Jump to content
Ménemszól.hu

Hangfoglalás 2012 vélemények?


A/D

Recommended Posts

Előrebocsájtom, hogy én az "elektronikus hobbizenész" célcsoport tagja vagyok, ezért a kiállítás nem igazán nekem szólt...

A pozitívumok:

- Idén csak szolidan voltak jelen a "hé, menőzök itt egyet, te meg videózzad" mutatványosok.

- a Korg standján kint volt a színes MicroKorg ( az összes többi billentyűs stand a workstation-ökről és a ROMplerekről szólt )

- a Pákó standján árván állt egy újabbik Maschine, mindenki nézte, h. milyen szépen villog, de senki sem mert hozzáérni, mert bonyolultnak tűnt.

A negatívumok:

- A fent említett két hangszer illetve egy Akai hangkártya (vitrinben, naná) volt az, ami egyáltalán érdekes volt számomra a kiállításról. Kicsit úgy éreztem magam, mintha egy Syma csarnoknyi Tesco bicajt és karbon mountain bike-ot akarnának rámsózni, amikor én egy acél vázas országútit keresek. Nem nekem szólt, na...

- khmm.. digitális dj és gitár és dob és hangosítás egy helyen?... khmm....

[TROLL]

Úgy tűnik a konzumer piac két részre bontható: a gitárzenésekre és a djkre. És mivel 1:1 arányban voltak a kiállításon, sok helyen egymás mellett volt hallható két-három, egymással semmilyen kapcsolatban nem lévő torzított gitár, változó minőségű játékkal (a fémipari szakközepesektől); és 8 sávnyi, összevissza kattogó ütem (a lemezipari szakmunkásoktól).

Egy gondolatkísérlet során megállapítottam, hogy még ha lett is volna nálam egy Amex Platinum kártya, végtelen sok csilliárd dollárral, összesen kb. 200-300e HUF-ot hagytam volna ott. (najó, még felvásároltam volna az a hátul árválkodó ethno bolt helyszíni árukészletét, de azt is csak unalmamban, hogy legyen dolga a személyzetnek, ahogy szétosztják mindenkinek a csarnokban - egy rumbatök neked, egy guiro a szép hölgynek :) )

[/TROLL]

Link to comment
Share on other sites

Kis országnak, kis kiállítás...

Idén sem "estem hanyatt az eget verő újdonságoktól", de azért "szódával elment". :P

Én azt sajnáltam, hogy a Roland standon az Integra-7 a színpadon volt, nem lehetett kipróbálgatni. Mindegy: úgyis válság van, kinek van rá pénze? :mellow:

Egyet nem értek: miért nem voltak kiírva jó néhány helyen a termékek árai? Titok? Nem akarják eladni?

Tudom, hogy a Ft árfolyam okoz változásokat, de nem akkorát, hogy egy hét múlva már másfélszerese legyen ugyanaz a termék ára.

Link to comment
Share on other sites

Ismerősöm kint volt és próbálta keresni a Hitspacet mindkét helyszínen, de nem találta. Ezt viszont nem akarom elhinni, tuti ott volt a HS vhol...

A HitSpace napokig tolta hogy nem lesznek kint, ellenben direkt a kedvünkért a kiállítástól 800 méterre nyitva tartják az üzletet két napig.

Évek óta kötelező programunk a Hangfoglalás, de idén először sikerült olyan színvonalon megtekinteni mindent ahogy illik. Élen a HitSpace-el... Az üzletben mindent meg tudtunk nézni, hallgatni és frankón megmutattak mindent amit szerettünk volna... a stúdiómonitorokat is saját CD-ről tolhattuk :)

A tavalyi évben például teljesen minősíthetetlen volt a csarnok és a zaj, közel 40 percet álltam sorba hogy kipróbáljak egy Kurzweilt, a NORD Electro meg úgy el volt nyomkodva, hogy nem tudtam megszólaltatni.

Idén az üzletben mindez hibátlan volt.

