt hangminták is elég meggyőzőek, bár a srácok a Future Music tesztosztályán nem erőltették meg magukat, csak (jó zajosan) feltettek pár preset-varázslást a Gaia hangjaiból. Én tuti a Gályát választanám, ár-teljesítmény arány okán például. De ehhez talán nem árt tudni, hogy 18 éve Roland endorser vagyok, valamint nem próbáltam még ezt a Vírust, csak amit a gyerekek hoztak haza az iskolából. Na, attól hanyatt is estem, de tényleg.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

3.4. GForce impOSCar 2

Az impOSCar 2-t idén nyáron vettem, amikor még csak az OSX alá megírt verzió létezett. Az már eleve sugall valamit, ha egy 140 angol fontba kerülő szoftszintihez saját hardver-vezérlőt terveznek, amit aztán sorozatban gyártanak, és meg is vásárolható – alig 750 fontért. Nagyon pöpec, baba, atom, über! Minden poti automatizálható, tehát a meglevő MIDI-vezérlőnkkel is remekül együttműködik. Egymilliárd gyári hangszín, mind kifogástalan és azonnal dalírásra ingerlő, de persze rommá csavarni az igazi. Az unison mód letaglózó, a basszusoktól rezeg a gatyakorc, minden arpeggio preset szinte egy kész nóta. Hogy hogyan lehet “vas-hangot” kicsavarni egy szoft-hangszerből, nem tudom, de zseniális.

 

Koszi Akos. Teljesen rakattantam most erre.

Annyira jo a felulete es olyan jol szet lehet csavarni mindent. Ez a time gomb meg orulet.

A kedvencem meg a Spectrasonics Omnisphere es szeretnem majd az Alchemy 1.5-t.amirol BT ezt mondta: The best synth I have ever used in my entire life.' - BThttp://www.camelaudio.com/Alchemy.php

Szerkesztette space51
Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...