Jump to content
Ménemszól.hu

Szinti Klub: alapkő letétel


A/D

Recommended Posts

Tegnap volt az első Szinti Klub - itt most lényeges az elnevezés is, mert ezelőtt már voltak próbálkozások hasonló esemény megszervezésére. Az utóbbi évek tapasztalata hozta létre: ismertük a Hangfoglalás gyengéit, az egyéb találkozók gyengéit és rutint szereztünk közösségi ügyekben is. Összeadtuk ezekből, hogy mit is szeretnénk és kitaláltunk hozzá egy platformot, ami a legjobban megfelel ezeknek. Mivel ezt elmondani nehéz, én személy szerint a prezentálással járó nehézségeket magamra vállaltam, amire remek alapot teremtett az, hogy épp a 20. évfordulóját ünnepli a Hit Space.

 

post-1-0-47719200-1365342252_thumb.jpg

 

A Dürer Kertet választottuk helyszínül, hogy jó megközelíthető legyen, illetve mert jól illeszkedik az esemény underground jellegéhez. Az esemény szervezését nem komplikáltuk túl (ami nem azt jelenti, hogy nem volt vele rengeteg dolgunk vele, hanem hogy távolról sem találtunk ki mindent előre). Se kellő rutinunk nincs, se statisztikánk. Pl. azt mondtam a hely tulajának, hogy olyan 60 fővel számolunk. Az már jónak számít egyébként, az ilyen workshopokra 8-20 fő szokott elmenni. A HitSpace féle "Lakossági" sorozaton a részvevők száma 30-40 körül mozgott, de a vidéki roadshown-nkra kb. 30 ember ha eljött per állomás (ami ultra bukó költség vs erőfeszítés arányban). Namost itt a jelentkezők száma 500 fölé mászott, és bár nem számoltuk, 200 ember minimum megfordult, de lehet hogy 300 is. 

 

A személyes élményeim közül az első számú az, hogy extrém jó volt a hangulat. Lehet, hogy elfogultsággal fognak vádolni, de másoktól is hasonló véleményt fogtok hallani. Egész végig nagyon jó atmoszféra volt. Nem volt olyan zaj probléma mint a hangfoglaláson, pedig lehetett hangfalat használni. Azt sejtettem, hogy az emberek meg fogják találni a helyes arányt a fülhallgatók és a kihangosítás között, és így is történt (felmerül a gondolat, hogy pl. a Hangfoglaláson ezek szerint a kiállítók felelnek a kialakult helyzetért).

 

A világítással nem számoltam: a fény kevés volt. A félhomályos elképzelés szándékos volt, de azért ennél kicsit több fényt megbírt volna a dolog. Végülis hozzászoktunk, de legközelebb erre már készülünk. Ezt az undergound jelleget szeretnénk tartani. Nem mintha nem lett volna lehetőségünk fényárban úszó csodapalotába menni, de úgy éreztük, ez jobban illeszkedik az esemény önszervező, organikus jellegéhez. Amit láttál a helyszínen, asztalt, széket, hosszabbítót, bármit használhattál, kérhettél.

 

A születésnap alkalmából óriás pizzákat rendeltünk, azt kiraktuk egy nagy asztalra, meg szendvicseket, hogy senki ne halljon éhen. A dohányzás is megoldott volt, közvetlen kijárat volt a szabadba.

 

Az esemény gerincét pedig az adta, hogy néhány fontos embert sikerült megmozdítanunk, akik tényleg el is hozták a hangszerüket. Sőt, ezen túlmenően, megengedték, hogy mások is próbálgathassák azt! (Én is kivittem egy nagy moduláris szintit, amit otthagytam, hogy tessék, lehet nyomatni).
 

A fontos személyek közül külön megtiszteltetés volt Horváth István úr felbukkanása: a bácsi egy veterán hangmérnök, a Magyar Rádióban ő kezelte a nagy Moog IIIc-t! Érdeklődve figyelte, milyen a mostani utángyártott :) Ezen a képen két Horváth közé szorultam:

 

post-1-0-18608500-1365341219_thumb.jpg

(Balról jobbra: Moldvai Márk,  Horváth Istán, A/D, Horváth Bálint)

 

 

A kiállított tárgyakról. Na ez itt minden eddigit überelt amit láttam itthon, de nem kicsit. Aki ott volt ezt meg fogja erősíteni. A hangszerek két helyen voltak, ezt azért mondom, mert valaki nem vette észre ezt. (Flaw a szervezésben?)

 

Először is, debütált a King Korg, az új MS-20 mini (KETTŐ volt belőle kint!) és a Moog Sub Phatty, aki azokat is meglepte, akik jól ismerték a Moog hangot.

