Jump to content
Ménemszól.hu

Arturia Minibrute első benyomások


A/D

Recommended Posts

Igazi kis "bruteforce" lehet ez, már csak ami ebből a pár hangból lejön online is. Na ismét egy bizonyíték, hogy ami jól szól azt valahogy a youtube sem tudja elrontani a felismerhetetlenségig. (ma már persze!) Nagyon tetszik a licenszelt szűrő ötlete, hogy nem maguk próbálták megfejteni ezt a kardinális kérdést, hanem olyanhoz nyúltak ami már fogalom a szakmában. Remélem követik majd más platformon is ezt Arturiáék és csinálnak még jobbnál jobb cuccokat. Egyébként azt hittem Moog bácsi köréből kapják a segítséget, mert pár éve még az öreg is látható volt a cég tanácsadói között.

Viszont most elgondolkodtam, mi volna ha pl. az Emu is visszaszállna a vasépítésbe vagy legalábbis onnan a régi arcok? A VSTi-k csak egyik fele a piacnak ma is, viszont más részről többen máig vasakban gondolkodnak!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Sajna csak papíron lehet hogy jó cucc így elsőre. De ezek az új poliészter csodák elég egyformán szólnak. Ez totál olyan minirocker mint a mopho. Lehet a CEM chip-ek miatt. Én használok és használtam már jópár vintage szintit. Moog prodigy meg egy moogerfooger filter az úgy nem ilyen recsegősen ciripelősen szól mint egy rekedt tücsök. Hanem szépen berepül a és szánt. Ezek az új szintik agyonvannak hp filterezve, ami a gyenge minőségű olcsó kapacitorok miatt voltak régen. Bocs a negatív véleményért

Link to comment
Share on other sites

Sajna csak papíron lehet hogy jó cucc így elsőre. De ezek az új poliészter csodák elég egyformán szólnak. Ez totál olyan minirocker mint a mopho. Lehet a CEM chip-ek miatt. Én használok és használtam már jópár vintage szintit. Moog prodigy meg egy moogerfooger filter az úgy nem ilyen recsegősen ciripelősen szól mint egy rekedt tücsök. Hanem szépen berepül a és szánt. Ezek az új szintik agyonvannak hp filterezve, ami a gyenge minőségű olcsó kapacitorok miatt voltak régen. Bocs a negatív véleményért

A szubjektív vélemény az egy dolog, de vannak tárgyi hibák: 1: nem a filtert az oka annak, amire te azt gondolod hogy az. 2: én nagyon jól meg tudom különböztetni a hangukat bármikor. 3: Engem semmilyen szinten nem emlékeztet a Mophora. 4: az agyon vannak filterezve részt nem értem. kapacitor? hp filter? que?

Végül: a Minibrute egy igazi egyéniség. Azt is vehetjük előnynek, hogy végre nem egy Moog sound. Arra ugyanis ott a Moog.

Link to comment
Share on other sites

Ebben igazat adok, hogy nem moog sound! De az új moogok se moog soundok már. Szóval ezt az érvet meg ezért nem értem.

Nem a filter ,persze. első probléma a forrás. Maga az oszciláttor. Ezek már mind DCO chipek, persze attól még lehetne jó. Én most arra gondolok hogy minden torzítós bindzsi nélkül hogy szól az oszci. És ha baszról van szó számít a filter!

HP filterrek kapcsolatban. Az csak találgatás.Régi vintage cuccokat ha recapelnek ügyelnek arra hogy megfelelően nagy értékű legyen, és jó minőségű mert ha nem akkor elvékonyítja a hangját.

De nem tudom.

-talán nem éri meg nekik bíbelődni diszkrét egyedi áramkörökkel.

-Nem éri meg anyagköltségben sem és marad a chip, egy kis ellenállású chipes áramkör nem tud nagy feszültségű hangot leadni...(egy arpban pl 1megaohmos potméterek vannak) Több a zaj amit ki kell szűrni,viszont jobban bírja a terhelést.

