Jump to content
Ménemszól.hu
  • 0

Arturia Analog Factory/Laboratory


AttilaGal

Kérdés

Sziasztok!

 Gondolkozok egy Arturia Analog Laboratory hybrid szinti megvételén. Szívesen olvasnék véleményeket, ki mit gondol erről a cuccról, érdemes-e megvenni, hangminősége elfogadható-e, bárki bármit tud erről az ossza meg velünk...

Aki nem hallott volna még erről itt egy link: 

 

köszi

Link to comment
Share on other sites

válasz erre a kérdésre

Recommended Posts

Nos izgalmas témát sikerült indítanom, ennek örülök. Akkor kérdezem én emberek van 300 Fontom ebből mit vegyek? Legyen minél jobb és változatos "synth" hangzása és legye benne több ezer preset amikbe bele is lehessen azért nyúlni. Mindegy, hogy szoftver vagy nem nekem a lényeg az lenne hogy ha odaállítok véletlenül egy masteringre valahová akkor ne azt írja be a hangmérnök az anyag nevéhez, hogy Fos M1.(nyílván a béna cuccok miatt)..

köszi!

Link to comment
Share on other sites

 

 

 

 

Nem O nem en vagyok, csak osszehasonlitasnkent emlitettem a nevet, mert hangzas teren eleg kimagaslo a "srac" es nalam eleg nagy etalon. (attol fuggetlenul, hogy szinte csak hardwereken dolgozik)

Az Sl Mk2-nel a 25-re gondoltam, ezt nem emlitettem, annak 75 korul van az ara , ugyan annyi mint amennyiert en vettem a 49-es arturiat. 

Kinek a pap kinek a papne.

Errol "vitazni" olyan, mint a melyik a legjobb DAw...

Link to comment
Share on other sites

 

84836 a listaár a MIDIsoftnál. Most a Thomann is leárazta úgy tűnik. Hogy te mennyiért vetted, az nem dimenzió az összehasonlításkor.

 

 

 

Szerintem kategóriával jobb a mechanikája (Novation SL MK2 109.990.- jelenleg). A MIDI billentyűzetek fícsörei nem igazán érdekelnek, se az SL-é, se az Arturiáé. Etekintetben bizonyosan nem vagyok reprezentatív. De azt tudom értékelni, ha egy keyboardon jobb játszani, ha jól reagál az érintésre. Jelenleg Nordhoz és Kurzhoz vagyok szokva, ezeket használom midi billentyűzetnek. Egyébként nem vagyok mechanika bubus mint a legtöbb billentyűs, de létezik egy szint, ami alatt zavar ha gagyi.  

 

 

 

Természetesen. Azért bátorkodtam leírni a véleményem. A mechanikáját kifejezetten gyengébbnek éreztem mint az átlagot, azért hivatkoztam más értékelésekre, hogy leellenőrizzem, hogy én vagyok-e a különc, de kiderült, hogy nem vagyok egyedül.

 

 

A kérdés az, hogy mire. Olyasminek gondolom, mint az itthon anno nagyon népszerű Yamaha O2R stúdiópultként való elterjedése szintén arra hivatkozva, hogy mennyien használják külföldön. Annyi a bibi, hogy ott digitális routernek használták, pultnak soha. Egy rosszul lemásolt valami, a félreértés mintapéldánya, amitől akkor is óvtunk mindenkit, és amiért pont ilyen kritikákkal illettek. 

 

Most is csak ismétlen, mindenkit bíztatnék arra, hogy saját magára hagyatkozzon, próbálja ki maga. Én csak egy nekem feltett kérdésre válaszoltam, de ezzel nem akarom elrontani másnak a játékát. Neked valószínűleg tényleg az az ideális cucc, biztosan őszintén írtad, hogy elégedett vagy vele, ez a lényeg és erre kíváncsiak azok, akik eziránt érdeklődnek. hogy Robert Babicz mit használ, szerintem olymindegy, nem is lehet érv. Te nem ő vagy.

Link to comment
Share on other sites

Nos, nem tudom mi bajotok van a Laboratoryval, nekem egy 49-es van, tokeletes minden celra. Ugyan azt tudja amit barmelyik midi, annyi kulonbseggel, hogy nem csorog zorog mert nem gagyi muanyag, plusz a szoftver hozza ami ugyan csak nem rossz, itt hozzatennem, hogy a program erdekelt a legkevesbe, de nagyon jo dolog es hasznalhato, baromi szepen szol. 

A midi control centerben remekul testre lehet szabni, vagy akar a logicon belul (en azt hasznalom mar csak).

