Jump to content
Ménemszól.hu
  • 0

Amatőr stúdió


chathan

Kérdés

Sziasztok! A segítségeteket szeretnék kérni! Nagy dillemázásokba vagyok már hetek óta!

Amatőr hangtechnikusként tevékenykedek, illetve ezt is tanulom jelenleg és ezzel a szakmával is szeretnék foglalkozni a jövőben.

Jelen pillanatban 120ezer Ft a keretem (tudom, ez édes kevés, de jó induló alap), ami hónapról hónapra minimálisan növekszik (5-10ezer forinttal).

Célom, mint itt a legtöbbeknek idővel egy "jobbfajta" stúdió kiépítése PRO TOOLS rendszerrel.

Jelen pillanatban szinte semmilyen eszközzel nem rendelkezek, csak egy LENOVO 1TB, 4giga ram, i3-as laptop, egy miditech i2control 61 midi billentyűzet, egy audio technica ath pro5V DJ fejhallgató +dj keverő, lejátszók.

Szoftver, amiben jelen pillanatban dolgozok az egy Ableton 8, illetve Pro Tools 7-re is van lehetőségem alkalom adtán.

Kérdés: Ti mit/miket vennétek a helyemben?

Cél: Egy belépő szint elérése

Mire használnám? Amatőr felvételek készítése (főként gitár, ének és sztereo felvételek), amatőr mastering, otthoni zeneírás

Ami mindenképpen kell az egy USB 2.0-ás interface. Itt a szempont mindenképpen a belépő kategória, valószínőleg a következő vásárlásom egy drágább 150-250ezres kategóriájú kártya lesz, most még nem látom értelmét egy ilyen kártyának.

Piacot elnézve a következőket szemeltem ki: (ha tudtok mást ajánlani szívesen meghallgatom)

- Focusrite Scarlett 2i2, 2i4, 8i6, 18i6

- Roland UA-55 Quad-Capture

- Tascam US-600

Felmerülő problémák/kérdések ezzel kapcsolatban:

- Érdemes-e inkább egy PRO TOOLS 8/9/10-es MBox3-ra gyűjtenem (pro tools LE-vel), mivel később úgy is pro tools-ban szeretnék dolgozni, azonban ez jóval több pénzbe kerül...

- Most jelen pillanatban akár egy 2i2 is kielégítené minden igényemet, azonban 2-3évig biztos, hogy nem lenne pénzem egy komolyabb kártyára és nem szeretném megbánni, hogy csak 2 be és kimenettel rendelkezik.

A következő, ami mindenképpen szükséges lenne számomra minimum 1db, de inkább 2db mikrofon (2db, hogy tudjak legalább egy XY sztereo felvételt, vagy ha az egyik énekre jó a másik meg gitárra vagy egyéb hangszerre az se árt)

Kiszemeltek: (más tippeket szívesen meghallgatok)

- Shure SM57

- Shure SM58s

- Beta Shure 58a

- Audio-Technica AT 2020 (erre látok legkevesebb esélyt, hogy megveszem, mivel megpróbálok lifetime mikronokat venni)

Amin elgondolkoztató számomra egy jobb fejhallgató vásárlása 30-50ezer körül, mivel ez a Dj füles szerintem nem túl reális képet ad és 1,5óra után szétszedi a fülemet.

Kiszemeltek:

- Sony MDR 7506

- Beyerdinamic fülesek 40-60 ezer Ft között

- Esetleg AKG

Esetleg más fejhallgatók.. Viszont fogalmam sincs, mennyivel adnak ezek a fejhallgatók a mostanihoz képest jobb képet (azért a mostani is ~22ezret ér, egy minimális plusszért meg nem adok ki 40ezret, hiába kényelmesebb, ha kényelmesebb).

Na mármost, ha a keretet nézzük kitellik jó esetben:

- 2db sm57, sm58 vagy a kettő keveréke (30-33ezer Ft-be kerül darabja kb) illetve mellé a fentebb felsorolt interfacek közül 1db

- Beta Shure 58a +1interface

- 1db sm57 vagy sm58 +1interface+1fejhallgató

- Egyéb variációk

Ugye írtam, hogy ahogy tellik az idő növekszik a bevételem is, március közepére olyan ~30ezer Ft-al több lenne, de nem szeretnék már várakozni.. Interface-re szükségem lenne, illetve a mikrofonra is felvételt készíteni.

Minden pozitív hozzászolást örömmel veszek :)

Link to comment
Share on other sites

válasz erre a kérdésre

Recommended Posts

8i6: (~63ezer) rájöttem felesleges vétel venne (győzzetek meg, ha nem), s/pdif-re nincs szükségem, midi-re nincs szükségem (kivéve, ha csak ez lesz a szintin), nem biztos, hogy kell az a plusz kimenet és bemenet (győzzetek meg, ha kell)

USB MIDI interfész olcsóbb mint a két termék közti árkülönbözet.

