Jump to content
Ménemszól.hu

Cukkoló: a CASIO visszatér a profi világba...


A/D

Recommended Posts

Nem csak órák. Volt és van is ott sok más termék. Elsőként a Casio jött ki a digitális fényképezőgéppel, a robotikában, az ipari elektronikában és mindenhol jeleskedik.

Igen, a Mitsubishi is gyártott még videót is, de azért a Casio nem a Hammond, aki órával kezdte és utólérhetetlen jazz-orgonákkal zárta! :)

Persze a régi digi-szintis tapasztalataikat átültethetik a mai napok mintájára, de a sound lényeges hogy milyen lesz! Az utóbbi időben gyártanak ők digi zongorát is, aztán hol van egy Nordhoz, de még egy Rolandhoz is??? Ok, árban sincs ott...

Nekem a legnagyobb face az lenne, ha a retró jegyében beépítenék a hátába a kompact kazetta beolvasó egységet is, amin anno tárolták az adatokat egyik modelljükben! :D

Link to comment
Share on other sites

A Casio igen is jó hangszereket gyártott, a CZ sorozat önmagáért beszél, na nem a preset hangszínekről van szó. Én rengeteg időt, energiát fordítottam saját hangok létrehozásával, és megérte, mert nagyot tud ütni egy CZ is, ha megfelelő kezekbe kerül. A VZ1-ről nem beszélve, az sem semmi gép. Egy hónapja vettem egy szép darabot. Bízom benne, hogy ismét sikerül meglepniük a nagyérdeműt egy jó géppel. Mellesleg az E-mu systems is gyárthatná újból az EII-est, EIII-ast. Meg a Roland a JD800-at, 990-est. Ne csak ilyen randa, szürke, érintőképernyős, műanyaghangú szarokat gyártsanak, mint az elmúlt évtizedben.

Link to comment
Share on other sites

Mellesleg az E-mu systems is gyárthatná újból az EII-est, EIII-ast.

Az Emu Systems Inc. már rég nem létezik, fél éve már supportjuk sincs a régi vasaknak, mivel a Creative Technology tulajdona már teljesen, úgyhogy a régi EMU-t el kell felejteni. A régi vasaik is egyre korosabbak lesznek, 20-30 évesek, nem érdemes csak nagyon megszállottaknak gyűjteniük őket szerintem. Ezt hozta az új évezrde és a nagy hal megeszi a kis halat effektus! :)

Link to comment
Share on other sites

Tudom, hogy rég megszűnt az E-mu systems. Én csak arra akartam célozni, hogy még ma is lenne igény a hardveres hangszerekre, nem is kicsi. Személy szerint hánynom kell a virtuális szintetizátor programoktól, amik persze a büdös életben nem tudják visszaadni a hardver vas által generált hangot. Majdnem úgy szól, de mégsem úgy, mit az eredeti. Milyen áron eszi meg a nagy hal a kis halat? Lehet, hogy régi módú vagyok, és én látom rosszul , de én szeretem látni, fogni, érezni a dolgokat. Borzasztó, hogy milyen irányba halad a fejlődés. Én nagyon szívesen venném, ha újból kezdenék gyártani a legendás szintetizátorok, samplerek továbbfejlesztett változatát. De úgy látom haldoklik a világ üzleti érzéke. Persze ez csak az én véleményem.

Link to comment
Share on other sites

Albert van igazság benne, csak még ha tömegtüntetés is lenne a régihez hasonló nívójú vasakért, nem hinném hogy ma e PC területre gyártó cég a consumer cuccok mellett bevállalná, hisz eddig is megtehette volna. Ráadásul az "elkínaizálódás" idejében, már kb. 10-15 éve sem azt a gyártási, anyagi minőséget képviselték mint pl az EII, EIII idejében.