 

Kedves Admin, en a 49-es Laboratoryt brutto 75 ezerert vettem es nem 90 ezerert vagy 100 ezerert amit emlitettel... (midisoft.hu),

valamint mond el kerlek mennyivel tud tobbet pl egy Novation sl mk2 ami ugyan ennyibe kerul? 

Ja igen, igaz, hogy jol szol a logic alap szintije is, na de hagyjuk mar. Fogtal ilyet a kezedben, esetleg probaltad?

 

xinu:

"Az arturia v-knek szerintem sincs olyan tiszta hangjuk de a cég honlapján vannak nagy zenészek akik legalábbis a nevüket adták hozzá!"

 

Ehhez csak annyit fuznek, hogy suletlenseg. Vagy a hangfaladdal van problema vagy a hangkartyaddal, vagy a fuleddel.

Azert pl egy Robert Babicz nem hiszem, hogy tevedne ez ugyben, (O nem reklam arc, megis hasznalja) de csak egy pelda. 

 

Nyilvan egy analog szinti jobban szol, de tokeletes kiegeszites lehet barmelyik profi studioban is, nemhogy otthon.

Mint midi tokeletesen megallja a helyet, tobb nem kell. 

Link to comment
Share on other sites

inkább hangzáskarakterben érdemes köztük különbséget tenni, egyiknek ez, a másiknak az áll jól, pl. Virus-al nem fogok nekiállni lágy pad-okat leprogramozni mert az egyszerűen nem áll jól neki (vagy vért izzadsz amíg megcsinálod), annál inkább az agresszív éles hangok, ill. vice-versa  Novation XY-val nem fogok nekiállni agresszív éles hangok leprogramozásának, mert annak meg kifejezetten a lágy kerekített hangokhoz van affinitása.

Szoft szintikhez meg annyi, hogy szerintem ma már nem kell szégyenkezniük, nagy kedvencem Aiyn Zahev hangtervező
http://www.aiynzahev-sounds.com/sound-sets.html

Link to comment
Share on other sites

Nos izgalmas témát sikerült indítanom, ennek örülök. Akkor kérdezem én emberek van 300 Fontom ebből mit vegyek? Legyen minél jobb és változatos "synth" hangzása és legye benne több ezer preset amikbe bele is lehessen azért nyúlni. Mindegy, hogy szoftver vagy nem nekem a lényeg az lenne hogy ha odaállítok véletlenül egy masteringre valahová akkor ne azt írja be a hangmérnök az anyag nevéhez, hogy Fos M1.(nyílván a béna cuccok miatt)..

köszi!

A Korg M1-re nem fogják a hangmérnökök azt mondani, hogy fos. Igaz nem analog szinti. Viszont ez már egy legendás cucc. Nagyon ismertek a hangszínei, millióféle fajta slágerben szerepelt. Van egy sajátos karaktere és nem is olyan vékonyak a hangjai. Itt a plugint és a vasat is o Korg mérnökei tervezték, ezért a pluin elkészítésénél teljesen tisztában voltak a koncepciókkal, hogy mik a fő mozgató rugók. Párhuzamos A-B tesztben kipróbáltunk nem régen pár "preset hangszínt" VAS vs Plugin. Szembetűnő nagy különbségek nem voltak. Ami nagy különbség érezhető volt az fakadhat abból, hogy tök más d/a konverterek vannak a szintiben és a tesztnél használt hangkártyában, illetve az analog meghajtók is mások amik tök más karaktert adhatnak. Visszatérve az eredeti témához, azért a vasak mindig vasak lesznek. Persze egy rossz, gagyi hangszín is lehet jó, csak olyan nótát kell csinálni, amibe az áll jól. Ez hangszerelés kérdés stb. Annó én is kíváncsiságból kipróbáltam pár szinti plugint, de nekem nem jöttek be. Elsőre jónak tűnhet, mivel a presetben szép csili csáré minták megvakítják az embert. Engem is kapásból elkezdett egy egy hangszín insipirálni. Viszont egy nótát ilyenekkel meghangszerelni, az már kérdéses. A hangszínek térérzetéhez brutálisan bele van nyúlva a fázis menetbe, semmi mono kompatibilátásuk nincs még egy egy bassline hang is eltűnik monoban. Szóval, presetekre itt nem nagyon jó építeni, talán csak ötletelgetés szempontjából. Pénzt áldozni ilyesmire, szerintem marhaság. Bár ezt mindenki maga dönti el, hogy az ő elképzeléseinek meg ér e ennyi pénzt. Ha az embernek van valamennyi felesleges pénze amit ilyesmire akar áldozni akkor szerintem jobban jár akár 1-2 használt vassal is, mint ha egy divat plugint venne. A szinti plugineknél is ott van ugyan az a marketing duma mint a studio plugineknél. Lehet, hogy a nagynevű előadók egy egy plugint, csak sound design miatt elsütnek a zenében, de nem ez fogja vinni a nóta nagy részét. Egy két trendi zenekar lehet, hogy ebből építkezik. De azok néhány év alatt el is tűnnek. Nem rég láttam egy videót, ha jól emlékszem Avicii volt benne és akkor FL studioban megcsinálta az egyik nagy ismert slágerét szoft szintikkel. Hangkariból ott egy RME firaface800 volt és akkor ott mellette vasban egy két UA és Manley cucc amin szépen küldözgette át a plugines muzsikát. Szóval azért párhuzamosan ezt is azt is lehet jó használni. Aki azért komoly és időt álló megszólalást akar csinálni az azért szerintem vassal megy!