Link to comment
Share on other sites

Voltam én is a Syma csarnokba, pénteken 10 körül csak benéztem egy órára :stuff: ekkor még elég kevesen voltak és mindent ki tudtam volna próbálni, de idő hiányában csak néhány kütyüt tekergettem.

Szombaton pedig eltöltöttem jó néhány órát és körbejártam a csarnokot. Azt viszont már nem mondhatnám, hogy kevesen lettek volna :startle: nem is túl sok mindenhez fértem hozzá.

Az érdeklődési köröm a szintik felé hajlott így csak a Korg és a Roland kiállításán töltöttem a legtöbb időt, de azt kell, hogy mondjam, aki pengetős vagy ütős hangszeren játszik esetleg hangosítással foglalkozik vagy érdekli a dj technika, az is talált magának látnivalót bőven.

Megnéztem néhány zenekart is a 3 színpados terembe, amit láttam az tetszett és a hangosítás is jó volt :thumbsu: Összefoglalva a pénteki és a szombati napot egy erős 3-ast adnék :goodjob:

Link to comment
Share on other sites

Akkor ez most kiállítás (volt() egy helyszínen, vagy a "zeneboltok éjszakája" ingyenes BKV körjárattal?

Én nem degradálom, inkább értékelem a HitSpaces stácok jószándékát.

Az üzlet nyitvatartási idejében én is dolgozok, soha nem jutok el. Így viszont mentesültem a tömegtől és személyes kiszolgálást kaptam.

Link to comment
Share on other sites

Hát hogy legyen egy kis pozitívum is...

Én péntekre kivettem magam a munkából egy szabival, és jó sok időt eltöltöttem direkt a csarnokban.

Mindenképpen megjegyezném, az hogy 3 részre osztották a symát nagyon jót tett a rendezvénynek. Példának okáért. pénteken délelőtt 11 körül egy srác egy klarinéton próbálkozott és tisztán lehetett hallani. A Halk rész szerintem bevált. Az már kicsit neccesebb volt, hogy a nagyhangú koncertek kihalladszódtak még így is a folyosóra/előtérre.

Az Integra-7-et én is sajnáltam, de eszembe nem jutott a tukó fejemmel, hogy átnyergeljek a HS-be :D

Bár Krajcár Petinek jó volt az előadása az integrára, de kicsit többet is lehetett volna sztem belőlle (mármint időben).

Korgéknál a Kromra, még holt időben is nagyon sokat kellett várni, de megérte, és megértettem, hogy kurzcsa mitől volt annyira elájulva, hogy időben mennyit jelent, egy ilyen egybe minden cucc. A Final Countdown-ot (mértem) 4:37 alatt raktam össze. Bár a basszust nem tettem hozzá, mert nem volt kedvem, de effektek és hangszínek terén FÉELELMETES, a kezelhetősége.

Mindent összevetve véleményem szerint jó volt. Lehet hogy az elektronikus zenészeknek csekély volt a kiállítás, de a rockzenészeknek teljesen kielégítő.... :D

Link to comment
Share on other sites

Kis országnak, kis kiállítás...

Idén sem "estem hanyatt az eget verő újdonságoktól", de azért "szódával elment". :P

Én azt sajnáltam, hogy a Roland standon az Integra-7 a színpadon volt, nem lehetett kipróbálgatni. Mindegy: úgyis válság van, kinek van rá pénze? :mellow:

Egyet nem értek: miért nem voltak kiírva jó néhány helyen a termékek árai? Titok? Nem akarják eladni?

Tudom, hogy a Ft árfolyam okoz változásokat, de nem akkorát, hogy egy hét múlva már másfélszerese legyen ugyanaz a termék ára.

Mivel újabban szinte minden high-end mainstream hangszert tartunk, nem titok, hogy már Integrát is rendeltünk, és úgy tudom, hamar érkezni fog. A Hit Space-ben tehát kipróbálható lesz.