 

Ezen túl kint voltak óriás vintage csodák. Az E-Mu szakkört Silverrel prezentáltuk, ő egy Emulator I-et, III-at, egy gyári állapotú (!) Drumulatort és SP12-et hozott Commodore floppyval, ezt egészítettem ki EII-vel és SP1200-zal. Abból a sarokból kizárólag klasszikus hangok szűrődtek ki :)

 

Nem gondoltam volna, hogy felbukan egy itthon már legendának számító ú, "A Tonal Diktatur" (az ő nevét számtalanszor hallottam, de most az esemény kapcsán végre találkoztunk, és hozott is egy Yamaha CS-30-at, amit barátságból ideadott nekem hogy hazavigyem kipróbálni!!! ). Úgy tudom, ő rendelkezik idehaza a legnagyobb szintetizátor gyűjteménnyel, és ő az, akit szinte mindenki ismer. 

 

Nem tudtam ki a V/Oct fórumozónk, akit így már beazonosítottam, nagy meglepetésre hozott egy rakás saját építésű szintetizátort! Nem sok időnk volt sajnos közösen bindzsizni, de nagyon jó arc volt, villámban  megmuatta nekem hogy szól a Polivoks filtere moduláris szintin :) Remélem, legközelebb már több időm is lesz jobban szemügyre venni a dolgokat, de most még túl sok teendőm volt.

 

Egy másik moduláris szintis gyűjtő is megjelent, Cyndustries Zeroscillator és különleges MOTM modulokat véltem felfedezni nála. Meg V/Oct műveit, melyek jellegzetesége, hogy az előlapon semmiféle felirat nem tartozik a gombokhoz és a kapcsolókhoz :)

 

A klub előtt kb 2 nappal Becoke írt, hogy hoz egy EMS SYNTHI A-T. Na ő sem viccelt, tényleg elhozta!

 

Egy rövid videó az eseményről, sajnos nem volt lehetőségem komoly tartalom készítésére szervezői elfoglaltságaim miatt, de remélem más ezt jobban csinálta, és nyer is vele egy Waldorf Rocketet :)

 

http://youtu.be/acTcA2nND5g

 

Katona Tamásnak köszönhetünk egy eredeti Jupiter 8-at, úgy tudom az egyik legnagyobb döbbenetet kiváltó hangszer volt az eseményen, többen megkérdezték, nem akarja-e eladni. Szerintem azóta kikereshették hogy ebayen ezek már 2M fölött mennek! Úgyhogy inkább marad egy kedves emlék számunkra :)

 

Vinniu is moduláris cuccot hozott, viszont saját építésűt! Nagy spíler volt, ha jól láttam, női erővel vitte be a cuccait :)

 

Novacz hozott egy Moog Voyager OldSchoolt, stílusosan egy "Presets are for the weak" feliratú pólóval öltözködött az alkalomhoz illően :) (kb. "a gyári hangszínek lányoknak valók" szabad fordításban :) )

 

A magyarországi Roland hozott vintage és új csodákat, Juno 60, Juno 106, SH-09, a modernek közül a Gaia és a Juno-Di-t köszönhettük nekik. Klassz volt, Csavar!

 

Egy ismeretlen társaság is kiállított, az Orgonam.hu, akik valami sípos orgona modellezésű dologban utaztak. Sajnos rájuk már nem jutott időm, de láttam, hogy volt ott is zsezsgés.

 

Physis Pianót hozott egy cég a Tajti Musiccal karöltve, de ők valamiért jóval az esemény vége előtt leléceltek, így nem tudok róluk sokat írni, én élőben nem is láttam a cuccot.

 

A Yamaha demonstrátora, Neumann Balázs hozott Motif XF-et meg MOX-et, lehet hogy mást is, de most hiretelen ez ugrott be.

 

Az Audmax és Korg Zóna nem viccelt: az 50. szülinapját ünneplő Korg vintage MS20-at, MS50-et, és a gyári Korg szekvenszert hozta. A gyári V/Oct <-> Hz/V konverterről meg ne is beszéljünk :) Az MS nagyon jól lett demonstrálva a böszme Geneleceken, le a kalappal! (Látni kevesett láttam belőle, de a hang nagyon meggyőző volt).

 

Mi a Hit Space-ben most elsősorban a moduláris szintetizátorokra koncentráltunk. A 20. születésnapunk alkalmából megnyitottuk ezek kereskedelmét is, és kezdeti rendszerinkből kaphattak ízelítőt az odalátogatók. Emellett sokkoltunk az Analogue Solutions csodaszintijeivel. Vittünk ki még sok Moogot, Elektronyt, Arturiát, és egy Kurzweilt PC3k-6-ot is! 

 

Hogyan tovább?

