Jump to content
Ménemszól.hu

Korg Drumlogue vs. Roland SH-4d


SZAKADAR

Recommended Posts

Melyiket válasszam? 

Valahogy mind a kettő bejön, de ki az aki már kipróbálta mindkettőt?

Tud valaki véleményt mondani?

Oké, az egyik dobgép főleg a másik szinti inkább.......

https://www.korg.com/us/products/drums/drumlogue/

vs.

https://www.roland.com/hu/products/sh-4d/

 

 

Szerkesztette SZAKADAR
Link to comment
Share on other sites

Szerintem a ZEN-CORE alapvetően tök ugyanaz, mint az eddigi bármelyik 4 TONE-os PCM hangmotor, csupán az oszcillátorok közé bekerültek a SuperNatural Synth hangmotor VA hullámformái is, így egyszerre használható VA és PCM szintinek teljesen tetszőleges kombinációban. Hogy ez mennyire elfuserált vagy kezelhetetlen, az szerintem attól függ, hogy milyen eszközben, milyen felhasználói felületben van kivezetve. A 4 TONE-os struktúra egy Juno DS-ben szépen átlátható és szerkeszthető, míg egy MC-101-ben menübúvárkodás hegyek. Vagy a SuperNatural Synth egy GAIA-án totál kint van a felületen, egy JD-Xi-ben pedig szintén menübúvárkodás, pedig tök ugyanaz.

Az SH-4D-nél is szerintem az a helyzet, hogy tök ugyanaz a ZEN-Core motor "elfuseráltabb" kezeléssel párosul, mint mondjuk egy Fantom felületén, vagy ahogy egy Juno DS-ben kinézne. Hogy az SH-4D többi hangmotorja hogyan és miből nyeri a "hangot", azt érdemes lehet megvizsgálni.

A ZEN-CORE motorral véleményem szerint alapvetően nincs semmi baj, csak nem olyan nagyon különleges, mint ahogyan előadják. Attól még jó, ha helyén kezeljük... Például ha valaki az életben nem akarna belőle egyetlen multisamplét sem használni, akkor is tökéletesen elvan vele mint VA szinti, vagy épp fordítva, ha semmi affinitása nincs a VA szintikhez, akkor meg épp a multisamplékkel tud belőle jól építkezni. Aki pedig mindkét területet egyben akarja, hibriden használni, na, az az igazi nyertese a ZEN-CORE-nak.

Hogy a kérdéshez is hozzászóljak, a fentebb leírt gondolataimnak megfelelően az SH-4D-t inkább egy hagyományosabb értelemben vett hangszernek tudom elképzelni, a Drumologue-ot pedig inkább kísérletezőbb, ritmusalkotó berendezésnek. Én az alapján döntenék, hogy milyen zenei sávok elkészítéséhez szeretnék jobban eszközt.

Szerkesztette Koródi Csaba
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

2 órája írta cursortoxyz:

Szerintem a ZEN-Core az egyik legelfuseraltabb/kezelhetetlenebb synth engine ami valaha keszult, ugyhogy az Sh4d-t semmikeppen sem ajanlanam. :) 

Attol meg lehet inspiralo, meg ahogy Csaba is irta, vannak kulonbozo szintjei a kontrollalhatosaganak, az SH4D ennyit tud kinalni ebben a formatumban. 

Szerintem azon van hangsuly az SH4D eseteben, hogy:

1 órával ezelőtt írta Koródi Csaba:

Hogy az SH-4D többi hangmotorja hogyan és miből nyeri a "hangot", azt érdemes lehet megvizsgálni.

Siman lehet, hogy zen-core, kicsit peccselve. Az oszcillatorok kivetelevel ha jol tudom ugyanaz minden mas. A dobgepe meg nagyon hasznalhato.

1 órával ezelőtt írta Koródi Csaba:

Az ZEN-CORE motorral véleményem szerint alapvetően nincs semmi baj, csak nem olyan nagyon különleges, mint ahogyan előadják.

... de ha valaki azzal jon, hogy azert nem tud profin jol megszolalo muzsikat csinalni, mert zen-core, azt azert kirohogom. :)

Kezelhetoseg ide vagy oda: jo kepessegu, es jol szol.

3 órája írta Bendi:

A kettő teljesen másra van.

Ez is igaz. Ha nem is teljesen, de elegge ahhoz, hogy ne nagyon lehessen osszahasonlitani.

8 órája írta SZAKADAR:

Melyiket válasszam?

Megertelek.

De az alapjan, amit mar vegulis Te is leirtal, mi kell inkabb? Egy kismindenes szinti (jo dobgeppel), vagy egy kiserletezo dob-(+ extra)-gep? Ezen szerintem olyan szemely velemenye sem segitene, akinek van mindketto, szoval ossze is tudja hasonlitani, es ezert tudja, hogy folosleges osszehasonlitani.

En inkabb vennem az SH4D-t, de a fantaziamat a Korg jobban izgatja. Ha mar van kvazi kismindenesed (nekem igazabol nincs meg), akkor a Korg-ot probald ki valahol, hogy erzitek-e egymast.

Korbeneztem, es itt Hollandiaban talaltam ket kisboltot is, akiknek allitolag van sh4d***, felhivhatom oket tenyleg-e, ha gondolod es ugy dontesz, jovo7-en megyek az Alfoldre, vihetek egyet.

