Jump to content
Ménemszól.hu

Pro Tools | First - ingyenes Pro Tools


xinu

Recommended Posts

Sztem a ProToolst a vasai miatt szerették. Nem tudom aki évek óta bele van állva egy stabil platformba próbálkozik-e egy eddig neki ismeretlen világgal. Bár lehet hogy egy Cubaset leteperne.

Ahogy én látom, az összes DAW ugyanazt tudja leegyszerűsítve, legyen az Logic, ProTools, Digital Performer, Cubase, Sequoia, stb. A munkamódszerükben lehet főleg eltérés, bár ebben akik nagyon benne vannak, mint pl. Silk, sztem ők tudnának érdemit mondani. :)

Link to comment
Share on other sites

Azért nem lesz áttörés, mert - azzal együtt, hogy ingyenes - rettenetesen korlátozott. Összesen 16 tracked lehet, csak saját formátumú plug-ineket kezel ,,,

Ez a két dolog már bőven sok is ahhoz, hogy aki megszokta a Cubase-t, PreSonus Studiot, Logicot, stb.stb. simán "lapozzon".

Maximum abban bízhat az Avid, hogy a free kedvet csinál elegendő új vevőnek. Erre szerintem nagyon kicsi az esély. Pláne, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a nagy PT ára a csillagos egekben van (a Logickhoz, PreSonushoz, Tracktionhöz képest) ÉS hardware kulcsos (ez sokak számára eleve visszatartó tulajdonság). 

Link to comment
Share on other sites

Azt tuti hogy akinek komoly cucca van már belakva, nem fog vele bohóckodni. Hardver nélkül meg mit kezdenek vele? Nézik milyen élethű sliderei vannak? Mást nem tudok elképzelni. :)

Anno is volt még w98 alá PT free igaz xp alá már nem erőltették utána. Ahogy Bendi írja, próbálnak kínjukban mindent. Nagy szarban van az Avid ugyanis

Azért azt hozzáteszem, 16 tracken túl nem sok home user megy azért. Mindenesetre annak lehet örülni hogy valóban egy pro szoft van ilyen célra ezek után. Ahogy a legtöbb free ajánlást olvasni hangász megoldásokra mindenhol, tiszta ciki hogy 1000 weboldal közzül 1001 a fos Audacityt ajánlja!!! :D :D :D Aki meg nem vesz vmi olyan minimal hardvert amihez jár mondjuk egy Cub. LE vagy Sonar LE stb. az most örülhet mert nem kell majd milliós progikat warezolnia. Bár sztem bőven lesznek akik laptopon majd ezt a PT freet is az onboard hangchippel fogják kínozni (feltéve ha megszólal vele majd).

Szóval "új" hal a piacon, de nyarat nemigen csinál a télből szvsz.

Link to comment
Share on other sites

A Free Pro tools csak a azoknak lehet alternativa, akik vagánykodni akarnak a haverok előtt és nem igazi alkotásra, munkára kell nekik. Nagyon kötött, korlátozott funkciókkal bír.

Pl. egy Reaper 60$-ért elérhető ár szinte mindenhol a világon. Cserébe nem kell semmi kötöttséggel számolni. A lehetőségekben ég és föld a Free Pro toolshoz képest.

Link to comment
Share on other sites

Azt azért majd kipróbálom, hogy szépen a szokásos módon megcsinálom a Logicban a zenét (nekem az áll kézre), és már audió sávokká alakítva (nagyrészt amúgy is azok) behúzom ebbe keverni. Arra éppen elég lehet a 16 audió sáv, meg a 20 plugin.

 

Úgy is az a szóbeszéd járja, hogy a Logic hibázik a mix bounce-nál, úgyhogy majd kiderül, hogy ez jobb-e abban.