-talán papíron az a jó nekik hogy az oszci magában ugynúgy vágjon 3khzen is, meg felette. Mert hangossági verseny van. Csak amikor feltolod a hangerőt akkor meg lerágja a dobhártyádról a bőrt.Zenei füllel teljesen más egy hangszer mint kocka fejjel. De ezt Sherman bácsi is magyarázta egy interjúban a youtubeon.

És az imperfekció, amit totál figyelmen kívül hagynak. Ami minden régi hangszerre jellemző volt. És hogy ezt mindenki ösztönösen élő dolognak tekinti, és szereti

De nem szóltam semmit. Nem ismerem ezt a hangszert. Csak kételkedem

Link to comment
Share on other sites

imperfekció??? Mit jelent ez? Nem találom a zenei, elektronikai terminológiában...

Imperfekció ebben az esetben: nem lineáris elemek (kondig, ellenállások, vezetékek, csövek) szimulációja.

Mert az analóg "vasak" pontosan azért szólnak "analógul", mert a bennük lévő alkatrészek nem pontosan lineárisan működnek - egy ellenállás "csillapítás" nem csak a beneti jeltől (és az ellenállás típusától), hanem a hőmérsékletétől, a kopástól és sok más tényezőtől is függ, nem nagyon, de éppen eléggé, hogy néhány felharmónikust csak picit megdobjon/csillapítson. A vintage cuccokban lévő alktarészeket anno egymáshoz válogatták, hogy a temérdek -egyenként lehelletnyi- nem-lineáris torzítás jól szóljon.

A chipes filter ehhez képest egy csoda: atomstabil, az alacsony teljesítmény miatt a kopás szinte elhanyagolható (pl. egy csöveshez képest), és a benne lévő nem-lináris elemek sokkal kontrollálhatóbbak (kevesebb torzítás). És pont emiatt a precizitás és torzítás hiánya miatt nem úgy szól, mint egy "tökéletlen" vas.

Kérdés, hogy egyáltalán szerepelt-e a készítők szempontjai közt a "klasszikus analóg jelleg"? Szerintem nem, a felépítése (főleg az oszcik "barmolhatósága") nekem azt sugallja, hogy a változatosság fontosabb volt, mint a "klasszikus analóg jelleg".

A klasszikus analóg szinti csak néhány hullámformát tudott (a nem luxus-darabok pl. tipikusan nem tartalmazták a háromszög-jelet), a filteren kívül nem volt megbízható torzító a szintin, a "hangzás" nagy részéért filter felelős rajtuk. Ehhez képest a Minibrute már kikapcsolt filterrel is rengeteg-féle hangot kínál, szerintem az Arturia azért hozott "házon kívülről" filtert, mert számukra az osci és a moduláció volt a kiemelten fontos, a filternek "csak működnie" kellett :)

Link to comment
Share on other sites

Sziasztok!

Azért ez egy elég olcsónak számító hangszer, nagyon messze van azoktól, amikhez néha hasonlításra kerül. Nekem nagyon tetszik így első hallásra, de színpadon mennyire használható egy ilyen? Milyen "nehéz" hangszínt váltani? Nekem az etalon az, hogy rákötök egy pedált a hangszerre, előre beállítok sok hangszínt sorba egymás után, és koncert alatt csak tappogok rajta és játszom. Ezt csak a workstationök szokták tudni, de egy "tekerés", vagy gombos léptetés van? Lehet menteni hangszíneket, ha igen mennyit?

Köszönöm!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Sokan elfelejtik, hogy ez elsősorban producer szinti, tehát kialakításáról is szerintem az jön le (nekem), hogy ezt elsősorban nem a színpadi presetváltogatásokra találták ki. A workstation erre való, hiszen valaki mondogatta is a fórumon pár topikkal, hogy a zenészeket nem érdekli, hogy tudnak-e pl húrrezonanciát állítani, vagy mélyen OSC-t vakargatni, őket a beépített hangok érdeklik. Ez inkább egy designer szinti (sound-design...) (amiket én jobban is szeretek), ezért nem is igazán értem, hogy miért furcsállják sokan, hogy az.