Link to comment
Share on other sites

Nemrég én is majdnem megrendeltem a factory-t, de aztán rájöttem, hogy felesleges. Van hirdetve (nem általam) mostanában itt egy Kurzweil K2000. Az pl ma is egy kurva jó gép, sztem és 300fontból megvan. És azon ritka nem analóg gépek közé tartozik, amely tud nagyon analógosan szólni. 10éve évekig használtam, imádtam.

 

Mindenesetre egyetértek str-el, hogy a zenének valóban fontosabbnak kell lenni annál, mint hogy miből jött ki az alap hangzás, és abban érzem ennek bizonyítékát, hogy rengetek zenéről tudható, hogy "laptopban" született, mégis iszonyat jó és azon bosszankodok, hogy "miért nem én írtam ezt meg?" Mondom ezt én, aki a szoft szintikkel sosem tudott megbarátkozni.

Link to comment
Share on other sites

bemásolom az egyik hozzászólásom egy másik topicból, ideillőnek érzem:

 

"az én személyes véleményem az, hogy:

számomra tökéletesen mindegy, hogy analóg vagy szoft szintivel készült egy-egy hangszer/zene/bármilyen zenei alkotás. HA jól szól, kellemes a fülemnek és tetszik, akkor ki nem sz*rja le mivel készült? :)

nekem fontosabb a zene, mint maga a hangzás, de nyilván egy szarul szóló zenét nem annyira szívesen hallgatok meg. legyen egy jó összhatása és ennyi."

 

nyilván ezzel nem sokat segítettem a megfelelő szinti/szoftver választásban.

Link to comment
Share on other sites

Említek én: Trilian az egyetlen normális sample alapú bass software és ahoz kell egy jobb midi keyboard. Azt a hardware szintikből mintázták valójában, nem mint a az "analog" faktúrát meg experiencét.

AZOK A ZENÉSZEK PÉNZT KAPNAK, hogy a fényképüket odarakhassák a honlapra, nem fognak softwaret használni, mikor tele vannak hardware szintikkel. Pl: lenne otthon egy legalább Novation ultranovád biztos nem egy egérel pöncölgetnéd a nem igazán úgy szóló virtuális potméterekkel imitált kezelőfelületet, mivel van egy olyan eszközöd, ami jobban szól, egyszerre több paraméterre tudsz figyelni azáltal, hogy dedikált kontrolfelülete van és INSPIRÁLÓ: jobban érzed, hogy JÉÉÉ ezt a hangot én csinálom, és SZÓL IS VALAHOGY. 

 

A hangforrás a legfontosabb a kezdő zenészek számára. A haladók és profik számára már kézenfekvő, hogy ez alapszabály, ezért nem vesztegetik tovább az idejüket félmegoldásokkal vagy időhúzó p.vakításokkal. Vannak szintijeik és nem félnek használni. Akkor kacsingatnak bármilyen software demózás felé, ha MEGBÍZZÁK őket, hogy nézzék már meg. Aztán persze, hogy jó lesz a software. Megbízást nem szokás gyenge/negatív eredménnyel teljesíteni.

Link to comment
Share on other sites

Rendben van, elfogadom a kimerítő válaszod :)

 

Egyszer próbáltam a billentyűzetet, a minőséget a kialakításra az alumínium és fa borításra értettem, nekem tetszik :)

Ne vedd rossz néven de sikerült elbizonytalanítanod... :)

Eddig úgy véltem jó bolt lenne ez a cucc de már nem vagyok annyira biztos benne.