Ha lenne valami új mega samplerük, vagy ws-ük nem biztos hogy versenyezhetne a régi vasakkal. Ellenben szerintem többszöröse a kínálat e piacon mint 20 éve, lehet miből választani akár szín szerint is. :)

Link to comment
Share on other sites

Here are preliminary specs for the Casio XW-P1 synth:

  • The XW-P1 is a hybrid Lead and Groove Synth;
  • Mono solo section with up to six oscillators: two virtual analog, two PCM, noise, and external audio;
  • Poly section with ‘a wide variety of gig- ready sounds’;
  • Drawbar organ mode;
  • Nine-track step sequencer with dedicated drum track.

The rumored price for the Casio XW-P1 is $699.

Link to comment
Share on other sites

Azért egy kicsit ez túl van misztifikálva: a zenei paletta is változik, ezt részben a hangszerek, részben az emberek ízlése generálja. VA nélkül nem lenne Trance például. Persze király cuccok az analógok is, nekem is van pár, VA is, de nem hiszem, hogy egyik vagy másik jobb lenne a másiknál. Más, másra való. Persze mindegyikkel lehet emulálni a másikat, de amire alkotva lettek, arra a saját szegmensükben a legjobbak. Aki meg csak worstation-öket meg kisérőautomatikás bizgentyűket használt egész életében, az nem tud a szintitetizátorokról reális képet alkotni, mivel sok esetben egy engine erejét a gyári presetek nagyon nem fejezik ki (Roland V-Synth pl).

Link to comment
Share on other sites

casio.jpg

" Jó húsz év távollét után ismét a profi szintipiacra tervez a Casio: a héten mutatják be a képen látható, XW-P1 jelű hangszerüket, ami egy hibrid virtuálanalóg-mintaalapú munkaállomásnak várható, az első hírek szerint (és mert ez logikus). Állítólag sokat fog tudni, elég alacsony áron: 700 dolláros listaárat hirdettek meg rá. A többiről hamarosan értesülünk." (Forrás: midiblog.hu)

Link to comment
Share on other sites

Nem tisztem megvédeni a virtuális szinti progikat, de azért az nem mindegy, hogy egy alaplapi hangchipen, vagy egy komoly, félprofi (esetleg profi) hangkártyán hallgatja meg az ember őket.

Tény, hogy nagyon túlárazott darabok is vannak, tény, hogy nagyon sok az ijesztően gyenge minőségű, de azért akad egy-két olyan darab, ami méltó a hangszer titulusra.

Másrészt az is tény, hogy ezekkel a szoftver hangszerekkel sokkal-sokkal egyszerűbb a "zeneszerzői" munka, sokkal hatékonyabban lehet dolgozni velük.

A Creative-val kapcsolatban meg az a véleményem, hogy rettenetes nagy barmok. Ugyanis a birtokukban lévő know-howt felhasználva tolhatnák kifelé a hangmodulokat iOsre. (Ha nem is az Emulator szériát, de a Proteus 2000-re épülő modulokat egészen biztosan.)

Meglovagolhatnák az iPhone/iPad "őrületet", és elkészíthetnék a - talán nem méltatlanul híres - modulok iOs-es reinkarnációját. Magát a hangszert nem kellene kitalálniuk, a hangminták is a rendelkezésükre állnak, "csak" le kéne "programozni". Ha belőnék az árat a Korg áraihoz (10-15EUR), szerintem vinnék az emberek, mint a cukrot. Ráadásul ennek a fajta terméknek nincs anyagköltsége. Egyszer meg kell írni, valamilyen minimális kis supportot odatenni, és lehet hallgatni, ahogy csengenek a dollárok/eurók a kasszába...

Lehet, hogy én látom rosszul? (Mondjuk a Proteus-X és Emulator-X termékvonalat jól szétcs.-ék, az is biztos...)

... vagy ennyire függ a Creative a Microsofttól? (Rémlik, hogy az MS tulajdonos a Creative-ban ... akkor már mindent értek. Nem lehetne kivásárolni az E-MU-t a Creative-ból? ;) )

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...