Link to comment
Share on other sites

A vintage cuccokban lévő alktarészeket anno egymáshoz válogatták

Ez a legritkább esetben volt így, egyáltalán nem jellemző.

hogy a temérdek -egyenként lehelletnyi- nem-lineáris torzítás jól szóljon.
A chipes megoldások is torzítanak rendesen.

Mert az analóg "vasak" pontosan azért szólnak "analógul", mert a bennük lévő alkatrészek nem pontosan lineárisan működnek
Nem tiszta mit hívsz analóg vasnak. A Minibrute is analóg vas. Az, hogy chipekkel oldják meg az egyes funkciókat, nem jelenti sem azt, hogy ez egy gyengébb kategória, sem azt, hogy ez nem vas, sem hogy nem analóg. Vagy meddig nem ér chipesíteni? Mondjuk egy műverősítő lehet tokozva, vagy már az is unortodoxnak számít? ;)

egy ellenállás "csillapítás" nem csak a beneti jeltől (és az ellenállás típusától), hanem a hőmérsékletétől, a kopástól és sok más tényezőtől is függ, nem nagyon, de éppen eléggé, hogy néhány felharmónikust csak picit megdobjon/csillapítson.
Pont mint a chipek.

A vintage cuccokban lévő alktarészeket anno egymáshoz válogatták, hogy a temérdek -egyenként lehelletnyi- nem-lineáris torzítás jól szóljon.
Ahogy fentebb írtam is, ez tévedés. Most azt is megjegyzem, hogy saját tapasztalatomból tudom, hogy az analóg chipek sem egyformák. Nagyon nem.

A chipes filter ehhez képest egy csoda: atomstabil, az alacsony teljesítmény miatt a kopás szinte elhanyagolható (pl. egy csöveshez képest)
Csöves filter? Pl? Amúgy szívesen mutatok neked analóg chipes szűrőt (pl. SSM), adok egy szkópot, nagyon kíváncsi lennék, hogy be tudnál-e kettőt hangolni mondjuk 30 centnél pontosabbra 4 oktávon keresztül ;) Egy sör mellett akkor megbeszélhetnénk hogy ki mit ért atomstabil alatt ;)

Kérdés, hogy egyáltalán szerepelt-e a készítők szempontjai közt a "klasszikus analóg jelleg"? Szerintem nem, a felépítése (főleg az oszcik "barmolhatósága") nekem azt sugallja, hogy a változatosság fontosabb volt, mint a "klasszikus analóg jelleg".
Ez miért kérdés? Vagy mi a kérdés, mit értünk klasszikus analóg jelleg alatt? Hogy olyan-e mint a Moog? Nem olyan, ezt mindenki hallja. Hogy analóg hangzása van-e? Igen, egyértelműen, ezt is hallani. Aki nem hallja, "az menjen haza gyakorolni". De ez miért fontos?

A klasszikus analóg szinti csak néhány hullámformát tudott (a nem luxus-darabok pl. tipikusan nem tartalmazták a háromszög-jelet), a filteren kívül nem volt megbízható torzító a szintin, a "hangzás" nagy részéért filter felelős rajtuk.
Ennek pl. rögtön ellentmond a Minimoog D, amin a mixer torzít jellemzően és nem a szűrő, persze nem ez az egyetlen példa. A kiejelentés többi része nem értelmezhető (nem tudom mit jelent a "megbízható torzító")

Ehhez képest a Minibrute már kikapcsolt filterrel is rengeteg-féle hangot kínál, szerintem az Arturia azért hozott "házon kívülről" filtert, mert számukra az osci és a moduláció volt a kiemelten fontos, a filternek "csak működnie" kellett :)
Ugyancsak téves megállapítás a mondat második része. A Minibrute egyik key selling pointja a Steiner-Parker szűrő. Szerintem aki ezt építette, pontosan tudta hogy mit csinál.