Büszkén jegyzem meg, hogy több külföldi gyártó járt nálunk, és el voltak ájulva attól, ahogy nálunk a szintetizátorok prezentálva vannak (minden állványon hangfal, és fejhallgató, minden bekötve, kirakva, próbálható kérdés nélkül).

Most kialakítjuk a mini-standot, és az Integra is asztalra fog kerülni. Új termék lesz majd novemberben a Boomstar, a Pulse 2, a Zarenbourg, érkezik demóra a Neumann O300-as hangfal és holnap bejelentünk valami gigaklasszat még. Inkább erős év vége lesz.

Mi egyébként szeretjük a Hangfoglalást, de most nagyon fontos más dolgon ügyködünk, és másképp képzeljük el a kommunikációt. Lehet, hogy jövőre kimegyünk megint. A másik tényező, hogy sok újdonságunk most nem volt. Minitaur, Minibrute, DL1608, Electro 4D.

Az újdonságok inkább olyasmik, mint az UA Apollo, de az nagyon nem arra a kiállításra való.

A kiállítás nem vásár, ezért nem szoktak árcetlizni. Itt a lényeg, hogy az emberek találkozhatnak a márkákkal, kereskedőkkel, eszmecserélhetnek, kommunikálhatnak. Kb. mint itt a fórumon, csak másképp :)

Amúgy viszonylag sikeres volt a hétvégi nyitvatartásunk, lehet, hogy ezen a vonalon kellene gondolkodni, de ha a masszív kommunikáció mellet se tudjuk eljuttatni az emberekhez ha ilyen lehetőséget teremtünk, ez is kérdéses.

Link to comment
Share on other sites

Sajnos ez a kiállítás nem fogott meg. 2 kiállító volt számomra érdekes. Egyik a digitalpro a HDX miatt, de ahhoz lottót kell nyernem és sajnos nem jött össze szombaton :(

A másik ami miatt érdemes volt kimennem a http://www.analoguezone.com/

Engem nagyon megfogott és az óta is nagyon gondolkodok egy ilyen moduláris hangszer vásárlásán. NAGYON TETSZIK!!!!

Egyedül csak attól félek veszek pár modult és 1 év elteltével már egy egész falfelület kevés lesz a modulok számára.

HS-be nem néztem el amit kiakarok próbálni (Miniburte) azt inkább megteszem akkor mikor már az Integra7 is kipróbálható lesz.

Link to comment
Share on other sites

Cikk a SoundHeaden.

Kommentjeim: ez egy saját véleménynek tekinthető írás, nincs is vele baj.

Viszont van egy megközelítésbeli tévedés: ha egy kiállításra nem mennek ki cégek, akiket fontosnak gondolunk, annak számos oka lehet, ahogy esetünkben is jellemző. Ezt mind a cikk írója, mind a kiállítás PR-je rosszul látja szerintem.

A FriendlyHouse azért nem volt kint egyértelműen, mert a hazai szakma nem tolerálja őket. Kb. ki vannak tiltva, és amit nem gondolok hibának a tények ismeretében. De nem hinném, hogy ilyesmire költenének, ők el vannak azzal foglalva, hogy a mások által inspirált résztvevőket 500 forinttal olcsóbb listaárral elhalásszák. Azzal vannak szerintem elfoglalva, hogy nézik a konkurrencia oldalát, és masszírozzák az árakat, kiállítani azért ennél kicsit több erőbefektetés, meg ugye pénzbe is kerül, amit meg finanszírozni is kell.

A Hit Space azért nem volt kint, mert tavaly nagyon pórul jártunk. A zaj miatt, amit már akkor is megígérték, hogy nem lesz. Meg kellett érteniük, hogy választaniuk kell: vagy kidobják az 5 négyzetméteres standjukkal feltűnősködő gitárerősítőket üvöltető mini cégeket, aki hatvanadik felszólításra sem viselkedik, vagy elveszítenek olyan kiállítót, mint mi. Ilyenek és hasonlók miatt volt sikertelen a tavalyi részvételünk, remélem mindenki megérti, hogy miért nem volt nekünk ezévben elég fontos a kiállítás. (Ill. volt egy Roadshow-nk tavasszal).