 

Először is, a Szinti Klub nem kiállítás akar lenni, hanem klasszikus klubfoglalkozás. Ezért rendszeres kell legyen. Én megpróbálnám havonta. (A szervezők ezt sűrűnek gondolták, az általam megkérdezett látogatók viszont támogatták). Most megpróbálkozunk jövő hónapban ugyanekkor, aztán meglátjuk hogyan tovább.

 

A helyszín ugyanígy kérdéses. A Dürer kinti része akkor már nyitott lesz, ott nem lehetünk. De lehetünk más termekben ugyanott. Szóval ezt még ki kell találni, amit majd a többi szervezővel megoldunk. Ha van tippetek, azért szívesen vesszük!

 

Köszönjük minden résztvevőnek a lelkesedését!

Link to comment
Share on other sites

Én személy szerint nagyon élveztem, mikor Ádám mutogatta a vendégeknek a Moog-ot meg a Leipzig-SK-t, esetleg a jövőben egy ilyen bemutató szerű dolgot megnéznék (bármilyen tekergetős hangszerrel) ne csak a youtube-os élmények legyenek :-) Ja, a dohányzás: Ádám, mennyi ideig lógott a szádban az a cigi, mielőtt ki tudtál menni meggyújtani?? Ami nagyon megfogott, az a SubPhatty hangja, hát, nem kérdés. Kéne... Köszönet a lehetőségért.

Link to comment
Share on other sites

Csatlakozom az előttem szólokhoz!

Tényleg nagyon jó volt.

 

A fények hiánya az egészre nézve szerintem nem probléma, hangulatot hozott, így még varázslatosabbá vált az egész.

És egyetértek, maradjon csak underground ez az egész. Nem kellenek a fényes reklámok meg marketing!

Ez így ahogy van, eladja magát! :)

 

Hajrá és köszi! :)

Link to comment
Share on other sites

Hatalmas segítség volt hogy itt túlzás nélkül mindent tényleg hallottam nem csak zenében vagy youtube-on hanem igazából és ez sok mindent helyre rakott a fejemben. A szintetizátor világról alkotott képem teljesebb lett. Az új Korg MS20-tól és a Moog Subphatty-től többet vártam ott valahogy elmaradt a leesik az állam hatás, ugyanezekből viszont a vintage cuccok akkorát ütöttek hogy arra szavak nincsenek....mintha éreznéd hogy az áram megy át az agyadon vagy én nem is tudom...áhh kész...

Rolandból mindegyik nagyon tetszett. Amin pedig meglepődtem hogy a modularis idáig nem is izgatott de mondom megnézem és úgy ott felejtettem magam.. :)

Legközelebbin talán a nagyok tarthatnának egy kis történeti okítást és/vagy technikai jellegű okosítást plusz sound designos témákat is szívesen hallgatnék a bámészkodás, beszélgetés mellett.
 

Ezúton is köszönöm a kiállítóknak!

Link to comment
Share on other sites

Sejtettem, hogy piszok jó lesz. Azt gondoltam, hogy Veszprémből elmenni egy ilyen "partira" kihagyható. De A/D beszámolója megerősített, hogy ott kell lennem a legközelebbin. A szintiken túl bizony a legcsábítóbb számomra az, hogy találkozhatunk egymással, arcokkal, akik biztos beszélnek hasznos dolgokról. A havi rendszerességű megrendezés nekem is sűrűnek tűnik, a negyedéves egyszeri alkalom biztos nem fullad érdektelenségbe.

Köszönjük a beszámolót, és csak megerősíteni tudom, hogy szükség van ilyen találkozókra.

"Mi a Hit Space-ben most elsősorban a moduláris szintetizátorokra koncentráltunk. A 20. születésnapunk alkalmából megnyitottuk ezek kereskedelmét is, és kezdeti rendszerinkből kaphattak ízelítőt az odalátogatók."

Mostanában moduláris, félmoduláris szintik vásárlásán töröm a buksim. A Hit Space oldalán mikortól lehet majd mazsolázni ezekből?

Link to comment
Share on other sites

Jupiter 8ra mondom nagy volt...

Legközelebb a visszaszámlálót ne du4-re meg a kezdés -vége idejét valami nagyobbra cserélni vagy kirakni valahova, mert ha volt is elkerülte rendesen a figyelmem.

Hosszabb alkalmakra lenne szükség.

Nem tudtam hogy mikor kezdődik és mikor lesz vége így a végére bevágódtam az Ufók meg zajterrorrista hippik közé, és aztse tudtam merre hova. :) Sajnáltam egy kicsit hogy lemaradtam egy pár dologról emberről.