Tehát 2i2 vagy Tascam-600 vagy 8i6?

2i2-t vennék.

Link to comment
Share on other sites

Na megkérdeztem megint 2 ismerőst és átgondoltam az egészet...

Ami biztos:

- SM57 ~30ezer

- AT 2035 ~55ezer esetleg 2020 ~30ezer (de inkább 2035-re spórolnék)

- Sony MDR 7506 ~37ezer

- Interface

A füles vásárlását előrébb teszem, mint a kondenzátor mikrofonét.

Az interface, ami egyedül bizonytalan a számomra.

Leszűkítettem kicsit a kört..

8i6: (~63ezer) rájöttem felesleges vétel venne (győzzetek meg, ha nem), s/pdif-re nincs szükségem, midi-re nincs szükségem (kivéve, ha csak ez lesz a szintin), nem biztos, hogy kell az a plusz kimenet és bemenet (győzzetek meg, ha kell)

2i4: (~55ezer) van rajta egy midi, ami néha jól jöhet, illetve RCA kimenetek, ami szintén jól jön, de annyira nem h ezt vegyem meg a 2i2 helyett

2i2: (~38ezer) ezt tartom legvalószínűbbnek, hogy megveszem, talán a bemenetekkel lehet gondom, illetve a midi-vel

Tascam US 600: (~50ezer) ajánlotta egy zenész ismerősöm ezt a kártyát, nem hangtechnikus, így nem tudom tényleg jó-e, viszont az adatai elgondolkoztatóak.. van benne 4 mikrofon bemenet.. Igaz, hogy csak 2-t használnék, de kölcsön/haver mikrofonokkal hasznos lehet.. Bevallom őszintén elgondolkoztam ezen a kártyán.

Tehát 2i2 vagy Tascam-600 vagy 8i6?

Ha 8i6-t veszem a fülesre is várnom kell egy kicsit és csak 1 mikrofonom lesz.

Ha a Tascamot a fülesre nem kell várnom, szintúgy 1 mikrofonom lesz. Pont ennyi pénzem van.

Ha a 2i2-t választom spórolok ~12ezret

Viszont, ha jó ez a Tascam kátya, ezt venném inkább meg a sony fülessel és 1db sm57-el.

Ha nem akkor marad a 2i2 vagy ha sikerül meggyőznötök a 8i6.

Ha a Tascamot választom meglátom még melyik AT kondi mikrofont veszem meg, értelemszerűen 2i2-vel kicsit hamarabb tudnám megvenni, 8i6-tal meg később.

Ezek után Pro Tools vásárlás, utána pedig a jövő..Úgy is látni fogom mire lesz szükségem..

Bocsánat, ha lefárasztottalak titeket :D

Link to comment
Share on other sites

Köszönöm a tanácsokat. "Lifetime" alatt azt értem, hogy lehetőleg ne kelljen egyhamar lecserélnem pl. az sm57 biztosan sok ideig szolgálna mellettem :) Tehát ami tuti, az ez a mikrofon eddig :)

Utánanéztem ennek az AT 2035-nek, az új ára 55ezer, a 2020 pedig kb 28ezer, esetleg a 2010 ~30ezer, amit egyesek ajánlottak, mások pedig nem. Tehát tudok egy olyat csinálni, hogy megveszem az sm57-et és egy interface-t, majd egy kicsit gyűjtögetek és később egy 2035-öt, így viszont a füles vásárlása sokat fog késni (vagy megveszem a fülest és a 2035 fog sokat késni).

Sm7-en gondolkoztam én is, de ~130ezer, viszont így maradt egy olyan opció, hogy megveszem a 2020-at és amint megvan a fejhallgató majd a pro tools, elkezdek gyűjteni mondjuk az sm7-re (ugye ilyenkor 2035-öt NEM érdemes vennem), bár ha az interface nem tudná kihasználni, akkor ez az ötlet kb hülyeség és elgondolkoztató pro tools után egy komolyabb számítógép vétele, utána pedig egy komolyabb interface, így viszont egy jó ideig nem lenne pénzem mikrofonokat vásárolni, így talán jobb alternatíva a 2035-öt megvennem :D

Egy lehetséges vásárlási tervem tehát: (ha tényleg "kevés" lesz az interface, illetve a gépem egy komolyabb mikrofonhoz)

- SM57 vétele ~30 ezer

- Egy interface vétele ~60 ezer (eddig a 8i6 a favorit)

- Sony MDR 7506 vétele ~37 ezer / AT 2035 vétele ~55ezer

Ezt egy kis gyűjtögetéssel megtudnám venni.