Én elég világosan kommunikálok, senkit nem érhetett meglepetés.

Viszont kimentem látogatóként a kiállításra, és jónak találtam, és úgy néz ki, a csend-parát is megoldották. Következő évben megint megvizsgáljuk a kérdést, de összességét tekintve én magam a saját piacunkrat elnézve egyáltalán nem vagyok optimista. Csökken a billentyűs zenészek száma a gitárosokéhoz képest, és drámai módon nyer teret a dilettantizmus és a komolytalanság. Egyre kevesebben értik meg, hogy a zenész szakma MUNKA. Verejtékes, küzdelmes, rengeteg gyakorlást igénylő valami. Szinte mindig többnek gondolják mint hobbi, ezért is hívják az érintettek magukat előszeretettel pl. producernek, valójában azonban műkedvelő amatőrök.

A ProducerDJ a harmadik emeleten: egy srác előadásába néztem bele, aki kivetítőn, kihangosítva próbálta hosszas küzdelem árán megtanulni kezelni a Fruity Loopsot nulla zenei rálátással és halláskészséggel (azért büszkén tudatta, hogy hamarosan kiadják az anyagát. Nagy tere amúgy nem volt, mert tulajdonképpen zenei részleteket próbált több-kevesebb sikerrel összeragasztani, ami a DJ definíciójához is kevés, 17 perc alatt nem tudott értékelhető dolgot mutatni). Nem gondolom hibának, hogy ez nem volt frekventált helyen. (Vagy: nem hinném, hogy a frekventáltabb hely jobb színvonalat eredményezne. A színvonal abból jön, hogy valaki törődik azzal, hogy amit csinál, az jó legyen).

Link to comment
Share on other sites

Cikk a SoundHeaden.

Kommentjeim: ez egy saját véleménynek tekinthető írás, nincs is vele baj.

Viszont kimentem látogatóként a kiállításra, és jónak találtam, és úgy néz ki, a csend-parát is megoldották. Következő évben megint megvizsgáljuk a kérdést, de összességét tekintve én magam a saját piacunkrat elnézve egyáltalán nem vagyok optimista. Csökken a billentyűs zenészek száma a gitárosokéhoz képest, és drámai módon nyer teret a dilettantizmus és a komolytalanság. Egyre kevesebben értik meg, hogy a zenész szakma MUNKA. Verejtékes, küzdelmes, rengeteg gyakorlást igénylő valami. Szinte mindig többnek gondolják mint hobbi, ezért is hívják az érintettek magukat előszeretettel pl. producernek, valójában azonban műkedvelő amatőrök.

A ProducerDJ a harmadik emeleten: egy srác előadásába néztem bele, aki kivetítőn, kihangosítva próbálta hosszas küzdelem árán megtanulni kezelni a Fruity Loopsot nulla zenei rálátással és halláskészséggel (azért büszkén tudatta, hogy hamarosan kiadják az anyagát. Nagy tere amúgy nem volt, mert tulajdonképpen zenei részleteket próbált több-kevesebb sikerrel összeragasztani, ami a DJ definíciójához is kevés, 17 perc alatt nem tudott értékelhető dolgot mutatni). Nem gondolom hibának, hogy ez nem volt frekventált helyen. (Vagy: nem hinném, hogy a frekventáltabb hely jobb színvonalat eredményezne. A színvonal abból jön, hogy valaki törődik azzal, hogy amit csinál, az jó legyen).