Link to comment
Share on other sites

én a pro tools nélkul nem tudok élni, az elsö PT8 óta megvannak, és nekem jobban ül, mint ok a Logic, Sonar, Fl, Reaper - kivétel a Cubase, ingyenesben, ugy ahogy ti is írjátok, joo lesz valakinek laptopon, minimális dolgokat vágni, és elmondhatja a haveroknak: ...hogy Pro Tools-son vágtam össze, max ennyi... :)

Link to comment
Share on other sites

Az ingyenes verzió arra való, hogy kedvet csináljon a rendszerhez ( amit már itt korábban valaki írta is ). Hogy mennyire lehet vele komolyan dolgozni, mindenki eldöntheti - ez nagyon függ a feladattól is. Biztosan vannak előnyei is, sok funkcióban ugyanaz az algoritmus fut, mint a teljes verzióban. Amint látható, további plug-inek vásárolhatók hozzá, akinek nem elég az alapkészlet.

Az AVID nyilván próbálja erősíteni jelenlétét a nem profi világban. Ezt teszi tulajdonképpen 1994 óta, amikor az első PC-s rendszert megcsinálta akkor aránylag jutányos áron. Ugyancsak ezt célozta a hardware-független PT is. Persze a cél-hardware mindig jobb, régen is, ma is. Másrészt ma már sok profi interface kapható a felső minőségi kategóriában is, aki ezekhez ragaszkodik, ma már használhatja a PT software-rel együtt, aminek előnye a kompatibilitás is más studiókkal - ez egyáltalán nem lebecsülendő.

A teljes verzió árával lehet vitatkozni, érvelni mellette és ellene - aki sokallja, figyelje a különböző akciókat és bundle megoldásokat, sokszor találhat megfizethető megoldásokat.

Link to comment
Share on other sites

Mivel vst-t nem kezel ezért máris problémás annak akinek csak vst-s pluginja van!

Ez az oldal azt írja pl. reaper-rel lehet kezelni úgy, hogy megnyitom a reapert a pt-n belül és úgy futtatok azzal vst-s pluginokat. Itt írja: http://www.pro-tools-expert.com/home-page/2013/7/10/7-ways-to-host-vst-or-au-plug-ins-in-pro-tools-11-and-earlie.html

Gondolom aki pt-zik az olyan plugineket használ amik van aax változata?!

Link to comment
Share on other sites

A komolyabb pluginek újra lettek írva AAX-re. De aki Pro tools-t használ nem biztos hogy rohan mindig a frissítésért. Pro tools 10 használja a RTAS-t és az AAX-et is. Minden rendszer frissítés rizikós. Mondjuk lehet a Pro Tools 12 már nem is lesz stabil vagy kompatbilis 10.7-el vagy 10.8-al azaz OSX frissítés is kell és akkor már driver frissítés is. Ezek mind olyan dolgok ha frissítések sorozata után valami mégse kalpol előről az egész újra telepitése 0-ról a régi verzióra. 

 

A HDX mikor piacra jött körülöttem lévők közül senki nem rohadt megvenni mert alig volt rá plugin és a HD rendszerrel úgyan úgy lehet még a mai napig dolgozni. 

Link to comment
Share on other sites

a vst igen, az tuti hogy az emberek nagyrésze vst-t használ, anno az rtas "jobb" volt a vsthez képest, re én mondjuk a vst rtas adapterrel megoldom azt a pár plugint, sajnos sok nem megy vele, vagy nem stabilan, de az 5-6 ami mindenkinek esetleg kell, olcso adapterért cserébe megkapja, mi az a pár zseton ha a PT-t ingyen kapja.... :)

Link to comment
Share on other sites

Szinte minden népszerű DAW-nek van egy olcsósított Le vagy free verziója. Ezektől ne is várjunk csodákat és extrákat azért ingyenes. Van akinek ettől többre nincs is szüksége, mert kb egy szál gitár+ének párosításnál többet nem is rögzít otthon. Zenekaroknak sem hülyeség ha megvan! Főleg akkor ha studióba készülnek. Arra tökéletes, hogy otthon megcsinálják a zenék tempó térképét, üttemutató váltásokat, mankó sávokat. Mivel nagy valószínűséggel, ha egy profi studióba mennek ott úgy is Pt-on készül a felvétel, viszont ha ezek az alap dolgok már előre el vannak készítve, akkor nem a stúdióidőt kell pazarolni ezeknek az előkészítésére. Kevés plugin.. Amire képes a progi ahoz kb pont elég is. Ha viszont egy apollo twin mellé szedi le az ember kishangszerelésű dalokhoz, ott valószínű az uad pluginek kerülnek elő.. 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...