Ezek után:

- AT 2035 vétele ~55ezer / Sony MDR 7506 vétele ~37 ezer

- Pro Tools vétele, akár 8,9,10 (szerintem egy LE is elegendő lenne) (ez kb jövő ilyenkorra lesz meg)

- Komoly számítógép/laptop vétele

- Komolyabb interface vétele

- Lecserélném 2035-öt egy komolyabb mikrofonra pl. sm7

- Mikrofon park bővítése/Stúdió monitor vásárlása (jobb interface-t, jobb számítógépet előrébb tekintem, mint a stúdió monitort)

Mivel a komolyabb számítógép és az interface nem egy olcsó mulatság, így jó ideig nem tudok jobb mikrofont venni ami ~130ezer körül van, így talán jobban járok ha gyűjtögetek egy 2035-re 2020 helyett.

Alternatív vásárlás:

SM57, interface, at2020, sony mdr7506

Ezekre kis gyűjtögetéssel lenne pénzem.

Utána pro tools--->2020 lecserélése komolyabb mikrofonra--->komolyabb gép--->komolyabb interface

Link to comment
Share on other sites

Sm7 kimaradt...

Messze a legjobb választás énekre, 5-700 ezer alatt. Mondjuk ez is rockosabb énekre... Az összes AT-t veri és dinamikus. SupersizeRecordingban sem véletlenül használják, pedig ott vannak nagymembrános kondik is dögivel és nem az AT kategóriából. :D

Mondjuk a hangkártya előfokával biztos hogy nem tud megszólalni rendesen, mert jó preamp kell hozzá... minimum ISA

Viszont örök élet+ még egy nap mikrofon :D

Link to comment
Share on other sites

Ha a "lifetime" alatt a tartósságot érted, akkor szerintem az AT mikrofonokban eléggé jól megbízhatsz; ha arra értetted, hogy nem akarod-e majd lecserélni túl hamar egy másikra, akkor inkább az AT2035 jobb (elvileg a korábbi 3035 új néven, nekem olyan volt, csak pénzszűkében eladtam). Vagy pedig az AT2050, ha jól értettem, az is kb. ugyanaz, de kapcsolható rajta még kétféle (gömb és nyolcas) karakterisztika. Bár ez nem tudom, hogy mennyire jó ötlet, de utóbbit így mellékesen tudnád kiegészítő mikrofonként is alkalmazni MS (mid-side) felállásban, ami talán szerencsésebb ilyen otthoni sztereó felvételekhez. (Mondjuk pl. az SM57-tel veszed középen, a 2050-nel nyolcasban... ha nem tetszik az eredmény, még mindig megmarad egy monó sáv.) Dinamikus mikrofonokból is vannak amúgy nagymembránosak (pl. Beyer M99 vagy EV RE20; meg valami HEIL :) ) De azok már drágábbak.

Link to comment
Share on other sites

Dinamikus mikrofont én nem vennék énekre. A beta 58 színpadi ének mikrofonnak tökéletes, mai napig standard a sima SM58 is. De stúdióban nem használnám. Szerintem akkor inkább AT2020, de ha találsz használtan 35-40-ért AT3035-öt az jobb egy fokkal. (Mindenképp nagy membrános kondiban gondolkodj.) Otthoni szinten elég jó felvételeket lehet vele készíteni. Az a baj, hogy ami igazán jó lenne az elég drága, ami meg megfizethető azok között meg lényeges minőségbeli különbség nincsen.

Link to comment
Share on other sites

SM58 akkor kilőve. Esetleg ha valaki írna egy pár sort a Beta Shure 58a-ról örülnék neki, van ismerősöm, aki énekre használja és szerinte megfelelő (viszont 50ezer körüli az ára és nem igazán látom értelmét, hogy megvegyem). Eddig akkor eddig egy SM57 és 2020 amit úgy érzek, hogy megfogok venni. Esetleg 2db SM57.

Én is ezt tartom talán egy jobb opciónak, hogy veszek egy picivel jobb kártyát és akkor később ha lesz pénzem egy fejhallgatót, utána pedig egy Pro Tools-t Mbox nélkül. (nem vagyok benne biztos h pl. az Mbox3 sokkal jobban nyújtana mint, mondjuk a 8i6). Viszont a jobb kártyáról fogalmam sincs. 8i6 vagy ezen a Roland UA-55 Quad-Capture-n gondolkozok főként (rolandról nem sok mindent hallottam, de szimpatizálok vele), de más tippeket is meghallgatok. Viszont, ha drágább kártyát vásárolok, akkor egy 3-4 (ha nagyon nem lesz pénzem 5) évig helyt kéne állnia, mivel az 5 éves tervemben benne lesz egy pro tools, stúdió monitor pár subbal, mikrononok (pl. md421) +egyéb extrák pl. szobám akusztikájának a hatékonyabbá tétele. Ha ezek meglennének ekkor következne csak a jobb kártya.