Mindig is tetszettek az analog hangok és így egyben nem láttam még egy sample anyagot sem, ami tartalmazná  ezeket.

De elhiszem Neked hogy van ilyen, azért említhetnél néhányat hátha be tudom szerezni jó áron :)

 

Jelen pillanatban ezen árkategóriában vagy kicsivel feljebb mit ajánlanál, ami hangminőségben "odaver", ja és ne csak 32 bill. legyen, nem szeretem ezeket a pincurka eszközöket.

Link to comment
Share on other sites

Pityu, én nem csinálom a feszkót, de szerintem túlértékelted a terméket, amivel nekem is van személyes tapasztalatom. remélem te vagy más hasznát veszi. Ha nagy hülyeséget mondok, akkor azért. Nem kell magadra venni, nem téged piszkállak, csak leírtam egy másik szempontot is. Vagy ha zavar, ha eltérő véleményt olvasol, akkor szólj, és nem rontom el a kedved. Addig azért:

 

1: az elméleted megbukik ott, hogy nálunk kaphatók az Arturia termékek, többek közt ez is. az, hogy nincs raktáron vagy demón, azt meg megindokoltam azzal, hogy szerintem nem reprezentatív a véleményed ezzel a termékkel kapcsolatban, nincsenek sokan akik ezt gondolják. de annyi baj legyen, ha csak egy valakinek is ez kell, ezt kapja. (Amúgy már jó ideje mindent forgalmazunk ami kereskedelmileg érdekes egy kicsit is. pl. vannak kisérőautomatikás cuccok is. de nyilván nem fogok áradozni róluk, mert nem az én műfajom.)

 

2: te azt állítod, hogy híres emberek ezt használják. ezt meg is kérdőjelezhetném, de ezen nem akarok lovagolni amitt, mert mint mondottam, ingyenes szoftszintikkel sőt hangmintakönyvtárakkal is el lehet érni kb. ugyanazt. szerintem nem vagyunk ellentmondásban. +20 éve programozok szintetizátorokat, úgy érzem, nekem ez nem okozna különösebb fejtörést. De talán másnak sem, mert egymillió "vintage synths" hangkönyvtár van, amiben ezek a hangok mind benne vannak, sőt, jellemzően élethűbbek a bután lesamplingelt hangszerek mint a modellezzett.  Mert azt azért leszögezném, hogy amiket a modellezéssel csinálnak, annak köze nincs az eredeti hangszerek hangjához, és ezt a te általad kreditelt profik is meg fogják erősíteni. De ha neked azok a gyári hangzások, az az ui meg preset könyvtár tetszik, tiéd a pálya! Az a jó, amit te jónak hallasz, és ebbe az is beleszámít, melyik áll kézre, melyiket tudod jól beállítani.

 

3: nem tudom te melyik árlistát nézed, a Thomannt felütöttem, 399 euro a Laboratory 61. Az testvérek között is 120k forint németben, ami itthon a 27%-os áfa miatt 130k. Itt csak annyi a kettőnk közti nézetkülönbség, hogy én nem gondolom, hogy az emberek jellemzően ezért fizetnének. (Ehhez van némi háttérinformációm számszerűen a jelen helyzetről). De hidd el, én csak örülök, ha te ebből a szempontból is kivétel vagy.

 

4: Mivel itt a kíváló minőség szóba került, remélem nem veszed rossznéven (és anélkül, hogy összeesküvés elméleteket gyártanál), hogy szerintem a billentyűzet mechanikája az egyik leggyengébb, a ma kapható alternatívák között. Te biztos kipróbáltad ezt? Ezért is írok: mielőtt bárki ész nélkül elkezdené rendelni, csekkolja le, hogy jó-e a számára (a szoftvernek gondolom van próbaverziója). Ha ugyanis ez egy prémium kontroller lenne, akkor másképp nézne ki az egész, de tudom, hogy pl. az ennél fényévekkel jobb Novation SL-t (ami még mindig nem egy csúcsmechanika, egy közepes Fatar) mennyire vitték. Hogy lecsekkoljam hogy nem vagyok teljesen félreértésben, néztem a neten a review-eket, és a mechanikát rendesen kritizálják mások is, szóval még ha tévedek is, nem egyedül teszem. 