Javaslatom: mindenki próbálja ki a szintit aki teheti. Gondolja át, tudja-e mire használni. Ha rájön, hogy mire tudja, ossza meg. Ha nem tudja, ossza meg. Ha nem próbálta, és valamit nem ért, kérdezzen. De ha nem próbálta és nincsenek kérdései sem, szerintem tartsa meg a véleményét, főleg ami ennyi technikai tévedést tartalmaz, mert ésszerűtlennek tűnik az, hogy másokat befolyásoljunk csupa olyan információval, aminek nincs alapja. Tényleg nem akarok senkit sem bántani, meg értékelem az, ha valaki egy közösség aktív tagja, de ügyeljünk arra, hogy olyan lenyomatot hagyjunk, ami másnak hasznos lehet.

Ha ez nem lenne elég, elmondom, hogy jelenleg a Minibrute előrendelések és érdeklődések csupán a netes demók és a bolti próbák miatt jócskán meghaladják az összes többi már kapható alternatíva mutatóit (ettől függetlenül én akármikor Minitaurt vennék helyette és nem azért mert érdekeltség fűz az utóbbihoz. Aki nem hiszi, bent kipróbálhatja ezeket egymás mellett). Erre mondják azt, "hogy viszik, mint a cukrot". Ha engem kérdezel, ez nem a marketing vagy a hype a műve. Sokaknak tényleg tetszik ez a hangzás!

Link to comment
Share on other sites

Szumma-szummárum: "kicsi a bors de brutális". Akinek meg nem tetszik ne vegye meg, lehet ebayen full analóg vasakra is néha licitálni, de ez az ellenállás hőmérsékletfüggése, meg hogy össze legyenek válogatva az alkatrészek pont olyan hifista szemléletet tükröz nekem, mint hogy a kábelnek is van hangja, sőt sodrás irányával ellentétesen összedugva már nem is szól jól 50 rugó/méter áron az sem...

Akkor már miért nem kérdezzük meg a stúdiósunkat, vagy a koncerthangosítónkat hogy az ő cuccaiba az alkatrészek szintén össze vannak-e válogatva. Szerintem semmi köze ezeknek a valósághoz, mármint hogy mit hall ebből a közönség, ui. egy jobb hangulatú bulin többet "kompenzál" a fülnek az hogy ki hány vodkát vágott be előtte, mint higy csöves vagy analóg... :D

Link to comment
Share on other sites

A/D : köszi a választ, nem kötelező egyet értenünk, és valóban sokkal kevesebbet tudok a hardveres szintikről, mint Te (a DSP oldaláról már nem vagyok ennyire biztos, de imho ott is sokkal több tapasztalatod van, én inkább fejlesztőként próbálok erre tekinteni).

Szerintem azt hitted, h. támadom a MiniBrute-ot, és feltámadt benned a jó kereskedő :) Pedig pont h. dícsérni akartam, h. végre valaki nem egy klón analógot gyárt, hanem új dolgokon gondolkodik. :)

Ez a legritkább esetben volt így, egyáltalán nem jellemző.

A válogatást a tervezőasztalon értettem (pl. CA3080 vs. CEM3320 ), illetve olyan dolgokon, amikor pl. szándékosan asszimetrikus a push-pull erősítő egyik oldala (ergó kevesebb felharmonikust szüntet meg, erősebb torzítást hallasz pl. az 5. felharmónikus miatt)) vagy stage-enként más-más ellenállást / kondit / diódát használ a filter (aggró, zajos).

A chipes megoldások is torzítanak rendesen.

Igen, torzítanak rendesen, de közel sem olyan mértékben (hacsaknem direkt torzításra szánták), mint a szimulációra érdemesnek tartott, komponensekből épített áramkörök. Nem minden torzítás született azonosnak (pl. minél homogénebb egy áramkör -- komponensek vezetkékkel / csövek -> NYÁK/tranzisztor -> chip -- annál kevesebb nem-lineáris részt kell leszimulálnod ) :)

Nem tiszta mit hívsz analóg vasnak. A Minibrute is analóg vas. Az, hogy chipekkel oldják meg az egyes funkciókat, nem jelenti sem azt, hogy ez egy gyengébb kategória, sem azt, hogy ez nem vas, sem hogy nem analóg. Vagy meddig nem ér chipesíteni? Mondjuk egy műverősítő lehet tokozva, vagy már az is unortodoxnak számít? ;)

Analóg vas nálam az olyan szintetizátor ill. komponens, amely nem modellezhető triviálisan DSP-vel, legfeljebb szimulálható (a fentebb említett való világbeli tökéletlenségek miatt). A Minibrute analóg, a Nord és az ultra-kis teljesítményen hajtott class A erősítő nem (bár ez utóbbira lehet ellenpéldákat hozni, de a kivétel itt tényleg erősíti a szabályt). Elég egyértelmű így?