Sennheiser MD 421: sajnos 120ezer körül van, ezt biztos, hogy nem tudnám megvenni jelenleg.

szerk: bár 70-80ezerért elgondolkoztató, de talán jobban járok azzal a sorrendel, hogy ezt a plusz pénzt fejhallgatóra költöm, utána megveszem a pro toolst és utána veszek egy ilyen szintű mikrofont.

Régi fórumnak mi a címe? Itt átnéztem már az összes topicot, próbáltam körbeérdeklődni a téma iránt személyesen is. (innen jött pl. a beta shure vagy sm58 ötlete)

Link to comment
Share on other sites

SM57-et mindenképpen vennék, mert sokmindenre jó. 58-at szerintem felesleges. Sennheiser MD 421 is jó ha van kéznél gitárra, egyéb hangszerre. Énekre muszály lesz venned egy nagymebrános kondit, de én ezeket az olcsóbb cuccokat nem ismerem, így nem tudom, hogy melyikkel jársz jobban. Nálunk U87-ek vannak, de otthonra az nyilván nagyon drága. Viszont itt a fórumon szerintem már párszor kitárgyalták az olcsó megfejtéseket. Esetleg nézz szét a régi a fórumon is, ha meg van még.

Link to comment
Share on other sites

Én a helyedben AT2020-at vennék 2010 helyett, sm57 ok, 2i2-n gondolkodnék az a 20ezer plusz szerintem kell még a hangkártyára és a fülessel várj még. Az Mbox3-ról én kérdezősködnék a helyedben. Az Mbox3 mini-ről még nem hallottam sok jót, nem tudom, hogy a nagy tesói mennyire lehetnek jók.

Link to comment
Share on other sites

Megfordult a fejemben egy olyan variáció, hogy veszek egy sm57-et gitárra (később dobra is használható lesz), a másik mikrofon meg egy sm58 vagy 2020 lesz kifejezetten énekre, viszont ha így vásárolom meg a mikrofonokat sztereo térre nem biztos, hogy a legalkalmasabb lesz.. Általános mikrofonozási célokra talán jobbnak vélem a shure-t.

Audio t. 2010-ről vélemény?

Focusrite 2i2-t nem bánnám meg később? pl. rájövök, hogy kevés lesz a bemenetek száma, végülis ~20ezerrel többért lényegesen jobb kártyákat kaphatok. Nem éri meg belefektetni és akkor venném később a fülest? Viszont szerintem ezek után a következő amire gyűjtenem kéne egy mbox3 pro toolsal.. vagy csak simán vennék egy pro tools-t, nyilvánvaló, hogy a 2i2 után egy mboxot is érdemes hozzá

Gitárra ezerszer jobb az SM57.

Te milyen mikrofont/mikrofonokat vennél a helyemben?

Link to comment
Share on other sites

Az AT2020 minkrofonokra 2-3 év garanciát adnak, tapasztalatom szerint, nem szokat tönkremenni 3 év alatt, én simán megvenném, ha 5 évben gndolkozok, és feltétlenül jobb lenne gitár/ének/Stereo felvételekre, mint a dinamikus mikik.

A fejhallgatóknál egyértelműen a Sony MDR 7506 a legjobb ár/érték arányú füles. szép, részletes közép frekevenciamenettel bír, énekeseknek, gitárosoknak ez szokott tetszeni, amikor felvételre kerül a sor és viszonylag kényelmes.

Egyszerűbb a képlet:2x AT2020 60eFt, FF 2i2 37eFt, MDR 36.5e kész is vagy belépő szintre. A fülesre, ha várnod kell, akkor arra még tudsz is, mert van a másik korábbról.

Link to comment
Share on other sites

Köszönöm a kommentet. Ha jól nézem ez a 2010 a 2020-nak egy "fejlesztett" változata, elgondolkoztam rajta, azonban nem sok információt találok erről a mikrofonról, ami nem reklám és azt végképp nem tudom, hogy a felsoroltak közül ezt éri-e meg a legjobban megvásárolnom.

Lifetime mikrofon alatt azt értem, hogy ha lehet kitartson egy életen át (tudom 30ezres mikrofonokról van szó), de egy 5 évig biztos szeretném használni és nem szeretnék abba a hibába esni, hogy bővítem a mikrofon parkomat és használhatatlan lesz a 2010, vagy akár a felsorolt shure-ok.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...