 

+1, utánanéztem a legnépszerűbb szoftverszintiknek, az eladási listák csúcsán itthon is a Spectrasonicsok és az NI-k állnak ráadásul úgy, hogy azoknak úgy tudom, jól működik a tört változata is (megjegyzem, magam is NI-t és Spectrát használok a beépítetteken kívül, és nem is az hogy jónak hallom, hanem tudom őket mire használni). De ott vannak az U-He, RP ésatöbbi cuccok. Vagy mondjam a Reason-ban levő plugineket, esetleg az új Waves szintit. Természetesen tiszteletben tartom más ízlését, ezzel eddig sem akartam vitatkozni. Én kizárólag a racionalitás felől közelítettem.

Link to comment
Share on other sites

Megértem a reagálásod, nem forgalmazzátok, nem is fogod reklámozni.. :)

Abban legalább igazad van, hogy ár-érték arányban mindenképpen jó döntés lehet.

Hangzásban? Ebbe ne menjünk bele, nyilván szubjektív kinek mi a legautentikusabb hangú analog szoft szinti. Nem csak az Én véleményem, hanem nagyon sok producer is elismeri az Arturia V családját de nyilván Ők is tévednek :) Én is használom az ES2 szintit, vért kellene izzadnom, hogy csak hasonló hangzást tudjak kihozni belőle mint a fent említett cuccból. De biztos vannak "zsonglőrök", akiknek ez bakfitty, nekem nem az :)

Összefoglalva, kapsz 110 ezer ft-ért egy 61 (és nem 49) billentyűs aftertouch kontrollert, ami hozzá van szabva a szoftverhez de univerzális midi kontrollerként is használható. Kiváló minőség nem utolsó sorban.

Mennyibe is fáj 1 darab ezekből a szintikből ha meg kellene venni őket külön? 31 ezer ft/db..

Ebből van 7 db plusz a midi bill. Tehát nem a midi kontroller kerül 110-be, hanem az egész csomag!

Megkapod az Analog Experience szoftvert rendes kulccsal!! (tört verzió egyik sem működik rendesen) és a 7 legnépszerűbb virtuális analog hangszert full funkciósan. Ennyi, éppen megfelelő ár-érték arányban.

Vágom Én (is), hogy nem Kurzweil meg Nord mert arról nyilván más lenne a véleményed de hát ez van, kérdeztek Én meg válaszoltam.

De ha zavaró, hogy olyan termékről írtam, ami nincs nálatok, akkor majd privátban folytatom a kérdezővel a továbbiakban, elkerülve a felesleges "feszkót". :)

Üdv!

Link to comment
Share on other sites

Pityu, eddig nem is nagyon keresték a termékeiket nálunk. 1) a szoftvereket az emberek lemásolják itthon 2) a kontrollereiknél a többiek sokkal jobb mechanikát gyártanak, ami általában egy elég fontos kritérium szokott lenni. Szóval 90-100k körül egy 49 billentyűs midi keyboard azért már erős.

 

SZVST így bármelyik szoftver szól, beleértve a zeneszerkesztők beépített szintijeit, pl. Logic ES-2. Csak tudni kell programozni. (Vagy tölteni presetet a netről).  

 

Arról nem beszélve, hogy ez árban közel van hirtelen a rendes vas szintikhez. Minibrute, Minitaur. Elhiszem, hogy többmindenre használható mint a Waldorf Rocket, de az meg jobban szól. Vagy mondjam a Novation Mininova-Ultranova párost. Szóval bőven vannak alternatívák. (Én szoftver szintire nagyon kivételes esetben költenék, ezalól talán a Spectra pluginjei kivételek, illetve a Kontakt és az FM8, de ezek speciális esetek).

 

Nem akarok senkit lebeszélni a Laboratoryról, csak annak a véleményemnek szeretnék hangot adni, hogy azért nem egy groundbreaking termékről van szó, inkább a kompromisszumot érzem, ami azt jelenti, hogy ár-értékben lehet jó.

Link to comment
Share on other sites

Szia!

Nekem a jövő héten érkezik egy Laboratory 61 a Midisoft-tól. HS-online nem forgalmazza érthetetlen módon csak a Minibrute-ot ha jól emlékszem.

Ha érdekel majd beszámolok a fejleményekről!!

Amit tudni lehet róla, hogy kapsz egy nagyon klassz midi controllert és a Analog Factory Experience szoftvert, ami tartalmazza a 7 legjobb analog szinti válogatott hangjait nem kis mennyiségben. Minden szerkeszthető-menthető.

Külön pluginként már használtam mindegyiket, iszonyatosan jól szól mind!!

Szakmai körökben is elismerik, vélhetően a legjobb software analog szinti gyűjtemény. Én sem hallottam jobbat eddig.

És persze a lényeg, mindezt nagyon jó árban kapod meg. :)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...