Teljes mértékben igazat kell, hogy adjak/adjunk A/D-nak. Én annak idején amikor elkezdtem zenesuliba járni, vagyis amikor ott állt a zenesuli igazgatója, hogy milyen hangszeren is akarok elkezdeni tanulni, és persze fogalmam sem volt, azt már akkor biztosan tudtam, hogy gitáros nem akarok lenni. Nem azért mert nem szeretem a hangját, vagy mert bármi miatt is bajom lenne vele, de mindenki azon akar tanulni, és különben is Dunát lehet belőlük rekeszteni, csak kevés hozzá a Vízügyi szakember... :)

Míg nálunk a zenesuliban akkoriban (ez úgy a 2000-es évek eleje) 6x-os túljelentkezés volt gitárra, addig zongorára alig jártak emberek, tubára meg engem akartak berakni, csak hogy érezzük a mérleg nyelveit.... :) Én ismertem egy srácot aki azért járt 3 évig furulyára, mert nem volt hely a gitár szakon... :D:D:D Ugyanakkor a jó gitárosból akivel tényleg jól lehet együtt dolgozni, már nem olyan sokkal találkoztam, sokan csak nyári hangszernek tekintik a tábortűz mellé.

Más. Példának okáért én nem is hallottam róla, hogy a 3. emeleten tényleg eldugva van ilyen Producer-Dj előadás/promó. Nem vagyok nagyon elektronikus zene fan, de attól még lehet beültem volna, meg érdekelt volna. Én személy szerint azt sem tudtam, hogy van valami az emeleten is. Promót még véletlenül sem kaptam róla. Ez persze lehetett mind az én egyéni bénaságom, de aki esetlegesen először volt ezen a rendezvényen, például az honnan tudná, hogy az emelet is benne van a kiállításban.

Évről évre biztos javulnak dolgok, de még mindig vannak szerintem hiányosságok.

Az, hogy esetleg most az e-zene, meg elektronikus és dj eszközökből kevesebb volt lehet, hogy csak ilyen egyszeri eset lehetett, de akár még végleges is nem tudjuk. Lehet jövőre meg pont az "akusztikus" zenészeknek lesz kevesebb kiállítani való. Igaza volt a Rolandnak amikor kirakott vagy 20 fülest az integra bemutatójára, mivel úgysem hallottuk volna....

Link to comment
Share on other sites

ami tényleg jó, hogy volt az "analóg zóna". De mért 2 m2-en???

a DJproducer "emeletig" sajna én sem jutottam fel - 1 darab tábla sem volt kint, hogy hol-merre... aztán feledésbe is merült számomra.

Viszont beültem a rádiós "kvótáról" szóló előadásra és megtudtam egy jó pár dolgot innen is. /35% ! magyar zenét kell játszani a rádióknak, de ami új, hogy magyar zene amiben magyarul énekelnek!/

Link to comment
Share on other sites

Én magáról a kiállításról nem szólnék, mert az olyan amilyen...

Viszont azt kell mondjam, ha ennyit tudunk itthon hangosításban mint ahogy a koncertek szóltak, akkor nagy baj van!

Parketta pergő (mint amikor két parketta lapot összeütsz:) ), nagy brummogások, érthetetlen ének, borzasztó arányok... És minden így szólt. Mintha csak egy presetet használtak volna. Én elhiszem, hogy nem lehet beállni 10 perc alatt, de a koncert végére, legalább egy értelmes arányt összetolni illett volna.

Azt gondolom, itt a koncertek a szakmának szóltak, vagy legalábbis annak kellett volna, hogy szóljanak, de felháborítónak tartom, hogy a kint hangosító embereket hangtechnikusnak, esetleg hangmérnöknek hívja bárki...

Én elhiszem, hogy 20 éve csinálja, de ha egyszer rossz amit csinál... "Nagy öregek"

Részemről ennyi.

Link to comment
Share on other sites

De, be lehet állítani 10 perc alatt is úgy, hogy fasza legyen.

Csak akik erre képesek, azok többnyire nem egy kiállításon kevernek,

hanem valamelyik élvonalbeli zenekar állandó frontkeverősei,

vagy valamelyik gigantikus cuccon dolgoznak nagy koncerteken.