Link to comment
Share on other sites

Nagy élmény volt, köszönet érte, és a vendéglátásért! Sajnos pont a lényegről sikerült lemaradni: a veterán és a DIY csodákról (ki tudja lesz-e még később alkalom ezeket közelebbről szemügyre venni). Leragadtunk az újdonságoknál, meg a KORG-os kollegánál az MS20/50-es, szekvenszeres csodánál (mondjuk ez épp veterán). Kicsit később is érkeztünk és közben egy órára le kellett lépni, de utána még visszamentünk :) Szóval ha lesz folytatás akkor lesz mit bepótolni, amennyiben a kedves kiállító fórumtársak esetleg még lehozzák máskor is a becses jószágokat. Én azon a véleményen vagyok, hogy a kevesebb több, azaz a havi egy alkalom szerintem túl sok, elég lenne negyedévente is szvsz. Azért azt vegyétek figyelembe, hogy ez lényegében az első ilyen megmozdulás volt + a 20.szülinap + tényleg sok egyedi/vintage cucc volt lent: nem véletlen, hogy ilyen jól sikerült. Bár ha vannak jó ötleteitek, hogy tematikusan hogyan lehetne felépíteni (bemutatók, okítás...) az más. Az azért kérdéses, hogy havi rendszerességgel mennyi "maszek" DIY/vintage kütyüt lehet mozgósítani. Továbbá felteszem nektek sem feneketlen a büdzsé, azért egy ilyen hepajnak vannak költségei. Hosszútávon ez gondolom közösségi finanszírozás keretein belül tudna működni (hacsak nem generál ez nálatok akkora forgalomnövekedést, ami ezt elbírná).

Link to comment
Share on other sites

Az MS20-minit majd egyszer nálatok (vagy a köv. szintiklubon) line kimeneten keresztül is fülügyre venném, mert a fejes kimenete borzalmasan zajos. Lehet, hogy az én figyelmemet kerülte el valami, amit még ki kellett volna kapcsolni, de a mixerben mindkét osc hangerejét levéve (minden mást is próbáltam alap helyzetbe állítani), erősen hallható zaj jött a billentyűket nyomogatva (először a lowpass filter cutoff-ját tekergetve tűnt fel, hogy nincs rendes mély, mert ez a zaj folyamatosan elnyomja -> el is kezdtem keresni valami noise generatort). Érdekes mód a nagytestvérből mellette nem hallottam ilyesmit, az sokkal karcosabbnak is tűnt emiatt először, azután visszatérve a kicsihez lett olyan érzés, hogy igazából a zaj nélkül ez is épp elég karcos lenne (nyitott LPF cutoffnál az is volt). A Rocket a maga kis mivoltához képest NAGYON tetszett, cimborámmal elég beteg dolgokat csavargattunk ki belőle. Aztán a sub phatty-t is sikerült kicsit megtekergetni, na az is jó nyersre sikeredett, a szó jó értelmében. Illetve még elbíbelődtünk egy darabig a Lipcsei szörnnyel, valamint egy fórumtárs mutogatta, hogy a doepfer modularból mit is sikerült megfejtenie. Nagyjából ennyi fért bele, illetve még a Microkorg XL-es srácoknál az Animoogot nézegettük picit.

Link to comment
Share on other sites

Én is köszi a szervezést, hihetetlen élmény volt! Ezen cuccok majdnem mindegyikét csak újságokból, nyálcsorgatva bámulhattam eddig..
Az én élménybeszámolóm itt van (fogalmam sincs, hová kell rakni, ha pályázni akarok, de azt mindenképp akarom, hogy többen is olvassák, ez egy amolyan köszönetféle tőlem)
http://gondolatturmix.blogspot.hu/2013/04/a-legendak-velunk-szolnak.html
 
Rremélem fent tudok lenni a követtkezőn is.

 

HangERŐ Veletek!

 

 



 

Link to comment
Share on other sites

owerwild:

Én kérek elnézést az "érthetetlen természetességért"! :))

Valahogy annyira adta magát, hogy ezen a rendezvényen csak ritka csodákkal találja magát szembe az ember, hogy fel sem tűnt, mit és hogyan mondok.

A Moogot pedig legközelebb nyugodtam kipróbálhatod, csak gyere időben! ;)

 

Engem az EMS SynthiA fogott meg leginkább!

Tulajának, Árpinak mégegyszer is üdvözlet. :)

 

 

Én is köszi a szervezést, hihetetlen élmény volt! Ezen cuccok majdnem mindegyikét csak újságokból, nyálcsorgatva bámulhattam eddig..
Az én élménybeszámolóm itt van (fogalmam sincs, hová kell rakni, ha pályázni akarok, de azt mindenképp akarom, hogy többen is olvassák, ez egy amolyan köszönetféle tőlem)
http://gondolatturmix.blogspot.hu/2013/04/a-legendak-velunk-szolnak.html
 
Rremélem fent tudok lenni a követtkezőn is.

 

HangERŐ Veletek!

 

 



 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...