Ahogy fentebb írtam is, ez tévedés. Most azt is megjegyzem, hogy saját tapasztalatomból tudom, hogy az analóg chipek sem egyformák. Nagyon nem.

Ebben nem kételkedem, sőt! A csipek egyformaságát az adott csip-szérián belül értettem: az egyes legyártott példányok tényleges viselkedése sokkal közelebb volt a specifikációhoz mind a gyártás pillanatában, mind x évvel később, mint a komponensekből épített áramköröké (ezért használ Dave Smith és -tudtommal- a MiniBrute is DCO-t).

Csöves filter? [...]

(lásd. a linkek közt)

Ez miért kérdés? Vagy mi a kérdés, mit értünk klasszikus analóg jelleg alatt? Hogy olyan-e mint a Moog? Nem olyan, ezt mindenki hallja. Hogy analóg hangzása van-e? Igen, egyértelműen, ezt is hallani. Aki nem hallja, "az menjen haza gyakorolni". De ez miért fontos?

Valóban túl általános azt mondani, h. analóg hang, valószínűleg csak azért használom, mert DSP-vel foglalkozom: az analóg nálam nem minőségi, hanem származási jelző: a folyamatos idejű jelet használó rendszer nálam analóg, a DI jelet használó, DSP-n alapuló rendszer a digitális. A folyamatosan emlegetett linearitás hiánya és a tökéletlenségek jelenléte miatt a hang "más".

Ennek pl. rögtön ellentmond a Minimoog D, amin a mixer torzít jellemzően és nem a szűrő, persze nem ez az egyetlen példa. A kiejelentés többi része nem értelmezhető (nem tudom mit jelent a "megbízható torzító")

"Megbízható torzító" = kontrollálható torzítás (nem csak ki/bekapcs), a dinamika-tartomány legalább részleges megtartásával. Sajnos az általam használt / kezelt (nagyrészt japán) szintik a filtert leszámítva felháborítóan tisztán szóltak :)

Ugyancsak téves megállapítás a mondat második része. A Minibrute egyik key selling pointja a Steiner-Parker szűrő. Szerintem aki ezt építette, pontosan tudta hogy mit csinál.

Az Oscar selling pointja az Oscar szűrő, a Moog (egyik) selling pointja a Moog szűrő. Ha egy cég a kulcstermékének egy részét másra bízza, míg jelentős részét maga fejleszti, az általában azt jelenti, h. az adott komponens elkészítése a cégtől irreálisan nagy anyagi / energia -befektetést igényelne. Az SP nagyon jó szűrő, aki építette, az ért hozzá, viszont valamiért az előző közgazdasági tény kijelentését a szinti fikázásának értékeled, pedig csak újabb dícséretet kapott, h. végre valaki nem csak a filterre figyel :)

De ha nem próbálta és nincsenek kérdései sem, szerintem tartsa meg a véleményét, főleg ami ennyi technikai tévedést tartalmaz, mert ésszerűtlennek tűnik az, hogy másokat befolyásoljunk csupa olyan információval, aminek nincs alapja.

khm... Valószínűleg elragadott a hév... Nem célom másokat befolyásolni (konkrétan én is csorgatom rá a nyálam, nem akarom, h. elvigyék előlem :) ), ha technikai tévedéseket találsz, kérlek korrigáld, hogy okosabb lehessek / lehessünk, a konstruktivitás jegyében én is megpróbálom linkekkel alátámasztani a mondanivalóm. Ha további tévedéseket találsz, kérlek szólj, hogy valóban értelmes tartalom legyen a menemszolon:

- kondenzátorok és karakterisztika: http://sound.westhost.com/articles/capacitors.htm