Na persze abban a szegmensbe is vannak kutyaütők.

Valójában pontosan ugyanolyan kevés a jó frontkeverős,

mint hogy a stúdióban dolgozó emberek közöl is csak kevesen tudnak összerakni egy nyugati szintű anyagot.

Meg hát vannak kezelhetetlen termek, amik teljesen alkalmatlanok a koncertezsére,

de ennek ellenére általában azokban is el lehet érni egy élvezhető szintet.

A szar termekhez viszont tényleg nagy rutin kell.

Link to comment
Share on other sites

Igen tudom, hogy simán be lehet állni 10 perc alatt, de itthon ez szokott lenni a legelső kifogás... TISZTELET A KIVÉTELNEK!

Kint Németroszágban játszottunk olyan fesztiválon, ahol 2 pergőütés, néhány pengetés után úgy szóltunk kifelé mint az atom :) És itthon is előfordult néhányszor, de talán egy ujjamon meg tudom számolni.

Ez az, hogy ha valakinek 20 év után nem megy rutinból, és a koncert végére sem tud mit kezdeni, annak nem nagyon kéne erőltetni szerintem. Állítólag "nagy nevű" emberek keverték a frontot, bár én még sosem hallottam róluk, de ez nem jelent semmit :)

Az is lehet, hogy egyszerűen ki vannak égve és leszarják, de akkor is abba kellene hagyni :)

A lényeg, hogy botrányosan szólt.

Link to comment
Share on other sites

Herkulesnek igaza van...Sok esetben a részletekre nem mentek rá a front keverő szakik...Tök lineárba feltol egy pergőt egy tam-ot...Az ember vár, hogy kicsit finomít, vagy igazít...és nem. "Az úgy jó"...Világos, hogy nem vagyunk egyformák, az emberek máshogy hallnak, de ha lehet jobb, akkor miért nem nyúl oda az egyébként a brutál szörny 400kilós MIDAS pulton (nem is tudom, tán Verona)...Bosszantó...

Link to comment
Share on other sites

Azok a nagynevű emberek gyakran süketek már, mint az ágyú. :)

A németeknél nagy szerencséd volt, ha jól szóltatok, mert ők általában sokkal rosszabbak és dilettánsabbak

a magyaroknál.

Mi sokat játszunk kint , de ott csak akkor van rendes megszólalás, ha lemegyek a színpadról,

megcsinálom és őrt állítok a pult mellé, hogy ne barmolja szét a helyi ember.

Persze van kivétel , de ritka.

Két hely is volt, ahol ügyes volt az ember, de róluk meg kiderült, hogy az egyik magyar, a másik meg horvát.

A német az mind sas volt. Tudod, látni jól lát, de hallani alig-alig. :)

Link to comment
Share on other sites

"A német mind sas volt...." ez nagyon jó! :)

Igen lehet, hogy ott szerencsénk volt, meg az is lehet, hogy nem is német volt a csóka, de tényleg 3 perc alatt összerakott minket :)

Persze szóltunk szarul németeknél is, de ez azért maradt meg bennem nagyon, mert ránézésre tök süket kellett volna legyen az emberünk. Volt vagy 65-70, de lehet, hogy csak a sok német sör :)

Link to comment
Share on other sites

Ja, ismerős. :)

Sok ilyen szitu volt már amúgy, hogy nagy fostalicska szólás és akkor jöttünk a Ricsével.

Nézem a pultot és látom, hogy szinte mind a 3-400 gomb rosszul áll. :)

Eltelt öt perc és CD minőségben szóltunk.

Beállás nélkül, csak line check.

Ehhez persze kell egy profi zenekar is, jó színpadi soundokkal, de sokszor nem rajtuk múlik.

Sajnos totális hozzá nemértést látok sok helyen.

Cuccok rosszul bekötve, rosszul beállítva és csodálkoznak, hogy rosszul szól.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...