Illetve tudni lehet kisebb szallitmanyrol, ami aug elejen fut be, de a musicstore mar jul 28-ra igeri (en jobban bizok az itteni joslatban, ami aug 4).

Legkorabbi nagyobb szallitmany szept vege korul jon latszolag.

Szerk.: ***: legutobb decemberben vettem egy minifreak-et egy helyi (10km) kisboltban ugy, hogy hetek ota sehol nem lehetett kapni, es mindenhol januar masodik felere igertek. Es kiallitva is volt egy, szoval legalabb meg1 volt nekik. :)

Szerkesztette DutchFlowers
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Persze, a Zen-Core az az engine ami papiron nagyon jol mutat meg sokat tud, ki is lehet belole tekerni jol szolo hangokat, de vannak dolgok amikre egyszeruen alkalmatlan es nem azert mert maga a technologia rossz lenne, hanem mert furan irtak meg. Imadom a szuroit (a bandpass kivetelevel), az oszcillatorokat, a PCM hangszinek eleg korrektek es nehany meglepoen modern feature is belekerult ami mas gyartoknal sem alap. Ettol fuggetlenul egyszeruen sok helyen nem eleg szeles a parameterek tartomanya vagy fura helyre esnek az ertekek. Pl. az envelope sebessege gyors, preciz sound designhoz, ahol miliszekundumokkal jatszik az ember vagy slopeot kellene allitani hasznalhatatlan, mert a tartomany aljan tul drasztikus a kulonbseg ket ertek kozt es van ahol pont a ket pont kozott lenne valahol a sweetspot. Ezert szerintem olyan zenei stilust, ahol fontos az ilyen jellegu pontossag nem lehet vele kenyelmesen es/vagy jol csinalni (pl. psytrance, EDM).

De mindenki ugy csinal zenet ahogy szeretne, en nem szeretem szivatni magam, ugyhogy olyan eszkozt hasznalok amivel szeretek dolgozni. :) 

 

Link to comment
Share on other sites

18 perccel ezelőtt írta cursortoxyz:

Na amugy klasszikus goa trancere tenyleg tokeletes a ZEN-Core a TR 909, SH-101 es TB303 soundok miatt. :)

Masra is, de persze nem mindenre, signiture sound keves van/lesz, de vegulis ez egy eleg elerheto aru "groove-box". Helyen kell kezelni. :)

Link to comment
Share on other sites

Ekkor: 2023. 07. 23. at 19:34 írta SZAKADAR:

nahhh, akkor

ki ismeri fel a "hangszereket"?

Roland SH-101, Korg Prophecy, Korg MS-20, Clavia Nord Rack, Roland JV-1080 (vagy barmi mas 6 kimenetes Roland fekete kocka :), de valoszinusitem a 1080-at, az akkoriban kotelezo elem volt) , Atari TT (Cubase 3.0-val), meg hallani velek Waldorf hangot is, de nem latom, hol van, lehet, hogy csak vagy a JV-bol vagy Nord-bol szol hasonlo, es csak a szar minosegu felvetel jatszik az agyammal. :D

Mit nyertem?

Legfokeppen miert van idezojelben a "hangszer"? Ezek nagyon jo hangszerek egytol egyik.

Szerkesztette DutchFlowers
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Ekkor: 2023. 07. 24. at 17:39 írta DutchFlowers:

 

Mit nyertem?

Legfokeppen miert van idezojelben a "hangszer"? Ezek nagyon jo hangszerek egytol egyik.

Nyeremény egy pár perces időutazás, amikor még szintikből szólt egy live.........

A hangszer csak azért idézőjelben, mert sok embernek az nem hangszer, ha nem furulya, citera, gitár vagy zongora....... "ezeken megnyomsz egy gombot és szól magától"  

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 órája írta SZAKADAR:

"ezeken megnyomsz egy gombot és szól magától"  

Az ilyen dumakat en is szeretem. Az ilyen nagypofaju alakok altalaban nem tudnak hangot kicsikarni egy memoria nelkuli analog szintibol, neadjisten modularbol. A szintisek meg ha szarul is, de meg tudjak szolaltani a nagybecsu hangszereiket (furulya, citera, stb.). Mert belefulyni egy csobe az nem nagy truvaj (furulya). :D

Amugy egy valamiben valoszinuleg tevedtem, es az nem atari TT hanem megaST, de ennyi engedtessek meg. ;) A Cubase 3 az viszont biztos, azt nagyon sokat hasznaltam.

Link to comment
Share on other sites

Ekkor: 2023. 09. 14. at 11:45 írta wolf:

Engedjetek meg egy kérdést.

Egy KOTO - Masterpieces hangzáshoz milyen hangszereket kellene összegyűjtenem?

A vilag osszes 80-as evekbeli digitalis dobgepet, szintijet es sampleret. Plusz egy nagy Oberheim-ot. Szerk.: igazabol az elso track-hez eleg egy oberheim is meg egy linn, kitarto savolassal.

Ha errol beszelunk (lasd YT lentebb), akkor a LinnDrum meg Oberheim DMX, ami kiszurja fulemet, de van itt minden mint karacsonykor.

Bendi nagy szakertoje a temanak, nala erdeklodj. Szerintem O fejbol vagja az osszes preset-et is, de lehet hogy oberheim minden, akkor meg valszeg OB-8, esetleg OB-Xa. Sajnos annyira mely tapasztalatom nincs veluk, hogy megmondjam melyik.

 

 

Szerkesztette DutchFlowers
Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...