- nem lineári: http://en.wikipedia.org/wiki/Electrical_resistance#Static_and_differential_resistance

- csöves filter: http://www.soundonsound.com/sos/jul08/articles/metasonixs1000.htm

- FI (analog) / DI(digitalis) jelek (rövid): http://en.wikipedia.org/wiki/Analogue_electronics

- FI (analog) / DI(digitalis) jelek (hosszú): http://bmevik.blog.hu/2012/06/29/fodor_gyorgy_jelek_es_rendszerek

- mit csinálj házon belül / kívül: http://www.joelonsoftware.com/articles/fog0000000007.html (utolsó bekezdések)

- asszimetria és komponens összeválogatás hatása a filterekre (grafikonokkal :) : http://vellocet.com/dsp/analog/SelfOscHarmonics.html

- chip homogenitás: http://en.wikipedia.org/wiki/Integrated_circuit

- nemlinearitás hatása filter feedbackre: http://www.kvraudio.com/forum/viewtopic.php?t=349859&postdays=0&postorder=asc&start=0&sid=963281158100a8c1d3d5f0f5def72baf

Huh... Ez a post elég hosszú lett... Valószínűleg javításra szorul még... :)

Link to comment
Share on other sites

Szerintem azt hitted, h. támadom a MiniBrute-ot, és feltámadt benned a jó kereskedő :) Pedig pont h. dícsérni akartam, h. végre valaki nem egy klón analógot gyárt, hanem új dolgokon gondolkodik. :)
Sokkal jobban szeretem a szintiket, mint a kereskedelmet, de nem szoktam megsértődni azon, ha az érvelésbe belekeverik ezt. Ennek már lassan 20 éves hagyománya van. Szóval én meggyőződésből írom amit, és ha az mégsem úgy van, akkor az annak tudható be egyedül, hogy tévedek.

Köszönöm, a pontosítást. Értem, hogy amit írtál, az elméleti szinten úgy is van: chipen pontosabbat lehet építeni mint full diszkrét elemekből. Amit én mondok az viszont az, hogy a gyakorlat nem ez, vannak chipek amik iszonyat módon torzítanak, és szintit építenek belőlük. Szóval szinti tervezésnél nem ez szokott lenni a szempont, ezért nem is osztályozhatunk ez alapján hogy valami emiatt jó vagy rossz. Ugyanis a te érvelésedből azt olvastam ki, hogy minél jobban torzít egy szintetizátor, annál jobb. De ez nem így van. A részek összessége ami számít, és nem lehetséges egyetlen videó alapján kielemezni olyan szintig, hogy a Minibrute azért nem lehet annyira jó, mint a klasszikusok, mert hogy túl precíz, vagy nemistudomén micsoda :) És a precizitás olykor nagyonis kívánatos! Egy példa: burkológörbe generátorok esetében pl. a torzítás a mai napig nem fain, én még legalábbis nem láttam olyan betegséget, hogy valaki rossz burkológörbéket akart volna zenei elképzeléseinek kifejezésére :)

Azt, pedig hogy ki minek a szakterületén jó, ne keverjük ide. Én pl. ezzel nem kivagyiskodom, simán jöhet akár egy vidéki kisfalu kocsmájából valaki, aki megfőz jelfeldolgozásban :) Szóval nem attól lesz igazam, mert van jogosítványom. Viszont amit leírtam, az tapasztalat, és hogy a fő kérdésekben igazam lesz (ezek pl. a filter megítélése, jelentősége és szerepe ebben a hangszerben, vagy hogy a régi moog létraszűrő más mint a mai: tökugyanolyan, és nem torzít, ahogy te írtad. kipróbáltam), arra komolyabb összeget tehetsz fel. Akármilyen szakértelemmel bírok is, és ez a lényeg, a hallásom biztosan elegendően fejlett ennek megítéléséhez, tehát nem fordított irányban érvelek, ahogy te tetted.

(Ui: nem gondoltam volna hogy a Metasonixot hozod fel példának csöves filterhez, amit persze jól ismerek személyesen is (!!!!), csak sehol senki nem használja és emiatt nem passzol a fenti gondolatmenetbe)

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 5 months later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...